
Ondernemer Wouter Hasekamp heeft het gehad met de macht van de Nederlandse bierbrouwers. Hij sleept Grolsch voor de rechter.
De horeca-ondernemer ligt aan de contractuele ketting van de brouwerij. Dat werd herhaaldelijk geconcludeerd door o.a. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en ook door het onderzoeksinstituut SEO van Barbara Baarsma. Tot nog toe met weinig gevolgen voor het Nederlandse bierwezen. De branche keek met lede ogen toe hoe marktautoriteit Autoriteit Consument en Markt (ACM) vorig jaar besloot niet in te grijpen. En geen ondernemer die het financieel aandurft zijn brouwer aan te klagen.
Spartacus onder de kroegbazen
Daar is verandering in gekomen sinds er in Utrecht een heuse Spartacus is opgestaan. Wouter Hasekamp van Café Hofman op het Janskerkhof dagvaardde in januari zijn Brouwerij Grolsch. De twee partijen ruziën over de prijs van het bier, die al veertien jaar vastgelegd staat in een onbeperkt contract met de bekende A-B-C constructie. Café-eigenaar Hasekamp meent recht te hebben op een lagere bruto inkoopprijs, ofwel hogere 'hectoliterkorting'. Daar is Grolsch het niet mee eens. Hasekamp is, met zijn zogenoemde A-locatie, een grote klant. Jaarlijks goed voor een inkoop van 500 hectoliter Grolsch bier. 'Dat staat gelijk aan 250 duizend biertjes per jaar, zeg maar een volle arena mits iedereen 5 biertjes drinkt,' zegt de Hasekamp. Maar brouwer Grolsch peinst er niet over om een korting te verstrekken en dat is volgens Hasekamp onterecht. Zijn eis: een korting van 100 euro per hectoliter en een schadevergoeding van 7,5 ton. 'Of de brouwer moet uit het huurcontract stappen.'Getuigenverhoor
Zakelijke geschillen tussen ondernemers en brouwers komen vaker voor, 'maar dit is een unieke zaak' zegt Hasekamp’s advocaat Stephan Yuan, gespecialiseerd in juridische geschillen in de horecabranche. Het is namelijk voor eerst dat de rechter het horen van getuigen heeft toegestaan, waardoor onder andere Grolsch CEO Tom Verhaegen onder ede werd gehoord. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is dan ook verheugd over de pioniersactiviteiten van Hasekamp. ‘Deze zaak geeft beweging op de Nederlandse biermarkt en zorgt ervoor dat de onderhandelingspositie van de ondernemer tegenover de brouwer verbetert,' aldus Joris Prinssen, persvoorlichter bij KHN. De afgenomen verhoren en het vergelijkende marktonderzoek, geïnitieerd door de aanklagers, hebben er toe geleid dat bij Koninklijke Grolsch NV op 8 januari de dagvaarding op de deurmat viel. 'Dit soort zaken tussen ondernemers en brouwers komen normaliter nooit verder dan een schikking', meent advocaat Yuan. Het rekensommetje wie de diepste zakken heeft en wie dus het langst kan procederen, is namelijk snel gemaakt. 'Op die manier ontstaat er nooit jurisprudentie en verandert de onderhandelingspositie van de Nederlandse horecaondernemer ten opzichte van de brouwer niet. We hopen dat daar met deze zaak verandering in komt.''Als het moet procederen we tot aan het Europees Hof'Zolang de financiën het toelaten blijft Hasekamp procederen, 'als het moet tot aan het Europese Hof', zegt de ondernemer, die uit eigen zak al enkele tienduizenden euro's aan het proces spendeerde. Toen hij in 1999 een exclusief afnamecontract met Grolsch tekende, was de bierprijs lager, waardoor hij winst kon maken. Maar in de jaren die daar op volgde ging de bierprijs omhoog terwijl zijn contractvoorwaarden hetzelfde bleven, met als gevolg dat hij nu verlies draait. Daarnaast zit, bij één op de zes horecazaken, de brouwer 'tussen de huur' van het pand waardoor Grolsch niet alleen leverancier is, maar ook verhuurder. En daarbij hoort een exclusieve afnameplicht van bier, sterk en frisdranken tegen een door hun vastgestelde prijs.
8 Bijdragen
PeterO
jsmid
PeterOhttp://www.proostmagazine.nl/images/Pdf/Proost2011/proost201105_kleinebrouwersmetspeciaalbier.pdf
Edelachtbare
PeterO
Vrije cafés zijn zeldzaam. Ik ken er een en daar kwam wel eens een vertegenwoordiger van een van de grote brouwers. Die begin de eigenaar te vertellen wat hij allemaal moest afnemen, totdat hem te verstaan werd gegeven dat de zaak daar helemaal niet toe verplicht was. De vertegenwoordiger was gauw weg.
Inderdaad mooi dat speciaalbier in opmars is. Ook in Duitsland trouwens. De grote pilsbrouwers moeten daar een flinke veer laten en de algehele consumptie neemt qua volume af, maar daar staat een groeiend aantal kleinere brouwers tegenover. Die kant moeten wij ook uit, niet alleen op gebied van bier.
PeterO
Het lijkt de Nederlandse politiek wel: ze hebben alle mooie posities, beslissen over alles en zodra een partij of beweging opstaat die daar een bedreiging voor vormt, spannen ze samen.
Vincent
CY
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOVE:2013:2780&keyword=ECLI%3aNL%3aRBOVE%3a2013%3a2780
Jan Maarten Fernig