Sluwe vos Leo Spigt verliest zijn advocatenkantoor?

Bij advocatenkantoor Spigt Litigators gaat mogelijk de eigen stekker eruit, terwijl oprichter Leo Spigt op de pijnbank ligt vanwege mogelijke fraude bij het afstoten van de SNS-vastgoedportefeuille. Daarmee komt er een einde aan een turbulent verleden.

Gisteren bracht het doorgaans goed ingevoerde advocatie.nl het nieuws dat het advocatenkantoor Spigt Litigators per 1 januari ophoudt om zelfstandig te bestaan. Volgens bronnen van Advocatie zullen de twintig advocaten zich aansluiten bij het advocatenkantoor Greenberg Traurig. De fiscalisten verhuizen niet mee, zij zullen uitwaaieren over verschillende kantoren. Wat Spigt gaat doen, is niet bekend. Het kantoor op Curaçao, Spigt Dutch Carribean, blijft volgens partner Karel Frielink in ieder geval wel bestaan. Hij benadrukt tegen versgeperst.com dat de overzeese kantoren zelfstandig opereren. Spigt Litigators heeft zich nog onthouden van enig commentaar. Ook FTM is vooralsnog niet teruggebeld.

No regrets

Het zou het einde betekenen van een omstreden advocatenkantoor dat in 2001 onder de naam Spigthoff werd opgericht door de naamgevers Leo Spigt en Jerry Hoff.  Hoff nam vorig jaar afscheid van het kantoor, hij ging solo verder onder de naam Hoff Advocaten. Leo Spigt zette het oude advocatenkantoor voort onder de gewijzigde naam Spigt Litigators. Oud-oprichter Hoff laat Follow The Money per sms weten verbaasd te zijn. ‘Het is volslagen verrassend nieuws. Daar zal vast goed over nagedacht zijn. Ik zit intussen heerlijk in Haarlem aan high profile litigation-zaken te werken in een creatieve en productieve werkomgeving waarop ik van begin tot eind mijn persoonlijke stempel kan drukken. Regrets over een gemiste kans heb ik dus bepaald niet. Ik wens mijn oude leermeester, vennoot en strijdmakker Leo Spigt oprecht alle goeds toe in deze nieuwe setting.
'Ik wens mijn oude leermeester, vennoot en strijdmakker Leo Spigt oprecht alle goeds toe in deze nieuwe setting'
De voormalig partners figureren allebei in de SNS-affaire die vorige week nog flink werd opgestookt in het boek ‘De ondergang van de SNS Bank’ (recensie) van Hetty van de Laar. Jerry Hoff als zijnde advocaat van puinruimer Buck Groenhof en Leo Spigt als voorzitter van de Herstructureringsgroep Nederland (HGN), het collectief van advocaten en fiscalisten dat werd ingeschakeld voor het afstoten van het problematische vastgoed van SNS Property Finance. Van de Laar dichtte Spigt een leidende rol toe in de mogelijke fraude via HGN. Afgelopen weekend gaf Spigt in De Gelderlander aan dat hij de aantijgingen in Van de Laar’s boek beschouwt als smaad, maar desondanks geen actie onderneemt. ‘Ik heb niet veel behoefte daar energie in te steken. Het kwaad straft zichzelf wel.’ Naamgever Spigt is door de SNS-affaire in een lastige positie gedreven: zijn naam – en daardoor het kantoor - is nu al besmet geraakt en er liggen nog twee boeken in de planning van FD-journalisten respectievelijk NRC-journalisten waar ongetwijfeld ook ingezoomd zal worden op zijn rol. Daarnaast is justitie nog bezig met een onderzoek naar Groenhof en zijn facturerende vriendenclub - waar Spigt actief onderdeel van uitmaakte. Leo SpigtBron: screenshot website Spigt Litigators   In het onderzoek werd in april een inval gedaan bij de Orco bank op Curaçao. De bank van de familie Guis maakt onderdeel uit van het zogeheten ‘Antillenclubje’ van Buck Groenhof. Naast zijn werkzaamheden bij SNS PF was hij jarenlang adviseur bij de Orco Bank. Leo Spigt – die een tijdlang op Curaçao woonde - is een bekende van de familie vanwege zijn functie als commissaris van de Orco bank. Het Financieele Dagblad meldde  half februari dat de familie Guis een grote klant was van SNS. De familie had onder meer 100 miljoen euro financiering lopen voor het Pegaso City-project bij Madrid. Groenhof zou volgens de roze krant ook voor 1 euro het hoofdpijn-vastgoedproject Plaza Imperial (geschatte waarde 130 miljoen euro) grotendeels hebben doorgestoten naar Wout en Bastiaan.

Jacob Cornegoor

Het verleden van het advocatenkantoor is niet onbevlekt. Zo heeft partner Jacob Cornegoor de twijfelachtige eer om in 2010 als eerste advocaat-partner van een groot advocatenkantoor als verdachte voor de strafrechter te moeten verschijnen. Cornegoor, bevriend mét en raadsman van Joep van den Nieuwenhuyzen, werd verdacht van valsheid in geschrifte; hij zou in 2004 twee legal opinions hebben afgegeven met betrekking tot de bevoegdheid van voormalig havendirecteur Willem Scholten om garant te staan voor de Rotterdam Droogdok Maatschappij (RDM). Op basis van Cornegoor’s legal opinions waren banken bereid om 180 miljoen euro aan Van den Nieuwenhuyzen’s RDM uit te lenen - en uiteindelijk grotendeels kwijt te raken. Cornegoor, die de onjuiste opinions een ‘oenige vergissing’ ingegeven door tijdsdruk noemde, werd in 2010 vrijgesproken. De vrijspraak werd dit jaar bij het gerechtshof bekrachtigd: het opmaken van de legal opinions, certificates (zie hier een voorbeeld) en garanties zou volgens het hof slechts ten dele valselijk zijn opgemaakt door Cornegoor. Deze ambivalente uitspraak van het gerechtshof is inmiddels doorgestoten naar de Hoge Raad. Jacob CornegoorBron: screenshot website Spigt Litigators  

Charles Langereis

Een andere voormalig partner van Spigthoff, Charles Langereis, raakte in 2007 in opspraak. Hij was destijds commissaris bij de beursgenoteerde Binck Bank en ging de fout in door voortijdig een persbericht over de eerste kwartaalcijfers te sturen naar Binck-aandeelhouder Bob Sijthoff. Hij verspreidde vervolgens de koersgevoelige informatie weeer verder. Het resultaat: bovengemiddelde omzetten en de hoogste koers van Binck dot dusverre. Het daarop volgende voorkennis-schanaal leidde ertoe dat Langereis zijn commissariaat neerlegde, afscheid nam bij de Universiteit Leiden als hoogleraar belastingrecht en hij trok zich terug als partner bij Spigthoff. Hij bleef overigens wel aan als adviseur. charles langereisBron: screenshot website Spigt Litigators