Lachen om de Hollanders

3 Connecties

Relaties

Lachen

Personen

Jan Kees de Jager Mark Rutte
0 Bijdragen

Na Europese boosheid over het Polenmeldpunt kan er nu ook weer ouderwets om de Hollanders worden gelachen: wij voldoen als 'hardliners' zelf niet aan de begrotingsregels

Waar eerder de Europese President Herman van Rompuy in Buitenhof ook al zo aardig met de 'Ollanders uit de voeten kon, heeft nu ook de Britse kwaliteitskrant The Telegraph de grap van de laaglanden ontdekt.
'It's not funny when even the Dutch can't meet the austerity targets', kopt The Telegraph woensdagavond. Dan weet je dat de hilariteit nog opgediend moet worden. Zo zijn die Britten. En ja hoor.

'How southern Europe must be laughing. Of all the European “hardliners” who have demanded austerity from the “sinner states” few have been as rabid as the Dutch.'


Nu blijkt volgens de berekeningen van het CPB dat het begrotingstekort in Nederland in de komende jaren tot 4,6 procent van het BBP kan oplopen. Weer iets meer dan enkele weken geleden al was berekend. Tja.

 

Het olijke tweetal
Gelukkig hoeft er geen serie aan Europese toppen te worden belegd om te besluiten wat er nu moet worden gedaan, merkt de krant fijntjes op. Dat hebben Rutte en De Jager immers zelf al in detail aangegeven.

'Expulsion from the eurozone has to be the final penalty', riep het olijke maar oh zo strenge tweetal in september nog in The Financial Times.

In het 700 woorden tellende artikel - waar Rutte en De Jager nu volgens The Telegraph nu vast meer spijt van zullen hebben dan het tekort zelf, schrijven ze dat de "main cause of the current problems is that some countries played fast and loose with the very rules designed to guarantee budgetary discipline."'

De regels zoals die ooit voor de Eurozone waren bedacht, waren volgens Rutte en De Jager nog steeds geldig. Strikt volgen! Maar ook soevereiniteit overdragen aan Europa, om ingrijpen sneller mogelijk te maken. Ze spraken het niet zo uit, maar het stond er wel: 'Countries must clarify their budgetary plans at an earlier stage, look further ahead and be able to answer critical questions. This will make it possible to intervene sooner if necessary. We welcome these steps. But more is needed.'

Een Eurocommissaris voor budgettaire discipline! Dat moest 'm worden. Maar nu zijn we zelf dus aan de beurt, we halen zelf de begrotingseisen niet. Als u de komende week in de verte wat gebrul hoort, maakt u zich dan geen zorgen. Het lachen van de Grieken en de Italianen is onschadelijk.

The Telegraph biedt niet alleen Schadenfreude, de krant waarschuwt ook nog voor de zichzelf versterkende spiraal van zelf opgelegde bezuinigingen in tijden van crisis.

'Surely it’s time for European countries to stop seeing each other as "hardliners" and "sinners" and admit that the fiscal pact and austerity programme is all wrong. Now that would be worth a chuckle.'

 

Onze columnist Ewald Engelen zal het hier volmondig mee eens zijn. Lees zijn column over het optreden van bezuinigingsmassochist Herman van Rompuy in Buitenhof.