
Jan Kuitenbrouwer kapt een pad door de online jungle. Lees meer
2018 was het jaar van de Grote Internet Ontnuchtering. Voor het eerst zagen we de techindustrie met haar datahonger als een Godzilla, die dreunend onze privacy vermorzelt. Jan Kuitenbrouwer signaleert een kentering en kapt tweewekelijks een pad door de online jungle.
Voor wie de klok tikt: Trumps handelsoorlog tegen Chinese tech-bedrijven
De comeback van de corona-app
Zuckerberg moet kiezen uit twee kwaden
Trumps brandweerwagen
In het beloofde land doen we alles op afstand
Hippe Hugo en de appathon
Technoangst is een slechte raadgever
Gezondheid in ruil voor vrijheid
Staatsgreep in cyberspace
De liegrobots komen!
Protest tegen uploadfilter, dec. 2016. Foto: Christian Schneider © https://commons.wikimedia.org/wiki/File:No-Upload-Filter_Verteilaktion_(6).jpg
Lang leve het internet!
Op 30 maart prees Jan Kuitenbrouwer hier op FTM de zojuist aangenomen richtlijn ter bescherming van auteursrecht op internet. Eindelijk gerechtigheid, lang leve het uploadfilter, riep hij. Menso Heus – eerder werkzaam bij Free Press Unlimited – denkt daar anders over. De entertainmentindustrie houdt volgens hem te veel vast aan oude modellen.
Wanneer partijen die gewoonlijk recht tegenover elkaar staan het ineens roerend eens zijn, is er iets aan de hand. Als Shell en Milieudefensie eendrachtig roepen: dit moet je niet doen, moet je je als wetgever wellicht eens flink achter de oren krabben. Precies dit gebeurde met de nieuwe Europese richtlijn voor auteursrecht. Organisaties als Bits of Freedom, EDRi en de Electronic Frontier Foundation, die felle kritiek hebben op partijen als Facebook en Google, stonden ineens zij aan zij in de strijd. Niet tegen auteursrecht, maar tegen een uploadfilter.
Het uploadfilter moet zorgen voor een nieuwe manier van auteursrechtenbescherming. Tot nu toe moest je, wanneer je als rechthebbende constateerde dat jouw materiaal ten onrechte op YouTube was gezet, een klacht indienen bij Youtube. Die verwijderde dat materiaal dan en daarmee was het probleem opgelost. De entertainmentindustrie vond die aanpak echter tekort schieten: zij zag liever dat er op voorhand iets aan werd gedaan. Er moest een filter komen dat zorgde dat werk waarop auteursrecht rust, niet eens op internetplatforms geplaatst kon worden.
De verdwijntruc die niet doorging
In de eerste versies van de Auteursrechtenrichtlijn was sprake van een copyrightfilter. Dat zou auteursrechtelijk beschermd materiaal weren van platforms als Facebook en YouTube. Iedereen met ook maar een greintje verstand van techniek zei dat zoiets technisch onhaalbaar was. Dus verdween de term uit het voorstel, maar de rest van de tekst bleef hetzelfde: platforms moesten auteursrechtelijk beschermde content vooraf weren.
Axel Voss, de indiener van het voorstel, twitterde trots dat nu het filter uit het voorstel verdwenen was, de tegenstanders gerust konden zijn. Op de vraag hoe het voorstel in de praktijk geïmplementeerd kon worden zonder zo’n filter, kwam echter nooit een bevredigend antwoord. Binnen een week nadat de richtlijn werd aangenomen, hadden ook de voorstanders van de richtlijn het ineens weer volop over een uploadfilter, want dat was toch eigenlijk de enige manier.
Filterfoutjes
Mensen maken soms fouten met het schiften van informatie. Zo refereerde Kuitenbrouwer in zijn FTM-column aan een interview met een ex-Facebook-medewerker over filters, dit om zijn stelling te ondersteunen dat die tegenwoordig ‘verbluffend goed’ werken. Maar dat gesprek ging over het weren van terroristische propaganda. Over het uitfilteren van auteursrechtelijk beschermd materiaal zegt dezelfde man echter: ‘Ik denk dat het bij terrorismebestrijding succesvol is geweest, omdat daar zo’n sterke samenwerking is geweest [..]. Wat het auteursrecht betreft, ben ik er niet zo zeker van dat we dezelfde resultaten kunnen bereiken.’
Filterfoutje van Jan, zullen we maar zeggen.
Het geautomatiseerde systeem van YouTube verwijdert die video’s niettemin telkens weer
Er is momenteel maar één groot platform dat een geautomatiseerd contentfilter heeft, en dat is YouTube. Hun Content ID systeem heeft circa 100 miljoen dollar gekost en controleert YouTube-video’s op auteursrechtelijk beschermd materiaal. Techdirt publiceerde een mooi overzicht hoe hopeloos fout dat kan gaan.
Het stuk beschrijft een rapper die een bepaald melodietje heeft gelicenseerd en in een van zijn nummers gebruikte. Het probleem is dat tal van anderen dat ook hebben gedaan, en YouTubes controlesysteem nu ten onrechte meent dat die anderen, al hebben zij óók een licentie voor dat riedeltje, inbreuk maken op het auteursrecht van de rapper die het als eerste in een video op YouTube gebruikte. In een ander voorbeeld heeft iemand ooit een licentie gekocht voor een muziekje onder zijn video’s, waarna de rechten daarvoor zijn overgedragen aan een ander bedrijf. Dat andere bedrijf erkent dat de uploader een licentie heeft, maar het geautomatiseerde systeem verwijdert die video’s niettemin telkens weer. De uploader moet elke keer wanneer dat gebeurt, een klacht bij YouTube indienen.
Nu is het herkennen van een melodietje niet echt moeilijk – je telefoon kan het ook –, maar zulke systemen moeten straks ook bepalen of iets een parodie is, dat je iemand citeert, of dat je inbreuk pleegt. Hoe dat moet, kan niemand je vertellen. Maar als jij straks een fragment uit Nieuwsuur wilt uploaden omdat iemand daar iets zei dat je wilt fileren, krijg je dat waarschijnlijk niet meer online. Een LuckyTV-filmpje waarin Trump en Clinton samen een liedje zingen? Dikke kans dat dat niet meer door de filters komt. Wat niet helpt: voor de grote platforms is er geen enkele incentive om niet buitengewoon streng te gaan filteren: als ze iets onterecht doorlaten krijgen zij een boete, als ze iets onterecht blokkeren is er niemand die dat ooit te weten komt – behalve de uploader.
Om de zaak nog ingewikkelder te maken: de 27 EU-lidstaten mogen allemaal zelf bepalen hoe ze hun nationale wetgeving aanpassen om aan de richtlijn te voldoen. Dat betekent dat Spanje, Tsjechië, Ierland en Malta onderling kunnen afwijken in hun implementatie ervan, en een platform als YouTube dus 27 verschillende filters zou moeten inrichten. De kans dat YouTube dat doet, is klein. Waarschijnlijk zal het bedrijf de strengste implementatie van de richtlijn als toetssteen nemen, waar je, ook indien Nederland voor een soepeler regeling kiest, je aan hebt te houden.
Van oude industrieën, de dingen, die voorbij gaan
In de begindagen van het internet werd snel duidelijk dat het medium zich perfect leende om digitale informatie uit te wisselen. Terwijl aarzelend de eerste paar webwinkels ontstonden waar je per post cd’s kon bestellen, knutselden handige jongens op zolderkamers enthousiast applicaties als Napster in elkaar, waarmee mensen digitaal muziek konden uitwisselen – illegaal. Je hoefde nu niet meer wekenlang te wachten op een cd uit Amerika, maar kon binnen een paar minuten luisteren naar het nummer dat je zocht. Op de website AllOfMP3 kon je illegaal, maar tegen een kleine vergoeding, downloaden wat je wilde. Zo liet piraterij zien dat er een markt was, én dat mensen bereid waren te betalen voor digitale content.
Piraterij won het niet van de legale markt; er wás simpelweg geen legale markt
Maar in plaats van in te spelen op die behoefte, zoals je mag verwachten van organisaties wier taak het is het werk van hun artiesten te slijten, deed de muziekindustrie niets. Piraterij won het niet van de legale markt; er was simpelweg geen legale markt.
Als het tot 2015 duurt eer het werk van The Beatles online te koop is, moet je niet raar opkijken wanneer consumenten dat in de tussentijd allang zelf hebben geregeld. Als het internet in rep en roer is over Game of Thrones en mensen die serie dolgraag willen zien, moet je ’m als de sodemieter online aanbieden, en niet de consumenten voorhouden dat het vanwege een exclusieve licentie-deal helaas nog twee jaar zal duren voordat zij het in hun land legaal mogen bekijken.
En dat ge-emmer van distributeurs die klanten in de wielen rijden, gaat tot de dag van vandaag door. Welke Spotify-gebruiker neemt er nu een abonnement op iTunes bij, zuiver omdat een artiest een exclusieve deal met Apple sluit? Niemand. Nu de tech-giganten waarop de entertainmentindustrie zo graag afgeeft, in het gapende gat zijn gesprongen dat de muziek- en video-aanbieders voor ze heeft laten liggen, en de tech-giganten geld verdienen met de legale distributie van content, vindt diezelfde entertainmentindustrie ineens dat ze tekort gedaan wordt. De voornaamste reden dat het uploadfilter werd geopperd, is dat de entertainmentindustrie vond dat platforms als YouTube te weinig betaalden in vergelijking met muziekplatforms. Via een nipte meerderheid wisten ze de EU daarin mee te krijgen.
The value gap
Dat vergoedingsverschil – het verschil tussen wat muziekplatforms aan de licentiehouders betalen, en wat YouTube hun vergoedt – heet de ‘value gap’. Er is een mooie pdf waarin de vakvereniging van de muziekindustrie het probleem uitlegt. Mijn favoriete citaat: ‘[Digitalisering] heeft grote tech-bedrijven in staat gesteld om gigantische winst te maken door het consumenten makkelijk te maken om bijna elk nummer dat ooit is opgenomen in hun broekzak mee te nemen, via hun telefoon, terwijl songwriters en artiesten hun inkomen zien dalen.’ U leest het goed, de muziekindustrie beklaagt zich erover dat anderen de consument eindelijk biedt waar die om vraagt.
Die value gap is overigens vrij eenvoudig te verklaren: de consument betaalt Spotify een tientje per maand om naar muziek te luisteren. Op YouTube bekijken mensen video’s waar eventueel auteursrechtelijk beschermd materiaal tussen zit en betalen ze niets, behalve dat ze advertenties te zien krijgen. Dat is een compleet ander verdienmodel, met andere inkomsten.
De muziekindustrie haalde in 2018 19,1 miljard binnen; 10 procent daarvan kwam van YouTube
Mensen gebruiken premium streamingdiensten als vervanger van de radio: om muziek te luisteren. Mensen gaan naar YouTube om allerlei video’s te bekijken; niemand gebruikt YouTube als radiodienst. Je vergelijkt dus appels met peren – en omdat die niet hetzelfde smaken moet het hele internet er maar aan geloven?
Google keerde de muziekindustrie in 2018 overigens 1,8 miljard dollar uit aan advertentie-inkomsten. De totale inkomsten van de muziekindustrie bedroegen in dat jaar 19,1 miljard. YouTube alleen al draagt daaraan dus circa 10 procent bij, terwijl het niet eens een streaming platform is. Daarnaast keerde Google ook nog eens 3 miljard dollar uit aan rechthebbenden wiens werk in andermans video’s verscheen.
De inkomsten van de muziekindustrie bedragen momenteel 68,4 procent van wat ze in 1999 waren, maar sinds 2015 trekken de revenuen flink bij. Opmerkelijk feit: die groei komt voor het grootste deel uit streamingdiensten. Die vijftien barre jaren tussen 1999 en 2015 beslaan precies de periode waarin piraterij welig tierde en de entertainmentindustrie annex licentiehouders koppig weigerden consumenten ook maar iets te bieden. De filmindustrie kende dit probleem overigens niet: daar stijgen de inkomsten stabiel: in Noord Amerika alleen al van 7.45 miljard dollar in 1999 naar 11,89 miljard in 2018.
Lobbyisten
De oppositie tegen het uploadfilter was breed, en zeer divers. Zo waren daar Tim Berners-Lee, de uitvinder van het wereldwijde web, en Vincent Cerf, wiens uitvinding van het internetprotocol ons het internet bracht. Zij vreesden allebei dat de vrijheid van internet door zo’n filter werd ingeperkt. Er waren mensenrechten- en persvrijheidsorganisaties, zoals Amnesty en Reporters Without Borders, die vreesden voor censuur. Er waren academici gespecialiseerd in intellectueel eigendom uit heel Europa, die voorstander waren van hervorming, maar niet op deze manier. Maar wat weten al die mensen er nu van? ‘Apocalyptisch gejammer,’ oordeelde Kuitenbrouwer.
Waarschijnlijk zullen een handjevol partijen voor het hele internet content gaan filteren
Het is verbazingwekkend hoe Kuitenbrouwer alle tegenstanders met legitieme argumenten afserveerde. Als het écht allemaal zo erg zou zijn, hadden de critici dat toch kunnen uitleggen, vond Kuitenbrouwer? Precies dat hebben tal van organisaties uitgebreid gedaan. Zo is er de angst dat content onrechtmatig verwijderd zal worden, zoals YouTube-filters nu al vaak doen. Er is angst voor verdergaande digitale surveillance: door de kosten van het ontwikkelen van een filter, zullen waarschijnlijk een handjevol partijen voor het hele internet content gaan filteren en zo een vergaand inzicht krijgen in wat mensen uploaden. En niets staat ze in de weg om die gegevens vervolgens door te verkopen.
Over kosten gesproken: YouTube kan gerust 100 miljoen dollar uitgeven voor een rammelend content filter, maar die nieuwe Nederlandse video-startup heeft dat geld niet en kan dus nooit de concurrentie aangaan. Die tech-giganten waar Kuitenbrouwer zo op afgeeft, worden door deze nieuwe wetgeving juist gesteund.

Tot slot
Is er dan helemaal geen lichtpuntje? Misschien wel. Toen de entertainmentindustrie haar materiaal niet op Netflix wilden zetten, ging Netflix zelf series en documentaires maken. Netflix heeft ondertussen een hogere market cap dan Disney. AT&T heeft Time Warner overgenomen. Amazon is zelf aan de slag gegaan. En de zogenaamde Artists Direct-categorie (artiesten zonder label) groeide vier keer zo snel als de reguliere muziekmarkt en is inmiddels goed voor zo’n 600 miljoen omzet.
Langzaam maar zeker snappen de tech-giganten en artiesten wat de entertainmentindustrie maar niet wilde snappen: je kunt het ook zelf doen. Met een beetje mazzel worden ouderwetse entertainmentbedrijven en licentiehouders de komende jaren opgeslokt door een internetbedrijf dat wel snapt hoe het internet werkt, en weet hoe consumenten bediend willen worden.
53 Bijdragen
Arnoud Kulk 1
j.a. karman 5
Arnoud KulkDe grootste fout die daarbij gemaakt wordt is dat alles kan en mag ondanks vele schadelijke gevolgen omdat het internet open zou zijn.
Nee dat ideaal van de oude wereld dat er goedbedoelende mensen (de wetenschap) gebruik zouden maken van internet is volledig achterhaald.
Die live video van een NZ massamoord is een goed voorbeeld waarom een filter nodig is.
Je hebt altijd een eigen optie om niet van de massamedia afhankelijk te zijn.
Wat dat is vergelijkbaar dat niet iedereen het recht heeft om van alles in een krant te zetten en dat een redactie daar filtering op toepast.
Dwight 4
j.a. karmanDit is halve waarheid. Kaggle, Googletrends, wikipedia, reddit, Steemit en nog ontelbare mogelijkheden die door goede wetenschappers gebruikt worden. Internet is niet bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek of publicaties alleen. Dit is abstract:"A network of such centers, connected to one another by wide-band communication lines [...] the functions of present-day libraries together with anticipated advances in information storage and retrieval and symbiotic functions suggested earlier in this paper". Het gaat om delen van informatie, ongeacht de politieke lading/gevolgen.
"De grootste fout die daarbij gemaakt wordt is dat alles kan en mag ondanks vele schadelijke gevolgen omdat het internet open zou zijn."
Dit is echt bewijs, dat je internet echt niet snapt. Zoals Kuitenbrouwer. Onderzoek de oorsprong, het doel en de evolutie van internet.
Internet is geen intranet of een lokaal-netwerk, zoals de (linkse) anti-internet beweging het wil maken met protocollen. Handhaving van autheurswetten en censuur werkt niet voor huidige internet, omdat overheden(de internet-politie) nooit content kunnen tegenhouden als het ergens beschikbaar is.
Internet kun je niet tegenhouden met regelgevingen zonder dat de youtubes & facebooks er veel meer beter van worden dan de auteurs. Ondanks alle verboden en filters kunnen Chinezen en ik ALLE content streamen en content ontvangen via satelliet verbindingen en VPN. Dit zal nooit veranderen, zolang internet bestaat.
Leken als Kuitenbrouwer snappen niet dat content altijd beschikbaar is als het op het internet staat. Laat staan om apps te downen om dit soort content te bemachtigen.
j.a. karman 5
DwightOorsprong, html internet: https://home.cern/science/computing/birth-web
Militair en vervolgt met wetenschappelijk.
Het scheelt een boel als jet gevolgd meegemaakt hebt, een groot verschil met iets roepen dat de achtergronden volledig mist.
Met de anarchistische onmenselijke houding snap je weinig van de veranderingen en wie er achter de touwtjes zitten om macht naar zich toe te trekken. Met je anti-overheid en het afgeven op links zit je met een sterke correlatie in het rechts populistische kamp. Daar zit ook een politieke manipulatie (Cambridge analytica achtig) richting de gewone leek.
Dwight 4
j.a. karmanHet is dus duidelijk voor iedereen hier ook: https://en.wikipedia.org/wiki/Internet . Je kunt dus niet via politiek internet bedwingen vanwege de technologische onmogelijkheid. We staan nu op een punt in de geschiedenis en in de technologie dat overheden de sterksten steeds sterker laten worden.
Meer regelgeving heeft ertoe geleid dat Apple, Amazone, Google, Youtube & Facebook de touwtjes in handen hebben. Dit is gewoon bewijs.
Ben ik tegen correcte regelgeving? Nee!
Kuitenbrouwer verraadt zichzelf door linkse fictie over internet met het kneedbare volk te delen.
Wie links wilt zijn mag links zijn, maar niet zo tenenkrommend slecht met verlichte ideëen die technologisch en macro-economisch naiëf de plank misslaan.
j.a. karman 5
DwightTot nu toe was er geen regelgeving over het internet, welk bewijs hen je dat er iets geweest zou zijn?
De GDPR geeft meer houvast over wat wel en niet mag met alle mogelijkheden van massale verwerkingen (elektronisch). Nergens is echter de techniek vastgelegd een papieren persoonsverwerking valt ook onder de GDPR.
De hele richtlijn met artikel 15,17 (lees even Olsthoorn) gaat over het verspreiden en beschikbaar stellen van informatie aan het brede publiek met daarbij auteursrechten. De auteurswet zelf komt uit de papieren wereld. Hij is ook van toepassing op software.
Juist het ontbreken van regelgeving heeft geleid tot het ongecontroleerd groter en machtiger worden van Google Amazon Facebook Apple. De liberale rechtste macht van het opkopen en concurrentie wegwerken. Ooit is AT&T om die reden verplicht gesplitst, zou niet verkeerd zijn om dat te herhalen.
De VOC is overigens het ultieme voorbeeld en tevens ook hoe zoiets ten onder gaat (de spotnaam van die drie letters).
Dwight 4
j.a. karmanDit komt door een falende overheid over privacy en auteursrechten op internet. Door de filtering is de broodwinning van de kleine streamer in gevaar. Hij moet zijn inkomsten inleveren als hij alleen maar praat over een beschermde song.
Er zijn tal van praktijkvoorbeelden waarin filtering alleen in het voordeel werkt van grote bedrijven die dus door de overheid beschermd worden.
"Hij is ook van toepassing op software."
Internet is geen software of hardware. Verbaast me niet dat men denkt dat je dit kunt handhaven, wat in principe een onmogelijkheid is. Daarnaast versterk je alleen vooral de giganten bij aanbestedingen van bijv. Microsoft/Google technologie die het zich kunnen veroorloven om de kosten van filtering op te brengen.
j.a. karman 5
DwightDaar profiteren enkel de grote commercielen van.
Die uitspraak is vermoedelijk dichter bij de werkelijkheid dan de jouwe.
2/ Zeker weten dat auteursrecht op software kan handhaven. WEt je meteen dat er gezeur komt dat alles gratis en voor niets moet zijn. Daarop krijg je de beveiligingssleutels en andere afscherming waar de legale gebruiker alleen maar last van heeft.
Juist dat gedoe dat alles voor niets en gratis moet zijn omdat dat het internet zou zijn is een bron van veel ellende.
Dwight 4
j.a. karmanDe kleine auteur wordt plat gewalsd door grote uitgeverijen. Bespreek maar de akkoordenreeks van een Destiny's Child song op youtube als muziekleraar, dan kun je al je inkomsten inleveren... Zelfs als je een eigen song maakt en die gekopieerd wordt, zal filtering tegen je werken, omdat de kopieerder de auteur als plagiaatpleger aangeeft.
" Er zijn talloze voorbeelden waarbij de kleine auteur media creator geen poot heeft om op te staan door gebrek aan bescherming gebrek aan filtering. " Het gebrek van filtering is niet de oorzaak of oplossing. De kleine auteur kan gewoon aantonen of iets van hem is en naar de rechter stappen zonder filteringswetten.
"2/ Zeker weten dat auteursrecht op software kan handhaven"
Het gaat om internet. Niet om software of hardware. Je snapt het verschil niet, dus je denkt dat je door regeltjes internet kunt aan- of uitzetten. Dit kan zeker in een dystopie, maar niet in het vrije westen.
"Daarop krijg je de beveiligingssleutels en andere afscherming waar de legale gebruiker alleen maar last van heeft." DLT bestaat al en dit werkt prima buiten streaming/internet. Het gaat om software en niet om internet. Streaming over internet kun je niet stoppen met filtering of wetten (vanuit de EU). Dit vergt nieuwe technologie en geen nieuwe wet door de EU.
Dit moet de leek weten: internet is geen apparaat of stukje software. Het is een decentrale technologie in handen van oligopolies : Google, Facebook, Amazon, Microsoft, Youtube, twitter, Baidu, ...
Het is onmogelijk filtering te handhaven zonder dat deze giganten er veel meer sterker van worden, dan de kleine streamer. Dit is beleid. Het bewijs zie je terug bij Youtube met contentfiltering. En daar gaat het over.
j.a. karman 5
DwightJe hebt met je opsomming het bewijs geleverd van je ongelijk.
Er waren geen regels nog plichten. Het heeft geleid tot de monstreuze commerciele giganten. Internet als rechtenloze plichtenloze benadering. Je snapt hopelijk dat om de verspreiding van content, muziek, beeld, software gaat en niet om die glasdraadjes. DLT distribute Ledger , tandem nonstop, als je basis niet hebt en in vaart der volkeren iedereen met een andere mening voor leek gaat uitmaken dan ben je op de verkeerde weg.
Het lijkt me beter de voorgaande fout van rechtenloos en plichtenloos maar eens te herstellen. Te beginnen met een filter.
Jan Ooms 10
DwightHet is juist RECHTS (in Europa) die allerlei beperkende maatregelen voorstaat.
Dwight 4
Jan OomsWat doet links voor goeds aan filtering? Het zou echt links zijn als je opkomt voor de kleine streamer ipv de giganten die steeds sterker gemaakt worden door de overheid/wetgeving.
Door de filtering moet de kleine streamer zijn inkomsten inleveren aan een uitgeverij als hij alleen maar praat over een beschermde song.
Het is dus weer links lullen en rechts vullen!
Jan Ooms 10
DwightJe zegt het hier zelf al.
Wie is/zijn er vóór zo'n filtering die jij hier beschrijft?
Juist! RECHTS Europa!
En alleen omdat 'links' (in jouw ogen) niet in het bijzonder opkomt voor de belangen van de kleine streamer en zich (naar jouw mening) niet sterk genoeg uitspreekt tégen filtering, is deze rechtse maatregel dus links?!
De logica ontgaat me volledig.
Dwight 4
Jan OomsJe snapt het niet en je blijft maar een etiket plakken dat filtering rechts is. Kuitenbouwer heeft links geschreven over internet.
"De logica ontgaat me volledig."
Je maakt een cirkelredenering met verkeerde veronderstellingen. Ik bewijs niet, ik doe hooguit een aantijging dat er een linkse verschuiving (bepaalde overheidsingrijpen) plaats vindt om rechts te vullen.
"Juist! RECHTS Europa!"
Je verwart oligopolie met rechts of links. Linkse en rechtse politiek hebben verkeerde beslissingen gemaakt op gebied van internettechnologie. Filtering valt onder EU. Wie is nu vooral tegen EU maatregelen op gebied van internet? Links en/of rechts?
"De Nederlandse partijen
D66, VVD, PvdA en GroenLinks hebben tegen het voorstel(Filtering) gestemd, SP heeft hun stem onthouden en het CDA heeft voor de richtlijn gestemd." Alleen hierom hebben wij beiden een punt en verzanden we in links en rechts gelul. Het komt vanuit links én rechts. Dit doen ze terecht ook vóór het electoraat: links lullen, rechts vullen(=neofeodaal polderen).
Desalniettemin overheidsingrijpen moet verder/terug dan en slechts dan als je oligopolies kunt opheffen én volledige concurrentie kunt stimuleren. Volledige mededinging op internet werd in de vernieling geholpen door oligopolies en falende overheden in het vrije westen. Volledige concurrentie (vrije marktwerking)zou een kinderlijk fabeltje zijn volgens Van Dijsselbloem en andere linkse rakkers, waardoor het kapitalisme vanuit het ECB de schuldenlast tot steeds nieuwere recordhoogtes wordt opgeblazen.
Westere welvaart is dankzij kapitalisme, dat misbruikt wordt door rechtse en linkse politiek voor machtsposities. Gelukkig laat het totalitair China zien hoe je goede linkse politiek kunt handhaven voor meer welvaart en welzijn: internet censureren, staats-internet en China First. Neofeodale overheden, zoals de EU, en China kunnen goed zaken doen, dankzij linkse verschuiving van het kapitalisme.
Janwillem van den Berg
j.a. karmanj.a. karman 5
Janwillem van den Berg- ontkennen dat foute figuren uit zijn op het gemak van sociaal medium met een groot publiek bereik.
- behalve die NZ zaak kun je er ook het moslim extremisme en de politieke beïnvloeding via gerichte nep nieuwsberichten.
Het zijn de situaties waar een filter met controleerbaarheid op waarheid en de aankleding met acceptabele beelden en uitspraken van belang is.
Dat het met een machine (computer AI) kan is mij beter dan het willekeurige onbetrouwbare met een bias van mensen. Natuurlijk gaat er wel een wat niet perfect. Doel is enkel dat het beter en sneller kan dan wat menselijke handen zouden doen.
Het politieke beleid van een Rusland Turkije China Noord-Korea ga je echt niet veranderd of beter krijgen door hier aan een anarchistische wijze van internet gebruik vast te houden. Het zal eerder zo zijn dat je aan je eigen zelfvernietiging werkt door aan een vrijheid blijheid alles moet mogen te hangen.
De geschiedenis herhaalt zich al is het niet op exact de zelfde wijze. Met de boekdrukkunst en de daarmee gepaard gaande meer algemene leesvaardigheid kwamen de pamfletten op. Het is een van de oorzaken tot de franse revolutie. Een koning werd vervangen door een keizer en 10% van de bevolking offerde zich op voor het ideaal.
Jan Ooms 10
Arnoud Kulk👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Niek Jansen 9
Mij interesseert vooral de vraag hoe uploadfilters persvrijheid incl. discussies over mensenrechten en internationaal recht gaan beperken.
Ik herinner me dat de inmiddels gemoderniseerde filter 'EU vs Desinfo' de ware toedracht van de Maidan-revolutie in Kiev in 2014 nl. als coup van de VS ism de EU en neo-nazi's, categoriseerde als 'fake news' . Het kwam de EU kennelijk politiek niet goed uit dat die waarheid verspreid werd. Zo zal waarschijnlijk in het huidige russofobe klimaat alles wat op Russia Today verschijnt automatisch als 'fake news' weggefilterd worden, ook al is het een zeer interessant medium om te helpen de leugens en desinformatie van de westerse politiek en zijn reguliere media te ontmaskeren.
https://thegrayzone.com/2019/04/07/american-internet-companies-are-privatized-instruments-of-american-geopolitical-power-and-theyre-not-even-hiding-it/
Ook deze site laat zien hoe de VS internet maatschappijen gebruiken ten dienste van hun eigen politiek en dat zou dan betekenen dat elke kritiek op Israël, de VS, Navo, Quantanamo Bay en de martelpraktijken enz. weggefilterd zal worden door Silicon Valley. Je ziet die tendens overigens al in onze media zonder uploadfilters en dat is dan een verschijnsel bekend onder de naam 'zelfcensuur' onder druk van de politiek en lobbyisten.
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/11/google-must-not-capitulate-to-chinas-censorship-demands/
En als de druk van de Chinezen in de naaste toekomst vwb onze internetvrijheid toeneemt zijn we hard op weg een dictatuur te worden.
Hoe dan wel? Beginnen met toe te geven dat internet een politiek instrument is, hoe dan ook en dat uploadfilters nooit het onderscheid zullen kunnen maken van wat goede of slechte politiek is, immers afhankelijk van wie het leest en gebruikt.
Floris Drupsteen
Niek JansenAlles binnen de grenzen van respect voor een ander (wat ook niet betekent dat je altijd rekening moet houden met snel gekwetste zieltjes)
Filters zijn per definitie een vorm van sturing en controle. Want er is altijd iemand die dan voor een ander bepaald wat wel of niet kan. Dus vrijheid beperkend.
En dat alles voor de commercie? Is de commercie niet hetgeen dat verschrikkelijk veel in en op onze wereld vernietigd in de eeuwige drang naar meer.
Laat ze alsjeblieft die kleine schade houden ter bescherming van het grootste goed dat we kennen. Vrijheid!
Of moeten we wanner de techniek het toestaat ook een filter in ons hoofd krijgen die bijhoudt hoe vaak we een liedje in gedachten zingen.
Yiri T. Kohl 2
Frappant ook hoe Frankrijk Duitsland van het ene op het andere moment wist te bewegen om ook braaf tegen beter weten in VOOR te stemmen.
Niek Jansen 9
Maar de Chinezen stoppen de Uighur moslims in 'heropvoedingskampen' en elke kritiek daarop zal niet alleen gefilterd worden door China maar zelfs tot vervolging leiden van critici.
Ik ben geen techneut en zelfs een digibeet maar ik vraag me af of het niet mogelijk is zoveel mogelijk een uploadfilter beleid te decentraliseren vanwege de politieke gevoeligheid van zoveel onderwerpen op internet en de grote diversiteit van meningen daarover internationaal. Ik moet er niet aan denken dat ons een filterbeleid wordt opgedrongen door de VS, Rusland of China!
En wat de VS betreft lijkt dat beleid zeker al voor een deel in Europa gekopieerd te zijn.
Dwight 4
Niek JansenNiek Jansen 9
DwightDwight, waarschijnlijk is uw opmerking bedoeld voor digitale nerds die altijd wel toegang weten te vinden tot alles wat er op internet verschijnt, maar er is toch wel degelijk de mogelijkheid voor overheden een restrictief beleid te voeren mbt wat al of niet gezien mag worden; daar gaat de discussie toch steeds over, nietwaar!
Dwight 4
Niek JansenIk ben niet tegen goede regelgeving. Maar de gewone man wordt voorgeschoteld dat je internet via politiek kun reguleren. Dit is zonde van belastinggeld. Je moet internet niet aanpakken met filtering, maar de oligopolies. Helaas, geloven politici niet dat marktwerking door verkeerd overheidsingrijpen juist oligopolies in stand houdt, zelfs sterker maakt.
"daar gaat de discussie toch steeds over, nietwaar!"
Ik dacht over filtering van Youtube. Filtering werkt averechts voor de streamer/retailer/particuliere belastingbetaler.
Als je een beschermd liedje bespreekt (zonder het te laten horen), mag een uitgever al je inkomsten claimen over alle streams die je erover hebt gemaakt! Zelfs een liedje met dezelfde accoorden reeks op Youtube kan door filtering geclaimd worden...
Wat is het nadeel van internet? Het nadeel(= voordeel) is dat alles ongefilterd is. Je kunt het ook verplichten bij de individu om zelf een gratis filter te laten plaatsen ipv via wetgeving. https://www.filternet.nl/ biedt ook gefilterde content aan, waarbij de consument zelf mag beslissen of hij goede content wilt zien. Daar is geen wet voor nodig in principe. Moet het kabinet dit bedrijf sponsoren? Een staats-internet-bedrijf om iedereen in de gaten te houden als het politiek gevoelig ligt?
De filtering wordt in de hoogste voedselketen gesponsord door de giganten zelf om aanbestedingen te winnen bij overheden. Google & Facebook weten donders goed via trends wat gevoelig ligt op sociaal gebied. De verontwaardiging vanuit linkse hoek (rechts zou ook kunnen) kun je omzetten in een bussiness model. Daarna zet je lobbyisten in die weer politici aansturen om de massa te bespelen met spindoctors. Het panoptisch effect bij de massa is zeer gemakkelijk te bereiken.
j.a. karman 5
https://www.netkwesties.nl/1329/nieuw-auteursrecht-compromis-tussen-big.htm
petros 4
Roelf van der Laan 3
Natuurlijk wil de consument het liefst gratis, of op zijn minst voor zo min mogelijk kosten, alles kunnen downloaden. Maar de consument beseft niet dat daarmee roofbouw wordt gepleegd op de productie van culturele content. Op de lange duur leidt dat onvermijdelijk tot een achteruitgang van de kwaliteit van die culturele productie. Je maakt mij niet wijs dat het technisch niet mogelijk zou zijn om het auteursrecht te handhaven. Natuurlijk moet het worden aangepast aan de mogelijkheden van het internet, maar als blockchain voor betalingen kan, dan is afdracht van auteursrecht ook mogelijk. De auteur kan dan zijn individuele prijs bepalen in overeenstemming met vraag en aanbod. Zoals het nu gaat wordt hem/haar een fooi toebedeeld in overeenstemming met de winstmogelijkheden voor de uploader.
Peter Zwitser 9
Roelf van der LaanHet gaat erom hoe je dat auteursrecht wilt beschermen. Op de nu gekozen manier ontstaat er zoveel bijkomende schade, dat het middel erger is dan de kwaal. Bovendien gaat dit vermoedelijk ook nog 'ns geen extra inkomsten voor kunstenaars opleveren.
Als zo'n beetje alle mensen met enig verstand van filters zeggen dat dit niet gaat werken, waarom dan toch zo'n blind vertrouwen in een filter? Als u in staat bent een filter te ontwerpen dat verschil kan maken tussen een satire of kritische bespreking aan de ene kant, en een schending van auteursrecht aan de andere kant, dan bent u gelijk miljonair. Google, FaceBook, ... zouden u onmiddellijk miljoenen bieden. Dat is gewoon onmogelijk.
En dus gaat een filter veel meer tegenhouden dan alleen echte schendingen, want er staan boetes van miljoenen op elke overtreding.
Je kunt ook elke auteursrechtschending voorkomen door gewoon elke nieuwe publicatie, nieuwe muziek, enz. niet meer te publiceren. Maar dan begrijpt iedereen gelijk dat dat een belachelijke 'oplossing' is. Bij een filter is dat wat minder duidelijk, maar de oplossing is even belachelijk.
j.a. karman 5
Peter ZwitserHet is nooit mogelijk geweest om bijvoorbeeld rechtspraak volledig correct te doen met absolute zekerheid. Een filter is niet veel anders dan een geautomatiseerde beoordeling en daar zal ook geen absolute zekerheid bij zijn.
Vraag waarom zit men vast in de digitale wereld dat er een absolute zekerheid (binair) moet zijn?
Als je kunt accepteren dat een absolute zekerheid onmogelijk is en dat je met onzekerheden moet leven, dan …
Moet er iets zijn dat de gevallen waar iemand tekort gedaan wordt, waar of niet, er een goed werkend toegangkelijk beroepskanaal bestaat.
Peter Zwitser 9
j.a. karmanDat er iets moet worden gedaan aan auteursrechtschending, dat ben ik met je eens. (Alleen zou het geld dan wel bij de auteurs terecht moeten komen, en niet - zoals nu vaak het geval is - bij grote concerns.)
Maar als je nou van tevoren weet dat een filter niet of mogelijk zelfs averechts gaat werken, dan kies je toch niet juist voor die oplossing? Het gaat er niet om dat een filter waterdicht moet zijn. Het gaat erom dat een filter een vergiet met XXXXL-gaten is.
Dat beroepskanaal is zelfs in de regeling vastgelegd. Maar dat is juist één van de redenen, waarom Google c.s. mogelijk gewoon simpelweg voor een blokkade via de gebruiksvoorwaarden gaan kiezen. Alleen YouTube krijgt elke minuut al 400 uur aan video binnen (in 2015). Dat is alleen geautomatiseerd te controleren. En bij zulke hoeveelheden zijn ook beroepsmogelijkheden feitelijk niet meer hanteerbaar.
Google c.s. geven geen moer om vrijheid van meningsuiting e.d. Simpelweg blokkeren van alles wat ze niet kennen, of waar geen contract om het te mogen gebruiken voor is afgesloten, is het makkelijkst. En contracten sluit je alleen af met grotere aanbieders, want het is ook ondoenlijk om met elke gitaarspelende FreakEight uit Tietjerksteradeel een contract af te sluiten.
j.a. karman 5
Peter ZwitserDat geautomatiseerd controleren valt denk ik vies tegen. Volgens mij huren ze daarvoor veel (goedkope) krachten in.
https://www.thepennyhoarder.com/make-money/facebook-content-moderator-job/
Dat het gaten heeft is niet erg. Net zoals de snelhiedhandhaving. Ook dat is niet met een kastje en persoonlijke key in elke auto. Technisch zou dat veel makkelijker zijn dan content beoordeling. Elke controle en handhaving kan helpen als het een bepaalde drempel haalt.
Peter Zwitser 9
j.a. karmanFeitelijk denk ik dat we niet eens zo heel erg principieel van mening verschillen, maar meer over de methode.
Er zijn uitzonderingen voor bedrijven inderdaad, maar die zijn heel beperkt. Bedrijven onder de 10 miljoen omzet vallen alleen de eerste drie jaar hier niet onder. En wie gaat er nou nog een videosite of zoiets beginnen, als na drie jaar miljoenenboetes dreigen?
j.a. karman 5
Peter Zwitserhttp://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2019-0231+0+DOC+XML+V0//EN
Ja ik zie met 66, 67 dat voor de nieuwe startups.
On nu met een nieuw facebook te beginnen is niet echt handig. Hyves heeft het ook afgelegd.
Het gaat om nieuwe diensten, je zou een verkoopkanaal voor werk van auteurs op een andere maniet kunnen gaan inzetten. Dat vernieuwende is de clou.
Menso Heus 2
j.a. karmanJe vergelijking met rechtspraak loopt nogal spaak: alle rechtszaken worden inhoudelijk beoordeeld door een rechter die daarna uitspraak doet. In het geval van filters gooit een geautomatiseerde rechter iedereen in de bak die ook maar een beetje op een verdachte lijkt en kunnen ze daarna beroep aantekenen als ze het er niet mee eens zijn. Het artikel noemt een aantal van zulke voorbeelden en linkt naar een overzicht waar er nog meer in staan. Het verschuift van onschuldig tot het tegendeel is bewezen naar gefilterd totdat het tegendeel is bewezen.
De vraag is dus wat zwaarder zou moeten wegen in het publieke belang: het auteursrecht dat soms geschonden wordt van een klein percentage mensen of de vrijheid van meningsuiting die mogelijk ingeperkt gaat worden voor alle mensen? Dat is de crux van waarom er zoveel weerstand is tegen geautomatiseerde filters.
j.a. karman 5
Menso HeusJuist daar is het automatiseren de enige oplossing om nog iets werkbaars te krijgen. Inhoudelijke beoordeling 0,0 tenzij je bezwaar aantekent en het tot een rechtszaak laat komen.
Nog eenvoudiger zou zijn al het verkeer dat harde zou kunnen bij voorbaat te veroordelen. Dat is wat jij in je redenering doet.
Je verklaart wetgeving en handhaving bij voorbaat schuldig want ze zijn niet perfect en zouden fouten kunnen maken.
Gewoon auteursrecht erkennen en bezwaar beroep aantekenen als er bij de afhandeling als er iets mis gaat. Veel moeilijker kan het niet zijn.
Menso Heus 2
j.a. karmanVerder verklaar ik niemand 'schuldig' maar stel ik dat we niet naar een wereld toe moeten willen waarbij niet-werkende automatische systemen op zo'n manier falen dat legitieme uitdrukking er het slachtoffer van wordt.
Auteursrecht wórdt erkent en de procedure om gewoon bezwaar aan te tekenen wanneer mensen die schenden is exact zoals die was voor de entertainmentindustrie. Veel moeilijker kon het inderdaad niet zijn, behalve dat we nu met deze nieuwe richtlijn opgescheept zitten.
j.a. karman 5
Menso HeusIedereen kan beweren dat hij zich aan de snelheid houdt, vroeger moest een agent dat schatten, goede meters waten er niet of veel te duur. Je ziet dat het intussen vrij goed gelukt is. Nog steeds voldoende zaken met de verkeerde auto en verkeerde meting.
Muziekherkenning gaat al behoorlijk goed.
https://www.owler.com/company/shazam
Plagiaat ofwel tekst gaat ook al met hulpmiddelen. https://www.ru.nl/docenten/onderwijs/toetsen-en-beoordelen/plagiaatcontrole/plagiaatcontrole/
Je begint met dat hij voorbaat onmogelijk is dus niet goed is.
Met die redenering kom je in de cirkel dat auteursrecht iets vies is.
Menso Heus 2
j.a. karman*Iedereen* met de technisch inhoudelijke kennis om daar een uitspraak over te doen stelt dat het vooralsnog vrijwel onmogelijk is om een copyright filter te bouwen dat rekening houdt met alle context en subtiliteiten die daarbij komen kijken. Misschien dat dat over 10 jaar anders is maar de techniek is er nu bij lange na nog niet. Waarom is het zo moeilijk voor leken om dat gewoon te accepteren?
Ter illustratie kom je met Shazam... Heb je het artikel überhaupt gelezen? Ik zeg daar namelijk letterlijk het e.e.a. over het herkennen van muziek met je telefoon en dat 'of iets een parodie is, dat je iemand citeert, of dat je inbreuk pleegt' herkennen toch echt wat anders is dan een melodietje herkennen. Verder geeft het artikel ook diverse voorbeelden van Content ID dat prima muziek herkent maar alsnog verkeerde conclusies daaraan verbind. Dus nogmaals: het gaat dus niet om 'iets herkennen' zoals een flitspaal maar om iets herkennen en daarna kunnen vaststellen of dat onrechtmatig is of niet. Dat is in het geval van auteursrecht geen simpele 'was het harder dan X' regel zoals bij een flitspaal zoals het artikel uitvoerig beschrijft.
"Met die redenering kom je in de cirkel dat auteursrecht iets vies is."
Ik heb nooit beweerd dat auteursrecht vies is, net zo min als andere tegenstanders van het filter dat doen. Zij stellen alleen dat de vrijheid van meningsuiting een hoger publiek belang dient dan auteursrecht en in gevallen waarbij óf het één of het ander voorrang moet krijgen je dus zou moeten kiezen voor vrijheid van meningsuiting. Dat impliceert overigens niet dat je dus niets meer hoeft te doen aan auteursrechtenbescherming maar dat je op zoek moet naar manieren die minder ongewenste bijwerkingen hebben. Zoals de manier waarop dit tot voor deze richtlijn ook altijd gebeurde bijvoorbeeld.
j.a. karman 5
Menso HeusHet zou kunnen zijn omdat ik geen leek ben. Ik werk er mee en ken de mogelijkheden en onmogelijkheden en weet waar de politieke spanningen zitten. Iets leuks:
https://www.utwente.nl/nieuws/!/2016/1/451135/scisports-krijgt-135-miljoen-euro-voor-unieke-mri-scan-van-voetbalwedstrijden. Niet direct nuttig, maar je krijgt een beeld wat snel goed te doen is.
Je ziet dan meteen dat die kennis niet bij het bekende lijstje van actiegroepen zit. De uitspraken uit die hoek kloppen vaak niet.
Menso Heus 2
j.a. karmanPeter Zwitser 9
Overigens, toevallig vandaag over de bijwerkingen van dat fantastische filter tegen terreur:
https://www.bitsoffreedom.nl/2019/04/08/wat-de-statistieken-van-youtube-en-facebook-ons-niet-vertellen/
En dan is het herkennen van een 'fout' filmpje e.d dus heel simpel vergeleken met iets als satire of kritiek.
j.a. karman 5
Peter ZwitserR. Eman 8
Dwight 4
Peter Zwitser 9
DwightDit soort filters zijn in het belang van grote mediaconcerns, Die zijn niet links of rechts, die willen gewoon geld verdienen.
Apple/Google/Microsoft werken gewoon op allerlei plekken mee aan censuur, ongeacht de richting van de plaatselijke regering. Toevallig komt dit filter ze nu even niet uit en zijn ze tegen. Maar ook dat heeft niets met 'links' of 'rechts' te maken: het gaat ze geld kosten.
Dwight 4
Peter Zwitserlinks of rechtsom die filters op youtube hebben tal van kleine streamers van inkomsten beroofd. Ik ben niet tegen goede wetgeving of tegen linkse invloeden, maar dit mag ik wel opperen, als een opiniemaker er een eigen draai aangeeft die misleidend is door er een 'linkse' saus eroverheen te gieten(mijn aantijging).
Deze auteur Menso Heus heeft het netjes gezegd , eindigend met facepalms.
Het valt me op dat auteurs die voor sterkere overheidsingrijpen zijn vaak technologie verkeerd toepassen op FTM (bijv. met 'Ons Geld' & Blockchain). Ik ben tegen overheidsingrijpen (links-of rechts) die de kleine streamer van inkomsten beroofd. Marktechnisch en macro-economisch zijn de giganten sterker geworden door overheden en goedkope leningen op kapitaalmarkten. De kosten van een filtertje laten plaatsen is meer reden voor betere deals bij aanbestedingen en hogere consumentenprijzen. Kapitalisme staat op het punt giganten te beschermen, zodat de individuen net zo gecontroleerd worden als in China. Uiteindelijk zal de schuldenlast exponentieel moeten stijgen om de welvaart dankzij zulke oligopolies in stand te houden.
Jan Ooms 10
DwightLinks is, waar je duim rechts zit en andersom.....
Dwight 4
Jan OomsMarla Singer 7
De huidige wetsvoorstellen bevatten zoveel vage termen dat dit gevaar wel degelijk in de praktijk werkelijkheid kan worden. Wat dat betreft is het belangrijk dat er meer bewustzijn komt voor de 'feature creep' van deze wetgeving.
Mz59 7
Marla SingerDus van elk gepubliceerd boek (ook e-book) mag er zo maar een (gekraakte) kopie op het internet gezet worden ter kostenloze download? Dat kan nu al, en dat is voor veel studenten, wereldwijd, heel prettig omdat ze dan goedkoop toegang hebben tot veel studieboeken. Maar zolang het auteursrecht bestaat is dat wel illegaal, en dus moet de EC in actie komen. Dat upload filter is een desperate poging om het auteursrecht te laten gelden. Dat het niet goed werkt was te verwachten. Maar ja, wat kan men anders doen?
Marla Singer 7
Mz59Het claimen van een schending komt nu al in de praktijk op neer dat degene die iets upload wat neigt naar copyright schending offline wordt gehaald. Al dan niet door malafide bureautjes die geautomatiseerd lukraak claimen. Of hele groepen (al dan niet betaalde) groepen die bepaalde content niet aanstaat kan welke auteur dan ook volledig op zwart krijgen als die niet de middelen heeft om voor de eigen rechten op te komen.
Het hele punt is dat auteursrechten in de praktijk neer komt op bescherming van investeringen van grote content bedrijven die dankzij hun oligarchische posities de originele auteurs in een financiële tang kunnen nemen.
Auteursrechten organisaties zijn daar vervolgens weer een verlengde van.
Mz59 7
Marla SingerMaarten van Eeuwijk 2
We hebben als samenleving niets te verantwoorden tegenover een handjevol instituten van het type "B.V." of "Inc.". Die organisatievormen zijn bedacht om mensen de vrijheid te geven de samenleving te dienen door in behoeftes te voorzien, op manieren die ze zelf mochten bedenken.
Op geen enkele manier heeft de samenleving vervolgens de obligatie die instituten relevant te houden, wanneer de wereld en zo doende de behoeftes van de samenleving veranderen.
Regelgeving zou geschreven moeten worden met maatschappelijk belang als enigste doel. En hoe precies zijn Universal Music, Sony Music, Warner Music en EMI daar een sleutelstuk in? Dat ze niet meer relevant zijn door de manier waarop ze opereren is niet ons probleem.
Er is veel te zeggen over upload filters en waarom het een slecht idee is. Nergens in die argumentatie hoort "eigenlijk is het internet nu ook al goed voor ze op deze en deze manier". Zou niet onderdeel van de probleemstelling moeten zijn en dus ook geen excuses behoeven.
Overigens, wie een voorbeeld wil van filter infrastructuur die ook voor andere doeleinden nuttig bleek: https://edri.org/no-justification-for-internet-censorship-during-catalan-referendum/