Kudrin Scissors

2 Connecties

Personen

Vladimir Poetin

Locaties

Rusland
0 Bijdragen

FTM columnist Jan Dwarshuis vindt dat Poetin en Rusland in het westen gedemoniseerd worden. Rusland heeft de toekomst!

 Premier Mark Rutte is gisteren begonnen aan zijn driedaagse bezoek aan Rusland. Hij werd er met alle egards ontvangen inclusief erewacht en een vriendelijk ogende viceminister van Buitenlandse Zaken Alexander Grusko.

 
Het is een officieel bezoek op uitnodiging van president Dmitri Medvedev. Minister Melanie Schultz – welke ik laatst nog bijna in een flauwe bocht in de wielen reed met mijn mountainbike in een fraai bos in ’t Gooi – vergezelt de vrijgezel Rutte.
 
In het kielzog van Rutte en Schultz reist een grote handelsmissie mee want Rusland is – terecht – ‘hot’ bij ondernemend Nederland. De jaarlijkse export naar het grootste land ter wereld bedraagt zo’n slordige 6 miljard euro en met een importwaarde van 14 miljard euro is Nederland koploper bij het binnenhalen van Russische goederen.
 
Fan
Zoals u wellicht weet ben ik al wat langer fan van deze regio. Regelmatig probeer ik op een bescheiden wijze wat tegenwicht te geven aan de gekleurde Westerse media. Ook hebben we binnen onze ©OLUMBEURS-PORTEFEUILLE al een poosje een stapeltje Russische aandelen opgenomen waar wij geen spijt van hebben. Sterker nog, eerdaags zullen we ook in reële vorm boter bij de Russische vis gaan doen op dit punt.
 
Grappig is dat wij ons regelmatig moeten verdedigen over onze Russische keuzes en onze voorliefde voor de regio. De Russische leider Poetin wordt door de Nederlandse pers globaal gezien als een halve dictator, maar wel eentje met onmetelijke gas- en oliereserves. En daarom zouden Rutte en Schultz aanschuiven in Moskou. Deze gedachte is een veel te simpele voorstelling van zaken.
 
Rusland is eind jaren negentig getraumatiseerd geraakt door hun default. De economische staat van het land was op z’n zachtst gezegd fragiel te noemen en daarom heeft de gemiddelde Rus nog steeds last van een behoorlijk minderwaardigheidscomplex. Dat onder leiding van Russische minister van Financiën – Alexei Kudrin – een wonder is verricht heeft dat gevoel nog steeds niet kunnen veranderen.
 
Toen Kudrin aantrad worstelde het land met schulden van een duizelingwekkende omvang van 160% van het BBP. De visie van Kudrin – een pure loyalist van Poetin – werd destijds op z’n zachtst gezegd niet omarmt door met name de Russische olie industrie. De beruchte “Kudrin scissors” roomden tot 90% van de olie exportbaten af destijds. De olieprijs deed toen een schamele $28,-.
 
Respect
Maar de harde hand van Kudrin heeft er voor gezorgd dat de schuld slechts een schamele 10% van het GDP bedraagt vandaag de dag. Inmiddels weet u hoe die vlag er bij hangt bij een waslijst van Westerse landen. Met alle respect voor de lastige klus van Jan Kees de Jager, een spoedcursus bij Alexei Kudrin zou ons advies zijn. Kudrin verdient diep respect.
 
Ondertussen beslaan de reserves van Rusland zo’n $ 490 miljard. En daarmee prijkt Rusland op de derde plek op deze kwetsbare aardbol. Een groot misverstand is dat iedere Westerse idioot die kan schrijven denkt dat alles om olie draait in Rusland. Stel dat Rusland geen olie had, dan zou er een tekort van zo’n 8% ontstaan ten opzichte van het GDP en dat is nog steeds minder dan dat van de VS of het Verenigd Koninkrijk.
 
Het zijn met name dit soort zaken welke niet onderkent worden door de Westerse rating bureaus. De rating van Rusland bengelt nog steeds onder die van de grote OECD landen, waarvan hun regeringen zich slechts bezig houden met het printen van nog meer geld of het doorrollen van schuld of nog merkwaardiger, het bruut opkopen van hun eigen schuld.
 
Gelukkig zijn er in verschillende bestuurskamers wel wat heren wakker geworden. De woorden van de Chief Executive van Nestlé – in onze ogen een van de beste ‘food companies’ ter wereld – logen er niet om gisteren. ‘Nestle is aiming for Russia to become its biggest European market by sales’, aldus de Zwitserse grootmacht. Maar ook Unilever is ‘heading east’: Het Brits-Nederlandse bedrijf verwierf afgelopen weekend een 82% stake in Kalina.
 
Hoe dan ook: kennelijk trekken deze heren zich niets aan van de eenzijdige Westerse pers en kortzichtige rating bureaus. En ze hebben gelijk. Voordat het kwartje gevallen is bij de gemiddelde Nederlandse konijnenkop is Rusland verworden tot een financiële grootmacht waar Nederland nog veel plezier aan kan en zal beleven. Rutte en Schultz zitten er immers niet voor niets en dat doen ze verdomd goed. Met dank aan het tandem Kudrin-Poetin.
 
******
Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money.