
De grote drie ratingbureaus hebben volgens belegger Jan Dwarshuis niet alleen teveel macht, maar ook een dubbele pet op. Hun waarderingen bleken tijdens de crisis waardeloos en werden misbruikt door onder meer Rabobank.
De oorspronkelijke gedachte achter het fenomeen ratingbureau is nobel. Wanneer investeerders opzoek zijn naar een waardeoordeel, kunnen ze te rade gaan bij een onafhankelijk kredietbeoordelaar. Met allerlei betrekkelijk eenvoudige lettercodes wordt de waardering van het desbetreffende financiële product, bedrijf of obligatie continu gewaardeerd. De waardering AAA geniet onder het grote publiek de meeste bekendheid. Standard & Poor’s is het oudste ratingbureau ter wereld. In 1860 begon Henry Poor de historie van de financiering van onder andere de Amerikaanse spoorwegen in kaart te brengen als gids voor beleggers.
In 1906 werd het Standard Statistics Bureau opgericht, dat met name actief was buiten de spoorwegindustrie. In 1940 werden de krachten van beide bedrijven gebundeld; Standard & Poor’s was een feit. Moody’s werd in 1909 opgericht door John Moody. Moody publiceerde analyses over de hoogst onzekere spoorwegindustrie, door daarbij aandelen en obligaties een waardering mee te geven. John Fitch richtte in 1913 het gelijknamige Fitch op dat een bescheiden versie is van de andere twee bureaus. Tot op de dag van vandaag zwaaien deze drie bureaus de scepter over een gigantische waaier aan wereldwijde waarderingen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
Controversieel
Na verloop van tijd is het business-model van de kredietbeoordeelaars steeds een beetje veranderd en dat maakt het verdienmodel vandaag de dag controversieel. Bedrijven, overheden en financiële instellingen shoppen bij de verschillende bureaus om een zo’n hoog mogelijke rating te verkrijgen en betalen daar grif voor. Aan de andere kant, als beleggers meer inzicht willen hebben over de onderbouwing van een bepaalde rating, moeten ze daar ook voor betalen. Het mes snijdt voor een ratingbureau eigenlijk aan twee kanten, deze dubbele pet bevalt de heren prima. En dan te bedenken dat de grote drie grofweg 95 procent van de markt bestrijken, waarmee ze monopolistische trekjes vertonen.Gladde salesmedewerkers zwaaiden onnozel met de AAA-rating, maar ook Rabobank maakte er misbruik vanIn aanloop naar de crisis in 2008 zijn er door verschillende bureaus de hoogste waarderingen afgegeven (AAA) die nog geen jaar later waardeloos bleken te zijn. Veel beleggers en overheden varen blind op de afgegeven rating, hetgeen in 2008 een harde les bleek te zijn. De Nederlandse Staat met in haar kielzog ING weet daar inmiddels alles van.
Rabo misbruikt rating
De verkooptruc van de gladde salesmedewerkers die onnozel zwaaien met de AAA-rating kwamen in die jaren iets te vaak voor. Maar ook banken schermden met hun hoge rating. Het beste voorbeeld in Nederland is de Rabobank. De Rabobank speelde het spel gewiekst. Door met haar AAA-status te schermen probeerde de bank in aanloop naar de crisis veel spaargeld naar binnen te harken. Dat was ook hard nodig want de Rabobank zag de bui ruim van te voren al aankomen. Ik roep nog maar eens in herinnering dat de Rabobank tijdens deze periode peperduur geld aantrok om haar kernkapitaal te versterken. Dit doe je niet als alles koek en ei is. Het is een typisch voorbeeld van het misbruiken van de AAA-status in aanloop naar slechtere tijden. De Rabobank is inmiddels haar Triple A kwijt.Macht
De macht van de drie bureaus is door de hoge concentratie behoorlijk groot, omdat veel institutionele beleggers werken met de waarderingen van deze bureaus. Het is daarom niet zo gek dat met name Europa met eigen bureaus wil gaan werken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.Gek genoeg is een investering in een ratingbureau misschien wel de perfecte beleggingDe realiteit is dat de grote drie nog steeds de dienst uitmaken en er geen uitzicht is op meer concurrentie. De les is dat beleggers niet langer blind kunnen varen op de waardering van een ratingbureau. Gek genoeg is een investering in een ratingbureau misschien wel de perfecte belegging, hoe controversieel het verdienmodel ook mag zijn. Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
9 Bijdragen
Hester Bais
bos
Hester Baisen hij gaat eraan ten onder.....................
Watching the Wheels
http://retailjusticealliance.org/files/2014/09/Income-Inequality.jpg
Dat ratingbureaus niet begrepen hebben dat toekomstige winstgroei ergens een keer stopt als je teveel winst maakt ten koste van de massa, dat is je nog voor te stellen.
Neem de opbrengst van een iPhone. Je moet maar net weten dat 50% van de prijs richting Duitse en Japanse onderdelen gaat, slechts 2,5% naar Chinezen die de telefoons in elkaar zetten en niet veel meer dan 5% naar Amerika.
Amerikanen kunnen nog geld bijdrukken, maar het betekent simpel dat Chinezen nooit kunnen bijdragen aan enorme groei bij Apple (producten zijn voor hen te duur). Aangezien bijna alle bedrijven het zo doen (zoveel mogelijk winst m.b.v. zo goedkoop mogelijke arbeid) en aangezien dat in korte tijd met al dat geleende geld in no-time is geoptimaliseerd, bereik je nu grenzen aan de groei. Er is geld zat beschikbaar, het gratis geld van Draghi wil men niet eens hebben.
Ondertussen stijgen de aandelenkoersen (door Amerikaans QE geld en weinig alternatief, schaapjesgedrag) en automatiseren bedrijven nog wat verder om kosten te drukken, o.a. (overheids)banken ontslaan juist in deze tijd nog wat medewerkers om het probleem op te lossen en klaar te staan voor de toekomst (succes ermee).
Er liggen natuurlijk kansen zat voor bedrijven, zodra de arme gebieden in de wereld in ontwikkeling komen. Maar daarvoor moet je ze wel eerst een iets groter stuk van de taart gunnen. Hetzelfde geldt op schaal binnen Westerse landen tussen arm en rijk.
http://www.ourworldindata.org/wp-content/uploads/2013/11/world-map-of-gdp-per-square-km-gallup-and-sachs-1999-645x336.png
bos
Bloed door de straat ?
of gewoon negeren ?
ik negeer
jopie1978
Het zal toch niet zo moeilijk zijn om richtlijnen op te stellen waaraan de werkzaamheden binnen een ratingprocedure moet voldoen. Als alle ratings binnen dezelfde berekeningsgrondslagen of overwegingen moet worden uitgevoerd dan zou het niet uit maken we de berekening maakt en lijkt mij het probleem in ieder geval een stuk minder.
In andere sectoren zorgen normeringen en verplichte audits doorgaans voor minder teleurstellingen aan de afnemerskant, men weet immers wat ze mogen verwachten en de opdrachtnemer weet wat hij moet leveren.
Watching the Wheels
jopie1978Economische groei creëren een halfjaar na 11 september via 'NINJA hypotheken' (no income nor job or assets needed), de eerste afbetalingen en eerste jaren rente meefinancieren aan mensen zonder baan (huizen worden toch meer waard), om maar snel zoveel mogelijk VAT en andere taxes te kunnen innen, de economie een boost te geven met geleend geld, om de oorlogen en wapenindustrie mee te kunnen bekostigen.
Toen de bubbel knapte en zelfs het ABP 44 miljard verloor http://925.nl/archief/2009/02/05/abp-paus-parkeert-verantwoordelijkheid-voor-verlies-van-eur44-miljard/ (either you're with us or you're with the terrorists) werd de geldpers aangezet en werd het verlies binnen een jaar weer goed gemaakt. That's what friends are for ...
https://www.youtube.com/watch?v=kNqQx7sjoS8
Watching the Wheels
Watching the WheelsWatching the Wheels
Watching the WheelsBladibladibla