Latijns-Amerika: 'Legalize it!'

2 Connecties

Onderwerpen

Drugs Legalisering

Latijns-Amerika lijkt klaar te zijn met ‘The War on Drugs’ onder aanvoering van de VS. Politieke leiders pleiten voor legalisering van cannabis en zelfs van cocaïne.

In Latijns-Amerika verzetten zich steeds meer politieke leiders tegen een algeheel verbod op drugs. Ook groeit hun afkeer tegen the War on Drugs, die al decennia woedt op het continent onder aanvoering van de VS. Dat meldt The Economist deze week.


Terwijl in Nederland de wietpas door de strot wordt gedrukt van de burgers uit Zeeland, Noord-Brabant en Limburg en zorgt voor de nodige overlast en booming business voor de coffeeshops in het rivierengebied, kiest Uruguay hoogstwaarschijnlijk voor legalisering voor marihuana op alle fronten.

Veelzeggend in dit verband is het deze maand gelanceerde regeringsvoorstel in het Zuid-Amerikaanse republiek die voorziet in legalisering van de handel in cannabis. Het is weliswaar een onderdeel uit een voor de overheid geschreven rapport met aanbevelingen over de aanpak van de sterk groeiende criminaliteit in Uruquay. Maar volgens The Economist maar een omwenteling in het drugsbeleid van dat land is in de maak.

 

Verstrekking marihuana wordt overheidstaak

Het rapport is opgesteld op verzoek van het kabinet van president Jose Mujica door deskundigen van the National Drugs Board van Uruguay. En deze overheidsadviseurs pleiten voor legalisering van cannabisproductie onder staatsstoezicht. Anders gezegd, verstrekking van marihuana in Uruguay aan de burgers wordt een overheidstaak als het ligt aan oud-landbouwminister en guerilla in ruste.

 

 

In Uruguay is het met caffeïne volgestopte drankje 'Maté' of 'Yerba' erg populair.

 

Drugsbezit voor persoonlijk gebruik geen misdaad
Uruguay is één van de weinige landen waar drugsbezit ten faveure van persoonlijk gebruik nooit een misdaad is geweest. Circa 5,6 procent van de Uruguayanen tussen de 15 en 16 consumeren cannabis volgens het jaarlijkse Drugs World Report van de Verenigde Naties (VN), dat deze week werd gepubliceeerd. Dit percentage ligt hoger dan het mondiale gemiddelde maar weer lager dan de VS en een groot deel van West-Europa.  Deze gebruikers houden daarmee een zakelijke markt overeind tussen de 35 en 75 miljoen dollar.

 

Door het aanbod te legaliseren, wil de regering deze inkomsten onttrekken aan handelaars en ze vervolgens aan te wenden voor verbetering van zorg en gezondheidsfaciliteiten. Bovendien wil de regering cannabis zodanig goedkoop prijzen in de markt dat gebruikers eerder uit de buurt blijven van hard drugs, zoals cocaïne en crack ofwel de rookbare variant van coke.

 

Kosten verslindende War on Drugs
De plannen van de regering in Uruguay om cannabis als een legaal overheidsproduct in de mark te zetten, mag volgens The Economist gezien worden als de meest gedurfde stap in het opgelaaide debat over het drugsbeleid in Latijns-Amerika. Misdaadorganisaties die verantwoordelijk zijn voor drugtransporten hebben  fors huis gehouden in de regio, terwijl de moordcijfers met sprongen zijn gestegen in Mexico en Midden-Amerika ondanks de kosten verslindende War on Drugs.

Tegelijkertijd is de mondiale vraag naar illegale drugs nagenoeg gelijk gebleven, zo stelt het World Drug Report van de Verenigde Naties (VN). Daarnaast gaat de VN ervan uit dat de totale productie sinds 2005 van cocaïne in de Andes iets is afgenomen. Met een duidelijke daling in Colombia, die deels wordt gecompenseerd door stijgingen in Peru en Bolivia. Maar in het World Drugs Report wordt ook toegegeven dat er grote onzekerheid bestaat over de schattingen van de productie aan cocaïne.


Debat over legalisering cocaïne
Zuid-Amerika is allang niet meer alleen witte motorproducent. De afgelopen jaren is de consumptie van coke snel gestegen op dit continent. Argentinië en Brazilië gaan al een tijd gebukt onder ware epidemieën van crack.

Onlangs hebben de leiders van Guatemala en Costa Rica opgeroepen tot een debat over de legalisering van cocaïne. Colombia Juan Manuel Santos, leider van Colombia,  zei zelfs dat deze optie zijn voorkeur geniet zodra andere landen het voortouw nemen op dit vlak. Brazilië staat op het punt om te stemmen om persoonlijk drugsgebruik uit het wetboek van strafrecht te halen. Argentinië heeft een begin gemaakt met een debat over een soortgelijk  wetsvoorstel.


Rigide drugsverdragen

Als Uruguay instemt met de door de overheid gecontroleerde legale verkoop van cannabis, dan zal dat land in problemen komen als ondertekenaar van VN-drugsverdragen, die de verkoop van drugs voor niet-medisch gebruik  verbieden.

 

Maar Uruquay staat niet alleen. Veel Latijns-Amerikaanse leiders denken dat dit algehele drugsverbod aantoonbaar heeft gefaald. Ze willen in alle vrijheid andere benaderingen uitproberen om het drugsprobleem beheersbaar te houden. The Economist verwacht dan ook dat de volgende stap voor de regio zal zijn om een diplomatiek offensief te ontketenen die tot herziening leiden van deze rigide drugsverdragen.

(L)

 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 655 leden