Laten we het geld opnieuw uitvinden

'De architectuur van ons geldsysteem is aan het veranderen', constateert gastauteur Paul Buitink. Hoe kunnen we onszelf minder afhankelijk maken van de voortschrijdende concentratie van macht en geld? Praat en denk mee over de toekomst van ons monetaire systeem met kopstukken uit de wereld van geld, banken en bitcoin op Buitinks congres <em>Reinvent Money</em> op 26 september.

Op 14 oktober houdt de Commissie Financiën een bijeenkomst met het Burgerinitiatief Ons Geld en andere experts over geldcreatie. Afgelopen week heeft de Fed besloten de bizarre situatie van bijna nul procent rente verder te verlengen en op 13 september hebben de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis en politiek gelijkgestemden een pleidooi gehouden voor parallelle geldsoorten. Wat is de rode draad hier? De architectuur van ons geldsysteem is aan het veranderen. Een tektonische verschuiving lijkt aanstaande.

De architectuur van ons geldsysteem is aan het veranderen. Een tektonische verschuiving lijkt aanstaande

Startup met bankvergunning

Zelf ben ik al sinds 2007 sterk geïnteresseerd in theorieën over en met name oplossingen voor geld. Ik heb gewerkt voor een goudbedrijf, een bitcoinbedrijf en voor banken. Recent nog was ik betrokken bij de lancering van de nieuwe Nederlandse start-up met bankvergunning bunq, die sinds een paar dagen zijn deuren heeft geopend. Voorlopig helaas alleen nog voor vrienden en familie. Dit bedrijf, dat zich vooral richt op digital natives, is enkel via een app te gebruiken en heeft nieuwe, frisse features zoals de mogelijkheid betalingsverzoeken en rekening te splitsen. In handen van Nederlandse IT-baron met Iraanse achtergrond Ali Niknam claimt het een interessante ideologie te hebben, die om service draait en niet om geld uit het niets scheppen. Het is dus ook geen full-service platform, maar eerder een aanvulling op de grootbanken.

Verder heb ik een tijdje in Zuid-Amerika gewoond waardoor het belang van goed geld me nog duidelijker is geworden. Met name de hartverscheurende toestanden in Venezuela, direct het gevolg van monetair wanbeleid, spreken tot de verbeelding. Mensen moeten mijns inziens de ruimte hebben om te experimenteren zodat onze afhankelijkheid van het huidige monopolistische systeem minder wordt. Liever veel verschillende spelers en munten, dan verdere concentratie van macht en geld. Een standpunt dat Cyprioten en Grieken met bevroren bankrekeningen kunnen ondersteunen.

Keur aan sprekers

Als gevolg van mijn diepgaande interesse in geldzaken organiseer ik op 26 september in Rotterdam het congres reinvent.money. Het doel is om mensen van verschillende gedachten en bewegingen bij elkaar te brengen om te praten over oplossingen voor de chronische problemen die we hebben. Gebruikmakend van bestaande theorieën en nieuwe technologie kunnen we geld heruitvinden.

Moet geld nu aan de staat of aan de markt worden toevertrouwd, of beide?

Moet geld nu aan de staat of aan de markt worden toevertrouwd, of beide? Is het acceptabel dat cash verdwijnt en banken al onze transacties kunnen volgen? En wat is de toekomst van crypto currencies als bitcoin?

Al deze onderwerpen worden besproken door een keur aan nationale sprekers als Joris Luyendijk, Willem Middelkoop, Edin Mujagic, Ancillia Tilia, Jakob de Haan van DNB, Henk van Arkel, Edgar Wortmann van Stichting Ons Geld en meer. Maar ook Follow The Money’s hoofdredacteur Eric Smit is erbij. Internationale toppers bevatten onder meer bitcoin-expert Andreas Antonopoulos, professor Antal Fekete en Russia Today host Max Keiser.

Met FTM-korting naar Reinvent Money

In samenwerking met FTM bieden we nu een korting van 10 euro op kaartjes voor dit event. In plaats van 60 euro kost een kaartje via FTM slechts 50 euro. Gebruik deze link of vul de kortingscode FTM in om gebruik te maken van deze actie.

Al zo’n 360 mensen hebben zich aangemeld. Het congres is een unieke gelegenheid in Nederland om dit belangrijke onderwerp zowel in de breedte als diepte te bespreken. Sluit je ook aan en praat mee.

Paul Buitink is een marketing professional met een uitgesproken belangstelling voor alternatieve valuta's en technologische ontwikkelingen als Bitcoin, Ripple en Ethereum. Daarnaast houdt hij zich bezig met onderwerpen als crowdfunding, peer-to-peer lenen, maatschappelijk bankieren en lokale munteenheden.