
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Uit vrees voor stikstofcrisis 2.0 keert Nederland zich in Europa tegen de eigen natuurambities
Frans Timmermans: de macht en onmacht van de groene onderkoning van Brussel
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
Brussel worstelt met het weren van schimmige consultants
© Ibrahim Rayintakath
Follow the Money opent de jacht op EU-geldsporen met de lancering van Bureau Brussel
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Dat betoogt FTM’s EU-onderzoeksjournalist Lise Witteman. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten gaan in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht controleren.
Hoeveel journalisten stuur je naar het centrum van de Europese macht, waar op tal van terreinen de ingrijpende regelgevende kaders worden bepaald voor en door alle EU-lidstaten? Het antwoord van de meeste landelijke Nederlandse media is: misschien een, hooguit twee. Nog opmerkelijker is misschien wel: binnen de journalistiek is hier amper tot geen discussie over.
Terwijl de Europese Unie steeds meer slagkracht krijgt, bijvoorbeeld als het gaat om begrotingsbeleid, klimaatmaatregels of de aanpak van big tech, lijkt het alsof de Nederlandse media unaniem hebben besloten dat deze bestuurslaag een ver-van-ons-bedshow is die kan worden afgedaan met wat politieke beschouwingen, af en toe een fijne scoop en enkele puntige analyses doorspekt met commentaren van anonieme diplomaten.
Dossier
Bureau Brussel
Follow the Money controleert de macht in de Europese Hoofdstad. Wil je een seintje bij nieuwe verhalen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.
Ook in het Haagse discours worden discussies over de Europese Unie doorgaans platgeslagen met zielloze ‘voor of tegen’- en ‘meer of minder’-kretologie, zonder duidelijke definitie of gevolgtrekking. Want, wat is dat eigenlijk, meer of minder Europese Unie? Regeringspartij VVD doet zich bijvoorbeeld graag voor als een partij die niet te veel bevoegdheden aan de Europese Unie wil overdragen, verwijzend naar overgereguleerde olijfolieflesjes en andere vermeende Europese fratsen.
Tegelijkertijd voert dezelfde partij al jaren het beleid om steeds meer economische regelgeving op Europees niveau gelijk te trekken, opdat bedrijven binnen de interne markt ongehinderd kunnen shoppen naar de goedkoopste arbeiders en gunstigste fiscale regelingen. Zolang dit soort politieke posities echter niet helder zijn, is het de vraag of mensen wel weten wat de consequenties zijn van hun keuze, wanneer ze hun stem uitbrengen bij verkiezingen.

Verborgen besluitvorming
Intussen is er op Europees niveau van alles gaande wat direct op onze levens ingrijpt: van het eten wat op ons bord belandt tot de energievoorziening van de toekomst. Regelmatig reizen onze ministers af naar Brussel of de hoofdsteden van andere Europese landen om de te volgen koers uit te stippelen en de Europese Commissie op te dragen nieuw beleid te ontwikkelen, zonder dat burgers hierover tijdig worden geïnformeerd. Als vervolgens de Europese Commissie doet wat er is gevraagd, lijkt het alsof ‘Brussel’ als een autonoom monster zelfbedachte regels uitbraakt, terwijl diezelfde ministers zich gemakzuchtig achter dat narratief verschuilen.
Wél goed op de hoogte zijn de tienduizenden lobbyisten die Brussel rijk is. Zij hebben al jaren door dat de koers niet in de Tweede Kamer wordt bepaald, maar dat die in handen ligt van de ambtenaren in de hoofdsteden en bij de beleidsmakers in Brussel. Via duurbetaalde lobbyisten proberen belanghebbenden de informatie en het netwerk te vergaren die nodig zijn om op cruciale momenten de beleidsprocessen te beïnvloeden. Wie het meeste geld heeft, maakt dus ook de meeste kans om invloed uit te oefenen. Dit mechanisme frustreert een gezond democratisch besluitvormingsproces.
FTM-journalist Peter Teffer controleert de Europese macht al sinds 2014. Hij was jarenlang onderdeel van de Brusselse nieuwsredactie EUobserver en publiceerde twee boeken over de EU; Dieselgate: Hoe de industrie sjoemelde en Europa faalde (2017) en Het lijkt Washington wel: Hoe lobbyisten Brussel in hun greep hebben (2020). Sinds augustus 2019 onderzoekt hij voor Follow the Money in Nederland hoe de Brusselse theorie in de praktijk uitpakt, onder meer door te kijken waar het EU-geld in Nederland terecht komt. ‘Journalisten in Brussel kijken vaak alleen naar de voorstellen voor nieuwe regels, maar controleren vervolgens niet wat burgers in de lidstaten uiteindelijk na invoering aan die wetten hebben. Tegelijk ontbeert het journalisten in Nederland en andere lidstaten vaak aan kennis over hoe de EU werkt en wat er in Brussel is afgesproken. Ik probeer die brug te slaan.’
EU-correspondent Lise Witteman heeft haar wortels daarentegen juist in de Haagse journalistiek. Toen ze in 2018 naar Brussel verhuisde om uit te zoeken hoe de macht dáár werkt, ontdekte ze tot haar verbazing dat Nederland veel meer invloed uitoefent op de Europese besluitvorming dan ze had gedacht. Maar het kabinet is daar lang niet altijd open en eerlijk over. Over haar bevindingen schreef ze het zojuist gepubliceerde boek Sluiproute Brussel (2021). ‘We krijgen als burgers amper iets mee over de lobby die onze regering achter de schermen in Brussel voert voor de belangen van de industrie, omdat veel ministers daar veel te weinig transparant over zijn. Het is aan ons om hun ware agenda’s bloot te leggen.’
Om het team te versterken is onlangs ook Jesse Pinster aangetrokken, voormalig Europaverslaggever van BNR Nieuwsradio. Vier jaar lang reisde hij voor het radiostation door Europa. Niet alleen naar alle EU-toppen in Brussel, maar ook naar uithoeken van het continent. Naar Roemenië waar Nederlandse uitzendbureaus personeel werven voor in de Westlandse kassen tot aan Engelse vissersdorpen waar ze de concurrentieslag met de Nederlandse vissers hebben verloren. ‘Zolang we een beperkt beeld hebben van wat er in de andere Europese landen speelt, zal het moeilijk zijn, misschien zelfs onmogelijk, om te begrijpen welke beleidskeuzes er in Brussel worden gemaakt. Daarom is het zo essentieel dat FTM gaat samenwerken met journalisten uit andere Europese landen. Pas dan kunnen we echt zien welke belangen allemaal een rol spelen binnen de Brusselse arena.’

Tegenmacht
De eerste stap om hier verbetering in te brengen, is door die informatievoorziening recht te trekken. Het is onvoldoende om de Europese Unie enkel van een afstandje te beschouwen en te duiden, zonder ook ter plekke met de vingers in de modder te wroeten en heel precies aan te wijzen waar het Brussels onkruid woekert.
Precies om deze reden zet Follow the Money drie EU-specialisten (Jesse Pinster, Peter Teffer en Lise Witteman, zie kader) aan het werk die er niet voor terugschrikken net zo lang door te graven tot de waarheid boven tafel komt. We richten ons op het belangenspel rond de grote beleidsdossiers zoals het coronaherstelfonds, de Green Deal en de digitale agenda van de Europese Unie. We pluizen uit waar al dat geld terecht komt en of de besluitvormingsprocessen voldoen aan de basisbeginselen van een democratische rechtsstaat.
Maar de belangrijkste meerwaarde van onze plannen zit hem in samenwerking. Omdat Europese besluitvorming een wirwar vormt van belangen die zijn terug te leiden tot de agenda’s van bedrijven en politici uit alle verschillende EU-lidstaten, slaan we zoveel mogelijk de handen ineen met onderzoeksjournalisten van andere Europese media. Als het gaat om het controleren van de macht, zijn we immers niet elkaars concurrenten maar elkaars bondgenoten.
Bureau Brussel is onze toezegging om consequent journalistieke mankracht beschikbaar te stellen die de politici en lobbyisten in Brussel scherp in de gaten houdt. Niet als bijzaak, maar als blijvende prioriteit. Want waar de macht zetelt, volgen wij het geld.
46 Bijdragen
Vincent Huijbers 9
De knop inschrijven lijkt niet te werken: er gebeurd niets wanneer ik druk (de knop veranderd enkel even: Chrome op Android).
Edit: nu wel! Dank!
Mar Philipsen
Vincent HuijbersMar Philipsen
Peter Teffer 3
Mar PhilipsenReinout van Schouwen
Mar PhilipsenPeter Teffer 3
Reinout van Schouwenfrans jansen 1
Andries Munnik 3
Ik zie de artikelen met interesse tegemoet en vindt dit een uitstekend initiatief.
Veel succes!
Willem Van Leeuwen
Andries MunnikBente Schopman 1
Ben Franken 1
Berichtgeving tegen een abonnementsprijs dat zich her en der met een kaarsje laat zoeken .
En de humor natuurlijk .
De burger is niet schuldeloos .
FTM is dan ook bijzonder in haar degelijke en falsifieerbare onderzoeksjournalistiek !
En hoe zij - Le Canard -begonnen zijn daar kunnen niet velen zich aan spiegelen .
Wat ook opvalt dat er wel veel kritiek is ,meestal het reproduceren van krantenkoppen ,maar weinig tot geen benul van hoe het een en ander ontstaan is na WW II , en het leitmotiv ....
Als er gestemd kan worden voor de EU bemerk ik weinig animo in mijn omgeving ,wel bij gemeentelijke verkiezingen die ook telkens weer het afgeschotte denken over eigenbelang weergeven en geen idee hebben hoeveel ook in gemeenten met EU geld medegefinancierd wordt .
Dat vind ik van primair belang te weten welke medefinancieringsprojecten er gaande zijn of afgerond ,en hoe het EU geld daadwerkelijk besteed is geworden .
En of ...traceerbaar !
Dat is niet altijd het geval :
Henriette Degewij
Ben FrankenBen Franken 1
Henriette DegewijDe Groene Amsterdammer .
Michel Roes
Jeroen van der Smissen 3
1) In de tachtiger jaren in mijn opleiding verbaasde ik me al gauw over de onwil van de EU om te kiezen voor gewoon één vergaderlocatie en de speciaal omgebouwde (Franse, natuurlijk) Citroen CX bestelauto's om continu heen en weer te rijden tussen Brussel en Straatsburg met massa's vergaderpapier.
2) Later kon ik alleen maar stemmen op europarlementariër Paul van Buitenen, die als enige programmapunt had het tegengaan van buitensporige kosten en corruptie in het EU bestuur.
3) In 2017 heb ik een beetje teleurgesteld mijn abonnement op FTM opgezegd. Met alle respect, vond ik het toen wat veel marginaal en wat weinig fundamenteel onderzoek.
> Nu ga ik mijn proefmaandabonnement zeker weer verlengen tot een jaarabonnement! De schaarse échte journalistiek moet je steunen.
Peter Teffer 3
Jeroen van der SmissenPAM Le Nez 4
Ik vind dit plan in elk geval zeer goed. De EU is een moloch, een immense vrachttrein met waanzinnig veel locomotieven, dat maar voortdendert, met vele ongekozen incompetente en arglistige machinisten en conducteurs. En wij zijn de onbenullige passagiers, niet wetend welke afgrond we mogelijk in zouden kunnen rijden.
Ik hoop, dat deze 3 FTM'ers meer duidelijkheid zullen gaan verschaffen, al dan niet in samenwerking met meerdere internationale dedicated journalisten. En wie weet, dat we er dan achterkomen, dat we inderdaad beter heel snel uit die runaway vrachttrein moeten zien te komen (Nexit). Nog beter is het, als die vrachttrein helemaal komt te stoppen (EUxit), waarna voortaan weer gewone passagierstreinen naar keuze kunnen gaan rijden naar welk land ze zelf willen in Europa (klassieke EEG).
In elk geval heel veel succes in Brussel én Den Haag.
Vincent Huijbers 9
PAM Le NezInteger ja, neutraal vraag ik me af. Enkel vaststellen van de feiten blijkt er steeds vaker niet toe te doen. Zo kun je de feiten ook anders beoordelen nagelang het belang dat prevaleert (denk aan de woningbezitter en de woningzoeker, een lucratieve deal voor de een van het belastinggeld van de ander).
De politiek zou de belangen in evenwicht moeten brengen en dat lijkt niet meer vanzelfsprekend. De journalistiek kan de aandacht op de onbalans vestigen. Wanneer binnen de geldende regels het voordeel van de een heel nadelig is voor de ander is enkel objectief vastleggen niet meer voldoende.
PAM Le Nez 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
PAM Le NezHet probleem waar ik op doel is dat de politiek diezefde feiten voor zich laat werken naar gelang politieke kleur. De politiek heeft ook het doel de enkeling te beschermen voor de meerderheid. Of het belang van het grootbedrijf af te wegen tegenover volksgezonheid van consumenten. Dat gebeurd in deze tijd kennelijk onvoldoende.
De journalistiek kan hier aandacht op vestigen. Het gaat om onrecht vaststellen en bestrijden: dat zou boven de politieke waan van partijen moeten staan.
PAM Le Nez 4
Vincent HuijbersNiek Jansen 9
PAM Le NezDe berichtgeving over Israël is de lakmoes proef die aantoont hoe selectief de Nederlandse en de westerse journalistiek bericht vanuit het pro-bezetting Israëlische perspectief:
https://rightsforum.org/nieuws/hoe-israelische-propaganda-via-de-nos-ongefilterd-het-publiek-bereikt/
noelle sterk
Pia Van Spaendonck
Frank Meijer 5
Pia Van SpaendonckGuido PEETERS
Frank MeijerHerman Stapelbroek 1
Ter zitting bevestigde een ambtenaar van de betreffende gemeente aangaande hetgeen gesteld werd door de Afdeling , Wij , gemeenteraad , hebben de mening en belangen van de inwoners niet meegewogen in het besluit.
Het besluit is definitief en dat betekent tevens dat het de werking van jurisprudentie heeft.
René A. van Trigt 3
Peter Teffer 3
René A. van TrigtMaar natuurlijk speelt geld een rol: hoe meer leden FTM heeft, hoe meer journalisten kunnen worden betaald.
Niek Jansen 9
Peter TefferVooral deze club kan jullie al veel informatie geven en zal hopelijk een goede partner kunnen zijn voor FTM.
Jeroen Bezem
Het idee van FTM-bureau Brussel juich ik echter van harte toe. Immers: macht dient te allen tijde gecontroleerd te worden!
Takashi Yuy
Jeroen BezemUw opmerkingen zitten vol met aannames die ik niet kan controleren, zou u uw opmerkingen kunnen onderbouwen met feitelijkheden? Dan kan ik zien of ik op basis van de door u gepresenteerde feiten alsmede eigen onderzoek tot eenzelfde standpunt zou kunnen komen.
Eveline Bernard 6
Takashi YuyTakashi Yuy
Eveline BernardOm zeker te weten of we het over dezelfde feiten te hebben, vraag ik om de genoemde feiten aan te dragen.
Waarom vraag ik dat?
Ik zou graag in dezelfde context willen vertoeven om voor mijzelf tot een oordeel te komen.
Aangezien u in dezelfde context leeft als dhr. Bezem, zou u mij de feiten willen overleggen?
Eveline Bernard 6
Takashi YuyTakashi Yuy
Eveline BernardIk merk op dat u de context niet op wil bouwen.
Ik ben wel benieuwd; Als ik tegen u zou stellen dat gras blauw is?
Hoe zou u met een dergelijke stelling omgaan?
Gaat u nu uw huiswerk doen?
Of vraagt u aan mij hoe ik tot een dergelijke stelling kom?
Wat als u uw huiswerk doet maar niet op mijn bronnen/verwijzingen komt?
Kortom hoe komen we tot de context voor een discussie?
Het gaat mij niet om goed of fout, het gaat mij om kritisch zijn en uiteen kunnen zetten waarom iets is.
Eveline Bernard 6
Takashi Yuyhttps://europa.eu/european-union/documents-publications/official-documents_nl
Publicatieblad van de Europese Unie. Alle wetgeving, andere documenten en de authentieke elektronische versie van het Publicatieblad van de EU in 24 talen. Rechtstreekse toegang tot het EU-Publicatieblad. Europees Parlement. Documentenregister van het Europees Parlement; Agenda's, notulen, verslagen, wetsteksten, resoluties, enz. Europese Raad
Eveline Bernard 6
Takashi YuyDocumenten en publicaties | Europese Unie
[Zoek op domein europa.eu] https://europa.eu/european-union/documents-publications_nl
Een overzicht van publicaties, verslagen, statistieken en bibliotheken van de EU. U kunt er zoeken naar gelijk welk officieel document van een instelling van de EU. Documenten en publicaties | Europese Unie
Takashi Yuy
Eveline BernardU geeft een richting, nog geen referentie aan de gebruikte documenten in uw huiswerk.
Kortom: welke subset van alle EU documenten heeft u gebruikt om tot de conclusie te komen zoals dhr. Bezem?
Wat ik u nu vraag is zeer gebruikelijk en een van de hoekstenen van deugdelijk academisch onderzoek.
Een dergelijke houding helpt ook in het leven om het kaf van het koren te scheiden.
We komen er uiteindelijk wel.
Eveline Bernard 6
Takashi YuyTakashi Yuy
Eveline BernardIk ben zeker geen troll, voorbeeld:
Op 12 december 2012 is er een verordening omtrent ecodesign (led) uitgegaan vanuit de EC, bron:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012R1194&from=NL
(dit is het document wat jij had moeten aanhalen voor onderbouwing van je stelling)
Hieruit komen richtlijnen naar voren uit de EU, bron:
https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/Implementation%20Guide%20Lighting.pdf
(merk op dat verordening 1194/2012 gelijk op het titelblad van de richtlijnen naar voren komen)
Dus inderdaad de EU heeft aangaande LED zeker een grote bijdrage geleverd.
De vraag of dit zonder de EU niet was gebeurd, dat is niet zwart wit te stellen, er waren voor 2012 zeker al initiatieven van o.a. de postcodeloterij om LED verlichting aan de man te brengen, bron:
https://www.hier.nu/themas/voor-vakmensen/postcode-loterij-en-wnf-geven-nederland-extreem-zuinige-led-lamp
vaak zijn er andere motieven die de doorslag geven om te verduurzamen, bron:
https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/rapportages/2021/klimaatverandering-en-energietransitie-opvattingen-en-gedrag-van-nederlanders-in-2020/4-duurzaam-wonen
Voor led is de zakelijke rechtvaardiging dat de lampen winst opleveren want energiebesparing waardoor een 'duurdere' led lamp zichzelf terugverdient, bron:
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zuinige-lampen/ledlamp/
Ik heb deze reactie nu in elkaar gezet om je te laten zien wat je voor jezelf moet doen, onderbouw je stelling, dan kunnen we het ergens over hebben, ben je het niet eens met mijn bronnen? Prima!
Misschien heb ik wel fouten gemaakt, maar nu kunnen we pas echt op de inhoud aan de gang in plaats van roeptoeteren.
Takashi Yuy
Bob Burlage 1
Er gebeuren soms mooie dingen in Brussel die ook belicht mogen worden.
Zo had de Correspondent een mooi verhaal over de stofzuiger regels (vermindering wattage) en het wereldwijde effect daarvan op energiebesparing en dus uitstoot.
Alfons J. Kruijer 2
Alex Veen 3
Kees Bunck