KPN-topman Eelco Blok doet het met minder

3 Connecties

Relaties

Bonus

Personen

Eelco Blok

Organisaties

KPN
0 Bijdragen

Eelco Blok verdiende in zijn eerste jaar als topman minder dan daarvoor. Hij nam nog steeds 2,17 miljoen euro mee naar huis.

De bijna-monopolist KPN heeft een dramatisch jaar achter de rug en dat voelt topman Eelco Blok in zijn portemonnee. Zijn eerste jaar als topman leverde hem minder op dan toen hij nog geen bestuursvoorzitter was. Niet dat de rest van Nederland nu moet gaan grienen om die arme meneer Blok, hij verdiende in 2011 nog steeds 2,17 miljoen euro, slechts 3 duizend euro minder dan in het jaar 2010 toen hij nog niet de belangrijkste man van het telecomconcern was.


Het vast salaris van Blok groeide tot 767.000 euro, maar door het feit dat hij twee belangrijke korte termijndoelen niet wist te halen, liep hij tonnen aan bonussen mis. Datzelfde treurige lot trof Bloks medebestuurders Carla Smits-Nusteling en Baptiest Coopmans, die KPN inmiddels hebben verlaten.
Volgens Het Financieele Dagblad is met name het missen van het winstdoel en het verlies van marktaandeel met breedbandinternet. Kabelbedrijven UPC en Ziggo hebben dankzijn de jarenlange onderinvesteringen die in de periode Scheepbouwer konden plaatsvinden, een superieure infrastructuur. (Scheepbouwer verdiende als bestuursvoorzitter in de tien jaar daarvoor ruim 45 miljoen miljoen euro). Daardoor verliest KPN dagelijks klanten aan zijn concurrenten. Ook de opkomst van Whatsapp en Facebook gaat ten koste van de winstcijfers KPN.
In 2011 werd het bonussysteem van KPN ook drastisch hervormd waardoor prestaties op lange- en middellange termijn en zachte criteria als 'klanttevredenheid' belangrijker zijn geworden. Op dat terrein zal de bonus van Blok ook in 2012 wel eens lager uit kunnen vallen. Recentelijk haalde KPN nog het wereldnieuws toen bleek dat het 2 miljoen emailaccounts moest blokkeren na een computerinbraak.
Blok verraste eerder dit jaar velen door voor 396.500 euro aandelen KPN te kopen.

Lees ook: Ad scheepbouwer gaat cashen met Wehkamp