Kritiek op Gerrit Zalm borrelt op

3 Connecties

Relaties

Financiële sector

Personen

Gerrit Zalm

Organisaties

ABN Amro
8 Bijdragen

Het wordt nog een lastige kluif voor ABN Amro-ceo Gerrit Zalm om ook na een eventuele beursgang de belangrijkste man van de bank blijven.

De beursgang van ABN Amro zou een 'persoonlijke missie' zijn van Gerrit Zalm. Hij wil coute que coute de hoogste baas van een beursgenoteerde bank worden. Pas dan kan hij met pensioen. Aldus luidt de mening van 'veel deskundigen' uit de financiële wereld die NRC Handelsblad te spreken kreeg. Afgelopen zaterdag publiceerde de krant een omvangrijk artikel waarin de nodige kenners hun twijfels uitten over de huidige topman van ABN Amro. NRC Handelsblad sprak met 'achttien bronnen binnen en buiten de bank'. De meesten anoniem. Het geluid van de zakenbankier die met smart terugverlangt naar de tijden dat ABN Amro nog een serieuze speler was bij het binnenhalen van grote internationale deals (beursintroducties, grote kredieten, fusies en overnames), was goed hoorbaar. Er zaten dan ook een aantal uitspraken bij die weinig aan de verbeelding overlieten. Neem deze: 'Zalm is een bestuurder', zei een jarenlange adviseur van ABN Amro. 'Als je hem meeneemt naar een klant, doet dat eerder afbreuk aan de deal dan dat het de kans van slagen vergroot'. Een voormalig topbankier van ABN Amro meent dat de voormalige minister van Financiën 'veel te ver van het echte bankierswerk af'. Een andere oud-bankier van ABN Amro doet ook anoniem een duit in het zakje: 'Het lijkt me uitermate verstandig als iemand anders het gaat doen. Zalm is een politicus. Dat is hoe hij gezien wordt'.  

Spoor bijster

Het gebrek aan hervormingen binnen ABN Amro wordt hem volgens enkele interne bronnen ook aangerekend. Het belangrijkste verwijt dat Zalm in NRC Handelsblad echter werd gemaakt is dat hij niet in staat is geweest om een onderscheidende koers te varen. De bank lijkt qua strategie erg op de andere grootbanken ING en Rabobank. 'Ze zijn al vijf jaar lang het spoor bijster', aldus de anonieme oud-bankier. Geen aantrekkelijke propositie voor een bedrijf dat via een beursgang het liefst zo snel mogelijk weer uit handen van de overheid wil geraken. Follow the Money maakte eind juli een rondgang langs verschillende prominenten van binnen en buiten de financiële wereld. We vroegen hen of Gerrit Zalm een 'echte bankier' is. Met name de schaterlach van voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink sprak boekdelen. De voorganger van Groenink - Jan Kalff - uitte openlijk zijn twijfels: 'Een echte bankier heeft met zijn voeten in de modder gestaan, geleerd over kredieten en handelsfinanciering.' Typerend was vooral het commentaar van Dirk Scheringa die stelde dat zijn vroegere werknemer 'geen echte bankier' is en daaraan toevoegde dat 'na de beursgang (van ABN Amro red.) er gekeken [moet] worden naar een echte bankier als bestuursvoorzitter.'   De aanstelling van Zalm eind 2008 was een politieke keuze. Op een controversiële periode als verlengstuk van Dirk Scheringa bij het in 2009 teloorgegane DSB, kon hij niet op enige werkervaring in de bancaire sector terugkijken. Uit een diepgravend artikel van Follow the Money bleek ook dat Zalm eigenlijk in 2010 eigenlijk al weggestuurd had moeten worden.