KPN killt het oude bonussysteem

Weg met de kortetermijnbonussen, miljoenen milieu-vluchtelingen komen onze kant op, Citigroup wilde Madoff-ellende doorgeven en meer in Newswatch van 23 februari

Weg met oud bonussysteem
KPN draait zijn bonussysteem de nek om. De prestatiebonussen voor de top van het bedrijf worden voortaan meer gekoppeld aan de prestaties op middellange en lange termijn. Ook zal KPN voor het eerst sinds jaren expliciet doelstellingen in de korte termijnbeloning opnemen die niet financieel zijn. Deze wijzigingen in beleid betekenen een drastische breuk met het verleden. KPN staat al jaren bekend als bedrijf dat zijn bestuurders fors beloont voor het behalen van ambitieuze financiële doelstellingen. De in april afscheid nemende topman Ad Scheepbouwer is degene die dankzij zijn goede prestaties de laatste jaren 44 miljoen euro aan salaris, opties en aandelen vergaarde.
Interessant is dat het nieuwe beloningsbeleid mede onder invloed van de vorig jaar aangetreden president-commissaris Jos Streppel tot stand is gekomen. Streppel wist zelf als financieel directeur van Aegon in de gouden tijd van het bedrijf de nodige prestatiebeloningen binnen te halen. Streppel ontvangt - ondanks zijn 'pensionering' - nog steeds een riant salaris van Aegon.

Bron: het Financieele Dagblad


50 miljoen milieu-vluchtelingen
In 2020 zullen als gevolg van klimatologische veranderingen ongeveer 50 miljoen 'milieu vluchtelingen' uit zuidelijke delen van de wereld richting het noorden trekken. Het getal 50 miljoen is gebaseerd op berekeningen van de Verenigde Naties. Zo waarschuwden experts op een groot wetenschappelijk congres (the annual meeting of the American Association for the Advancement od Science, AAAS) dat maandag eindigde. "When people are not living in sustainable conditions, they migrate"' sprak Christina Tirado, professor op the University of California, Los Angeles (UCLA). Samen met andere sprekers gaf ze aan hoe de veranderingen in het klimaat dit proces verder zullen versterken. Winters worden warmer waardoor plantenziekten beter in staat zijn te overleven met als gevolg dat oogsten daar later van hebben te lijden. Er werd gewezen hoe deze ontwikkelingen al enige tijd plaatsvinden. Zeer recentelijk zorgden hoge voedselprijzen voor opstanden in Tunesië en vertrokken duizenden tegelijk richting Italië.
Recentelijk sprak de Nederlander Peter Westerveld op Tedx over het proces van verwoestijning dat volgens hem met name de oorzaak is van de klimatologische veranderingen. In tegenstelling tot de Amerikaanse wetenschappers heeft Westerveld ook een oplossing voor deze dreigende ramp.

Bron: Yahoo


Citigroup probeerde Madoff aardappel door te schuiven
Citigroup probeerde enkele maanden voor de ontdekking van de Madoff-fraude zijn exposure in deze legendarische ponzi aan andere banken door te schuiven. Dit zei de curator van Madoff Irving Picard die een rechtszaak voert tegen de op een na grootste Amerikaanse bank. Volgens Picard er in 2005 al vele rode vlageen in het Bernard L. Madoff Investment Securities fonds. Picard vordert 425 miljoen dollar van Citigroup.

Bron: Reuters


Groot crisisrisico in UK door vergrijzing
Britten zullen moeten bezuinigen, langer moeten werken en meer belasting moeten gaan betalen wil het land niet 'failliet' gaan. Dit beweert risico-analist Maplecroft in zijn jaarlijkse Fiscal Risk Index. Met name de gevolgen van de vergrijzing en de medische zorg dreigen enorme gaten in de budgetten te schieten.

Bron: Telegraph