Krantencrisis in Duitsland

2 Connecties

Onderwerpen

Faillissement Kranten

Ook het economisch sterke Duitsland blijft niet gevrijwaard van slachtoffers in krantenland. De Duitse editie van de Financial Times gaat sluiten.

Volgens medewerkers van de Duitse versie van de Financial Times zal de krant binnen twee weken sluiten. Woensdag liet de eigenaar van de krant, Gruner + Jahr, aan het personeel weten dat de krant per 7 december niet meer zal verschijnen. De krant had een oplage van 100.000. Mogelijk zal de krant een doorstart maken met een afgeslankte digitale editie.

 

Oprichter Pearson, de uitgever van de orginele Financial Times, verkocht in 2008 de helft van de aandelen in FT Deutschland aan Gruner + Jahr. De krant had tot dan toe geen enkel jaar sinds haar oprichting in 2000 winst gemaakt. Vorig jaar maakte de krant een verlies van 10 miljoen euro en voor dit jaar wordt een verlies van 15 miljoen euro verwacht. Naar schatting heeft de krant sinds haar bestaan al ruim 250 miljoen verlies gemaakt.

 

FT Deutschland is niet de eerste Duitse krant die ten onder gaat. Vorige week werd ook het faillissement van de Frankfurter Rundschau, een krant met een oplage van ongeveer 120.000. aangevraagd. DAPD, een persbureau dat met name leverde aan kranten, vroeg een aantal weken geleden ook al faillissement aan. 

 

Ondanks de relatief sterke Duitse economie heeft de krantenbusiness, net als elders in de wereld, te lijden onder de druk op de advertentiemarkt. In de eerste tien maanden van 2012 daalden de advertentieinkomsten ten opzichte van het voorgaande jaar met 6 procent. “In the past crises at the newspapers were linked to the economy," vertelt een FTD journalist aan persbureau Reuters. "This time the economy is doing fine but readership and advertising are going down. We’re not the first to die and we won’t be the last.”

 

 

In het concurrerende dagblad Handelsblatt het artikel 'Schmerzhafter Abschied' waarin redacteuren van Financial Times Deutschland vertellen over het ontstaan en wel en wee van de krant. 'Al na een week was er ruzie.'

Redactie
Redactie
Gevolgd door 655 leden