Legalize it

6 Connecties

Relaties

Silicon Valley Wiet Softdrugs VOC

Organisaties

Overheid

Werkvelden

Economie
27 Bijdragen

Ooit liep Nederland ver voorop als het ging om het gebruik van marihuana, maar dat is al jaren niet meer het geval. De grootste doorbraken komen nota bene uit het land dat al decennialang een verbeten oorlog voert tegen recreatieve drugs: de Verenigde Staten. Ook in economische zin. In Californië is zelfs sprake van een 'green rush'.

De vettige bloemen van het plantje zien er een beetje uit als broccoli en het goedje heeft met name Amsterdam een wereldnaam bezorgd: Marihuana. Er bestaat geen stad in de wereld waar je zo uitgebreid kunt shoppen naar deze geestverruimende rookwaar als in onze hoofdstad en dat weten miljoenen buitenlandse bezoekers jaarlijks op waarde te schatten. Vele andere ondernemers in Amsterdam en omstreken profiteren daarvan. Er zijn vele coffeeshops waar je fraaie menulijsten hebt waar je naast de vele soorten veelal binnenlands geteelde wiet ook de meest exquise buitenlandse hashsoorten op aantreft. De betere coffeeshops vertellen er ook bij wat de gebruiker van het product mag verwachten. Een beetje zoals een wijnkaart in een goed restaurant. De wiet Amnesia Haze ruikt strong, sweet & pungent, smaakt rich and fruity en heeft een very strong body high. De coffeeshop waar je dit potente rokertje kunt bestellen heet De Dampkring. Deze zaak vormde ooit even het decor in de Amerikaanse speelfilm Ocean’s Twelve met onder andere George Clooney en Brad Pitt in de hoofdrollen. De opnamen van enkele Amsterdamse scenes kon ik ooit op afstand vanuit de redactie van mijn toenmalige werkgever Quote aan het Koningsplein aanschouwen.

Hollandse innovaties

De film gaat over een groep van meesterkrakers die kortstondig in Amsterdam zijn neergestreken om er een zeer zeldzaam aandeel te stelen van een bedrijf waar de stad in de Gouden Eeuw mede beroemd om werd: de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Hoewel het deels op roof, plundering en uitbuiting gebaseerde bedrijfsmodel van de VOC ons in bepaalde delen van de wereld iets minder populair maakte, moeten we vaststellen dat de VOC in economische zin veel voor Nederland heeft betekend. De VOC was het eerste bedrijf ooit dat aandelen uitgaf op ’s werelds eerste effectenbeurs, die van de stad Amsterdam. Twee Hollandse innovaties die de wereld enorm zouden veranderen. Dat dit bedrijf – dat overigens dankzij de lucratieve opiumhandel in de Indische archipel floreerde – in Amsterdam ontstond, had veel te maken met de vrije geest die in dit deel van de Nederlanden rondwaarde. Een vrije geest die de voornaamste voorwaarde was voor een eeuw van ongekende bloei.
De vrije geest was de voornaamste voorwaarde voor een eeuw van ongekende bloei
Diezelfde praktische en vrije Hollandse geest bracht beleidsmakers er in de jaren zeventig van de vorige eeuw er toe om de opiumwet te wijzigen en een scheiding aan te brengen tussen soft- en harddrugs. Deze wetswijziging zorgde voor het halfslachtige maar inmiddels vermaarde ‘gedoogbeleid’ dat vele lieden ertoe bracht een coffeeshop te beginnen. Dat laatste is tegenwoordig een stuk lastiger. Het ooit zo liberale beleid in Amsterdam is er steeds meer op gericht om cannabiscoffeeshops te sluiten en de sector - die te crimineel zou zijn - in te krimpen. De laatste vijftien jaar hebben we heel geleidelijk aan in heel Nederland de war on softdrugs kunnen zien toenemen. En het is niet waarschijnlijk dat deze krampachtige greep van de overheid op de cannabissector snel zal verslappen. Onze huidige minister van Justitie – de VVD’er Ard van der Steur – is net als zijn meeste partijgenoten een compromisloze tegenstander van het cannabisplantje dat volgens hem alleen maar dood en verderf zaait. Het legaliseren van softdrugs lijkt in Nederland verder weg dan ooit.   https://twitter.com/ArdvanderSteur/status/198139899042471937

Bron voor economische groei en innovatie

Hoe anders gaat het er in de Verenigde Staten aan toe. Het machtigste land ter wereld voerde decennialang een onzinnige en geldverslindende oorlog tegen het gebruik van het plantje, maar daar is sinds enkele jaren serieus verandering in gekomen. In 2014 was de staat Colorado de eerste die het recreatieve gebruik van cannabis legaliseerde en inmiddels is dat ook in drie andere staten het geval. In negentien andere staten is het medicinale gebruik van cannabis gelegaliseerd. De cannabissector blijkt in Amerika nu ook een bron voor economische groei en innovatie. Afgelopen weekeinde pakte de Financial Times groot uit met een twee pagina’s tellende long read (betaald toegang) over The California green rush. De Californische Silicon Valley, wereldberoemd om zijn high tech industrie, heeft het medische gebruik van het plantje omarmd. De afgelopen jaren zijn er in de Verenigde Staten driehonderd nieuwe cannabisbedrijven ontstaan. De helft daarvan werd afgelopen jaar opgericht en en dertig procent daarvan bevindt zich in Californië. Techneuten vloeien naar de bedrijven die onder andere nieuwe manieren bedenken om telers en gebruikers aan elkaar te koppelen.
De afgelopen jaren zijn er in de Verenigde Staten honderden nieuwe cannabisbedrijven ontstaan
Er is ook een groep investeerders opgestaan die opgewonden is geraakt over de mogelijkheden van het plantje en zich toelegt op deze nieuwe sector. In april berichtte het conservatieve zakenblad Forbes over de 10 miljoen dollar die de start-up Eaze – de ‘Uber for pot’ - in een eerste financieringsronde wist op te halen. En daar bleef het niet bij. Volgens de Financial Times is er de laatste twaalf maanden ongeveer 200 miljoen dollar in cannabis gerelateerde start-ups geïnvesteerd, een verviervoudiging van het jaar ervoor. Veel geld wordt ook gestoken in onderzoek en ontwikkeling naar en van de cannabisplant. Marihuana is in de Verenigde Staten een zeer veelbelovende industrie in opkomst die nu al vele banen creëert. Misschien is een idee dat ook wij in Nederland weer eens serieus aan legaliseren gaan denken?