Geldpers gejat

3 Connecties

Relaties

Geldpers Kunst Reserve Bank

Locaties

Alkmaar
0 Bijdragen

Een 6 ton wegende industriële geldpers uit 1910 is gejat uit een opslag in Alkmaar. Krijgt de Centrale Bank concurrentie van het criminele gilde?

“De ECB moet de geldpersen aanzetten als het gevaar van deflatie in de eurozone toeneemt,” zei vertrekkend ECB-bestuurder Lorenzo Bini Smaghi vorige week in een interview met de Financial Times. 

Terwijl ze bij de ECB de oproep nog aan het verwerken zijn, nemen ze in Alkmaar het heft in eigen handen. In de nacht van woensdag op donderdag werd er een antieke geldpers gestolen van het Amsterdamse kunstproject Kunst Reserve Bank.

De leden verkeren momenteel in totale wanhoop. Het kunstproject zou komend jaar van start gaan op de Zuidas in Amsterdam. Met het apparaat zouden kunstmunten worden geslagen, een nieuwe valuta genaamd ‘kunstwerken’. Vermoedelijk wil men de pers gebruiken voor het produceren van valse twee euromunten, want dat kan het ook.

Onderzoek
Er zijn geen duidelijke sporen van braak. De geldpers is drieënhalve meter hoog en weegt zo’n zes ton, dus hoe het ding gejat is is een raadsel. Maar het enige wat de beheerder van de hal vanochtend aantrof was een lege kooi.

Op het moment van de diefstal was de pers juist volledig afgesteld voor de productie van de eerste reservemunten en omdat de pers later deze maand getransporteerd zou worden naar de Zuidas, was hij ook niet verankerd maar stond hij gewoon los op de betonnen vloer.

Volgens een woordvoerder heeft het collectief geen geld om een nieuwe pers aan te schaffen en moet het project waarschijnlijk worden afgeblazen. „Wij zijn daarom bereid om, eventueel zelfs buiten justitie om, te onderhandelen over een prijs voor het terugbezorgen van de pers”, aldus een oproep op de site van het project.