Laat pensioengeld op z’n Hollandsch zweten

  FTM-columnist Jan Dwarshuis verdedigt het oranje-getinte plan van de Rabobank om pensioengelden door te sluizen naar de Nederlandse woningmarkt.

  Zürich -  Met genoegen zie ik een discussie voltrekken over de inzet van uw - nog immer - rijk gevulde pensioenpotten. Eindelijk wordt de roep harder om deze gelden gerichter te gebruiken om de Nederlandse economie uit het slop te trekken. Zoals ik al eerder eens betoogd heb, zou ik me er zeker niet voor schamen. Immers, wat heeft een pensioenfonds in een of ander vaag bos in Zuid Amerika te zoeken, hetgeen beheerd wordt door een vriendelijk ogende neger die niet eens weet waar Nederland ligt?

  Dat er in veel gevallen - zelfs door het kabinet-Balkenende bij het ABP - simpelweg geroofd is uit de pensioenpotten, is natuurlijk een grove schande. Voer voor een slimme advocaat. Op die manier wordt het sneeuwbaleffect van het beleggen bruut onderbroken en mede daardoor wordt er nu flink gekort op uw pensioenuitkering. De scope van de politicus eindigt bij zijn lange tenen. Oliekoekendom natuurlijk...

  Inzetten Hollands Pensioengeld
  Blijft staan dat ik een groot voorstander ben van het meer Hollands-getint inzetten van de pensioengelden. De centjes zijn immers in Holland verdiend, en mogen er wat mij betreft grotendeels blijven. Slap gelul over spreiding leg ik direct naast me neer, want overdiversificatie werkt niet. Met alle liefde wil ik dat een pensioenbestuurder komen uit leggen. Daar komt bij dat ik het heel knap vind dat een pensioenbestuurder in bijvoorbeeld Heerlen een investering in laten we zeggen Costa Rica op zijn merites kan beoordelen. Om over Facebook nog maar te zwijgen. Ook al is het verlies op deze opmerkelijke aandelenregel een druppel op de gloeiende plaat, is er dan echt niets beters te verzinnen om in te beleggen? Het is gewoonweg naïef en is een goed voorbeeld dat overdiversificatie een 'no go area' is. Het legt een beleggingsbeleid bloot waarbij er meer van dit soort 'kleine' keuzes gemaakt worden. En dat geeft te denken.

  Roomser dan de Paus
  Wat me verder opvalt, is dat grote pensioenfondsen achterblijven bij de nieuwe trends in de financiële sector. Grote Zwitserse asset managers struinen de hele wereld af op zoek naar talentvolle managers. Ze investeren er relatief kleine bedragen in en monitoren het nauwgezet. Tevens stemmen ze het beleggingsbeleid precies af naar de huidige tand des tijds. Op die manier zet je de beste managers ter wereld in - wat past bij het huidige tijdsgewricht - en krijgt het pensioenfonds een meer controlerende taak wat ook beter te begrijpen en uit te voeren valt. Het is alleen minder sexy, dat dan weer wel. Maar pensioengeld hoeft niet sexy te zijn. Sterker nog, het moet roomser zijn dan de Paus.

  Goed idee van de Rabobank
  Het idee van de Rabobank-topman Piet Moerland is in dat kader eigenlijk zo gek nog niet, ook al praat hij voor eigen parochie. Zeker niet nu de obligatiebubbel op zijn laatste benen loopt. Een belegging in een Nederlandse hypotheek klinkt mij beter in de oren dan een bak vol met onbekende Amerikaanse wormen in de portefeuille. Bovendien kan het de Nederlandse vastgoedmarkt een handje helpen en kan er op termijn gesleuteld worden aan de enorme hypotheekberg. Stel dat daar eens twintig of dertig jaar voor wordt uitgetrokken - dan hangt de vlag er heel anders bij. De woningbezitter wordt langzaam maar zeker gered en is zich inmiddels bewust van zijn structurele onderdekking. Maar hij of zij krijgt wel de kans zich te rehabiliteren.

  Momentum
  Tot slot nog even over de aandelenmarkt. Het zal u niet ontgaan zijn dat de markt onder druk staat. De laatste twee maanden is er in stilte en met weinig omzet gesleuteld aan een herstel. En dat is gelukt, ondanks alle schier onoplosbare problemen om ons heen. De AEX staat als het ware op een klein kruispunt. Zakken we wat verder weg, dan komt er daadwerkelijk een kleine ‘pull back’. Ik verwacht eerlijk gezegd nog geen groot gelazer op de mondiale beurzen. Daar is meer voor nodig. Het rondje dat alle Europese leiders maken is slechts een media offensief: het stelt nul komma nul voor. Waar beleggers geen enkele rekening mee houden is een eventuele winst van de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney. Dat is nog niet in de koersen verwerkt. Niemand kan het ook voorspellen. Maar met de inzichten van vandaag acht ik hogere koersen met de Kerst, best aannemelijk. Reden te meer om het Nederlandse pensioengeld op zijn ‘Hollandsch’ te laten zweten.

   

  Rest mij u een goed weekend vanuit de Zwitserse Alpen te wensen.

   
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

  Over de auteur

  Jan Dwarshuis

  Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...

  Lees meer

  Volg deze columnist

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren