Laag Hangend Fruit

5 Connecties
0 Bijdragen

In het Wilde Oosten en omgeving bevindt zich volgens Jan Dwarshuis het Hof van Eden voor begerige beleggers.

De doorgewinterde lezer van onze columns kent onze voorliefde voor de CIS-regio. Ik heb vaak uit de doeken gedaan waarom ik deze regio bijzonder kansrijk acht. Maar als ik in het land over Russische aandelen preek dan lijkt het wel of er nog een meters dik ijzeren gordijn hangt. Checkpoint Charlie lijkt wat Nederlandse/Westerse beleggers betreft nog dienst te doen. Toch ben ik van mening dat de belegger zijn ogen sluit voor een aantal interessante feiten. Ik verwijs naar het minimale schuldenstapeltje van Rusland en de indrukkwekkende ontwikkeling van haar Bruto Binnenlands Product. Dan hebben wij het nog niet over alle grondstofreserves en het feit dat er zo’n beetje de grootste graanschuur ter wereld staat. De gemiddelde Rus verdiende in 1999 64,= dollar per maand, inmiddels ligt dat salaris op 873,= dollar per maand. Hoe zit dat bij u? Dit alles overigens terzijde.

Gazprom
Maar neem nu eens een fonds als Gazprom. Gazprom is 's werelds grootste aardgasbedrijf. De heren pompen doodleuk 550 miljard kubieke meter gas per jaar rond, een vijfde van de totale wereldwijde productie. Het bedrijf wordt door de vooraanstaande landelijk pers neergesabeld. Voor Gazprom zou iedereen moeten sidderen en daarom varen de LNG-tankers uit Qatar nu naar Europa in plaats van naar de VS. Chantage en intimidatie zouden Rusland een reputatie opgeleverd hebben van een honds onbetrouwbare leverancier. Maar is de Westerse pers vergeten dat Rusland steeds meer naar China kijkt? Gazprom speelt daarin een vooraanstaande rol.

Dit alles is een typisch Westers hardnekkig onwetend ingepeperd denkbeeld. Alsof Nederland vrij is van blaam met debacle’s als de DSB-Bank en de Vastgoedfraude. Het lijkt hier wel Sicilië. De banden tussen Rusland en Nederland gaan ver terug en onze onhandig skatende Jan-Peter Balkenende deed er terecht alles aan om de banden met de Russen goed te houden en verder uit te bouwen. Een grote pluim voor Jan-Peter vanaf onze nederige handelsdesk. Opvallend is ook dat Shell weer aansluiting in de regio probeert te zoeken. Dat is geen toeval.

Het zal u niet ontgaan zijn dat Europa van haar unie een zootje heeft gemaakt in krap tien jaar tijd. En Rusland heeft van zichzelf een slapende wereldmacht gemaakt in krap tien jaar tijd. De cijfers liegen immers niet. Dat er nog steeds een enorme Russische discount bestaat is voor u als belegger een waar godsgeschenk. Immers, gemiddeld beleggen volgens de pukkelkop bij uw dienstbare bank zet echt geen zoden aan de dijk. Als u daar nu nog steeds niet van overtuigd bent kunt u hier stoppen met het lezen van deze column, zo simpel is het.

 

Russische discount
Ik dwaal af. Gazprom is een van de meest liquide Russische aandelen die er zijn. Dus over uw aankoopjes en verkoopjes hoeft u zich geen enkele zorgen te maken. Dat het slecht geleid wordt is een terecht feit. Maar daar zit ook juist wederom uw voordeel. Op een dag zal Gazprom, gedwongen door haar internationale beleggers en verandering in het politieke landschap, professioneler gaan opereren. En neemt u van ons aan dat de westerse belegger steeds meer naar Rusland kijkt. Sterker nog: Ook chique Nederlandse Private Banks zijn recentelijk ingestapt. Dus kennelijk zijn de profs ook heel langzaam om. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

Inmiddels is de beurswaarde van deze slapende energiereus gedaald naar een schamele $ 141 mrd (€ 99 mrd). De prognoses zijn dat Gazprom dit jaar zo’n slordige $ 34 mrd gaat verdienen. Voor volgend jaar denkt men zelfs aan $ 41,8 mrd netto resultaat. Duizelingwekkende getallen. Op basis van deze cijfers betaalt u nu dus ruim 4 keer de winst en op basis van 2012 zelfs 3,37 keer de winst. Een lachertje natuurlijk. Dit is wat wij noemen de Russische discount in optima forma. En u koopt geen wankel 4 mans loodgietersbedrijfje in Dedemsvaart, maar een van de financieel sterkste toko’s ter wereld.

Laag Hangend Fruit

Beurskenner Reginald Melchers haalt in zijn column ‘Duur of Goedkoop’ van heden aan dat u vooral niet moet investeren in het openluchtmuseum dat Europa heet. Hij slaat wat mij betreft de spijker op zijn kop. Dan vraag ik u waarom u in deze regio nog steeds de hoofdprijs wenst te betalen en u even verderop in onze gewenste regio met een zware discount allerlei geweldige aandeeltjes kunt oppikken. Wie is er nu gek? U of ik? Waarom pakt u de ladder uit de schuur om fruit te telen terwijl er genoeg laag hangend fruit te vinden is op dit moment. De keus is aan u. Neemt u van ons aan dat er maandag a.s. een Trading Alertje van Columbeurs voorbij komt vliegen inzake Gazprom. En neemt u ook maar van ons aan dat wij voor u eerdaags een passende beleggingsoplossing hebben met betrekking tot bovenstaand vraagstuk. Ik ga voor laag hangend fruit!


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl