Langetermijndenken is lastig

4 Connecties

Er zijn de laatste maanden veel beursschommelingen geweest, maar desondanks is belegger Jan Dwarshuis positief. De markt is goed en lijkt dat ook nog wel even te blijven, ondanks het kuddegedrag dat beleggers vaak vertonen. ‘Serieus beleggen is een prachtig maar lastig vak.’

Pfäffikon SZ, Zwitserland – De recente beweeglijkheid op de beurzen zet beleggers aan het denken. Velen drukken de laatste maanden vooral op de verkoopknop, door uit drukbezochte transacties te stappen. De media doet er nog een schepje bovenop met angstaanjagende beursberichten. Stuitend om te zien is hoe bepaalde fondsenmanagers via de media hun eigen posities proberen te promoten; de copycats volgen braaf en versterken het koerseffect. Neemt u van mij aan, serieus beleggen is een prachtig maar lastig vak.

Kuddegedrag

Wanneer koersen fors dalen ontstaat er vaak kuddegedrag, waarbij men geen idee heeft waarom er eigenlijk verkocht wordt. De first level thinker signaleert een mogelijke afvlakking van de groei vanwege China en verkoopt per direct. Dit gebeurt ook bij mogelijk tegenvallende bedrijfsresultaten. Deze oppervlakkige en simpele benadering is een vorm van beleggen die twee kanten op werkt. Immers, wanneer de vooruitzichten opeens verbeteren jagen deze beleggers de koersen op naar ongekende hoogtes. Ook dit fenomeen hebben we dit jaar gezien, met name in Europa.
Wie niet tegen koersschommelingen kan, heeft op de beurs niets te zoeken.
Op dit moment is er weer relatief veel waarde te vinden op de mondiale beurzen. Waar iedereen lijkt te verkopen opereren wij al enige tijd aan de koopkant van de markt en breiden we continu uit in bestaande posities om de gewenste factor compounding op termijn meer vorm te geven. Een aantrekkelijke waardering in combinatie met een uiterst defensieve financiering zijn daarbij belangrijke aandachtspunten, maar het belangrijkste is de kwaliteit van het businessmodel. Tussentijdse forse koersdalingen nemen wij op de koop toe. Wie niet tegen koersschommelingen kan, heeft op de beurs niets te zoeken. Ondanks veel speculatie bij sommige van onze deelnemingen heb ik nog niet één feit gelezen dat ons tot verkoop zou bewegen.

China

Ik ben van mening dat de huidige bullmarkt op leeftijd is, maar zeker nog niet is afgeschreven. De aanleiding van de huidige daling, voornamelijk ingegeven door dalende grondstofprijzen en een sterke dollar, kan zich simpelweg niet nog een keer herhalen in 2016. Investeerders lijken nog niet te willen inzien dat de gedaalde olieprijs tevens een enorme impuls geeft aan de groei van de wereldeconomie. Naast goedkoop geld wordt de wereld nu overspoeld met spotgoedkope olie, hetgeen een zegen is. En dan te bedenken dat de vraag naar olie met 2% op jaarbasis gestegen is, de beste groeiratio sinds augustus 2011.
Chinese groei vlakt inderdaad wat af, maar tegelijkertijd doen VS en Europa het redelijk goed.
De Chinese groei vlakt inderdaad wat af, maar tegelijkertijd doen de VS en Europa het redelijk goed. Diverse macrocijfers die gisteren werden gepubliceerd onderschrijven dit beeld. Daarnaast is de CIS-regio bij ons sterk vertegenwoordigd en de geluiden die ik ontvang uit deze regio zijn glashelder: ‘het ergste ligt ondanks de sancties achter ons’. Dit bewijst dat deze regio veel beter is gediversifieerd dan menigeen denkt. Het herstel duurt veel langer dan verwacht, maar geduld is een goede zaak; beleggen is vooral geduld hebben.

Lastig

Langetermijndenken is voor veel marktparticipanten lastig, waardoor opportunistisch gewin vaak de overhand heeft. Dit is het gedrag van de first level thinker, waar bijkomt dat het mentale model bij veel beleggers belabberd te noemen is. Een ideaal tijdsframe om te beleggen beslaat naar mijn idee tussen de 15 en 25 jaar. Beleggers die iedere beleggingsbeslissing weloverwogen en goed doordacht nemen, kunnen in verloop van tijd uitstekende resultaten behalen. Het uitsluiten van een permanent verlies is daarbij cruciaal, iets waarvan het Nederlandse Imtech een goed voorbeeld is. Maar weet ook dat beleggen een lastig vak is en blijft. Achter iedere mening aanhollen en posities van andere beleggers kopiëren heeft geen enkele zin. Het draait om eigen ideeën en strategieën, maar de belegger met een onderbouwde mening sterft steeds verder uit. Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.