
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
© Flickr / Frankieleon
Lage rente nekt Nederlandse pensioenspaarder
De aanhoudende monetaire verruiming van de Europese Centrale Bank (ECB) brengt nadelige gevolgen voor spaarders met zich mee. Omdat we in Nederland meer voor ons pensioen hebben gespaard dan wie dan ook in Europa, zitten we in de hoek waar de klappen vallen. Zijn de extra risico's voor het Nederlandse pensioenvermogen onaanvaardbaar of kunnen we vertrouwen op de afwegingen van de ECB?
We kunnen onze pensioenpot inmiddels wel aan het lijstje van typisch Nederlandse tradities toevoegen: nergens in Europa wordt meer gespaard per hoofd van de bevolking dan in ons kikkerlandje. Inmiddels hebben we gezamenlijk ruim 1200 miljard euro aan spaargeld in onze pensioenfondsen ondergebracht. Of, zoals het CBS stelt: ‘geen enkel ander land heeft, in verhouding tot de grootte van de economie, een hoger saldo aan financiële bezittingen.’
Die unieke positie brengt echter ook met zich mee dat Nederland extra kwetsbaar is voor het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat is namelijk afgestemd op de gemiddelde Europeaan: de ECB voert een lage-rentebeleid en koopt daarbovenop voor 80 miljard euro per maand (vanaf april 60 miljard) aan staats- en bedrijfsobligaties op om de rente nog verder te drukken en daarmee de inflatie te doen stijgen tot net onder de 2 procent. Het ECB-beleid ligt onder vuur vanwege de ineffectiviteit van het programma en de hoge risico's en bijwerkingen die het met zich meebrengt. Bovendien is de inflatie voor de Eurozone volgens Eurostat in januari 2017 opgelopen tot 1,8 procent en daarmee is het doel behaald. Toch heeft de ECB aangekondigd voorlopig niet te zullen stoppen met het onconventionele opkoopprogramma.
Vanwege hun omvang ondervinden Nederlandse pensioenfondsen onevenredig veel nadeel van de lage rente: onaanvaardbaar, aldus CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. Hij heeft minister Dijsselbloem van Financiën daarom verzocht om een kabinetsreactie op zijn initiatiefnota, waarin hij met een berekening de effecten van de lage rente op de pensioenfondsen onderbouwt. Het kabinet heeft inmiddels opdracht gegeven aan het CPB en DNB om nader onderzoek naar de nadelige gevolgen van het ECB-beleid voor de Nederlandse pensioenfondsen; komende maandag vindt in Den Haag het overleg over die nota plaats.
Wanneer de rente langdurig laag is, krijg je een lagere beloning voor het aanhouden van spaargeld; je kunt dit zelf ook merken op je spaarrekening. Pensioenfondsen hebben last van hetzelfde probleem, maar dan op veel grotere schaal: zij beleggen een substantieel deel van het beheerde vermogen in vastrentende producten, zoals staatsleningen (ook wel staatsobligaties genoemd). Normaal gesproken zijn dat veilige beleggingen met een vaste rentebetaling. Door het beleid van de ECB is de reële rente op obligatiebeleggingen echter structureel lager geworden en dat heeft natuurlijk consequenties voor de groei van de pensioenspaarpot.
De berekeningen zijn ingewikkeld, maar de logica is eigenlijk heel eenvoudig
Pensioenfondsen doen meer dan alleen het beheren van spaargeld: ze moeten namelijk ook pensioenen uitkeren. Om aan die verplichting te kunnen voldoen moeten de fondsen altijd genoeg geld in kas hebben om iedereen uit te kunnen keren, zowel nu als in de toekomst. Hoe goed een pensioenfonds ervoor staat, drukken we uit in de dekkingsgraad. Die dekkingsgraad wordt berekend met de zogenaamde rekenrente.
De berekeningen zijn ingewikkeld, maar de logica is eigenlijk heel eenvoudig. Een 100 procent dekkingsgraad betekent dat een pensioenfonds evenveel geld in kas heeft als het totaal aan pensioenverplichtingen dat daar tegenover staat, nu en in de toekomst. Wanneer de rekenrente omlaag gaat — en dat is het geval met het langdurig lage-rentebeleid van de ECB — dan gaat de dekkingsgraad ook naar beneden. Dat komt omdat een pensioenfonds in dat geval nu al meer in kas moet hebben om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Er kan in de tussentijd immers minder rendement gemaakt worden op het spaargeld in kas, terwijl de uitkeringen in de toekomst wel even hoog blijven.
Vergelijk het met het sparen voor je vakantie van komende zomer: stel dat je weet dat die 1500 euro gaat kosten. Het is geen probleem dat je nu, in februari, nog maar 1000 euro op je rekening hebt staan zolang je de komende maanden genoeg inkomsten gaat hebben om het gat aan te vullen. Wanneer je tussen nu en de zomer echter geen inkomsten verwacht, is het noodzakelijk om die 1500 euro nu al op je rekening te hebben staan.
Rente of rendement
Omtzigt laat met zijn berekeningen zien dat een rentedaling van 0,5 procent leidt tot een hogere premie per persoon van 900 euro per jaar. Het gaat in totaal om miljarden euro's extra die ieder jaar door de werkende Nederlander moeten worden opgehoest om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. De andere optie is snijden in de uitkeringen met een vergelijkbaar bedrag, want het geld moet aan één van beide kanten worden aangevuld of bespaard. Omtzigt schat dat de extra kosten voor pensioenfondsen als gevolg van het ECB beleid rond de 100 miljard liggen.
Gelukkig is een rentedaling niet alleen maar slecht nieuws
De berekeningen van Omtzigt zijn geen rocket science, maar in lijn met de vuistregel die ook het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, aanhoudt: bij een rentedaling van 1 procent, nemen de verplichtingen met 20 procent toe. Deze vuistregel laat zien hoe sterk de verplichtingen groeien als gevolg van een renteverandering met de huidige rekenregels. Gelukkig is een rentedaling niet alleen maar slecht nieuws, want de koersen van obligaties gaan in zo'n geval ook gemiddeld met 8 procent omhoog. Een 1 procent rentedaling resulteert zo uiteindelijk in een verslechtering van de dekkingsgraad met 12 procent.
Dijsselbloem schrijft in zijn reactie dat Omtzigt de waardestijgingen van de bezittingen op de balans van de pensioenfondsen niet meeneemt in zijn berekeningen, maar alleen focust op de lagere rentebetalingen. Een sterk punt, gezien het behaalde pensioenrendement van de afgelopen jaren. De Pensioenfederatie schreef in haar position paper voor het rondetafelgesprek over het ECB-beleid van april 2016: ‘ondanks dit bijzondere economische klimaat hebben pensioenfondsen de afgelopen jaren nog redelijke rendementen behaald.’ Dat komt niet alleen door de stijging van obligatiekoersen maar ook omdat pensioenfondsen een groot deel van hun vermogen beleggen in aandelen en vastgoed. ABP belegt bijvoorbeeld slechts 30 procent van haar vermogen in vastrentende producten zoals staatsobligaties; 70 procent wordt gestoken in andere financiële producten. Dat resulteerde in een rendement van 9,5 procent over het belegde vermogen van ABP (382 miljard euro per 31 december 2016) in 2016.
De prijs voor risico
De minister laat op zijn beurt echter na de keerzijde van deze waardestijgingen te benoemen. De obligatiekoersen zijn namelijk zo sterk gestegen vanwege de extra vraag naar obligaties vanuit de ECB; de prijsvorming op de obligatiemarkt is daardoor flink verstoord. Pensioenfondsen hebben overgewaardeerde beleggingsproducten op hun balans staan onder de categorie risicovrij en dat klopt misschien volgens de officiële regels, maar het is gezien het onconventionele karakter van het opkoopprogramma simpelweg niet meer reëel. Wanneer de ECB stopt met aankopen, zullen de koersen van deze obligaties substantieel naar beneden gaan en draaien de partijen die deze bezittingen op hun balans hebben staan op voor het verlies.
ABP verwacht de komende 5 jaar geen pensioenverhogingen te kunnen doorvoeren
Of de koersstijgingen van aandelenbeleggingen eveneens veel lucht in zich hebben zal in de toekomst blijken, maar ook hier zijn genoeg aanwijzingen voor. Het ECB-beleid heeft op meerdere beleggingscategorieën een verstorend effect en dat brengt extra risico's met zich mee. Het is dan ook te kort door de bocht om te stellen dat het lage rente effect wordt gecompenseerd door koersstijgingen. Per slot van rekening is het juist de bedoeling van ons robuuste pensioenstelsel om de financiële zekerheid voor onze oude dag veilig te stellen.
Financiële zekerheid vereist een zekere stabiliteit. Wat in dat opzicht opvalt is de dekkingsgraad van het ABP die ondanks het rendement van 9,5 procent in 2016 fors gedaald is: van 98,7 naar 91,7 procent. ABP verwacht de komende 5 jaar dan ook geen pensioenverhogingen te kunnen doorvoeren. Een direct gevolg van de sterke daling van de rekenrente, die weer is gebaseerd op de lage marktrente.
Dijsselbloem wijst in zijn reactie op het feit dat buiten het ECB-beleid ook andere factoren invloed hebben op de marktrente. Dat neemt niet weg dat de ECB zelf aangeeft dat haar beleid leidt tot een lagere rente. Verder benadrukt de minister dat het gaat om tijdelijke effecten. Omtzigt wijst er juist op dat het ruime monetaire beleid opnieuw verlengd is en dat ‘hoe langer het duurt, hoe groter ook de schade wordt voor de Nederlandse pensioenen.’
Façade van cijfers
Wat uit de discussie vooral duidelijk wordt, is dat er geen eenduidige manier bestaat om naar de wirwar van cijfers te kijken. De minister benadrukt in zijn reactie meerdere malen dat de berekeningen van Omtzigt gebaseerd zijn op schattingen en vereenvoudigingen, of dat ze niet met elkaar te vergelijken zijn omdat er net wat andere parameters gebruikt zijn. De verschillende rentetarieven, rekenregels en voorschriften vormen zo de perfecte façade om je achter te verschuilen wanneer je liever niet in wil gaan op de achterliggende trends.
De rentetarieven, rekenregels en voorschriften vormen de perfecte façade om je achter te verschuilen
De berekeningen van Omtzigt zijn namelijk weliswaar een grove inschatting van de werkelijkheid, maar kwantificeren in grote lijn wél de ernst van het probleem. Zoals de Pensioenfederatie aangeeft: 'Indien het ECB-beleid ook daadwerkelijk zou leiden tot het aantrekken van de economie en er in Europa echt weer groei zou komen, dan is de schade wellicht nog te overzien. Maar tot op heden zijn de beoogde effecten minimaal en worden de maatregelen alleen maar ingrijpender en de duur daarvan verlengd. De schade die de pensioenfondsen en hun deelnemers daardoor ondervinden wordt hierdoor buitenproportioneel.'
Welke belangen wegen zwaarder?
Hoewel de minister aan het CPB en DNB opdracht heeft gegeven voor een onderzoek naar de financiële risico’s van de lage rentestand, schuift hij in zijn schriftelijke reactie alle andere verzoeken van Omtzigt aan de kant. Omtzigt vraagt de minister om uitgebreider onderzoek te doen naar de legitimiteit van het ECB-beleid en mogelijke juridische maatregelen. Geen onlogische toevoeging wanneer je tot actie richting de ECB zou willen overgaan, mocht uit het DNB-onderzoek naar voren komen dat de hoge risico’s voor onze pensioenen inderdaad onaanvaardbaar zijn. Dijsselbloem gebruikt echter het merendeel van zijn brief om uit te leggen dat de ECB een onafhankelijk instituut is dat binnen haar mandaat opereert. Let wel: het gaat dan om hetzelfde mandaat dat hoogleraar Dirk Bezemer van de rijksuniversiteit Groningen vorige week al bestempelde als 'een fopneus waar je alles in kunt laten passen'.
De minister zegt verder het volgende: 'Het Eurosysteem hanteert een risicomanagement-raamwerk, met onder andere een risicomanagementcomité om de risico’s van activiteiten, onder andere op het gebied van monetair beleid, te toetsen en te wegen. Het is aan de ECB om een afweging te maken van de voor- en nadelen van beleidsstappen, voor haar balans en voor bredere marktomstandigheden.' Een zwaktebod, want de risicoafweging van de ECB gaat over de belangen van Europa en op het gebied van pensioenen zijn die belangen wezenlijk anders voor Nederland. Omtzigt toont dit met zijn berekeningen; de pensioenfederatie bevestigt dit in haar schrijven; maar bovenal is dit een feitelijke constatering waar ook het CBS geen twijfel over laat bestaan. Het is dus te hopen dat de minister tijdens het notaoverleg wel serieus ingaat op de risico's voor de Nederlandse pensioenspaarders en mogelijke juridische stappen richting de ECB. Onze Minister van Financiën hoort namelijk in de eerste plaats de financiële belangen van Nederland in Europa te behartigen — niet die van Europa in Nederland.
66 Bijdragen
Ernest Jacobs 6
piterkamp 4
Ernest JacobsMaartenH 10
Anton Van de Haar 8
Exact! Maar als je de politieke carrière en de uitlatingen van Dijsselbloem beziet, dan is het moeilijk om een andere conclusie te trekken dan dat Dijsselbloem niet het Nederlandse belang dient, al helemaal niet het belang van zijn PvdA achterban, en ook niet het lange termijn belang van de EU, maar vooral zijn eigenbelang als carrièrepoliticus.
Thomas Bollen 7
Anton Van de HaarLydia Lembeck 12
Thomas BollenIs dat iets om na te gaan, Thomas? Bv in gesprek gaan met Dennis de Jong? Die zegt zulke dingen niet zomaar.
piterkamp 4
Lydia LembeckDe EU kan natuurlijk niet heffen, dat zullen de apparaten van de landen moeten doen.
Maar uiteraard is het EU streven de landen steeds meer op te heffen.
En was je niet al opgevallen dat de EU al gaat over onze pensioenen en sociale voorzieningen ?
Ons pensioenvermogen is net overgedragen aan Brussel, het beleid van Klijnsma en Klaas Knot is er op gericht onze pensioenen geleidelijk steeds verder te verlagen;
Ook dat is al in uitvoering gekomen, Klijnsma verlaagde de pensioenopbouw, Klaas Knot verhindert indexering door een heel lage rekenrente voor te schrijven.
Maar ook dit is niets nieuws, hoewel Brussel formeel niets met pensioenen te maken heeft is er al jaren een Pensioencommissaris, die ons 'gerust' stelde met 'de aannpassingen zullen heel geleidelijk gaan'.
Ik schat dat het al weer een vier jaar geleden is dat Brussel 'aanbeval' de Nederlandse pensioenen te verlagen, vanwege de vergrijzing;
De Nederlandse regering nam de aanbeveling over, hoewel een kapitaaldekkingsstelsel geen last heeft van vergrijzing, bij elke berekening van de premie hoogte wordt uitgegaan van de laatst bekende sterftetabel.
De Franse arbeidsmarkthervorming, lees: ook daar schopstoelbanen, moest bij decreet worden ingevoerd, zelfs de assemblée leden van Hollande's partij waren tegen.
Roland Horvath 7
Lydia Lembeck- Boer Dijsselbloem is minister van financiën. In DE is dat een jurist W. Schäuble, ook geen kennis van financiën. In NL een ingenieur in landbouw economie. Telkens als Boer D. iets zegt over economie of nog erger over financiën, dan is dat een beschamend betoog. Afvoeren Boer Dijsselbloem en heel de neoliberale PVDA.
- De confederale EU is onbetrouwbaar. Ze is terminaal maar dat weet ze zelf nog niet, dat merkt ze wel volgend jaar na de verkiezingen. En de EU Commissie is slechts het secretariaat van een kartel van GMO. Als de EU iets wil organiseren bvb strijdkrachten ter vervanging van de NAVO dan moeten dat eigen federale strijdkrachten zijn naast en los van de strijdkrachten van de staten. Zoals de VS. De EU doet het tegendeel, telkens opnieuw wil ze de plaats innemen van de staten en een unitaire staat worden waarin ze de staten vervangt. Als de EU een ministerie van financiën wil en eigen belastingen dan moeten bvb de NL pensioenfondsen daar buiten blijven.
- QE en een lage rente vergroot de investeringen in een economie met een ondercapaciteit zoals 200 jaar geleden. Nu is er sedert 2008 een overcapaciteit dus de 2 maatregels hebben geen effect op de productie. De vraagzijde: Koopkracht en de bedrijfslasten moeten hoger. Maar de GMO willen van de EU een goedkope werkplaats maken en de Sociale Zekerheid SZ afbouwen via de bezuinigingen politiek: De overheden raken in geldmoeilijkheden.
- De NL pensioenspaarder en de fondsen raken in moeilijkheden, nodeloos.
- Een kapitalisatie stelsel is hooguit nodig voor zover er een verandering is van het aantal pensioenpremie bijdragers relatief tegenover het aantal gepensioneerden. Wat NL doet is nodeloos en schadelijk, er zijn nu verliezen. Een omslagstelsel/ repartitie stelsel: Een inkomende euro premie gaat er onmiddellijk als pensioen uit, is voldoende. Desnoods worden de premies gewijzigd.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathJan Smid 8
Roland HorvathRoland Horvath 7
Jan SmidVeel andere confederale elementen mogen blijven.
Zoals u zegt, de EU heeft een munt, en nog andere zaken die haar doen lijken op een unitaire staat. Dat is zeer ongepast. De EU tracht de staten te vervangen. Veel bevoegdheden moeten terug naar de staten. De EU moet uitsluitend een federatie zijn met een beperkt aantal federale expliciet toegekende bevoegdheden zoals de euro, grenzen, innovatie, buitenland en federale strijdkrachten naast en los van die van de staten, anders zijn ze confederaal.
Wat structuur en werking betreft is de EU volledig verkeerd bezig. De EU is geen staat en zeker geen federatie. Er is daar zogenaamd een weerstand tegen want dat zou te ver gaan. Maar wat de EU nu is, een bemoeiziek en irritant confederaal en tegelijkertijd unitair gedrocht gaat veel verder. De zwakke werking van het EU bestuur speelt in de kaart van de ware regering van de EU een kartel van GMO/ multinationals.
De politici laten de EU betijen, ze willen geen efficiënte EU, ze willen de baas zijn vooral Duitsland. En ze zijn neoliberaal =extreem kapitalistisch =corpocratisch en nationalistisch. Door wanbeleid is de EU komen vast te zitten, niets lukt nog. De EU is terminaal, alleen weet ze dat zelf nog niet. Dat zal ze wel merken volgend jaar na de verkiezingen onder andere in NL, FR en DE.
Jan Smid 8
Roland HorvathLydia Lembeck 12
Jan SmidJoost 6
Daarnaast zouden we eens moeten kijken naar de rekenrente, die is jaarlijks lager dan de behaalde beleggingsresultaten. Is die wel correct? of is die te voorzichtig?
piterkamp 4
Joost 6Geen zinnig mens kan zich voorstellen dat de huidige nul rente een lang leven is beschoren.
piterkamp 4
Dat geldt ook voor pensioenfondsen, die nog ' goudgerande waarden' kopen, overheids obligaties, dus.
De particuliere spaarder kan uitwijken, zo zie je dat kleine speculatie in onroerend goed toeneemt, je koopt een huis, knapt het wat op, en verkoopt het.
Collectieve pensioenfondsen hebben die uitwijkmogelijkheid niet, Klaas Knot verplicht hen iets van een veertig procent te 'beleggen' in dingen die slechts een negatief rendement opleveren.
Het hoeft dus niet dat de idiote rente problemen oplevert, Klaas Knot veroorzaakt de problemen.
Je ziet dan aan bedrijfspensioenfondsen, die indexeren gewoon, hoewel, helaas is dat gewoon niet gewoon meer.
Pieter de jager 4
Groenfonds, fair share, certificaten van aandelen en renewables,.
Dat is echt een goed alternatief voor je pensioen dan banksparen, echt een aanrader:
https://www.triodos.nl/nl/particulieren/beleggen/
Lydia Lembeck 12
Pieter de jagerPieter Jongejan 7
Lydia LembeckOverigens vind ik de scenario analyse van de RABO bank vrij zwak. Alles draait om hoe de schuldenproblematiek opgelost gaat worden. Niemand weet het antwoord. Schulden aflossen uit het inkomen gaat niet lukken. Het terugdringen van de schulden zal ten koste van het vermogen moeten. Dat kan via kwijting van schulden (belastingbetalers in de noordelijke eurolanden draaien dan voor de kwijtschelding op), via een hogere inflatie (houders van staatsobligaties = Nederlandse pensioenfondsen en de ECB draaien voor de kwijting op) en/of via een hogere reële rente (= alle eigenaren van assets, zoals aandelen, obligaties en onroerend goed moeten inleveren). Aangezien banken nog steeds over te weinig eigen vermogen beschikken dreigen dan een groot aantal systeembanken in het eurogebied om te vallen. Dit lijkt dus een minder waarschijnlijk scenario gelet op de huidige machtsverhoudingen. Kwijting van schulden in combinatie met een hogere reële rente is het juiste antwoord, maar daar zullen de grote eurolanden (Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje niet aan willen meewerken. En dus is het meest waarschijnlijke scenario dat eerst ons pensioenvermogen zal worden opgevraagd (door af te schrijven op staatsobligaties) om de buitenlandse systeembanken te redden. De te lage reële rente blijft dan te laag en de economische stagnatie blijft voortduren. Uiteindelijk volgt een opsplitsing van de euro, maar tegen die tijd is Nederland zijn pensioenvermogen kwijt en is de zeespiegel verder gestegen tot ver boven Amsterdams Peil. Om aan dit doemscenario te ontsnappen moet Nederland zo snel mogelijk uit de euro.
Apekool 5
Pieter JongejanDe latente belastingclaim op de pensioenvermogens (toekomstig inkomen) dekt de complete staatsschuld af! Alleen al om die reden zou Nederland nooit meer dan een paar tienden van een procent rente op staatsleningen moeten betalen.
Pieter Jongejan 7
ApekoolW. Van Den Broeck 5
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
Pieter JongejanBijkomend fluctueren vlottende wisselkoersen tussen geïndustrialiseerde naties niet enorm, dus om van enorme transfers te spreken tussen die landen vind ik vergezocht.
Ten derde hebben opgepotte fondsen massaal vlucht genomen voor 2008 naar de periferielanden om dan vervolgens na de crisis volledig gedekt te zijn door de burgers van die landen die hun staatsschuld zagen exploderen door het redden van hun banken.
Ten vierde heeft men in Duitsland berekend al meer dan 100 miljard gewonnen te hebben door vlucht in Duitse obligaties. We zullen al even mogen sparen om dat bedrag als rente op onze pensioenfondsen te zien verschijnen, zelfs met een hogere rentevoet.
Ten vijfde exporteren de exportlanden waaronder Nederland hun werkloosheid naar de periferie. We zouden dus al lang een hogere interestvoet kunnen hebben, zouden we bereid geweest zijn onze lonen te laten stijgen en een stuk van onze competitiviteit op te geven in ruil voor meer import (reële welvaart ipv virtueel) vanuit de periferielanden in plaats van hen de schuld te geven dat ze de rentevoet te laag houden, waar ze nog flirten met deflatie en werkloosheid van meer dan 20% kennen.
En als laatste redeneer je zelf ook vanuit een model met een gouden standaard : vlottende wisselkoersen dienen niet om de rest van de wereld te beroven maar om een binnenlandse politiek te kunnen voeren van hoge werkgelegenheid. Wanneer een regering ten allen prijzen pariteit met andere munten moet bewaren, kan dit enkel door de binnenlandse vraag in slechte tijden te beperken. Interne devaluatie geeft buitengewoon veel verlies van banen zonder werkelijke competitiviteitswinst. Bekijk de reële wisselkoersen op de site van de BIS. Daarom dat vlottende wisselkoersen beter werken om werkgelegenheid in stand te houden tijdens een c
Pieter Jongejan 7
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
Pieter JongejanOm het simpel te houden: 1. er is geen link die ik ken waarbij er lagere groei zou zijn in landen met een sterke munt. Er is weinig groei in de eurozone omdat landen niet kunnen investeren in de binnenlandse vraag. M.a.w. het begrotingstekort moet omhoog maar dat mag niet van Europa. In iets mindere mate speelt hetzelfde verhaal in de VS en Japan.
2. Inflatie is vaak het gevolg van een lagere wisselkoers en ik zie niet hoe die dan de effecten van de inflatie zou kunnen tegengaan.
3. De voordelen van een lage wisselkoers komen inderdaad nu terecht bij bedrijven omdat we al jaren van loonmatiging en structurele hervormingen bezig zijn waardoor onze koopkracht daalt en het ook het loonaandeel. Verder zie ik niet welke voordelen een lage wisselkoers zou kunnen hebben voor de koopkracht. Imports dalen door een lagere koers.
4. Wisselkoersen linken aan energiegebruik? Waarom zou een land met een vlottende wisselkoers niet evenveel of zelfs meer kunnen investeren in hernieuwbare energie? Zo'n land heeft meer mogelijkheden om de binnenlandse economie te stimuleren. Veel meer dan met een vaste wisselkoers waarbij je afhankelijk bent hoeveel je van de andere munten hebt kunnen verdienen door export.
Pieter Jongejan 7
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
Pieter JongejanIn veel veel mindere mate is de wisselkoers van de euro verantwoordelijk voor de lagere koopkracht. En al helemaal niet de lage spaarquote van Griekenland of Portugal.
Pieter Jongejan 7
W. Van Den BroeckDat komt zoals ik al aangaf omdat de Nederlandse pensioengerechtigden sinds 2009 hun pensioenverplichtingen tegen een kunstmatig lage reële rente contant moeten maken en zo meebetalen aan de pensioenen van de Fransen. En uiteraard ook van de pensioenen van de andere landen met een omslagstelsel. Dat zijn ze allemaal dus ook de Grieken, Portugezen en zelfs de Duitsers.
Ik ben bang dat niet alleen jij deze link over het hoofd ziet, maar ook onze politici. Fransen, Belgen en Italianen maken daar dankbaar gebruik van. De dame van DNB, die het gebruik van de kunstmatig lage korte rente voor het contant maken van de pensioenverplichtingen verplicht heeft gesteld, werkt nu voor Europa. Om een opstand te voorkomen hebben ze een Nederlander als hoofd van de ministers van financiën benoemd. En vervolgens dringt Brussel aan op de invoering van een Europees omslagstelsel voor de pensioenen bij een stagnerende bevolkingsgroei. Het kiezersvolk, waar de klappen vallen, heeft uiteraard te weinig verstand van economie om te snappen dat dit op lange termijn niet is vol te houden, maar kiest voor zijn portemonnee door op 50 plus te stemmen.
W. Van Den Broeck 5
Pieter JongejanHet klopt dat pensioenfondsen minder opbrengst hebben. En de reden is dat de eurogroep met Dijsselbloem op kop halsstarrig vasthouden aan de zinloze begrotingsregels van het verdrag van Maastricht. Je schrapt die regels en je hebt groei, ook voor de pensioenfondsen.
Ten tweede kan de rente van België en Italië gerust stijgen wanneer er groei is, maar niet zonder groei, want dan stijgt de schuldratio.
Ten derde is een omslagstelsel niet inferieur: de betaalbaarheid van de pensioenen moet je altijd zien in reële termen en niet nominaal. Je weet niet wat je binnen 10 jaar koopt met je 1400 miljard, wat het aanbod zal zijn en de prijs ervan. Maar jij vindt dat de prille groei zuidelijke landen moet opgeofferd worden om de pensioenfondsen in Nederland van voldoende opbrengst te voorzien.
Je zou beter van Brussel eisen dat ze het verdrag van Maastricht in de prullenmand gooit, en een Europees plan opzet om groei te creeeren door enorme monetaire financiering.
Lydia Lembeck 12
Pieter JongejanW. Van Den Broeck 5
Pieter Jongejanhttps://economie.rabobank.com/publicaties/2017/februari/scenario-4-meer-samenwerking-maar-minder-europa-twee-snelheden/
Ik vind Boonstra vrij vaak zinnige dingen zeggen hoor.
Jan Smid 8
W. Van Den Broeckhttp://sdw.ecb.europa.eu/reports.do?node=1000004859
Grafisch kan ook
http://www.eurocrisismonitor.com/img/Target2%20graph%20-%20%20ecb%20data%20-%20large.jpg
W. Van Den Broeck 5
Jan Smidlocke 5
Jan SmidPieter Jongejan 7
W. Van Den BroeckBoonstra zegt en schrijft zinnige dingen zo lang dat in het belang van de RABO is. Hij zal geen dingen zeggen, die op korte termijn schadelijk zijn voor het bedrijf. Daar heb ik begrip voor.
W. Van Den Broeck 5
Pieter JongejanWat Boonstra betreft, geeft hij 4 scenario's net zoals Stiglitz. Zijn analyse is correct op de meeste punten.
Pieter Jongejan 7
W. Van Den Broeckmeer schulden te maken.
Wat Boonstra betreft valt me op dat er ook binnen de financiële sector belangentegenstellingen bestaan, die in de 4 scenarios tot uitdrukking komen en waarmee de RABO bank afwijkt van de ING. Er bestaan m.a.w. niet alleen belangentegenstellingen tussen landen (Nederland en Frankrijk) en bevolkingsgroepen (middenstand en elite), maar ook tussen financiële bedrijven onderling (Rabo en ING, maar ook tussen traditionele algemene banken en fintech bedrijven).
Wat bedrijven in de financiële sector gemeen hebben is dat ze voor een hoge inflatie en een lage reële rente zijn. Daar lobbyen ze voor en aangezien onderzoeksjournalistiek om dit aan te tonen veel tijd en geld kost heeft FTM steun nodig.
W. Van Den Broeck 5
Pieter JongejanDat Japan alles inzet op robotisering, is geen oorzaak van hun werkzaamheidsgraad, enkel voorzienigheid inzake vergrijzing.
De hoge spaarquote in Japan is mede een oorzaak van hun hoge overheidsschuld, die geen probleem is vermits de BoJ toch de rente op elk moment kan bepalen, zoals ze recent meermaals getoond heeft.
Of Rabobank een verborgen agenda geeft, is goed mogelijk, maar verandert voor mij weinig aan de analyse van Boonstra, omdat die al jaren interessante analyses maakt en voor mij een van de meer competente economen in Nederland is. Ook al ben ik het zeker niet altijd met hem eens.
Ik denk verder ook niet dat de bevolking van Nederland en Frankrijk tegengestelde belangen zouden hebben aangaande de euro. Noch dat financiële instellingen zouden blij zijn met een lage rente.
Pieter Jongejan 7
W. Van Den BroeckIk geef toe dat niet alle banken voorstander zullen zijn van een lage rente, maar wel van een groter rente-écart. Dit bereik je door te stoppen met het opkopen van langlopende staatsobligaties en de rente voor banken op 0% te houden. De Japanse centrale koopt nu kortlopend papier op in plaats van langlopend papier. Ik denk dat Boonstra dit ook wel zou willen, maar dat dit niet gebeurt omdat Draghi Italië niet wil laten vallen.
W. Van Den Broeck 5
Pieter JongejanIk weet niet wat je impliceert met dat de Japanse robots geen eigendom zijn van de Japanse bevolking. Dat doet ook allemaal niet erg relevant aan. Het punt is dat Japan door het beleid van de BoJ duidelijk toont dat het bereid is zijn binnenlandse economie te laten draaien. Ze laten geen capaciteit verloren gaan zoals wij hier in Europa. Dat zal ook de vergrijzing vergemakkelijken, omdat productiecapaciteit opbouwen lang duurt. 20% werkloosheid in Spanje krijg je niet makkelijk opgelost en is elk jaar een enorme verspilling van potentiële welvaart voor het land.
Dus om de pensioenen betaalbaar te houden, moet Nederland nu blijven investeren in de toekomst en werkloosheidsgraad onder 3% proberen houden, desnoods met een baangarantie.
Pieter Jongejan 7
W. Van Den BroeckDe lange nominale rentevan Japan bedroeg in juni 2016 -0,23% en in december 2016 +0,04%
Het rente-écart van Japan is dus van juni 2016 tot december 2016 (de meest recente cijfers) gestegen van - 0,289 tot + 0, 016. QED.
W. Van Den Broeck 5
Pieter JongejanHet is in ieder geval niet zo dat de BoJ enkel nog kortlopend papier koopt, zoals je zei. Ze houden de tienjarige rente rond 0.
Rente-écart is het verschil tussen dezelfde looptijd rentes van verschillende landen, dacht ik, niet van het verschil tussen termijnrentes van eenzelfde land. En renteverschil is makkelijker, vind ik. Of gewoon spreads.
Pieter Jongejan 7
W. Van Den BroeckBij mijn voormalige internationaal opererende werkgever maakte ik o.a. rente- en wisselkoersprognoses op basis van economische groei verschillen, inflatieverschillen en renteverschillen.
Dat leverde betere resultaten op dan het gemiddelde van de bankprognoses. Anders hadden ze me om kosten te sparen wel ontslagen. Toen was het gangbaar om over rente-écarts te spreken als het ging om de verschillen tussen korte rente en lange rente in de verschillende landen. Hoe het nu is weet ik niet.
W. Van Den Broeck 5
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
Pieter JongejanJe kan hier beginnen als je wil: http://moslereconomics.com/wp-content/powerpoints/7DIF.pdf
Pieter Jongejan 7
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
Pieter JongejanGeen van de economen die je vernoemt, hebben dat gepresteerd. Je kan blijven ronddraaien in je economische jargon, of je geest verruimen en iets nieuws proberen leren, waar je mogelijk veel meer inzicht door krijgt. De keuze is aan jou.
Pieter Jongejan 7
W. Van Den BroeckDan heb ik liever Graeber en Keene. en vooral Sweezy..
W. Van Den Broeck 5
Pieter JongejanPieter de jager 4
Lydia LembeckMaar meer omdat ing nog investeert in fossiele brandstoffen in het algemeen.
Die beleggingsrekeningen had ik al paar jaren eerder, neem ze ook!
Lydia Lembeck 12
Pieter de jagerPieter de jager 4
Lydia Lembecklocke 5
NEE, dat kan men niet, de hele toekomst van het Noorden wordt ondermijnt en de duivel wordt alvast op de wanden geschilderd, met Tina als gegeven, wil u even bij het kruisje tekenen dat u zich tot het duivelspact heeft bekeert, wie gaat die handtekening zetten dat lijkt mij de cruciale vraag
die gesteld MOET worden bij het overleg in Den Haag. Waar zijn de GROTE leiders die deze ontwikkeling naar het Nederlandse volk vertalen, zeker bezig via broekzak vestzak met het piemeltje aan het spelen. Men moet wel willen luisteren naar feiten oorzaak en gevolg om deze oprechtheid te kunnen begrijpen, heden zeldzaam maar ze zijn er nog. Hier gaat het over onze toekomst en die van onze kinderen en daar weer de kinderen van. Geen tijd meer om even te chillen met een zakje chips op de bank, hoorngeschal en zware klokken moet over de daken, hoelang draaien wij nog om de hete brij heen, uit de tent lokken die handel voor de draad ermee.
https://www.youtube.com/watch?v=LgXnZ_qBBLY
Arjan 7
Maar daarmee is het lage rentebeleid die zorgt voor effecten op dekkingsgraden niet de schuld van de ECB, maar van pensioenfondsen zelf. Theo Kocken zei ooit "als ik verantwoordelijk word voor een pensioenfonds, dan is het eerste wat ik doe het renterisico afdekken, en pas daarna stel ik me voor"
Renterisico lopen is een keuze die een pensioenfonds maakt, het is niet iets wat je overkomt. Via renteswaps kunnen ze dat risico afdekken, waardoor je niet het effect krijgt wat Thomas beschrijft.
Veel pensioenfondsen hebben in het verleden er voor gekozen om meer en meer te speculeren op de rente, men ging in mindere mate het renterisico afdekken omdat men de visie had dat de rente zou stijgen. Dit is een bewuste risicovolle keuze geweest van pensioenfondsen. Men had moeten kiezen voor het afdekken van renterisico's, omdat speculeren op rente-ontwikkelingen niet als gevolg mag hebben dat je in de problemen komt zoals nu.
Juist de pensioenfondsen die de verkeerde keuzes hebben gemaakt tav het afdekken van renterisico klagen het meest op het beleid van de ECB. Goed te begrijpen als je je handen wil wassen in onschuld. Ik denk dat sommige fondsen wel blij zijn met QE om eigen falen te kunnen verhullen.
Thomas Bollen 7
ArjanLydia Lembeck 12
Thomas BollenArjan 7
Thomas BollenJan Smid 8
ArjanArjan 7
Jan SmidP.M. Jansen van Veen
En welke invloed dat nu nog op ons pensioengeld heeft?
Lodewijk 6
P.M. Jansen van VeenZie ook mijn opmerking betreffende een AOW-pot.
https://www.ftm.nl/artikelen/eigen-pensioenpotje-vooral-goed-plan-voor-werkgevers?share=1#reactie25582
Dat is van recenter verleden en kan je de betreffende partij wél aanwrijven.
Lydia Lembeck 12
P.M. Jansen van VeenFerdi Scholten 5
Terug op het onderwerp, hier is een interessant artikel van Ad Broere over de huidige rente en de invloed hiervan op pensioenen: http://adbroere.nl/web/nl/columns/lage-rente-en-pensioenen-is-er-een-direct-verband.php
Meer over de werking van pensioenen en of er een tekort is: http://adbroere.nl/web/nl/columns/pensioenen-in-het-rood-klopt-dat-wel.php
Meer over de "fictieve" rekenrente en wat dit betekent voor pensioenfondsen: http://adbroere.nl/web/nl/columns/de-winst-van-goldman-sachs-en-onze-pensioenen.php
Wim Verver 5