Richard Branson, de Griekse premier Papandreou, Kofi Annan, Paul Volcker en vele anderen stellen dat de War on Drugs niet is te winnen en dat er geen andere keuze overblijft dan het spul te legaliseren.

"De wereldwijde oorlog tegen drugs is mislukt met verwoestende gevolgen voor individuen en samenlevingen over de wereld". Zo trapt het rapport van de Global Commission on Drug Policy (GCDP) dat afgelopen donderdag openbaar werd gemaakt, in de eerste zin af. Duidelijke taal.

40 jaar nadat Richard - Tricky Dicky - Nixon namens de Amerikaanse regering voor het eerst de oorlog aan de internationale drugshandel verklaarde, is er volgens de commissie dringend behoefte aan ingrijpende hervormingen in het nationale en internationale beleid om drugs te controleren.

De GCDP stelt dat het onder andere dat het de hoogste tijd is dat nationaal en internationaal drugsbeleid wordt gebaseerd op empirisch en wetenschappelijk onderbouwde feiten. En ook qua mensenrechten neemt de GCDP duidelijk stelling: er moet een einde komen aan de criminalisering en stigmatisering van mensen die drugs gebruiken zonder daarbij anderen tot last te zijn.

 

Verbieden helpt niet
Het is al vele jaren bekend dat de War on Drugs meer schade veroorzaakt dan heil brengt. Internationaal waren en zijn er maar weinig politici van enige standing die zich daar iets aan gelegen lieten en laten liggen. Met name Bill - "I didn't inhale" - Clinton investeerde in zijn jaren als president zeer fors in de strijd tegen drugs. Weggegooid geld, aldus de GCDP dat het rapport op zeer divers en omvangrijk wetenschappelijk onderzoek baseert. De vele honderden miljarden dollars en euros's die in de oorlog tegen drugs worden ingezet, zijn niet alleen een waardeloze investering, volgens vele experts veroorzaakt die louter ellende. De arrestatie en gevangenneming van tientallen miljoenen mensen die op een of andere wijze betrokken zijn geweest bij de productie of het verspreiden van drugs, heeft wereldwijd de gevangenissen gevuld en vele levens vernietigd, stelt het rapport dat uitgebreid put uit onderzoekingen naar Nederlandse ervaringen. Tegelijkertijd is de beschikbaarheid van drugs en de macht van de criminele organisaties niet minder geworden. Integendeel. Zo is volgens een schatting van onderzoekers van de Verenigde Naties de consumptie van heroïne tussen 1998 en 2008 met 34,5 procent toegenomen. Die van cocaïne nam in diezelfde periode toe met 27 procent. Met het cannabisgebruik ging het iets minder snel: een toename van 8,5 procent.

Verbieden helpt niets, legaliseer het, luidt dan ook de belangrijkste aanbeveling . Legalisering zal niet leiden tot meer gebruik. Een wijze Amerikaanse les uit de jaren twintig van de vorige eeuw - in meerdere opzichten een zeer leerzaam decennium - wordt zo weer eens afgestoft.

 

Irie man!
Oude lessen of niet, wat het rapport vooral bijzonder maakt is dat de leden van de uitgevende commissie - het GCDP - voor een niet gering deel uit zeer  gerespecteerde (oud) politici, schrijvers, intellectuelen, een wereldberoemde zakenman (Richard Branson) en een voormalige president van de Amerikaanse centrale bank (Paul Volcker) bestaat.
Ook de aanwezigheid van de Amerikaan George Schultz is veelzeggend. Hij was als minister van buitenlandse zaken onder Ronald Reagan direct betrokken bij de zich snel uitbreidende strijd tegen de drugskartels. Schultz keerde zich als eerste prominente republikein in 1989 tegen het Amerikaanse drugsbeleid. Hij zette met andere prominenten zijn naam onder een advertentie die in de de New York Times werd geplaatst. "We believe the global war ons drugs is now causing more harm than drug abuse itself", luidde het bericht ook toen al.

 

Als het aan Branson ligt, wordt marihuana gelegaliseerd.


In hoeverre de zeer vooraanstaande groep van personen waar de commissie uit bestaat - waaronder ook schrijver Mario Vargas Llosa en voormalig Secretaris Generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan - ook een bescheiden persoonlijke genotsagenda behartigt, is niet bekend. Alleen van GCDP-lid Richard Branson staat vast dat hij een goede joint op zijn tijd kan waarderen.

"Break the taboo on debate and reform", besluit het rapport. "The time for action is now".
"Irie man!", zou Peter Tosh hebben gezegd.