
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?
In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
Deskundigen: verklaring Heineken over Rusland is ‘flauwekul’
Heineken in nieuwe verklaring: Russisch dochterbedrijf toch niet zelfstandig
Podcast | Follow the Money in Oekraïne
Investeringen in Rusland tasten Heinekens integriteit aan: ‘Amateuristisch en verwerpelijk’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Heineken briest, maar investeerde in Rusland toch echt in cola en stoutbier
Heineken breekt belofte en investeert toch in Rusland
Terugkijken: De Russische sancties, één jaar later
Zuidas voelt sancties tegen Russen, steeds meer verlaten brievenbus-bv’s
De ongeleide aanval op Russisch vermogen: kabinet laat sancties over aan de markt
Van stikstofcrisis tot dierenwelzijn: Follow the Money onderzoekt de belangen in de dierenbusiness. Lees meer
De intensieve veehouderij speelt in veel hedendaagse vraagstukken een centrale rol: de stikstofcrisis, de uitstoot van broeikasgassen, de opkomst van zoönosen. Follow the Money onderzoekt de belangen in de dierenbusiness.
Nederland heeft de ambitie de wereld te voeden met vlees, eieren en zuivelproducten. Jaarlijks exporteren we voor ruim 16 miljard euro aan vlees (8,7 miljard) en zuivel (8,2 miljard). Daar staat tegenover dat we granen en soja moeten importeren (ter waarde van zo’n 3 miljard euro) om al onze koeien, varkens, geiten en kippen te kunnen voeden.
Intussen wordt de grootschalige vleesindustrie een steeds groter probleem. Ze legt meer en meer beslag op de schaarse ruimte, vergiftigt de bodem en het (drink)water, en staat aan de wieg van dierziekten die soms ook mensen kunnen treffen (Q-koorts). En dan de dieren zelf. Steeds minder mensen vinden het acceptabel dat ze louter omwille van onze honger naar vlees worden geboren, vetgemest en geslacht.
In dit dossier onderzoekt Follow the Money de belangen achter de vleesindustrie, of en hoe er veranderingen mogelijk zijn, en welke krachten een omwenteling in de weg staan.
Hoe de stadse Caroline van der Plas de stem van de boer werd
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Stoppen en hun grond verkopen aan de overheid voelt als ‘verraad’ voor deze boeren
Hoe komen we uit de stikstofcrisis? De zeven brandende kwesties in de landbouw
Wiebe Draijer hoopte de Rabo en de landbouw te vergroenen – hij bleef steken in gepolder
Remkes’ revolutie: VVD-veteraan verbouwt Nederland
Provincies bleven op grote schaal vergunningen verlenen voor controversiële ‘stikstofarme’ stallen
Een kwart van Nederland is voor koeien, en die grazen het kapot
Meer verdienen met minder vee? Het kan, als de boer het wil
Landbouwmiljonairs en minimumlonen: Europees subsidiebeleid vergroot ongelijkheid onder boeren
Na de winter zitten de mestkelders vol: pas vanaf februari mag de mest op het land worden gebracht. De meeste boeren, vooral varkenshouders, kunnen die mest niet allemaal op eigen grond kwijt en moeten veel geld betalen om hem af te voeren. © Caspar Huurdeman / ANP
Boeren grijpen kunstmestcrisis aan om hun mestoverschot te lozen
Kunstmest wordt onbetaalbaar. De agrarische lobby wil nu ruim baan voor een vervanger op basis van dierlijke mest. Aan dat laatste is immers geen gebrek. Maar waarom is er zo veel enthousiasme en geld voor een product dat al ruim tien jaar niet van de grond komt?
- Geholpen door het verhaal dat door de duurdere kunstmest een voedselcrisis zou dreigen, lobbyt de Nederlandse politiek in Brussel voor het toestaan van een kunstmestvervanger gemaakt van varkenspoep en -pies.
- Het lijkt simpel: als we het mestoverschot verwerken tot een (in theorie) milieuvriendelijke kunstmestvervanger, zijn we niet meer afhankelijk van Rusland, besparen we energie en sluiten we de mestkringloop.
- Aan zo’n vervanger wordt al zeker 13 jaar gewerkt, en het product kent nog altijd grote gebruiksproblemen: het is milieubelastend, te dun zodat transport een groot probleem is, en het kost naar schatting evenveel energie om te maken als gewone kunstmest.
- Volgens critici is kunstmestvervanger een laatste poging om bestaansrecht te geven aan het idee dat mestfabrieken van de milieubelastende hoeveelheid dierlijke mest iets waardevols kunnen maken. De boeren willen graag af van het mestoverschot, waarvan de afvoer ze bergen geld kost.
- De Nederlandse overheid investeert nog steeds miljoenen in mestverwerkingsinstallaties – die nu al moeite moeten doen om genoeg mest aan te trekken en bij de krimp van de veestapel overbodig zullen worden.
‘Dit is van groot belang voor voedselzekerheid!,’ twitterde Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging op 15 maart bij de aankondiging van haar motie over zogenoemde kunstmestvervangers. Met de motie, mede ondertekend door Derk Boswijk (CDA) en Roelof Bisschop (SGP), drong Van der Plas bij het kabinet aan op een ‘dringende oproep’ bij de Europese Commissie om ‘kunstmestvervangers op basis van dierlijke mest toe te staan.’
Nu kunstmest schaars wordt en de prijzen voor grondstoffen de pan uitrijzen, weten veel akkerbouwers niet hoe ze hun teeltplan voor volgend jaar rond krijgen. Dat leidt tot hogere voedselprijzen en schaarste. Gelukkig is er, volgens de motie Van der Plas, een simpele oplossing: kunstmest vervangen door het stikstofhoudende goedje dat ontstaat bij het scheiden en filteren van dierlijke mest.
Dierlijke mest, daar heeft Nederland genoeg van: per Nederlander produceert de veehouderij een volle badkuip per week. Minister Henk Staghouwer drong, in navolging van de motie op 21 maart, in Brussel erop aan dat het mineralenconcentraat – zoals de kunstmestvervanger uit met name varkenspoep heet – voor acht jaar wordt toegelaten als meststof. Tot nu toe is de Europese Commissie ongevoelig gebleken voor de jarenlange Nederlandse lobby, maar de crisissituatie vanwege de oorlog zou daarin verandering kunnen brengen.
Water geven
Het klinkt als een simpel antwoord op een acuut voedselprobleem. Een win-winsituatie, omdat zowel het kunstmesttekort als het mestoverschot wordt aangepakt. Maar de werkelijkheid is een stuk weerspanniger dan de lobby wil doen geloven.
Kunstmestvervanger zoals die nu geproduceerd wordt, bestaat vooral uit water, vertelt Nico Verdoes. Hij is projectleider bij het Wageningse project Next Level mestverwaarden: ‘We noemen het wel concentraat, maar het is nog niet erg geconcentreerd. Je wilt dat er minstens 5 procent stikstof in zit, maar wat er nu gemaakt wordt zit daar nog lang niet.’
Het is technisch mogelijk om hogere percentages te halen, door het concentraat (bijvoorbeeld met toevoeging van warmte) in te dikken, maar dat kost veel energie. Dus in de praktijk moeten er tankwagens vol met water waar ongeveer 1 procent stikstof in zit het land op. Verdoes benadrukt dat er voor het indikken en transport nog niet is onderzocht of dat rendabel is, ‘Maar we gaan ervanuit dat het vooral uit kan als het gebruik niet te ver is van de plek waar je de mest verzamelt en verwerkt.’
Stikstofprobleem vergroot
Volgens een onderzoek uit 2016 zou het concentraat – mocht het eenmaal beschikbaar en legaal zijn – onder boeren niet op veel enthousiasme kunnen rekenen, vanwege de verwachte hoge transportkosten en de onzuiverheid. ‘Het product bevat meer kali dan gewassen nodig hebben. Te veel kali kan gezondheidsproblemen bij melkkoeien veroorzaken,’ aldus het rapport.
Pieter de Wolf, onderzoeker in verduurzaming van de landbouw bij de Wageningen Universiteit (WUR), twijfelt ook of boeren staan te springen om kunstmestvervangers. ‘Voor bouwland [akkers, red.] zit er eigenlijk te weinig stikstof per liter water in. Dus moet je met grote machines het land op, die de bodem aandrukken waardoor gewassen minder goed groeien. Maar als andere opties te duur worden en overal tekort aan is, dan zullen boeren de mogelijkheid toch onderzoeken.’
‘Het grootste gat in de kringloop is het gat waarop u zit,’ schreef akkerbouwspecialist André Hoogendijk in een column voor vakblad Akkerwijzer. Ook het WUR-onderzoeksprogramma ‘Boerderij van de toekomst’ probeert het op de agenda te zetten: het terugwinnen van de meststoffen stikstof en fosfaat uit ‘menselijke reststromen’, poep en plas dus. Tot eind negentiende eeuw brachten boeren dat nog op het land, maar nu raakt het verloren. Pieter de Wolf: ‘De realisatie daalt langzamerhand in dat we veel waardevolle grondstoffen wegspoelen. Het probleem is alleen nog om een goede manier te vinden om de meststoffen op een veilige manier terug te brengen in de landbouw. We willen geen medicijnresten en andere vervuiling op het land.’
Het concentraat kan ook het stikstofprobleem vergroten, zegt Jaap Schröder, mestonderzoeker in ruste van de WUR: ‘In de kunstmestvervanger komt stikstof meestal voor in de vorm van ammonium. Dat kan vervliegen als ammoniak. Uit vele proeven die wij hebben gedaan blijkt dat mineralenconcentraat minder efficiënt is. Je zult er dus meer van moeten gebruiken. Ammoniak die de lucht ingaat, leidt tot een hogere hoeveelheid stikstof, die weer neerslaat op het land. Het laatste wat we nodig hebben is een grotere ammoniakwolk boven Nederland.’
Gijsbrecht Gunter van kunstmestfabrikant Yara is eveneens sceptisch: ‘Het is niet voor niets dat de Europese Commissie de vervangers tot nu toe niet erkend heeft. Volgens de Europese richtlijn moet het stikstofgehalte minimaal 1,6 procent zijn om het meststof te mogen noemen, anders ben je gewoon water aan het geven. Ter vergelijking: onze kunstmest bevat 27 procent stikstof. En dan heb je ook nog te maken met kwaliteitseisen: dierlijke mest bevat antibiotica en zware metalen.’ Uit onderzoek van WUR bleek dat in varkensmest restanten te vinden zijn van medicijnen, pesticiden en schoonmaakmiddelen.
Oplossing voor mestoverschot
Vanwaar dan het grote enthousiasme in de politiek en de agrobusiness? Dat heeft niet alleen te maken met zorgen over de voedselzekerheid, al vestigt Caroline van der Plas vooral daar de aandacht op. In de sector leven hoge verwachtingen van kunstmestvervanger uit varkensmest als oplossing voor het overschot aan dierlijke mest, blijkt onder andere uit het eerdergenoemde onderzoek van de WUR.
Nederland is immers mestkoploper in Europa: hier wordt er per hectare het meest van geproduceerd. Dat er decennialang te veel van is uitgereden op het land heeft nog steeds rampzalige gevolgen voor bijvoorbeeld de waterkwaliteit, die het slechtst is van alle Europese landen. Die badkuip per Nederlander kunnen boeren niet kwijt op hun akkers en graslanden, omdat er milieuregels zijn over hoeveel mest ze mogen uitrijden.
Dierlijke mest kan boeren flink op kosten jagen. Een varkensboer is gemiddeld 60.000 euro per jaar kwijt om zijn mest te verwerken en te transporteren naar buurlanden. Bovendien is mest de bottleneck die de vlees- en zuivelindustrie in het nauw brengt. De ammoniakuitstoot, een verbinding van stikstof en waterstof die ontstaat als mest en urine in de stal van de melkveehouderij samenkomen, moet namelijk flink teruggedrongen worden. Naar schatting veroorzaken Nederlandse boeren 41 procent van de stikstofneerslag in natuurgebieden, waardoor de soortendiversiteit er achteruitholt.
Mesttekort
Bij het Centrum voor Mestverwaarding, waarin de overheid en bedrijven samenwerken, wordt door Wageningen Universiteit en de hele agro-industrie onderzocht of dierlijke mest geschikt te maken is als kunstmestvervanger. Er lopen diverse landelijke pilotprojecten om dat te laten slagen, en op lokaal niveau is er bijvoorbeeld het met EU- en provinciaal geld gefinancierde project ‘Kunstmestvrije Achterhoek’. Nog in 2021 kondigde het ministerie van LNV een nieuwe subsidieregeling aan, voor investeringen in mestverwerkingsinstallaties om kunstmestvervangers te produceren. Hierin komt in totaal 15 miljoen euro verdeeld over tien jaar vrij.
Voormalig landbouwminister Carola Schouten zag mestverwaarding als dé manier om kringlopen te sluiten en van het mestoverschot af te komen. In een Tweede Kamerdebat zei Schouten vorig jaar dat als ‘alle overschotmest verwerkt zou worden tot kunstmest, we dan nog niet genoeg kunstmest zouden hebben en dus zelfs een mesttekort zouden hebben.’ Bovendien zou het mineralenconcentraat milieuvriendelijker zijn, omdat het produceren van kunstmest een grote hoeveelheid fossiele energie vergt en het dus een hoge Co2-uitstoot heeft.
We hebben stallen met tovervloeren voorbij zien komen en omstreden biovergisters die nagenoeg geen groene energie leveren met het vergisten van poep. Sceptici als Schröder zien kunstmestvervanger als een laatste middel om uit de mestproblemen te komen zonder de veestapel drastisch te hoeven verkleinen. Voor boerenclub ZLTO Nederland is de kunstmestvervanger een van de vier grote onderwerpen waarop de meeste lobbywerkzaamheden gewenst zijn. Op hun website: ‘Mede door druk vanuit LTO heeft de minister onlangs een concreet verzoek ingediend in Brussel.’
Inmiddels 75 Achterhoekse boeren doen mee aan een pilot waarbij de werking van een kunstmestvervanger, de zogenoemde Groene Weide Meststof, wordt getest. Een deel van hun grasland wordt met kunstmest bemest en een ander deel met de Groene Weide Meststof, die wordt geproduceerd bij een grote Achterhoekse mestverwerker, Groot Zevert in Beltrum. Onderzoekers van Wageningen Universiteit monsteren de resultaten. Geheel kunstmestvrij is de Groene Weide Meststof overigens niet, er wordt ammoniumsulfaat en urean aan toegevoegd, grondstoffen uit de kunstmestindustrie.
Er moet stikstof bij
Naast de vraag of het bruikbaar en rendabel is, valt nog maar te bezien of kunstmestvervanger daadwerkelijk het gebruik van kunstmest vervangt. André Hoogendijk van het kenniscentrum voor akkerbouwers BO Akkerbouw is er duidelijk over: ‘In Nederland kun je eigenlijk niet zonder kunstmest. Ergens in de keten moet er stikstof bij. De gewassen waar het veevoer van gemaakt wordt, zijn met stikstofkunstmest geteeld. Die stikstof komt via de achterkant van het varken weer terecht in de mest. Dierlijke mest noemen we daarom vaak ‘verpakte kunstmest.’’
Dat is ook waar Jaap Schröder in zijn onderzoek naar de rentabiliteit van het mineralenconcentraat op uitkomt: met kunstmest uit dierlijke mest bespaar je niet op kunstmest, maar verplaats je het probleem. ‘Het circulaire verhaal van mestverwerking doet het goed op verjaardagsfeestjes van boeren: “Is het niet raar dat de overheid ons dwingt om kippenmest te verbranden en mest te exporteren, om vervolgens weer stikstofkunstmest op het land te brengen?” Nederlandse veehouders exporteren nu mest naar akkerbouwers in het buitenland die het goed kunnen gebruiken. Als je die mest eerst scheidt en de stikstof hier houdt, is wat je vervolgens exporteert stikstofarm. Die ontvangende boer moet vervolgens toch weer extra kunstmest uitrijden over zijn gewas om dezelfde opbrengst te halen. Dat hele verhaal van “we besparen op kunstmest” is een gelegenheidsargument.’
Ook qua eventuele klimaatwinst – omdat er minder CO2-intensieve kunstmest nodig zou zijn – wringt het technische model, zegt Pieter de Wolf, onderzoeker bij de Wageningen Universiteit. ‘Je moet om een kunstmestvervanger te maken de mest eerst verwerken. Dat zijn processen die heel veel energie verbruiken. Ik schat in dat je om een goede vervanger te maken op dezelfde energievraag uitkomt.’ De kosten voor zo’n installatie zijn trouwens ook fors; die gaan richting een miljoen euro, zegt Kees Kroes van pilotproject Kunstmestvrije Achterhoek.
Krimp van de veestapel
Pieter de Wolf toont zich verbaasd over het grote politieke enthousiasme voor het maken van kunstmestvervangers uit dierlijke mest. ‘Ik heb het gevoel dat er op een oude situatie beleid wordt gemaakt. Er is een groot overschot aan mest en door de veehouderij zijn allerlei manieren verzonnen om daar toch maar iets waardevols van te maken.’
Volgens De Wolf zal het overschot uiteindelijk vanzelf verdampen: ‘Varkenshouders kunnen al nauwelijks het hoofd boven water houden, omdat ze niet op prijs kunnen concurreren vanwege de kosten van de milieu-eisen in Nederland. Kijk maar naar de uitkoopregeling voor varkenshouders die er vorig jaar was, dat potje was binnen de kortste keren leeg. En in de melkveehouderij wordt de komende jaren hard opgetreden om het stikstofprobleem op te lossen. Zodoende gaat de veestapel echt krimpen, en dus ook de hoeveelheid mest. Dan is de kans reëel dat het aantrekkelijker wordt voor veehouders om de mest onbewerkt op eigen land te gebruiken en aan akkerbouwers af te zetten. Waardoor al die dure verwerkingsinstallaties weer overbodig worden.’
Jaap Schröder vreest dat kunstmestvervanger, net als de biovergister, als argument gebruikt gaat worden om de veestapel – en dus de mestproductie – intact te laten. ‘Doordat we steeds inzetten op technologische oplossingen in plaats van het reduceren van de veestapel, dreigt de zogenoemde lock-in: je hebt geïnvesteerd en daardoor heb je steeds dezelfde aanvoer van die milieuvervuilende mest nodig.’
Ondertussen blijft de agrarische sector de druk op het kabinet opvoeren om een vrijstelling voor het gebruik van kunstmestvervangers in Brussel af te dwingen. Het invloedrijke bureau DLV Advies doet dat bij monde van medewerker Harm Wientjes. Hij verwacht deze zomer al leveringsproblemen van kunstmest omdat Rusland de export heeft stopgezet. De kunstmest is bovendien peperduur geworden, zegt hij. ‘Zeker bij de huidige kunstmestprijzen willen we de kunstmestvervangers nú gebruiken. Die vrijstelling hebben we direct nodig, al zou het alleen maar voor dit jaar en volgend jaar zijn.’
In Brussel, zo is de verwachting, is zo’n vrijstelling niet op korte termijn te verwachten. Daar moeten eerst wat harde noten worden gekraakt over een ander Nederlands voorrecht: de vrijstelling om meer mest uit te mogen rijden dan de officiële norm. Als die uitzonderingspositie vervalt, wat nu dreigt te gebeuren, blijft Nederland met een nog groter overschot aan mest zitten.
De bioboer doet het per definitie zonder kunstmest – anders mag-ie zich geen bioboer noemen. Hij (v/m) kan kunstmest ook niet vervangen door dierlijke mest, want dan komt hij boven de gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat uit. Hoe doet hij dat? De biologische akkerbouw maakt minder intensief gebruik van de bodem, door ruimere vruchtwisseling (na elkaar telen van verschillende gewassen). Daardoor heeft hij minder stikstof nodig. Minder intensief boeren betekent een lagere productie. Dat kan de bioboer zich permitteren omdat hij een hogere prijs voor zijn gewassen ontvangt.
In de biologische landbouw is het gebruik van kunstmeststikstof niet toegestaan, wel is de Europese norm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare van kracht. Dit betekent dat de biologische landbouw minder stikstof kan aanvoeren. Daarnaast telen ze vlinderbloemige gewassen zoals peulvruchten en klavers (als groenbemesters). Die binden stikstof met behulp van bacteriën, waardoor de bodem minder uitgeput raakt en er meer stikstof beschikbaar is voor volgende gewassen.
81 Bijdragen
Wilco de Rijck 3
onderstaand de tekst uit jullie voorgaan artikel over kunstmest
@Hans Ariens.... ik ben benieuwd naar je deel 2 ...maar het woord lobby wat je gebruikt getuigd al weer dat je aan het sturen bent naar een bepaalde richting...laten we hopen dat ik het aan het verkeerde eind heb .....ik heb jou eerder de boodschap meegeven dat het goed is om de agrarische ook een keer positief te belichten dan alleen de negatieve zaken in beeld brengen ....
In deel 2: De lobby om dierlijke mest te gebruiken als kunstmestvervanger roert zich steeds meer. Wie wil er van kunstmest af en met welk belang? Klik op 'volg deze auteur’ en je krijgt een seintje als het verschijnt.
Sicco Kamminga 4
Wilco de RijckU vindt dit een uitgekookte manier om de agrarische sector in een kwaad daglicht te zetten. Wat klopt er niet dan aan dit verhaal?
FTM wordt betaald door haar lezers.
Groet,
Sicco
Jan Ooms 10
Sicco KammingaWilco de Rijck 3
Jan OomsNico Janssen 7
Jan OomsWilco de Rijck 3
Sicco KammingaSicco Kamminga 4
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
Sicco KammingaGroet
Eveline Bernard 6
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
Eveline BernardImran Gozukucuk 1
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
Imran GozukucukJohn Janssen 4
De, te vleibare stront, moet ingedikt worden.
Fabriek bouwen op Maasvlakte, waar warme rookgas uit de gehele industrie langskomt(CCS), en ziedaar. Bij het proces komt ammoniak vrij, wat weer afgevangen wordt en gebruikt voor 'groene brandstof'.
Transport en proces worden natuurlijk gesubsidieerd uit de Green Deal van Timmermans(Brussel).
Lia 4
John JanssenJohn Janssen 4
LiaLia 4
John JanssenTom Nijbacker 4
LiaKijk eens goed naar de getallen. Iedere nederlander kan elke week een strontbad nemen. Vinden jullie dat normaal? Deze manier van landbouw/veehouderij is niet houdbaar.
Snap best dat dat heel moeilijk te accepteren is als je grote schulden bij de bank hebt die afbetaald moeten worden.
Lees nog eens goed het rapport waar jij laatst naar verwees Wilco. Over dat wij niet genoeg land in NL hebben om onszelf te voorzien. Daar staat duidelijk in dat 75% van onze landbouwgrond gebruikt wordt voor veevoer. Als de veestapel met de helft af neemt komt er bijna 40% landbouwgrond vrij voor akkerbouw. In totaal is er dan 65% landbouwgrond beschikbaar. Dat is ruim voldoende om iedereen, biologisch, te voeden. Als we dan ook met z’n allen minder verspillen en consumeren hebben we ook heel veel andere import/land niet meer nodig.
Elke verandering is moeilijk maar zeker niet onoverkomelijk. Kijk eens naar het voordeel. Als er in de nabije toekomst alleen nog maar biologisch geboert wordt zijn er veel meer boeren nodig. Kleinschaliger met oog voor alles wat groeit en bloeit op hun land. Is dat niet veel leuker werken?
Kom op zet die oogkleppen af en bekijk het eens van een andere kant! Jullie kunnen het!
Lia 4
Tom Nijbackeren we zijn het ook eens dat dieren niet jaarrond in de stal horen, toch?
John Janssen 4
LiaMaar waar is het dan misgegaan?
Lia 4
John JanssenWaar in dit draadje het misverstand vandaan kwam is ook mij niet helemaal duidelijk.
Of bedoelde je: waar is het misgegaan in de landbouw?
John Janssen 4
LiaWaar is het misgegaan in de landbouw? Kan me voorstellen dat je als natie/land zijnde denkt, "dat hebben we nodig om onszelf te bedruipen". En als we dat dan verdelen over x boeren, hebben die een goede boterham en is alles in een fijn evenwicht. Als we x miljoen kg vlees exporteren heeft iets dat getriggerd. Toch?
Lia 4
John JanssenDit artikel van Jan Willem Erisman geeft denk ik een paar interessante (mogelijke) verklaringen:
https://decorrespondent.nl/11569/de-prijs-van-ons-eten-kan-alleen-zo-laag-zijn-als-de-prijs-voor-de-natuur-hoog-is-en-boeren-kunnen-dat-niet-in-hun-eentje-oplossen/946322739505-07b93ebb
"omdat boeren hun risico’s beperken door de natuur uit te bannen, zitten ze nu in de klem van grote bedrijven."
Kort samengevat:
Een fundamenteel probleem van de boer is volgens Erisman: onvoorspelbaarheid (risico op misoogsten).
Er zijn twee manieren om met die onvoorspelbaarheid om te gaan:
1) het controlemodel: risico's zoveel mogelijk uitsluiten. Hoge opbrengsten maar ook hoge kosten (kunstmest, veevoer, brandstof etc.)
2) het adaptieve model: vertrouwen op het zelfregulerend vermogen van biologische processen. Lagere opbrengsten maar ook veel lagere kosten.
De meeste boeren hebben gekozen voor het controlemodel (mede aangemoedigd door banken, bedrijven en overheidssubsidies).
Daarmee hebben ze zichzelf afhankelijk gemaakt toeleveranciers en afnemers: bedrijven die gaandeweg steeds groter zijn geworden.
"‘Stel nou dat een boer zijn veestapel wil halveren’, zegt Erisman. ‘Of zelfs dat alle boeren hun veestapel moeten halveren. Dat betekent minder afname van zaad, pesticiden, minder machines, minder of zelfs geen veevoer meer nodig. Al die bedrijven gaan dan het schip in. Dus daar zit een heel groot belang voor al die schakels om de status quo te handhaven.’
Niet zo gek dus, dat de allergrootste veevoerconcerns – Agrifirm, De Heus en ForFarmers – de boerenprotesten tegen het krimpen van de veestapel sponsorden. (...)
Om over te stappen naar een duurzamere landbouw, moet de hele samenleving mee, denkt Erisman."
https://decorrespondent.nl/11569/de-prijs-van-ons-eten-kan-alleen-zo-laag-zijn-als-de-prijs-voor-de-natuur-hoog-is-en-boeren-kunnen-dat-niet-in-hun-eentje-oplossen/946322739505-07b93ebb
Lia 4
John Janssen- de bij veel mensen (ook bij boeren) sterk aanwezige neiging naar risicomijding en controle
- het "nooit meer honger" na WO2 en de daarvoor opgetuigde subsidies (NL en Europees)
- dat heeft een lucratief verdienmodel opgeleverd voor grote toeleveranciers, afnemers, banken en diverse politici, die meestal diezelfde neiging naar risicomijding en controle hebben;
- en dat heeft weer geleid tot een stevige lobby, waardoor de boeren zelf weinig meer te zeggen hebben.
Zie ook: "In 11 grafieken: hoe de Rabobank miljoenen verdient aan schaalvergroting in de landbouw (en buiten schot blijft nu de rekening op tafel komt)" https://www.ftm.nl/artikelen/rabobank-melkveehouderijen?share=992A%2FwRVx5pOlmbEWcgMOxVGU0kj6n2oJweypSbYP1URUuS8HVlxNDa2Q6WfekQ%3D
John Janssen 4
LiaWilco de Rijck 3
Tom NijbackerTom Nijbacker 4
Wilco de RijckJan Ooms 10
Tom NijbackerTom Nijbacker 4
Jan OomsTom Nijbacker 4
Wilco de RijckNico Janssen 7
Tom NijbackerCo Stuifbergen 5
John JanssenJohn Janssen 4
Co StuifbergenWilco de Rijck 3
John JanssenSicco Kamminga 4
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
Sicco KammingaImran Gozukucuk 1
Wilco de RijckJan Ooms 10
Imran GozukucukImran Gozukucuk 1
Jan OomsJan Ooms 10
Imran GozukucukDe (grote som van de) subsidies (komt) komen bij hén terecht die ze het minst nodig hebben en inderdaad alleen met opschaling bezig zijn.
En onder het mom van verduurzaming lobbyt dat wel een stuk makkelijker.
De realiteit is echter dat de kleine boer, die amper het hoofd boven water kan houden, geen of slechts heel weinig subsidie krijgt en de (kleine) boer die écht duurzaam wil boeren veelal helemaal niets krijgt!
Tom Nijbacker 4
Jan OomsWilco de Rijck 3
Jan OomsWilco de Rijck 3
Imran GozukucukPaul Sporken 10
Heel veel maatschappelijk ongewenste activiteiten of neveneffecten hebben namelijk allang een beter alternatief. Dit past alleen niet in het straatje van de gevestigde belangen.
Ook als burger / consument kunnen wij actief bijdragen aan goede voorbeelden hoe het anders kan door zelf te participeren in de landbouw. Wie interesse heeft kijk eens naar:
www.landvanons.nl
www.herenboeren.nl
www.aardpeer.nl
Heeft iemand hierop nog aanvullingen?
Lia 4
Paul Sporkenhttps://www.odin.nl/ (coöperatieve biologisch(dynamisch)e supermarkt, lidmaatschap mogelijk)
https://toekomstboeren.nl
https://burgerboerderijbrabantsewal.nl
https://www.voedsel-anders.be
Eveline Bernard 6
LiaZe kopen binnenkort een prachtige boerderij bij Hasselt, kijk maar!
Ook nog een leuke coöperatie:: https://depatrijs.eco/
En deze moeten we samen redden: http://behoudlutkemeer.nl/
Lia 4
Paul Sporkenhttps://csanetwerk.nl/kaart/ (een kaart van 130 coöperatieve agrarische bedrijven in Nederland)
Paul Sporken 10
LiaLia 4
Paul Sporkenanneke sasbrink 1
In de armste landen wordt het bestaan van lokale boeren onmogelijk gemaakt omdat NL boeren zo nodig moeten exporteren. Daarnaast houden wij allen als belastingbetalers deze agrarische sector (vee/zuivel) in stand doordat ze giga veel subsudies ontvangen. Google voor de feiten eens hoeveel subsidies deze sector krijgt. Om in vaktermen te blijven: ze krijgen voor elke scheet subsidie.
Dit heeft niets met een voedselsysteem te maken maar is een gigantisch verdienmodel van kapitalistische bedrijven. Dat ondertussen onze hele aardbol (dieren, natuur en mens) er aan ten onder gaat interesseert ze blijkbaar niet. Dat vind ik pure egoïsme. Een agrarische sector die alleen maar denkt in meer en nog meer en nooit in minder, veel minder.
Dan heb ik het nog niet eens gehad over het afgrijselijke dierenleed in deze sector.
Wilco de Rijck 3
anneke sasbrinkJohn Janssen 4
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
John JanssenTheo van Beuningen 4
anneke sasbrinkAnton Bende
anneke sasbrinkEnrikos Iossifidis 1
Wilco de Rijck 3
Enrikos IossifidisTheo van Beuningen 4
Bas van Sambeek 1
Theo van BeuningenLia 4
Bas van Sambeek- mest vol zware metalen en medicijnen en teveel fosfaat op het land gooien is niet duurzaam;
- kunstmest produceren bovenop de huidige overmaat aan dierlijke mest is eveneens niet duurzaam.
De enige echt duurzame oplossing is de grootte van de veestapel afstemmen op de (in Nederland) beschikbare hoeveelheid landbouwgrond.
Wilco de Rijck 3
LiaLia 4
Wilco de RijckWelke cijfers zeggen volgens jou dat het niet duurzaam is om de grootte van de veestapel af te stemmen op de beschikbare hoeveelheid landbouwgrond?
Andere cijfers zeggen weer dat duurzame landbouw juist meer mensen kan voeden dan gangbare landbouw:
"‘Het is een misverstand om te denken dat wij de ‘graanschuur’ van de wereld zijn,’ legt Tittonell uit. ‘Als we kijken naar de voedselproductie van deze landen, waar de opbrengsten per hectare het hoogst zijn, kom je op niet meer dan 30 procent van de totale wereldproductie uit. Zelfs al zouden we opbrengsten verdubbelen, wat enorm belastend zou zijn voor het milieu, voeden we nóg niet de hele wereld. En als we dan kijken naar voedselconsumptie,’ vervolgt Tittonell, ‘is grofweg 50 tot 70 procent van het voedsel dat wereldwijd wordt geconsumeerd afkomstig van kleinschalige boerenbedrijven. Dit zijn ongeveer 500 miljoen kleinschalige familiebedrijven die in ruim de helft van de voedselvoorziening voorzien, op ongeveer 30 procent van de landbouwgrond,’ zegt Pablo. Kleinschalige boerenbedrijven leveren dus een veel efficiëntere bijdrage aan de voedselvoorziening dan de grote industriële landbouw."
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2020/Terwijl-boeren-protesteren-oplossing-agroecologie.html
Theo van Beuningen 4
Lia"Er rest nog een laatste probleem: agro-ecologische landbouw is veel arbeidsintensiever dan de industriële landbouw. Er zijn dus veel meer landarbeiders nodig als we de transitie willen maken?
Tittonell: dat is zeker waar, maar dat kunnen we oplossen door het aanzien van de landarbeider in onze samenleving te vergroten." Tja.... :-)))
Lia 4
Theo van BeuningenHet zou natuurlijk al een heel verschil maken als we gewoon accepteren dat mensen in arme landen prima het overgrote deel van hun eigen voedsel kunnen produceren. Met gewassen die goed passen bij de omstandigheden ter plekke. Goedkope arbeid is daar ruim voorhanden, dus wat is voor die landen het probleem als ze met extra handwerk een veel hogere productie kunnen halen op een kleiner oppervlak?
Ja en het zou heel goed zijn als het aanzien van de landarbeider in onze samenleving ook vergroot wordt :-) voedsel verdient in het algemeen veel meer waardering.
Daarbij vraag ik me soms wel af of Nederlandse boeren hun aanzien niet een beetje onderschatten.
Of anders gezegd: of ze het aanzien van de gemiddelde 'stadsbewoner' overschatten.
Beseffen de meeste Nederlandse boeren bijvoorbeeld dat bijna driekwart van de Nederlandse huishoudens minder dan modaal verdient? https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/inkomensverdeling en dat zelfs een hoogopgeleide zzp-er gemiddeld niet heel veel meer verdient? https://bieb.knab.nl/inkomsten-uitgaven/modaal-en-gemiddeld-inkomen-per-leeftijd-opleidingsniveau-en-branche
Theo van Beuningen 4
LiaGebrek aan waardering voor landarbeid(ers) ligt niet aan de boeren. Ergo, als brave burger mag je niet eens meer gaan helpen, want dan staat meteen de belastingdienst en de inspectie (kinderarbeid!!) voor de deur.
Lia 4
Theo van BeuningenAls brave burger heb ik wel meegeholpen op een tuinderij, maar dat was inderdaad allemaal dichtgetimmerd (zorgboerderij, vrijwilligerswerk, moest op vaste dagen etc), ik begrijp de gedachte erachter wel maar toch jammer dat er geen laagdrempeliger oplossingen voor zijn bedacht. Meehelpen met voedsel verbouwen is juist zo heilzaam voor stadsmensen :-)
Theo van Beuningen 4
LiaMeer volkstuinen is ook een heel goed idee.
Maar betalen voor dagbesteding (...) mag wmb snel stoppen.
Wilco de Rijck 3
LiaJohn Janssen 4
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
John JanssenLia 4
Wilco de RijckTheo van Beuningen 4
LiaLia 4
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
LiaMaar met (overtollige) mest mais maken is en blijft imo een heel zinnig gebruik van mest. En als de beestjes die mais weer opeten is het cirkeltje rond, iedereen blij.
Lia 4
Theo van BeuningenOverigens helemaal eens dat het heel zinnig is om gebruik te maken van mest. Met (veel) minder dieren, die (veel) minder medicijnen nodig hebben, en dan het cirkeltje mooi rond maken, daar zou ik ook blij van worden.
Theo van Beuningen 4
LiaGebruik van medicijnen terugdringen is wel nodig, maar minder voorschrijven/gebruiken spreekt mij meer aan dan de helft van de gebruikers (vroegtijdig) afvoeren naar het slachthuis.
Wilco de Rijck 3
Bas van SambeekTheo van Beuningen 4
Bas van Sambeekhttps://www.wur.nl/nl/show/kringlooplandbouw.htm
Hans van Swoll 5
1/ Het is nog niet zo lang geleden (de tijd van Kniertje) dat voedsel en kleding de grootste kostenposten waren in het huishoud budget.
2/ Homo Sapiens is de enige evolutiesoort die niet de hele dag bezig is met het verzamelen van voedsel.
3/ Ik heb kinderen die niet zeggen, ik ga karbonades kopen, maar zeggen: "ik ga karbonades halen ..."
Als wij iets willen doen aan de huidige mega productie van voedsel hier te lande, laten we dan beginnen met elke vorm van uitbreiding daarvan te verbieden. Wat er daarna moet gebeuren zien we daarna dan wel.
Wilco de Rijck 3
Hans van SwollHans van Swoll 5
Wilco de RijckVerrassing, op mijn sterk verlate bijdrage toch nog een reactie. Echter, die kan ik niet goed plaatsen. Volgens mij heb ik het helemaal niet over voedselverspilling gehad en volgens mij ligt voedselverspilling in de discussie over de intensieve landbouw ook op hetzelfde niveau als lekkende kranen bij de discussie over het wereldrinkwaterprobleem.
Bedankt ook voor uw link. Ik kan me niet voorstellen dat u hem zelf helemaal gelezen hebt want het is een oeverloos betoog waarin ze zichzelf verslikken in de hectares. Bovendien gaat het daarin voornamelijk over akkerbouw producten terwijl onze huidige problematiek juist ligt bij mestproducerende producten. Koeien (melk, boter), varkens, kippen. Kortom, mijns inziens, is het appels met peren vergelijken.
Bovendien begrijp ik het hele stuk niet, ik geloof ze ook niet en volgens mij hadden ze hun punt ook kunnen maken door de geïmporteerde kg erbij te pakken. Dan zie je vanzelf hoeveel kg rijst en graan en wijn Nederland importeert en eventueel doorvoert.
Waar het mij om gaat is, we hebben nu een enorm probleem; oplossing van dat probleem vereist drastische en dramatische beslissingen; laten we daarom nu acuut beginnen met het probleem bevriezen en niet groter te maken. Dus geen nieuwe vestigingen geen enkele bouwvergunning meer voor een megastal, geen enkel geldkrediet meer voor welke uitbreiding dan ook. Deze maatregel kunnen we morgen uitvoeren, laten we daarna een tijdschema maken waarop we andere, dramatischer besluiten gaan nemen.
Zo wordt het minder paniekerig en geven we onszelf iets meer tijd.
Wilco de Rijck 3
Hans van Swoll