Lenterman ook in kabinet Goldman

De ex-Goldman Sachs 'war horse' Remco Lenterman, liet via de Zuidas tamtam weten ook een plekje in kabinet Goldman te ambiëren. En terecht.

Ex-Goldman Sachs topper Remco Lenterman was, zo vertellen betrouwbare bronnen aan FTM, blij dat hij niet in het kabinet Goldman was opgenomen. "Maar...", en zo gaat dat bij de eerzuchtige heren uit het bankwezen, hij was eigenlijk nog gevoeliger op zijn pik getrapt dat FTM (De Pers) hem geheel over het hoofd had gezien.
 
Tsja, beste Remco, dat valt FTM inderdaad kwalijk te nemen, je was immers 16 jaar bij de politiek zo aan de weg timmerende zakenbank actief. Nog pijnlijker was dat Victor van Bommel, de man die zijn baantje bij Goldman Sachs in Londen heeft overgenomen (en dus in de pikorde op zijn minst een plaatsje of twee lager hoort te staan) door FTM als zeer gulzige "blood funnel" voor een prominente plaats (immigratie en asiel) in het kabinet Goldman werd getipt. "En Lenterman dan?," klonk het ontzet via de Zuidas tamtam.

Ja...en Remco Lenterman dan? We maken het goed met Remco. Trouwens, daar heeft hij zelf meer dan genoeg mogelijkheden voor tot zijn beschikking. Lenterman (aanspreken bij de achternaam is in deze meer gepast) is namelijk een topper in wat The Financial Times "de geheimzinnige wereld" van de high frequency trading (HFT) noemt.

 

Flash crash
Die wereld bevindt zich voornamelijk in...jawel, in Amsterdam. Met dit feit houdt de stad Amsterdam, historisch bekend om zijn innovatieve financiële markten (eerste aandelenbeurs ter wereld, eerste optiebeurs in Europa), toch nog een aardig groei-ijzer in het vuur van de financiële wereld. De computer gedreven HFT vindt plaats op basis van complexe algoritmes die volgens velen de oorzaak waren van de controversiële flash crash van 6 mei 2010.

Dit pionierende keurkorps high tech alchemisten van de kapitaalmarkten werken bij voornamelijk Nederlandse HFT huizen als Flow Traders, All Options en het door de als zeer onafhankelijk bekend staande Amsterdamse hoogleraar Arnoud Boot zo gepromote Optiver (dat dankzij zijn bemiddeling voor een onbekend bedrag sponsor van de Universiteit van Amsterdam werd).

Lenterman "werkt" als managing director bij het gerenommeerde en internationaal zeer succesvolle IMC waar de gedroomde Minister van Financiën van kabinet Goldman, Wiet Pot, weer grootaandeelhouder van is. Vanaf 2005 was Lenterman bovendien werkzaam bij Kempen & Co. de bank waar Pot ook enige jaren actief was. Waar Pot gaat, volgt Lenterman. Die feiten effenen voor hem het pad om een serieuze bijdrage te leveren aan het managen van de B.V. Nederland.

 

Remco Lenterman is een hoogvlieger die ook goed down hill kan gaan

 

Als communicator is hij bijzonder vaardig en dat maakt hem zeer geschikt voor een ministerspost.
"We believe that the existence of these predatory strategies is based on a myth rather than reality", zei Lenterman tegen FT toen hem vorig jaar gevraagd werd iets over de HFT-business te zeggen. "We use the same publicly available data that is available to all, and we do not have insight in the intentions of other market participants."

 

Succesvol roofdier
Schitterend verwoord, maar geloof het nou maar niet. In transparante markten zijn de overwinsten die bedrijven als IMC behalen (IMC maakte in 2010 97 procent meer netto winst) simpelweg niet haalbaar. De HFT-traders zijn dan ook zeer terughoudend hoe en wat ze precies met hun algoritmische handeltje verdienen. Sowieso is het niet echt geloofwaardig als een ex-Goldman Sachs man gaat roepen dat er geen "predatory strategies" bestaan. Lenterman wordt dan ook niet om zijn geloofwaardigheid gerekruteerd, maar om zijn instincten van succesvol roofdier.
Lenterman doet op dit moment ook nog eens waardevolle diplomatieke ervaring op. Hij werd in juni dit jaar door zijn HFT collega's naar Brussel uitgezonden om als voorzitter van de FIA European Principal Traders Association (FIA) het gevecht met de regelgevende instanties aan te gaan om de zeer lucratieve HFT handel in stand te houden.
Dat doet hij in de beste Goldman Sachs/Lucas van Praag traditie; de rest van de wereld snapt er gewoon geen reet van. "So much of what is being thrown at the industry is anecdotal at best and fabricated at worst", zei hij afgelopen maandag tegen Financial News. "The academic evidence that supports the benefits of HFT is overwhelming. Unfortunately, we are in a political climate where that evidence is not relevant."

Reden te meer voor Lenterman om bijvoorbeeld als Minister van Justitie zitting te nemen in kabinet Goldman.