'Eelco Blok is een kalkoen'

2 Connecties

Relaties

Telecom

Organisaties

KPN
1 Bijdrage

Haalt de topman van KPN de Kerst? Plus: KPN is voor Carlos Slim de slechtste belegging ooit en hoe Scheepbouwer de Koninklijke berooid achterliet.

Ook internationaal trekt de koersval van KPN de aandacht. De rijkste man ter wereld Carlos Slim staat bekend om zijn slimme, goed getimede investeringen. Maar met zijn investering in KPN sloeg hij compleet de plank mis. In de Bloomberg Europe Telecommunication Services Index is Royal KPN het slechtst presterende aandeel sinds het voorjaar 2012, toen de Mexicaan 2,6 miljard euro in het bedrijf stak. Hij verloor een miljard euro dankzij de daling van de beurskoers met 40 procent.
 
 
Ook de andere grote gok van Slim, de koop van een belang van 21 procent in Telekom Austria pakte beroerd uit. De koers van dat aandeel daalde met 30 procent, de op een na slechtste in de Bloomberg index. In de slipstream van zijn – voorlopig – mislukte gok, daalde ook het aandeel van Slims America Movil fors:  sinds mei 2012 met ruim 8 procent, waarmee 4,4 miljard dollar van Slims fortuin werd afgeschaafd. 
 
Volgens een door Bloomberg geciteerde analist gokt Slim erop dat de Europese telecom-industrie verder zal consolideren op de middellange termijn. De verwachting is dus dat hij afwacht en niet zijn verlies zal nemen. Overigens lopen op Slims thuismarkt in Latijns-Amerika de zaken niet ook niet zo voorspoedig. 
 
Kritiek
Intussen zwelt de kritiek op de leiding van KPN aan. Niet eens zozeer vanwege de 1,35 miljard die het bedrijf betaalt voor de 4G-licenties die het bij de veiling kocht. Hoewel die investering de krediet-rating van KPN in gevaar brengt, valt daarin nog iets van visie op de toekomst te ontwaren. 
 
Het echte probleem zit dieper. En dat is structurele verwaarlozing. KPN heeft nog steeds last van de erfenis van voormalig CEO Scheepbouwer, die het bedrijf optisch redde, maar het in werkelijkheid verder uitbeende. Met zijn aandelenopties cashte hij zelf 45 miljoen euro, maar verzuimde zijn eigen opvolging te regelen. Ook de raad van commissarissen greep niet in. Daardoor was KPN de facto enige tijd stuurloos, juist in een periode dat focus nodig was. 
 
 
Afgelopen jaar vertrokken bestuurders Baptiest Coopmans en Carla Smits-Nusteling, Blok bleef over. Om zijn vertrouwen in de toekomst te tonen kocht hij begin dit jaar voor bijna 4 ton aandelen KPN. Een aardige en verrassende geste, maar ook een hele dure: sindsdien is het aandeel KPN meer dan de helft minder waard geworden. 
 
 
Er wordt nu openlijk getwijfeld aan de kwaliteiten van zijn leiderschap. Of dat terecht is of niet, Blok verkeert in de positie van een kalkoen tegen kersttijd, zo grapte Mark Glazener, fondsmanager van Robeco. 'Dan is het de vraag of je de kerst haalt', aldus Glazener in een interview met RTL Z. Daarin haalde hij en passant ook keihard uit naar Scheepbouwer: 'Als je de naam Scheepbouwer noemt dan zou ik zeggen: die heeft de onderneming niet helemaal goed achtergelaten. Het was een kleine onderneming, met veel schulden, er werd scherp aan de wind gevaren, er zijn veel aandelen ingekocht terwijl dat geld nu nodig blijkt te zijn voor de bedrijfsvoering.'  En: 'Scheepbouwer was niet goed bezig.' 
 
Deconfiture Scheepbouwer
De reputatie van Scheepbouwer als 'redder van KPN' is dus hard aan het afbrokkelen. Kern van het verwijt is dit: hij poetste de beurskoers van KPN vooral op door eigen aandelen in te kopen. Daarvan profiteerde hij persoonlijk dankzij zijn goudgerande optieregeling, zonder dat het fundament van de onderneming ermee werd verbeterd. Goed voor de eigen portemonnee, niet voor de KPN. Nu er kapitaal nodig is zit KPN met aandelen die praktisch waardeloos zijn. Scheepbouwer bedankt - not
 
Tot voor kort was Scheepbouwer columnist van Het Financieele Dagblad. Onlangs hing hij zijn pen echter in de wilgen na een conflict over een – niet-gepubliceerde – column over de omgang van de krant met de ziekte van Akzo Nobel-topman Ton Büchner. Aanleiding was een grote reconstructie in het FD over deze kwestie. In zijn column verweet Scheepbouwer de redacteur en de krant zich schuldig te maken aan boulevard-journalistiek. 
 
Op de achtergrond van het conflict speelt mee dat Scheepbouwer door de redactie van het FD in het verleden regelmatig kritisch is bejegend. Hij zou de vechtcultuur in de top van KPN op zijn beloop zou hebben gelaten en zijn eigen opvolging slecht hebben geregeld, zo viel onder meer in de krant te lezen. Scheepbouwer staat er niet om bekend om dat hij kritiek kan waarderen. Vrienden en kennissen melden dat zijn ego bepaald niet is gekrompen sinds hij beschikt over een flinke berg fuck you-money.