Oorlog tussen Kraland en FD beëindigd

2 Connecties

Onderwerpen

Kraland

Organisaties

Het Financieele Dagblad

Het Financieele Dagblad is met belegger Michael Kraland tot een schikking gekomen. Kraland is blij.

Het geschil tussen de professionele belegger Michael Kraland en FD Mediagroep BV, uitgever van Het Financieele Dagblad (FD), is door middel van een schikking tot een einde gekomen. Een jaar geleden diende Kraland een miljoenenclaim in tegen het FD omdat hij naar eigen zeggen door de krant zou zijn 'kapotgemaakt.' Hoeveel Kraland aan de schikking heeft overgehouden, mag hij niet zeggen.

Wel zegt Kraland dat hij blij is met de schikking. Ook zijn advocaat, Matthijs Kaaks, wijst FTM op het stilzwijgen. 'Ik heb me te houden aan de afspraken. Ik mag hier niets over naar buiten brengen. Het enige dat ik kan zeggen is dat mijn cliënt verheugd is dat de zaak is geschikt.' 

 

Champagne in Dauphine
De rechtbank van Amsterdam oordeelde op 30 november 2011 dat het Financieele Dagblad een schadevergoeding moest betalen aan Kraland. De zakenkrant had volgens de rechtbank op onrechtmatige wijze belastende onjuistheden over de investeerder gepubliceerd. Deze overwinning werd destijds door Kraland in het gezelschap van vrienden (w.o. Jort Kelder) met champagne in Dauphine gevierd, het restaurant dat zich in hetzelfde gebouw bevindt als de redactievloer van de zakenkrant en waar redacteuren van Het Financieele Dagblad zich veelvuldig plegen op te houden.

Het FD ging in hoger beroep tegen deze uitspraak. Maar gedurende het hoger beroep hebben FD Mediagroep en Kraland in goed overleg een regeling getroffen die aan de lopende procedures een einde maakt. 'Over de inhoud van de regeling doen partijen geen uitspraak; ze volstaan met de mededeling dat ze verheugd zijn dat ze dit dossier na drie jaar procederen kunnen sluiten', schrijft het FD vandaag. 

 

Madoff
Het geschil begon in 2009 toen het FD in een artikel op de voorpagina beweerde dat Kraland miljoenen euro's had verdiend aan de bemiddeling voor een feederfund van zwendelaar Madoff, waardoor een grote Franse onderneming in verpakkingen 23 miljoen euro zou hebben verloren. 

Het bleek echter dat deze Franse onderneming juist miljoenen euro’s had verdiend en dat Kraland zich bovendien tijdig had teruggetrokken uit het fonds dat zijn gelden toevertrouwde aan Bernard Madoff, die later werd ontmaskerd als de grootste financiële fraudeur ooit.

Kraland eiste een waardige rectificatie waarop de zakenkrant een addendum toevoegde aan een webartikel. Dat vond Kraland te min waardoor hij een rechtszaak begon.

In 2011 werden ook FTM en Dagblad De Pers door Kraland gedagvaard. Partijen kwamen destijds een correctie overeen.

Lees ook:


Kraland fopt FD tussen vete door (1 april grap)

Kraland claimt miljoenen van FD

Ruben Munsterman
Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...
Gevolgd door 11 leden