Lang leve de FED

De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve bestaat 100 jaar. Columnist en belegger Jan Dwarshuis is vooral geïnteresseerd in hoeverre ze erin slagen om de inflatie aan te wakkeren. En hoe de aandelenmarkten daar op reageren.

Pfäffikon SZ, Switzerland – Centrale bankiers zijn de Napoleon’s van vandaag de dag wordt wel eens gezegd. Het klopt dat de centrale bankier veel voor u beslist zonder dat u het wellicht in de gaten heeft. De arm van Dijsselbloem cum suis reikt ver. Dijsselbloem werd onlangs gekozen tot politicus van het jaar. Een juiste keuze omdat Dijsselbloem dit jaar een cruciale rol heeft gespeeld voor Nederland. Hij is in Europees verband inmiddels een zwaargewicht. Toeval of niet, maar de machtigste bank ter wereld – de Federal Reserve (FED) – bestaat deze week honderd jaar. Vlak voor de Kerst van 1913 loodsten de bankiers met behulp van de sluwe senator Nelson Aldrich de plannen door het Congress. Aardig feitje is dat de dochter van Aldrich getrouwd was met John D. Rockefeller Jr.. Velen denken dat de FED in handen is van de Amerikaanse overheid, net zoals de Europese Centrale Bank (ECB) grofweg opereert. Maar dat is een misvatting. De FED is privaat bezit en in handen van de Amerikaanse banken. Alleen daarom al is de doelstelling van de FED volstrekt anders dan bijvoorbeeld die van de ECB.

Broos Herstel

De FED wordt door velen verafschuwd. Ze voorspellen al decennia lang hel en verdoemenis. Beleggen in goud zou de oplossing zijn, maar zoals u weet zie ik niets in goud. Feit blijft dat de FED zich al meer dan honderd jaar staande houdt. Ik verwacht dat hier niet snel een einde aan komt. De VS speelt momenteel weer een vooraanstaande rol in de broze economische opleving die ons in 2014 te wachten staat. De FED en haar kersverse voorzitter Janet Yellen zullen er alles aan doen om de Amerikaanse economie nog verder aan te zwengelen en de werkloosheid te laten dalen.

Inflatie op de Loer

Al eerder heb ik geschreven dat de FED op jacht is naar inflatie. Dit is een moeizaam en taai proces. Maar het verleden leert ons dat de FED altijd haar zin krijgt. 2014 zou wat dat betreft wel eens cruciaal kunnen worden. Om ons heen zien we zo links en rechts de rente al oplopen, een horrorscenario voor de naar schijnzekerheid zoekende obligatiebelegger. Maar ook aandelen reageren over het algemeen als door een wesp gestoken als inflatie de kop op steekt. Vaak is dit van tijdelijke aard, omdat de prijzen op termijn worden doorberekend. Ons actief hedgebeleid was dit jaar niet echt nodig, maar zou in 2014 vaker ingezet kunnen worden. De factor compounding doet vervolgens de rest. Rest mij u alvast een goede jaarwisseling te wensen. ----------------------- Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.