Lachen met Duitsers en Fransen

S&P neemt Spanje op de horens, Wall Street-miljardair moet 11 jaar het gevang in en het Duitse Handelsblatt zorgt voor hilarische afgang topman BNP Paribas. Dat en meer in Newswatch.

S&P zet Spanje een treedje lager
Na Fitch is ook kredietbeoordelaar Standard & Poor's er sterk van overtuigd dat de economische groei van Spanje het komende jaar iets zal tegenvallen (niet 1,5 procent maar 1 procent) en meent dat de financieringscondities op het Iberische schiereiland de toch al strompelende private sector bepaald niet ten goede komen.
Bron: TelegraphHedgefund miljardair Rajaratnam mag 11 jaar brommen
De 'Occupy"-demonstranten op Wall Street konden donderdag even de handen in de lucht steken. De prominente hedgefund-manager Raj Rajaratnam - oprichter van de Galleon Group en voormalig lid van de board van Goldman Sachs - kreeg van de rechter te horen dat hij elf jaar in een zeer besloten ruimte mag gaan nadenken waarom hij als miljardair het toch nodig vond om meer dan 50 miljoen dollar te verdienen aan illegale transacties.
His crimes and the scope of his crimes reflect a virus in our business culture that needs to be eradicated,” sprak rechter Richard Holwell gestreng over het voormalige succesnummer op Wall Street. Rajaratnam deed zaken in de geest van Gordon Gekko. Hij opereerde een netwerk van informanten die hem van bedrijfsgeheimen voorzagen en bezat zelf ook over de nodige kennis die hij aanwendde voor persoonlijk gewin. Hij werd veroordeeld voor samenzwering en effectenfraude nadat hij 63 miljoen verdiende door met voorkennis te handelen. De in Sri Lanka geboren Rajaratnam zat tussen zijn twee advocaten en hoorde de uitspraak met een uitdrukkingsloos gezicht aan. De rechter onthulde eveneens dat de veroordeelde medische problemen heeft en waarschijnlijk een niertransplantatie nodig heeft. Om die reden viel de straf lager uit dan de eis van 19,5 jaar. De advocaten van Rajaratnam pleitte ervoor dat hij in dezelfde gevangenis kan worden geplaatst als waar Bernard Madoff een 150-jaar durende straf uitzit.
Bron: Livemint


PR blunder zet topman BNP Paribas voor paal
Het moet niet gekker worden. Na aanvallend en attractief voetbal hebben de Duitsers ook de humoristische tegendraadsheid ontdekt. Het Duitse Handelsblatt interviewde een maand geleden de met een Maginotlinie van PR-mannen omringde topman van de Franse Bank BNP Paribas. Le grande patron van BNP - monsieur Baudouin Prot - bleek vervolgens aanhoudende op - en aanmerkingen over de tekst te hebben en weigerde deze voor publicatie vrij te geven. Een staaltje van powerplay waar heren op posities als als Prot vaker gebruik van maken en waar hoofdredacties van kranten en andere media doorgaans ook diep voor bukken. De praatjes van Prot werden de hoofdredactie van het Handelsblatt echter teveel en deze besloot afgelopen week om het interview zonder antwoorden af te drukken. Dat op zichzelf genomen was voor de krant al genoeg om in de financiële centra van Europa de lachsalvo's te ontketenen. BNP zelf gooide er echter nog een schepje bovenop door op de eigen website  onder het mom van een "misverstand" de antwoorden alsnog te publiceren. Nou ja, antwoorden...Vier vragen werden door Prot genegeerd en de vragen die in de laatste vier weken een steeds grotere urgentie kregen, werden voor het grootste deel met nietszeggende PR-diaree beantwoord.
Bron: Handelsblatt


Gezondheid Europese banken onduidelijkheid
Het Financieele Dagblad opent met weinig verassend nieuws. Het echec met de Frans- Belgische bank Dexia - dat eerder nog glansrijk door stress tests was gekomen - gaf al aan dat er weinig zekerheid bestaat over de gezondheid van Europese banken. Tot dat inzicht komen nu ook de Europese commissie en de European Banking Authority, aldus het Financieele Dagblad dat daarvoor anonieme Brusselse bronnen raadpleegde. 'Het echte schandaal is dat we het niet weten', zei zo'n bron over de situatie in de bankensector. "Terwijl men dat in de VS met een druk op de knop weet". Centrale Banken zijn doorgaans wel op de hoogte van de situatie van de eigen banken maar het overzicht in heel Europa ontbreekt.
Bron: Het Financieele Dagblad
 

Het NOS-nieuws in 60 seconden: