Leidt aardbeving tot wereldwijde recessie?

2 Connecties

Onderwerpen

Japan

Werkvelden

Economie

Aandelenmarkten zetten zich schrap voor 'sell'-tsunami en economen buigen zich over de gevolgen van de ramp. Schudt de aardbeving de Japanse politiek eindelijk wakker? Plus: hoe dictators hun geld verstoppen. Newswatch 14 maart.

Wereldwijde recessie door Japan-ramp?
Dat blijkt mee te vallen. De Duitse voorzitter van de raad van economen Wolfgang Franz heeft de impact van de tsunami en aardbeving op de wereldeconomie geanalyseerd. Voor de Japanse staatskas is de catastrofe wel een catastrofe. De Duitse econoom raad aan een tijdelijke belastingverhoging in te voeren, 'ein Erdbeben-Soli'.
Bron: Handelsblatt


Aandelenmarkten zetten zich schrap voor tsunami

De financiële markten maken zich op voor een zware dag. Vooral verzekeraars zullen harde klappen krijgen, zo verwacht men in Londen. In Japan is er een verbod ingevoerd op naked short selling (ongedekte put-opties) om speculatie op menselijk leed te voorkomen. De Japanse centrale bank heeft snel zo'n €180 miljard in de economie gepompt om de toch al zwakke economie op gang te houden.
Bron: Telegraph


Roubini: 'Aardbeving had niet op een slechter moment kunnen komen'
Aartspessimist Nouriel 'dr Doom' Roubini heeft de aardbeving niet voorspeld, maar zie de ramp wel als een keiharde wake up call voor de Japanse politiek. Die leijdt namelijk aan verlamming, met economische stagnatie en een enorme schuldencrisis als gevolg. De aardbeving is letterlijk een schok, die Japan wellicht in de armen van China en Korea drijft. Samenwerking met de opkomende machten lijkt noodzaak en dat zou de Japanse economie uiteindelijk wel eens uit het slop kunnen trekken.
Bron: Bloomberg

 

Personal finance voor dictators: where tot stash the cash?
Kolonel Khadaffi zou tientallen miljarden dollars van zijn volk gestolen geld verstopt hebben. Letterlijk: in banken en zijn tentenkamp. Khadaffi is geen uitzondering. De familie Marcos van de Filippijnen bijvoorbeeld exporteerden 22 kisten met kasgeld toen ze in 1986 nar Hawai vluchtten. De New York Times buigt zich over de logistiek van zo'n operatie. Tien miljard dollar in biljetten van 100 dollar bijvoorbeeld weegt 110 ton en vergt 100 pallets. Geld bewaren blijkt lastig. De vader van de huidige sultan van Oman bijvoorbeeld, verloor een fortuin omdat ratten zich aan zijn stapels Britse ponden verlustigden.
Bron: New York Times