
Een goed gesprek over de Europese Unie komt maar niet van de grond. Follow the Money wil daar verandering in brengen. Samen met jou. Wat willen we met Europa? Dit dossier is een eerste aanzet voor een gesprek over een andere Europese Unie. Lees meer
Iedereen heeft er een mening over, maar een echt gesprek over de Europese Unie wordt nauwelijks gevoerd. En dat is jammer, want het voortbestaan van de Unie is niet zo vanzelfsprekend als het ooit was. Niet alleen de eenheidsmunt euro wankelt, het hele Europese project zelf dreigt als een kaartenhuis ineen te zakken. Het uiteenvallen van de EU zou enorme gevolgen voor elke Nederlander – en elke Europese burger – hebben. Die angst lijkt politici en beleidsmakers te verlammen. Discussies over de EU worden doodgeslagen met apocalyptische visioenen, van zowel voor- als tegenstanders.
Tegelijk is het duidelijk dat dit niet het Europa is waarvan gedroomd werd. Europese samenwerking blijkt in de praktijk vaak een ondoorzichtig spel van lobby's en achterkamertjespolitiek. De parlementaire controle daarop is gebrekkig. 'Brussel' is bijna synoniem geworden met bureacratie, spilzucht, gesjoemel, bemoeizucht, zelfverrijking en zelfs corruptie.
Bij veel burgers in alle lidstaten leeft het gevoel dat de voordelen van de Unie niet langer opwegen tegen de nadelen. Dat zij in wezen niet zoveel aan de EU hebben en dat het een moloch is die over hun identitieit heenwalst. Een Unie die de economische voordelen vooral sluist naar grote ondernemingen. 'Een verzorgingsstaat voor multinationals', zoals onze columnist Christiaan Vos dat noemde.
Is het mogelijk om de EU op zo'n manier te hervormen dat niet grote, multinationale ondernemingen het meest profiteren van de Europese samenwerking – maar de Unie de belangen van de Europese burger dient? Zo ja, hoe dan? En zo nee, hoe gaan we dan wél verder? Daarover willen we op Follow the Money samen met jou een constructief gesprek voeren. We willen dat doen met behulp van ons panel Europa, wat nu? Op die plek zullen we je onder meer vragen stellen en kunnen we het gesprek met elkaar voeren.
Elk land zou een referendum moeten houden over een EU-exit
Jean-Claude Junckers voorbarige vergezichten
Nieuw Europees btw-plan schrikt fraudeurs niet af
Het einde van de euro begint in Rome
Wat eurosceptici kunnen leren van de Yuexit
Geachte Europese Commissie, ik ben boos!
Je vraagt je af in welk universum deze lieden leven
Vooral Duitse burgers zijn gelukkig met de Europese Unie
Als europarlementariërs historicus gaan spelen
Volop Europese schijnoplossingen tegen de jeugdwerkloosheid
Beeldbewerking door Luuk van der Sterren © CC0 (Publiek Domein)
Kunnen burgers de EU wel volgen?
Is de Europese Unie democratisch, of juist niet? In de serie ‘Europese democratie?’ kijken we naar de invloed van burgers op ‘Brussel’. Heeft Nederland te veel macht weggegeven? Wat hebben burgers nog te zeggen in Europa? In deze laatste aflevering hebben we het over de meest essentiële vraag: kunnen burgers volgen wat er in de EU gebeurt?
Europese wetgeving komt tot stand via een stapsgewijs proces: de Europese Commissie doet een voorstel, het Europees Parlement neemt een standpunt in en de gezamenlijke lidstaten doen dat ook. Dan moet er een compromis gevonden worden waarmee iedereen kan leven. Zo komen we bij het minst bevraagde onderdeel van de Europese beleidsmachine: de onderhandelingen tussen de lidstaten en het Europees Parlement, waar achter gesloten deuren veel beslissingen vallen. Dit onderdeel is zo onbekend dat zelfs over de naam discussie bestaat: is het een trialoog of een triloog? En als er zo wordt besloten, kunnen burgers het dan nog wel volgen?
Bekijk ook de eerdere afleveringen:
Aflevering 1. Heeft Brussel iets te zeggen over vluchtelingen?
Aflevering 2. Hoeveel macht heeft Brussel over de EU-landen?
Aflevering 3. Maakt één stem voor de dieren het verschil?
Aflevering 4. Wat doet het Europees Parlement met massaal protest?
5 Bijdragen
Wim Verver 5
peterengel 2
onlangs stemde ik PvdD ja voor de dieren want mensen geven dieren een rechtvaardig leven (terug) - een dier accepteert, een mens zegt : dat maak ik wel uit ... wil niet zeggen dat ik niet begaan met mensen ben maar mensen hebben een heel brede horizon in het verschiet ...
en terug naar PvdD : vanwege invoeren basisinkomen voornamelijk en nog wel wat punten op andere vlakken maar nooit weer 100% - blijft een keuze - - -
EU - ja taal verschillen cultuurverschillen - voor burgers van de verschillende lidstaten ? - een burger heeft voornamelijk connectie met zijn of haar eigen regio - het landschap de natuur - en ook door het werk ja dat werk bij bedrijven of overheid - het overgrote deel werkt voor het inkomen het geld het gezin als het er is de toekomst - ik moet dat niet invullen want ieder mens is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen leven - inmiddels - inmiddels
EU-parlementariërs leven een bepaalde levensstandaard en laat die nou net voldoen aan de meerderheid of minderheid van de EU-burgers
EU - GMO en bedrijven krijgen een markt voorgeschoteld dus profijt - ja een begin van hoe samenwerking zou kunnen zijn - nu geleidelijk aan eigen belang wegcijferen dan komt burger weer heel langzaam boven drijven ...
Marla Singer 7
Dat ondertussen de ongecontroleerde EU rustig haar gang gaat en zonder tegenstand slechte beslissingen neemt die de EU nog sneller naar de afgrond brengt moge dan niet deren. Of doen we dan met zijn allen net zo alsof de breuklijnen in de EU niet bestaan?
Roland Horvath 7
De burgers kunnen niet volgen want het meeste gebeurt achter gesloten deuren. En de hoofd stroom media MSM lichten hen niet in. Dat -bijna- niemand het onnozele en het abnormale daarvan inziet. Geen enkele staat wordt zo bestuurd. De EU moet gewoon worden, genormaliseerd, gefatsoeneerd, gedemocratiseerd: De bestuursstructuur. En de opdracht moet beperkt.
1/ De Raad, 4 rechtstreeks gekozen permanente vertegenwoordigers per staat. De Raad vergadert in het openbaar. Zoals bvb de 1e Kamer.
De Commissie komt dan voort uit een ideologische meerderheid in Raad en Parlement.
2/ Ieder jaar bindende referenda. Waaronder een vertrouwensstemming. Als er geen meerderheid is voor het beleid, dan volgen verkiezingen voor Raad en Parlement. Meestal zal er vertrouwen zijn. De uitslag van een referendum wordt door de EU overheid uitgevoerd in de mate van het mogelijke en het redelijke zoals Zwitserland al meer dan 100 jaar doet. De vorming van de Commissie mag maar een week duren zoals in GB/VK.
3/ De EU moet een federatie zijn met beperkte, expliciet door de staten gegeven bevoegdheden: Euro, innovatie, grenzen, buitenland, federale strijdkrachten naast en los van die van de staten. Minder EU, maar federaal.
Ferdi Scholten 5
In het kort werd aanbevolen om 2 sets documenten te maken. Officiële documenten met zo min mogelijk inhoud, en documenten alleen voor intern gebruik waarin alles wordt beschreven en die niet vrij gegeven hoeven te worden bij een openbaarheidsverzoek.
http://www.eu-facts.org/en/pdf/internal-brief-on-access-to-documents-by-eu-dg-trade-2009.pdf