
Gigantische trawlers, marktverstorende EU-subsidies, omstreden keurmerken en illegale overbevissing. Achter het gebakken visje op ons bord en de haring aan de kar schuilt een complex web van financiële belangen, politieke machinaties en machtige partijen. Het vangen en verwerken van vis is big business, en gaat nogal eens ten koste van het milieu. Nederlandse bedrijven spelen een sleutelrol in zowel de internationale visvangst als vishandel. Dat willen we in dit dossier in kaart brengen. Wie trekken er precies aan de touwtjes, waar wordt het grote geld verdiend en wie verliest er? Follow the Money duikt in de wereld van de visindustrie.
Vissen met stroomschokken: 6 vragen en antwoorden over de pulskor
Foute tonijn dreigt duurzaam keurmerk te krijgen
Nederlandse visgigant weer gepakt voor illegaal vissen in Afrika
‘Touwtrekken en sjoemelen is de norm op zee’
WWF houdt ‘gesjoemel’ met vis-keurmerk MSC liever geheim
Broedertwist bij Nederlandse visgigant: ‘Alles gaat op straat — a-l-l-e-s, hoor je me?!’
‘Europese wateren blijven tot 2034 overbevist’
Het begrensde overheidstoezicht op miljoenensubsidies door geldgebrek
Het rotte toezicht op vissubsidies
Krijgt vermeende subsidiefraude in vissector toch een strafrechtelijk staartje?
Krijgt vermeende subsidiefraude in vissector toch een strafrechtelijk staartje?
Een grote misstand bij een verleende miljoenensubsidie in de tilapia en meerval-sector leidde na onderzoek van Follow The Money tot een luide roep om een strafrechtelijk onderzoek. De geluiden zijn inmiddels verstomd waardoor een gedupeerde meervalkweker nu het juridische breekijzer van een artikel 12-procedure ter hand neemt.
De prijzen halveerden en talloze meervalkwekers gingen over de kopIn dit FTM-dossier Vissen naar Subsidie kwam naar voren dat Van Rijsingen de subsidies in eerste instantie verkreeg op basis van zijn plannen om de vissoort tilapia te kweken. Hoewel Van Rijsingen positief verslag deed van het subsidieproject, bleek het in werkelijkheid af te stevenen op een grote mislukking. Achter de schermen was hij echter bezig met Plan B: het kweken van meerval. De miljoenensubsidie afkomstig van het ministerie van Economische Zaken, de provincie en de Europese Unie mocht volgens de subsidievoorwaarden echter uitsluitend aangewend worden voor de kweek van tilapia.
Bijdragen