Beeldbewerking door Luuk van der Sterren
© CC0 (Publiek Domein)

  Is de Europese Unie democratisch, of juist niet? In de serie ‘Europese democratie?’ kijken we naar de invloed van burgers op ‘Brussel’. Heeft Nederland te veel macht weggegeven? Wat hebben burgers nog te zeggen in Europa? In deze laatste aflevering hebben we het over de meest essentiële vraag: kunnen burgers volgen wat er in de EU gebeurt?

  Europese wetgeving komt tot stand via een stapsgewijs proces: de Europese Commissie doet een voorstel, het Europees Parlement neemt een standpunt in en de gezamenlijke lidstaten doen dat ook. Dan moet er een compromis gevonden worden waarmee iedereen kan leven. Zo komen we bij het minst bevraagde onderdeel van de Europese beleidsmachine: de onderhandelingen tussen de lidstaten en het Europees Parlement, waar achter gesloten deuren veel beslissingen vallen. Dit onderdeel is zo onbekend dat zelfs over de naam discussie bestaat: is het een trialoog of een triloog? En als er zo wordt besloten, kunnen burgers het dan nog wel volgen?

  Bekijk ook de eerdere afleveringen:

  Aflevering 1. Heeft Brussel iets te zeggen over vluchtelingen?

  Aflevering 2. Hoeveel macht heeft Brussel over de EU-landen?

  Aflevering 3. Maakt één stem voor de dieren het verschil?

  Aflevering 4. Wat doet het Europees Parlement met massaal protest?

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Chris Aalberts

  Gevolgd door 122 leden

  Gefascineerd door politiek die zich onttrekt aan het oog van veel burgers en media. Schrijft bij Follow the Money over de EU.

  Volg Chris Aalberts
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren
  Dit artikel zit in het dossier

  Gesprek over Europa

  Gevolgd door 609 leden

  Een goed gesprek over de Europese Unie komt maar niet van de grond. Follow the Money wil daar verandering in brengen. Samen m...

  Volg dossier