Lapt Horvath zijn fondsmanager erbij?

2 Connecties

Onderwerpen

Fraude Hedgefonds
0 Bijdragen

De fraudezaak bij SAC Capital, het fonds van The Hedge Fund King Steve Cohen, begint filmische trekken te krijgen. Lukt het spijtoptant Horvath om zijn baas Steinberg er bij te lappen?

De Amerikaanse aanklagers staan voor een zware taak. Ze moeten de jury ervan overtuigen dat Jon Horvath, die al schuld heeft bekend aan handelen met voorkennis, de waarheid spreekt over zijn baas Michael Steinberg. Volgens Horvath heeft zijn leidinggevende namelijk ook schuld. Binnenkort moet Horvath tegenover de rechter, en in het bijzijn van Steinberg, zijn verklaring afleggen.

Dat belooft een spannende zitting. Niet in de laatste plaats omdat Michael Steinberg een van de belangrijkste portfoliomanagers is van SAC Capital, de bekende hedgefondsgroep (15 miljard dollar) van multimiljardair Steve Cohen. De zaak draait om handelen met voorkennis, waarbij illegale tips van insiders bij computerbedrijf Dell en Nvidia zijn doorgelekt aan verschillende fondsmanagers.

Aanvankelijk probeerden de openbare aanklagers Steve Cohen himself achter de tralies te krijgen, maar niemand van de talrijke groep getuigen wilde belastend bewijsmateriaal afleggen tegenover de big boss. Uiteindelijk kwamen Cohen, die ook wel bekend staat als The Hedge Fund King, en zijn SAC Capital er vanaf met een schikking.

Wel is er een handjevol individuen veroordeeld. De grootste vis die nog op het menu staat is Steinberg. Het is echter de vraag of de jury kan worden overtuigd. De beschuldiging van Steinberg is bijna geheel gebaseerd op de getuigenis van Horvath, die dus zijn best moet gaan doen om in de rechtszaal zijn baas op overtuigende wijze er bij te lappen.

De veroordeelding van Mathew Martoma, een andere portfoliomanager bij SAC Capital, was makkelijker omdat deze grotendeels gebaseerd was op directe communicatiebewijzen als emails en getapte telefoongesprekken. Martoma werd schuldig bevonden aan handelen met voorkennis omtrent een medicijn waarover hij tips kreeg van een dokter.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 596 leden