
Toen Lehman Brothers in 2008 omviel, had Liset Hamming nog nooit van securitisaties gehoord. Dat veranderde toen ze twee jaar later als advocaat-stagiaire aan de slag ging bij Loyens & Loeff. Deze week ging ze in gesprek met haar oude baas en de legal counsel: hoe onveilig waren de ‘pakketjes’ hypotheken en andere vorderingen, beter bekend als de producten die de schuld van de kredietcrisis kregen?
Het is 2010 als ik aanbel bij de Fred. Roeskestraat 100, op het hoekje van de Amsterdamse Zuidas. Loyens & Loeff, staat er op de gevel. Niet zomaar een naam: het kantoor staat dat jaar op de derde plek van ‘grootverdieners’ in Europa. Nu, in 2018, werken er meer dan 900 advocaten, fiscalisten en notarissen en heeft het een jaarlijkse omzet van 311,6 miljoen euro.
Vóór 2010 had ik de eerste helft van mijn advocaat-stage doorgebracht bij een piepklein advocatenkantoor in Den Haag. Daar zat ik met mijn neus in rapporten van Amnesty International en de Verenigde Naties: verslagen over foltering in Kameroen, duidingen van de oorlogssituatie in Irak en strafbaarstelling van homoseksualiteit in Niger. Op basis van die rapporten probeerden we de Vreemdelingenwet te interpreteren in het belang van onze cliënten, te weten vluchtelingen die in Nederland politiek asiel hadden aangevraagd.
Ik kan me nog wel herinneren dat ik in 2008 over de val van Lehman Brothers las, maar dat zag als Amerikaans nieuws: een show die zich ver van mijn bed en werkplek afspeelde. Van securitisaties had ik in die tijd überhaupt nog nooit gehoord.
Hoe anders werd dat toen ik vier jaar later bij Loyens & Loeff — ‘marktleider op het gebied van securitisaties’ — aan de slag ging.
‘Geld groeit niet op de rug van de banken’
Ik werd geplaatst in het ‘securitisatieteam’ van Mariëtte van ’t Westeinde, sinds 2003 partner bij Loyens & Loeff. Haar team telde zeven advocaten en wisselend een of twee advocaat-stagiaires zoals ik. We waren onderdeel van de praktijkgroep Bank & Effectenrecht en werden gezien als ‘nerds’. Wij troostten ons met de gedachte dat we geen ‘cowboys’ waren, zoals de anderen binnen banking. Bovendien snapten zij niets van onze securitisatie-‘deals’.
Om eerlijk te zijn: zelf had ik moeten oefenen met de uitspraak van ‘securitisatie’ om te voorkomen dat ik erover zou struikelen. Mijn kamergenoot had me breed gebarend de grote lijnen van deze relatief nieuwe financieringsconstructie uitgelegd; Van ’t Westeinde gaf me het boekje ‘Securitisatie’, dat zij in 2002 samen met haar oud-collega bij KPMG Bart Joosen had geschreven.
‘Geld groeit niet op de rug van banken,’ herinnert Joosen mij als ik hem vraag naar het ontstaan van de securitisatiemarkt. Hij is inmiddels buitengewoon hoogleraar Financieel recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en of counsel binnen de praktijkgroep Bank en Effectenrecht van Loyens & Loeff. ‘Het bundelen van vorderingen was zeker in Nederland in eerste instantie een financieringsmiddel.’
Joosen neemt me mee terug naar de jaren tachtig: ‘Onder andere Philips,’ voor wie Joosen in die tijd werkte, ‘bundelde al zijn vorderingen op groothandelaren, die de ijskasten en televisies van Philips doorverkochten. De meeste groothandels hanteren een betalingstermijn van 90 dagen en gedurende die 90 dagen heb je als bedrijf, tot de daadwerkelijke betaling, een vordering op de groothandel. Door deze vorderingen te bundelen en te verkopen aan Amerikaanse beleggers kon Philips eerder over zijn geld beschikken en daardoor ook eerder nieuwe productie financieren. Een versnelling van de cashflow.’ Waarom aan Amerikaanse beleggers? ‘In Europa bestond en bestaat er nog steeds weinig belangstelling voor dit soort schuldpapier, dat op zeer korte termijn afgelost wordt.’
Product van de duivel
Maar al snel gingen banken met hypotheken – vorderingen van vaak minstens dertig jaar -– hetzelfde doen. Ze ontwikkelden een constructie waarbij de bank de vorderingen eerst aan een speciaal voor deze transactie opgerichte vennootschap, een special purpose vehicle (SPV), verkocht. Deze SPV gaf vervolgens aandelen uit die beleggers konden kopen. Zo konden banken met hun uitstaande hypotheken financiering aantrekken om nieuwe hypotheken te verstrekken.
‘Je was gek als je niet meedeed’
De securitisatie was geboren. Eerst in Amerika, en later ook in Nederland. In 1996 introduceerde Fortis de eerste ‘daadwerkelijke’ securitisatie, herlees ik in de inleiding van ‘Securitisatie’. Maar daar hield het niet op: behalve zelf te securitiseren, gingen Europese banken ook beleggen in Amerikaanse securitisaties.
En daar ging het mis.
‘De hypotheken die in Amerika verstrekt werden, voldeden niet aan de kwaliteitseisen die wij in Europa stellen,’ zegt Joosen. Deze Amerikaanse hypotheken worden subprime mortgages genoemd: hypotheken verstrekt aan mensen die geen ‘gewone’ hypotheek kunnen krijgen. Omdat ze de hypotheekrente niet kunnen betalen omdat ze werkloos zijn, bijvoorbeeld. Amerikaanse banken boden deze groep tóch een hypotheek aan, met een lage rente om makkelijk in te stappen. Die rente zou daana snel stijgen.
Het grote risico dat deze klanten de hypotheekrente niet meer konden betalen, werd voor lief genomen: de verwachting luidde dat met de stijgende huizenprijzen een eventueel verlies zou kunnen opvangen. Bij het uitblijven van de betalingen kon de bank immers het huis executeren en de hypotheekschuld uit de opbrengst voldoen.
Toen in 2007 bleek dat een groot gedeelte van deze groep inderdaad hun hypotheekrente niet kon betalen, en dat bovendien de huizenprijzen daalden in plaats van stegen, stortte de hele boel in.
‘Als je er troep instopt, komt er troep uit,’ vat Van ’t Westeinde samen. En die troep kwam in Europa terecht, waar veel Europese banken en verzekeraars in deze Amerikaanse securitisaties belegd hadden. ‘Het ging al jaren heel goed op de financiële markten. The sky was the limit, er werd niet aan tegenslagen gedacht. Een euforische stemming waarbij iedereen zoveel mogelijk wilde profiteren: je was gek als je niet meedeed.’
‘Ze hebben lopen schieten op iets waar niet op geschoten hoefde te worden’
‘In de politiek werd gesproken over “het product van de duivel”, maar met de Europese securitisaties was niets mis,’ vertelt Joosen. ‘Stel, je hebt honderd hypotheken. Hoeveel daarvan zullen er leiden tot wanbetaling? In Nederland was dat ongeveer 0,4 procent, in Amerika 30 procent.’ Toch werden alle securitisaties over één kam geschoren. Van ’t Westeinde: ‘We konden de banken niet meer vertrouwen, was de conclusie. Parlementariërs wilden niet luisteren en handelden verblind door paniek en met gebrek aan verstand van zaken. Jarenlang is dat zo doorgegaan, gevoed door berichtgeving in de media.’
Schieten
Als reactie op de crisis werden de kapitaaleisen voor banken en andere investeerders aangescherpt, waardoor beleggers een hogere rentevergoeding eisten en securitisaties ‘aanzienlijk’ duurder werden dan de op securitisatie lijkende covered bonds. ‘Terwijl securitisaties minstens vergelijkbare zekerheid bieden,’ zegt Van ’t Westeinde.
Het uitgeven van covered bonds is niets meer of minder dan het aantrekken van financiering door het verstrekken van een met onderpand gedekte lening, zoals vóór het securitiseren. Gedekt door bijvoorbeeld een bundel hypotheken.
Andere regelgeving van na de crisis was erop gericht om instellingen als banken, verzekeraars en pensioenfondsen te ontmoedigen om te beleggen in securitisaties. Joosen: ‘Investeerders mochten er niet meer op vertrouwen dat de Nederlandse securitisatie op een nette manier in elkaar was gezet. Ze werden verplicht om veel beter te kijken naar de details van de securitisatie en dan vooral naar de onderliggende vorderingen. Dit dubbele werk kost veel tijd en dus geld en maakt securitisaties erg onaantrekkelijk om in te beleggen. Dit gebeurde terwijl de Nederlandse securitisatiemarkt voor 99,5 procent prima was. De overige 0,5 procent waren securitisaties van ELQ Hypotheken, de Nederlandse tak van Lehman Brothers. Ze hebben lopen schieten op iets waar niet op geschoten hoefde te worden.’
‘Hier zie je hoe ernstig het gevolg van de misvattingen rond Europese securitisaties is,’ voegt Van ‘t Westeinde toe. ‘Door de onterechte nadelige behandeling gingen verzekeraars liever rechtstreeks hypotheekportefeuilles kopen. Dat is gevaarlijker dan beleggen in een goed gestructureerde securitisatie, want als er dan iets misgaat met de onderliggende hypotheken heb je meteen een verlies te pakken. De extra zekerheden die bij securitisaties zijn ingebouwd kunnen je dan niet helpen.’
'Er is in die zestien jaar veel gebeurd'
Veel belangrijker was het tegengaan van de Amerikaanse securitisaties waarin ‘troep’ was gebundeld en uitgegeven. In Europa werden Amerikaanse rating agencies, die de bundeling en verkoop van de subprime mortgages in Amerika verkeerd hadden beoordeeld, onder Europees toezicht geplaatst. Joosen: ‘Met als gevolg een toename van het aantal Europese rating agencies die zich bovendien gingen specialiseren, en het beoogde herstel van het vertrouwen in de markt.’
Wederopstanding
Na 2010 kwam er langzaam nieuw leven in de Europese securitisatiemarkt. Toen ik begon, deden we nog vooral veel herstructureringen en de afwikkeling van de securitisaties van DSB. Maar nieuwe partijen dienden zich aan: TULP hypotheken bijvoorbeeld, en ELAN woninghypotheken. Er werden andere soorten vorderingen gebundeld, waaronder autoleases en creditcardschulden.
Begin 2015 komt ook het IMF tot de conclusie dat de economie, en vooral het midden- en kleinbedrijf, gebaat is bij de wederopstanding van de securitisatiemarkt. Joosen: ‘Vanaf 1 januari 2019 treedt er een securitisatieverordening in werking die fungeert als een soort keurmerk. Tegenover securitisaties die aan de vereisten van de verordening voldoen, de zogenaamde “simple, transparent and standardised” (STS)-securitisaties, hoeven minder kapitaaleisen te staan dan nu het geval is.’ Van ’t Westeinde: ‘Terwijl in feite de Nederlandse securitisaties altijd al voldeden aan de eisen die in de vordering gesteld worden. Het grote voordeel van STS-securitisaties is dat daar minder kapitaal tegenover hoeft te staan en dat Amerikaanse securitisaties met dubieuze vorderingen niet aan deze eisen zullen voldoen. Voor de securitisaties die niet voldoen, gelden dan nog steeds de hoge kapitaaleisen en die zijn daarmee dus minder aantrekkelijk.’
Komend jaar komt ook een herziene versie van het Securitisatieboekje uit. Joosen: ‘Er is in die zestien jaar veel gebeurd, dus een herziening is wel op z’n plaats.’ Van ’t Westeinde hoopt dat de securitisatiemarkt inderdaad weer aantrekt. Niet alleen omdat het goed is voor de economie: ‘Het is een mooie vorm van financiering, maar het is ook heel leuk en intellectueel uitdagend werk.’
Precies zo herinner ik me mijn tijd in het team van Van ’t Westeinde. Maar als journalist zal ik de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.
78 Bijdragen
marcel 7
Liset Hamming 1
marcel[Verwijderd]
Anton Van de Haar 8
[Verwijderd]In een woord: zeepbelvorming!
Zie voor een nadere toelichting bijvoorbeeld de volgende uitleg uit onverdachte hoek: een presentatie van Ray Dalio, oprichter en eigenaar van een van de grootste Hedgefunds in de wereld, Bridgewater, die miljardair is geworden met speculeren op de vorming en het onvermijdelijke knappen van dit soort zeepbellen:
http://www.economicprinciples.org/
In uitgebreide vorm:
http://nzz-files-prod.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/files/6/0/4/ray_dalio__machine_1.18770604.pdf
Liset Hamming 1
[Verwijderd]Erwin de Waard 6
marcel 7
Erwin de WaardArjan 7
Erwin de WaardMarco Fredriks 4
ArjanArjan 7
Marco FredriksLiset Hamming 1
Erwin de WaardR. Eman 8
Liset HammingLiset Hamming 1
R. EmanHeb je hier iets aan?
R. Eman 8
Liset HammingLiset Hamming 1
R. EmanR. Eman 8
Liset HammingBedankt voor de toelichting. Ik verwarde vorderingen met wel verstuurde, maar nog niet betaalde facturen.
Arjan 7
R. EmanArjan 7
Liset HammingIk kom er even tussen omdat ik bang ben dat er anders een verkeerd beeld gaat ontstaan.
Het MKB investeert niet in securitisaties, maar het gaat ook niet securitisaties uitgeven.
Het MKB is te klein om financiering of verkoop vorderingen via de kapitaalmarkten te regelen, daarvoor zijn de kosten simpelweg te hoog vanwege hun beperkte omvang. Financiering regelen ze via de banken en mogelijk dat ze vorderingen verkopen aan partijen zoals een factormaatschappij.
Bij toegang tot kapitaalmarkten moet je denken aan grote corporates, bv Philips wat Liset als voorbeeld gebruikte. Dit soort partijen maken geen gebruik van bankfinanciering maar de kapitaalmarkten. En zo kunnen ze daar ook vorderingen op debiteuren verhandelbaar maken voor investeerders. In Europa zijn relatief gezien heel weinig partijen die gebruik maken van de kapitaalmarkten. Wij kennen hier een hoge afhankelijkheid van banken, in tegenstelling tot bv de VS.
Het securitiseren van MKB leningen in Europa heeft betrekking op leningen die door banken aan het MKB zijn verstrekt. Het zijn dus leningen die op de bankbalans staan, die worden gesecuritiseerd. Het verschil met de bekende securitisaties van hypothecaire leningen is dat het in dit geval leningen betreft die zijn verstrekt aan het MKB.
Liset Hamming 1
Arjannick 4
Liset HammingIk heb aan deze uitleg pas iets als je duidelijk maakt waar de waarborgen en ingebouwde zekerheden van een securitisatie uit bestaan.
Jouw verhaal begrijp ik aldus:
Het verkopen van vorderingen lukt alleen als de koper (K) van de vorderingen er minder voor betaalt dan de verkoper(V) te vorderen heeft.
De verkoper laat geld zitten.
Op zich is dat niet voor de hand liggend.
Enig voordeel moet er dus bestaan voor de verkoper, anders doet hij dat niet.
Als V vorderingen heeft en zelf onvoldoende geld om te investeren en zich tot een geldschieter moet wenden, waarbij hij ter verkrijging van dat geld meer moet betalen dan het “verlies” dat hij leidt wanneer hij de vorderingen verkoopt, dan wordt de verkoop van de vorderingen begrijpelijk.
De koper van de vorderingen wordt gemotiveerd door een winst in het vooruitzicht te hebben. Als de vorderingen van € 100 worden aangekocht voor € 90 zou er een winst van € 10 zijn als alle vorderingen daadwerkelijk worden betaald.
Alvorens tot aankoop van de vorderingen over te gaan is het van belang dat K iets weet over de betalingsdiscipline van de partijen waarvan gevorderd wordt. Als van de vorderingen van
€ 100 er € 92 daadwerkelijk geïncasseerd worden, beslaat de winst € 2. Hoe interessant is dat nog?
Zou van de vorderingen slechts € 87 daadwerkelijk geïncasseerd worden dan verliest de koper van de vorderingen € 3.
Arjan 7
nickStel dat de gemiddelde risico-opslag op een leningenpool die wordt gesecuritiseerd wordt 2% is. Dan kan iedere afzonderlijke investeerder de inschatting maken of hij die opslag te hoog of te laag vindt. Vergelijk het met een koper van het aandeel Philips die denkt dat de koers stijgt, en de verkoper die denkt dat de koers daalt.
Je winst of verlies wordt uiteindelijk bepaald door de daadwerkelijke verliezen.
Voor een investeerder in gesecuritiseerde leningen is het belangrijk dat de rente die hij ontvangt hoger is dan de verliezen die hij moet lijden op de onderliggende leningen. Maar zowel de bank als de investeerder weten vooraf niet wat de uiteindelijke verliezen zijn.
In de praktijk zijn securitisaties ingewikkelder, maar in de kern komt het hier op neer.
nick 4
ArjanE.e.a. wordt steeds duidelijker. Ook voor Liset, zoals ze schrijft n.a.v. een andere uitleg van jou.
Maar ook jij schrijft in je slotzin dat securitisaties in de praktijk ingewikkelder zijn.
Hoe verhoudt zich dat met de "nieuwe" die Simpel en Transparant moeten zijn/ zouden zijn?
Arjan 7
nickDit zijn geen producten die worden gekocht door kleine beleggers, maar institutionele beleggers. We hoeven ons geen zorgen te maken dat ze de producten niet begrijpen. Het grootste risico is altijd dat we in de toekomst risico's onderschatten. En dan maakt het weinig uit of een product simpel of complex is.
Mz59 7
Erwin de WaardPeter Urbanus 5
Van't Westeinde, dat is vast een Bevelandse.
Liset Hamming 1
Peter UrbanusMaar inderdaad, ik hoor al weer geluiden (ook bij de beslissingen mbt onze eigen begroting volgende week) dat in voorspoedige(re) tijden de verleiding groot is om een voorschot op de toekomst te nemen...
Arjan 7
Liset Hamming 1
ArjanWill 14 2
Ik dacht dat banken geen financiering nodig hebben om kredieten te verstrekken maar dat ze “nieuw geld” creëren met een krediet. Reserves zoeken ze later.
SPEs zouden daarbij enkel als bescherming dienen voor de investeerders.
Arjan 7
Will 14Maar omdat solvabiliteit verbeterd, ontstaat er meer ruimte om weer nieuwe leningen uit te geven.
De bank geeft leningen uit, en op dat moment ontstaat spaargeld.
Banken lenen dus niet op de opbrengsten van securitisaties uit.
Wel kunnen ze het beleggen in bv staatsobligaties of bestaande gesecuritiseerde leningen.
Co Pater 7
Arjaneen lening is een lening en geen spaargeld !
Arjan 7
Co PaterCo Pater 7
ArjanArjan 7
Co PaterCo Pater 7
ArjanFeitelijk is dus de juiste formulering: de bank geeft leningen uit, en op dat moment ontstaat er geld door schuld.
Uiteraard kan dit soort geld ook op een spaarrekening belanden, het is immers niets meer dan een boekhouding die saldo bijhoud en transacties bijhoud.
Arjan 7
Co Pater"De bank geeft leningen uit, en op dat moment ontstaat spaargeld"
Geen idee welke onjuiste formulering jij ziet.
Co Pater 7
ArjanArjan 7
Co PaterJournaalpost:
Debet: Lening klant A
Credit: Spaargeld klant A
En daarna kan klant A dat spaargeld gebruiken voor het doel van die lening, bv om de koopsom van het huis te betalen aan de verkoper, of voor een investering in machines etc.
Co Pater 7
ArjanDebet: lening klant A
credit: tegoed klant A
Een tegoed is nog geen spaargeld. spaargeld is geld wat opzij gelegd wordt omdat je het over hebt. Het is geld wat bespaard is, wat wil zeggen: je hebt het niet nodig ( over ) en dus zet je het op een spaarrekening.
Waarom zou ik een schuld aangaan om het vervolgens op een spaarrekening te zetten die minder oplevert dan de schuld me kost.
verschil zit hem in de doelstelling waarom je een lening afsluit.
bv. voor een hypotheek of om bedrijfsmatig iets te doen. en dat is per definitie anders dan een lening afsluiten om te gaan sparen.
Arjan 7
Co PaterCo Pater 7
ArjanCo Pater 7
Arjannick 4
ArjanKun je je wel vinden in deze zin:
De bank geeft leningen uit en op dat moment ontstaat een geldtegoed ter hoogte van het bedrag der lening.
Zelf verafschuw ik het woord spaargeld.
Dit woord wordt wat mij betreft teveel te onpas gebruikt.
Spaargeld is geld dat NIET gebruikt wordt. Het wordt gespaard. Spaargeld bevindt zich in een kluis of in een oude sok.
Geld wat mensen niet gebruiken kunnen zij ook bij een bank brengen die met dat geld aan het werk gaat. Dit geld is nu juist geen spaargeld maar "werk"geld.
In het voorgaande hebben mensen al geld.
Ook mogelijk is dat mensen geen geld hebben.
Zij gaan dan naar een bank om geld te verkrijgen, te lenen.
Dan geldt jouw:
Journaalpost:
Debet: Lening klant A
Credit: deposito klant A
Uit het deposito kan de klant putten om mee te betalen. (Overigens betaalt die klant dan wel voor het geld dat hij op deze manier verkrijgt. De rente. Het verdienmodel van de bank. Het verdienmodel via geldschepping.)
Het pleidooi van Joosen, de STS securitisatie, komt er op neer dat banken dankzij minder eisen t.a.v. hun Eigen Vermogen weer meer geld kunnen scheppen en dus meer kunnen verdienen. In hoeverre dan bewaakt wordt of er niet teveel geld in omloop komt, is mij niet bekend.
Ik citeer Anton:
maar waar zit dan het risico
In een woord: zeepbelvorming!
Arjan 7
nickMaar op individueel niveau begrijp ik dat mensen een onderscheid maken tussen wat bedoeld is voor consumptie en wat bedoeld is voor sparen op langere termijn. Maar in relatie tot geldschepping niet relevant.
nick 4
ArjanGeld is geld is duidelijk. Het woorddeel spaar in spaargeld geeft een extra betekenis aan het woord geld.
Ik leg dat uit dat geld, geformuleerd als spaargeld, geld is dat (tijdelijk) niet gebruikt wordt. Geld wordt gebruikt om in onze uiterst complexe maatschappij op een gemakkelijke wijze transacties tussen mensen mogelijk te maken. De prestatie van een pianoles geven in ruil voor een stukje vakantie vieren aan de Costa Brava is als ruil ondoenlijk. Geld maakt e.e.a. mogelijk.
Geld dat voor de eigenaar (tijdelijk) niet beschikbaar hoeft te zijn, kan door die eigenaar gespaard worden. Spaargeld.
Het verplaatsen van geld noem ik vervoer,een transportactie.
Het is dan ook naar mijn mening niet noodzakelijk dat banken het transport van geld verzorgen. Het in handen zijn van banken van het betalingsverkeer (het transport van geld) mag een historisch gegroeide situatie zijn. Er bestaat geen noodzaak toe.
De ontvlechting van het betalingsverkeer en geldschepping/kredietverlening zou ik dan ook ten zeerste toejuichen.
R. Eman 8
ArjanDe eigen hypotheken securitiseren en doorverkopen dat kan ik nog begrijpen. Maar om van die opbrengst andermans securitisaties op te kopen, daarvan ontgaat mij de logica?!
Arjan 7
R. EmanR. Eman 8
ArjanNederlandse hypotheken verkopen en er Amerikaanse voor terug te kopen is dus een behoorlijke miskleun geweest.
'Of inkomsten halen in regio's waar je zelf geen verkoopapparaat hebt.'
Het lijkt mij dat gemiddeld genomen de risico's daarvan hoger zijn dan die bij Nederlandse hypotheken. In dat geval kiest de bank er bewust voor om de risico's te verhogen.
Mz59 7
ArjanLiset Hamming 1
Will 14Arjan 7
Liset HammingHet effect van securitisatie is NIET dat banken met de opbrengsten van securitisatie nieuwe leningen kunnen uitgeven. Banken trekken niet spaargeld aan om uit te lenen, maar spaargeld ontstaat op het moment dat banken leningen uitgeven.
Er ontstaat slechts meer ruimte om nieuwe kredieten te verstrekken omdat de solvabiliteitspositie verbetert.
Anton Van de Haar 8
ArjanLiset Hamming 1
ArjanArjan 7
Liset HammingIk denk dat je het wel goed begrijpt, maar dat je woordkeuze bij sommige mensen voor wat verwarring kan zorgen.
In de samenleving is sinds de crisis rumoer ontstaan over hoe geldschepping werkt. Velen waren in de veronderstelling dat banken eerst spaargeld aantrekken, wat vervolgens door banken wordt uitgeleend. Echter, werkt het proces niet op deze manier. Banken trekken namelijk geen spaargeld aan om uit te lenen, maar ze scheppen spaargeld zelf op het moment dat ze leningen verstrekken.
Die verwarring is ook waar Will 14 op wijst omdat je het volgende schrijft:
"Zo konden banken met hun uitstaande hypotheken financiering aantrekken om nieuwe hypotheken te verstrekken"
De nieuwe hypothecaire leningen die worden verstrekt, worden niet verstrekt met de opbrengst uit de verkoop van gesecuritiseerde leningen, want de financiering vindt per definitie plaats op het moment dat banken leningen uit geven. Echter, dat nieuwe spaargeld zal niet vast staan op de bankbalans omdat het doorgaans als doel heeft betalingen te verrichten. Op het moment dat het de bank verlaat, dient de bank dus nieuwe funding aan te trekken. En dat is wel wat de opbrengst van de verkoop van securitisatie opvangt, omdat namelijk de kas van de bank toeneemt.
De daadwerkelijke reden dat banken meer kunnen uitlenen door securitisatie is dat er een stuk risico van de bankbalans verdwijnt in ruil voor liquiditeiten, en er meer eigen vermogen is dan vereist tov de situatie voor de securitisatie toen de leningen nog op de balans stonden, wat dus ruimte biedt voor nieuwe leningen. Het is dus niet de opbrengst van de verkoop van leningen die wordt gebruikt voor nieuwe financieringen, maar de nieuwe gecreëerde ruimte (door het verdwijnen van de leningen met solvabiliteitsbeslag) die het eigen vermogen biedt om nieuwe leningen uit te geven.
R. Eman 8
ArjanZoals je zelf aangeeft zijn securitisaties middelen om risico van de bankbalans te verwijderen. Juist daarom zou de kernvraag moeten zijn: waarom moesten de banken worden ondersteund met publiek geld (als ze in principe weinig tot geen risico's lopen)? De meest logische uitleg voor mij zou dan zijn dat banken in de problemen zijn gekomen omdat ze zelf aan het speculeren en beleggen zijn geslagen (in additie tot het faciliteren van beleggers, hetgeen één van de kerntaken van een bankinstelling is) en daarmee zelf de risico's zijn aangegaan. Dat de politiek heeft gemeend ze te moeten ondersteunen om niet failliet te gaan heeft louter te maken met het gegeven dat het betalingssysteem is ondergebracht bij de banken en aldus met het faillissement van de banken ook het betalingssysteem ter ziele zou zijn gegaan.
Arjan 7
R. EmanLiset Hamming 1
ArjanWill 14 2
Liset HammingDaarom dat ik uit uw tekst niet begrijp dat de financiering dient om nieuwe leningen te verstrekken. Ik begrijp dat het SPE andere voordelen heeft maar niet een voorwaarde of mechanisme om meer of nieuwe hypotheken te kunnen verlenen. Toch niet in een endogenous money paradigma. Wel een money multiplier/fractionele reserve paradigma maar dat stemt niet overeen met de realiteit.
https://www.bankofengland.co.uk/working-paper/2015/banks-are-not-intermediaries-of-loanable-funds-and-why-this-matters#
https://www.bundesbank.de/Redaktion/EN/Topics/2017/2017_04_25_how_money_is_created.html?nsc=true&https=1
https://www.bundesbank.de/Redaktion/DE/Downloads/Veroeffentlichungen/Monatsberichtsaufsaetze/2017/2017_04_geldschoepfungsprozess.pdf?__blob=publicationFile
Liset Hamming 1
Will 14Als een bundel hypotheken na verkoop aan de SPV niet meer op de balans wordt gehouden, komt het kapitaal dat vereist wordt om ertegenover te zetten ‘vrij’ en kan het worden aangewend voor bijvoorbeeld het verstrekken van een hypotheek.
Is hiermee je vraag beantwoord?
Ik zal eens kijken wat we al over ‘geldschepping’ hebben geschreven, wie weet kunnen we daar een bundel artikelen van maken en rondsturen.
En anders aanvullen.
Goed weekend!
Arjan 7
Liset HammingWill 14 2
Liset HammingEr is dus geen financiële beperking in het uitgeven van hypotheken (want banken zoeken de reserves achteraf), maar wel een kapitaalbeperking omdat de bank zelf een deel kapitaal moet vasthouden om de eventuele risico's te dekken.
Zo is het duidelijk wat je bedoelt. Dank!
En zo is ook duidelijk dat het off-balance wegstoppen van risico in weinig gereguleerde SPE's en een gedereguleerde markt crises van ongekende omvang kan veroorzaken.
En zo is ook duidelijk dat banken eigenlijk gewoon gratis verdienen aan de licentie om kredieten te verlenen. Ze creëren geld als krediet, en verdienen onmiddellijk eraan door het doorverkopen van dit krediet. Er is geen enkele reden om een systeem waarin geen risico is en toch goed verdiend wordt in stand te houden, en al zeker niet als de overheid garant staat om de banken overeind te houden.
Arjan 7
Will 14Een andere mogelijkheid is dat banken nieuwe aandelen gaat uitgeven waardoor investeerders ook profiteren van de inkomsten uit leningen. Omdat het eigen vermogen stijgt wordt er ook nieuwe ruimte geschept om kredieten te verstrekken.
Wanneer je niet wil dat meer eigen vermogen tot meer kredieten leidt, dan moet je de solvabileitseisen verhogen.
Will 14 2
ArjanDat de winst enkel zou dienen voor administratie, lijkt me niet. Bij de kleine banken misschien, maar niet bij de tbtf.
Arjan 7
Will 14Overigens hebben aandeelhouders tijdens de crisis gewoon verlies moeten nemen. Het zijn met name obligatiehouders en spaarders die zijn ontzien.
Will 14 2
ArjanArjan 7
Will 14Will 14 2
ArjanArjan 7
Will 14Will 14 2
ArjanEnige oplossing lijkt me de stijging van de staatsschuld tegen te gaan door de ECB staatsobligaties te laten vernietigen zodat de overheid de economie kan redden met een fiscale stimulus en gewone mensen de pijn niet voelen.
Liset Hamming 1
Will 14Will 14 2
Liset Hammingnick 4
Banken lenen geld uit.
Die leningen zijn vorderingen van de banken.
De vorderingen worden weer in de verkoop gedaan.
Daardoor ontvangen banken weer geld.
Banken lenen geld uit.
Daarvoor is een geldvrager nodig.
Is die er (met een lelijk woord een inlener)dan schept de bank geld.
De inlener heeft een geldtegoed. De bank (als uitlener) heeft een vordering op de inlener/geldvrager.
Banken hebben geleerd van het Philips’ voorbeeld dat het lucratief kan zijn om vorderingen te verkopen.
Banken kunnen geld scheppen.
Daarvoor is een geldvrager nodig. Geen nood. Er wordt een vennootschap/S(pecial)P(urpose)V(ehicle) in het leven geroepen.
Het SPV, is de inlener, welke gewoon eigendom van de bank kan zijn. Het SVP leent het dan geschapen geld(*) waarmee het de vorderingen (lees: de uitstaande hypothecaire leningen, stel € 100) van de bank koopt( voor stel € 90.)
De bank heeft aan deze transactie € 90 verdiend.
Eerder verdiende en/of verdient de bank nog de rente die ontvangen werd/wordt vanwege de geldschepping die plaatsvond bij het afsluiten van de hypothecaire leningen.(Die rente is ook een vordering op de hypotheekgever. Wordt die vordering ook verkocht? Dat maakt dit artikel niet duidelijk.)
De hypothecaire leningen zijn nu de bezittingen van het SPV. Het SPV is zo ingericht dat zij aandelen kan verkopen.
Stel voorts dat het SPV een deel der aandelen aan beleggers verkoopt (securitisatie). De beleggers zijn dan deelgenoot in het bezit van de hypothecaire leningen.
*Het dan geschapen geld is een lening van de SPV (als inlener) van de bank (als uitlener) en als zodanig zelf ook weer een vordering van de bank.
nick 4
*Het dan geschapen geld is een lening van de SPV (als inlener) van de bank (als uitlener) en als zodanig zelf ook weer een vordering van de bank.
Met de € 90 kan de bank de eigen financiële positie versterken waardoor het haar is toegestaan weer meer geld uit te lenen (lees: geld te scheppen.)
Het dan geschapen geld welke evenzeer een vordering van de bank is, kan, als vordering, wederom verkocht worden.
Begrijpelijk dat Van ’t Westeinde over securitisatie zegt:
‘Het is een mooie vorm van financiering, maar het is ook heel leuk en intellectueel uitdagend werk.’
Ik (Nick) waag het te betwijfelen of het goed is voor de economie.
Onbegrijpelijk dat FTM dit podium aan Joosen en Van’t Westeinde biedt.
Liset Hamers die haar tientallen collega-advocaten, -fiscalisten en -notarissen kwalificeert als ‘cowboys’ die niets snapten van onze securitisatie-‘deals’, laat haar voormalige mentoren parlementariërs verwijten niet te willen luisteren, en verblind door paniek en met gebrek aan verstand van zaken te handelen.
Parlementariërs moeten het wel snappen?
Jarenlang is dat zo doorgegaan, gevoed door berichtgeving in de media.’
En nu zet FTM dat recht? Dat ik niet lache!
Arjan 7
nickEen spreekverbod voor iedereen die niet een verhaal houdt waarbij wordt afgedwongen dat bankiers achter slot en grendel gaan?
Wat mij betreft geeft FTM veel meer spreektijd aan mensen met verstand van zaken, zoals Joosen en Van't Westeinde.
Liset Hamming 1
Arjannick 4
ArjanNiet overdrijven: Een spreekverbod voor iedereen die niet een verhaal houdt waarbij wordt afgedwongen dat bankiers achter slot en grendel gaan?
FTM wil toch een luis in de pels zijn? Misstanden aan de kaak stellen.
Joosen en Van't Westeinde krijgen in het artikel van Liset volop de ruimte om een ingewikkeld financiëel product (jouw woorden) te promoten.
Dit product heeft eerder nadrukkelijk mede tot de crisis geleid.
Als je wilt nuanceren door Nederlandse (of Europese) securitisaties niet gelijk te stellen aan Amerikaanse dan verdient het aanbeveling er een andere naam voor te verzinnen. Inmiddels moet toch duidelijk zijn (gezien de commentaren die ik hier lees) dat securitisaties niets voor het MKB zijn. Niet om uit te geven (daartoe ontbreekt het MKB het aan mogelijkheden) zoals Liset inmiddels aangeeft als een mogelijkheid voor het MKB om aan geld te komen.
Als een MKB-er wil speculeren met securitisaties omdat hij geld over heeft, houd ik hem uiteraard niet tegen.
Will 14 2
nickArjan 7
nickOp FTM krijgen Ewald Engelen en Jean Wanningen volop de ruimte om kritiek te leveren op de Europese Kapitaalmarktunie, dus er mag ook ruimte voor mensen zijn die daar anders over denken.