Oggu beste Challenger

2 Connecties
0 Bijdragen

Leonard Freeke van de biologische frisdrank Oggu is uitgeroepen tot de Sprout Challenger van het Jaar.

In de Beurs van Berlage is Leonard Freeke van het biologische frisdrankmerk Oggu donderdag uitgeroepen tot Sprout Challenger van het Jaar. Freeke wist de jury ervan te overtuigen dat zijn onderneming de meest uitdagende van Nederland is. Zijn missie: de voedingsindustrie en de consument ervan overtuigen dat het mogelijk is te produceren zonder de aarde uit te hollen en zonder concessies te doen aan smaak en beleving.

 
Freeke stond tijdens de Sprout Challengerday in de pitchfinale tegenover Rogier Visser van Banenmatch.nl  en Alef Arendsen  van New Motion. Eerder waren zij tijdens het Pitch Event in oktober door de juryleden benoemd tot finalisten.
 
Missie
Wie een nieuw merk in een door multinationals gedomineerde markt voor Fast Moving Consumer Goods wil lanceren, moet beschikken over een flinke dosis lef, aangevuld met een ruim reservoir aan bloed, zweet en tranen. Maar dat is nog niet genoeg. Een nieuw merk in een overvolle markt schreeuwt om een antwoord op de vraag: waarom? Een plan is niet genoeg. Plannen komen immers zelden uit; business plannen al helemaal niet. Spreadsheets zijn gewillig. Wat je moet hebben is een missie. 
 
 
Leonard Freeke (met jasje) en partner Harry de Haas. 
Foto: Frans Groeliken
 
 
Freeke, founder van Oggu, blijkt ondernemer én man met een missie. Hij wil de voedingsindustrie laten zien dat het mogelijk is om niet alleen 100 procent biologisch te produceren, maar ook dat dat op klimaatneutrale manier kan. Want Oggu is niet alleen gemaakt met biologische grondstoffen, maar is vanaf morgen ook klimaatneutraal geproduceerd. 
 
Maar voor de bewuste consument telt ook nog een ander element mee: de smaak. Oggu heeft zes jaar gesleuteld aan de formule voor de drank, en is nu ruim een half jaar op de markt met een cola, een lemon-lime en een orange. Alle 100 procent biologisch, zonder kunstmatige kleur- en zoetstoffen. Het is te koop bij Albert Heijn, de C1000 en verschillende biologische ketens zoals Marqt. 
 
De jury noemde het bedrijf van Leonard Freeke ‘een absolute challenger, die snapt hoe de retailmarkt werkt.’ Inmiddels is Oggu ook actief op de Amerikaanse en Britse markt en is er belangstelling vanuit Turkije en China. 
 
 
 
De Jury bestond uit:
 
  • Frank de Lange  is mede-oprichter bij Vondel Finance?
  • Wilfred Kik is Marketing Directeur Bedrijven bij ABN Amro. De bank is sponsor van de Challenger 50?
  • Simone Brummelhuis is oprichter van TheNextWomen.com
  • ?Stephan van Gelder  is oprichter van Integron en voorzitter van de Entrepreneurs Organization (EO)
  • ?Marcel Beemsterboer is oprichter van Vakantieveilingen, en was vorig jaar winnaar