Kredietverlening Eurozone daalt

2 Connecties

Onderwerpen

Krediet Eurozone

Cijfers van de ECB voorspellen weinig goeds voor de Eurozone.

Gister kwam de ECB met nieuwe cijfers die aangeven dat de kredietverlening aan de niet-financiële sector alweer is afgenomen. De kredietverlening steeg jaar op jaar nog wel met een schamele 0.3 procent, maar dit is opnieuw lager dan in voorgaande maanden. De daling vond vooral plaats bij huishoudens. Lichtpunt was een stijging van de korte kredietverlening aan niet-financiële ondernemingen. 

 
De dalende kredietgroei is teleurstellend, want velen hadden verwacht dat de steunoperaties van de ECB de kredietverlening zou ondersteunen. Lex Hoogduin, voormalig directeur bij de Nederlandsche Bank, zei na de steun van de ECB dat het monetair beleid ‘extreem stimulerend’ was. Bovendien verwachtte hij dat de kredietverlening zou toenemen de komende tijd. Dit gebeurt vooralsnog echter nog niet. 
 
Nu overheden hun uitgaven terugschroeven is de vraag naar goederen en diensten afhankelijk van de private sector en het buitenland. De private sector is, blijkens de cijfers van de ECB, echter ook op de rem gaan staan. Tenzij men elders meer gaat uitgeven duidt dit op lagere groei in de Eurozone. 
 
Grafiek 1: Jaar op jaar verandering van private sector kredietverlening (Bron: ECB en Eurostat)
 
Nederlandse hypotheken
De ECB cijfers laten ook zien dat in heel Europa de hypotheekverstrekking aan het afnemen is. In Nederland is de hypotheekverstrekking er echter ernstiger aan toe dan in de Eurozone. De daling in de hypotheekverstrekking is inmiddels groter dan in 2009. Het aantal hypotheekleningen is sinds september vorig jaar in een bijna verticale lijn naar beneden gedonderd. Aangezien vrijwel niemand een woning koopt met cash is de hypotheekverstrekking van het grootste belang op de woningmarkt. 
 
Grafiek 2: Jaar op jaar verandering in de hypotheekverstrekking (Bron: ECB)

 
Met een dalende vraag, een stuwmeer aan te koop staande woningen, ingrijpende nieuwe regelgeving en aflopende steunmaatregelen liggen diepere prijsdalingen in het verschiet. DNB waarschuwt in haar laatste rapportage aan de Tweede Kamer dan ook opnieuw voor de risico’s op de hypotheekmarkt. ‘De hoge hypotheekschuld, in combinatie met de tegenvallende economische groei en de daling van huizenprijzen, zorgt voor oplopende kwetsbaarheden bij huishoudens, banken en indirect ook bij de overheid.’