
(L-R) Governor of the Bank of Latvia Ilmars Rimsevics, Latvian Prime Minister Valdis Dombrovskis, Latvian Minister of Finance Andris Vilks and Estonian Prime Minister Andrus Ansip are seen during official greetings and the first withdrawal of the euro banknote event in Riga, Latvia, 01 January 2014. Latvia joined the Euro zone on 01 January 2014 becoming the 18th country to share the single currency union. © EPA/VALDA KALNINA LATVIA OUT/LITHUANIA OUT/ESTONIA OUT
Via Letland reikt de macht van de Russische maffia tot in de top van de ECB [deel 2]
Parex, de Letse bank die gebruikt werd om obscuur Russisch geld te stallen, was de enige bank die door Letland werd gered tijdens de kredietcrisis van 2007-2008. Letland maakte zich in die tijd op om tot de eurozone toe te treden. Hoe is het Letland en de betrokken politici sindsdien vergaan, en hoe ontwikkelde de band tussen de EU, de ECB en Letland zich?
- Nadat Letland had besloten om zwartspaardersbank Parex als enige bank te redden na de kredietcrisis, zit het land met een probleem: de staatsschuld loopt op, maar mag niet teveel stijgen wil het land tot de eurozone kunnen toetreden.
- Op een geheime meeting in Riga in februari 2010 werd besloten dat Letland op een later tijdstip (te weten: na toetreding tot de eurozone) een groot aantal Parex-aandelen zou overnemen, tegen een vooraf bepaalde prijs. Die deal werd buiten de boeken gehouden.
- De documenten over de deal doken in 2014 op, en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem moest bekennen dat ze authentiek waren. Hij kon echter niet meedelen of andere landen in de eurozone ook zulke deals hebben gesloten.
- De verplichting om dergelijke overheidsgaranties in de eigen boeken op te nemen, is in 2013 komen te vervallen. Het is daarom goed mogelijk dat Europese overheden veel omvangrijker garanties hebben afgegeven om hun banken bij te staan dan aan de buitenkant zichtbaar is.
- Valdis Dombrovskis, de Letse premier onder wiens verantwoordelijkheid de geheime steun aan Parex werd geregeld, is inmiddels Eurocommissaris. Hij is onder meer verantwoordelijk voor het redden van financiële instellingen binnen EU.
De Letse staatsschuld steeg tussen 2007 en 2010 van 17 procent naar 42 procent, en het einde was niet in zicht. Veel jongeren begrepen dat hun overheid in de greep was van de Russische maffia en dat ze daarvoor moesten bloeden als ze in Letland bleven. De jeugd vertrok massaal naar steden als Amsterdam, Londen en Berlijn, en liet de oudere generatie achter met de schuld. Tussen 2007 en 2017 zakte de bevolking van Letland met 23 procent tot onder de twee miljoen. Al in 2010 was duidelijk dat de staatsschuld verder zou oplopen, al was het maar omdat de uittocht van de jeugd de economie verder in het slop hielp.
Op 24 februari 2010 is er een geheime meeting in een overheidsgebouw in Riga; er wordt besproken hoe de explosieve Letse overheidsschuld beteugeld kan worden. Investeringsbank Nomura is uitgenodigd om advies te geven. Verder aanwezig: de ECB, de Letse regering, het Privatization Agency (de Letse instelling die banken moet redden), en de EBRD, de European Bank for Reconstruction and Development.
De EBRD had in 2009 al voor 22 miljoen euro een kwart van de aandelen van Parex gekocht. Nu wordt in het geheim afgesproken dat Letland op een later tijdstip een groot pakket Parex-aandelen van hen zal overnemen, tegen een vaste prijs die nu wordt vastgelegd. Voorts wordt besproken hoe de Russische zwartspaarders binnenboord kunnen worden gehouden: als die hun geld niet langer in paniek opnemen, is dat goed nieuws voor de overheid die de failliete bank wil redden. Zo ontstaat een belangenverstrengeling tussen de reddende overheid en de zwartspaarders: beiden willen de schade van het faillissement van Parex beperken.
Eigenlijk had Letland onderzoek moeten instellen naar de herkomst van dat zwarte geld, maar onder deze omstandigheden is dat niet opportuun. Een belangrijke les van de kredietcrisis: wanneer een overheid een specifieke bank de reddende hand reikt, ontstaat er een ongezonde relatie tussen beide. De overheid zal eventuele problemen rond de redding het liefst bagatelliseren, zeker ten overstaan van de kiezer. Het Europees recht verbiedt het redden van banken door overheden dan ook expliciet, een regel die tijdens de eurocrisis door bijna elk euroland is geschonden.
Om lid te worden van de eurozone, moet de staatsschuld van een land onder de 60 procent van het nationaal inkomen liggen. Wordt dat niet gehaald, dan is er een uitweg: in het jaar waarin gestemd wordt over toetreding van een land tot de muntunie, moet de staatsschuld hard dalen, zodat het doel in zicht is.
Zo is Griekenland tot de eurozone toegetreden. Het land had in 2000 een staatsschuld van ruim boven de 100 procent, maar Goldman Sachs schoot financieel te hulp, in ruil voor inkomsten uit overheidsbedrijven in latere jaren. De Europese boekhoudregels zijn zo ingericht dat een staatsobligatie als overheidsschuld telt, maar een deal zoals Athene die met Goldman Sachs sloot, valt daarbuiten. De Griekse staatsschuld daalde derhalve, en het land kon tot de muntunie toetreden. Voor Goldman Sachs was de deal zeer lucratief: de overeenkomst met Griekenland leverde de bank honderden miljoenen euro op.
Een later jaar moest Griekenland via staatsobligaties geld lenen om aan de contractuele verplichtingen jegens Goldman Sachs te voldoen. De staatsschuld steeg zodoende weer; de eerdere daling was slechts optisch van aard geweest, en werkte maar tijdelijk. Het was het begin van de ondermijning van de euro.
Het contract met Goldman Sachs was een derivaat, specifieker: een optie. Tegen de tijd dat dit tot anderen doordrong, was het te laat: Griekenland zat inmiddels al in de eurozone.
Voor Letland was de streefdatum voor toetreding tot de eurozone 1 januari 2014; het was belangrijk om de staatsschuld voordien niet te veel te laten groeien. Het aandelenbelang in Parex dat Letland zich had verplicht te kopen, zou echter voor meer schulden zorgen. Die verplichting moest dus uit de boeken worden gehouden. Maar hoe?
Nomura stelt op de bewuste meeting voor om de Letse overheid putopties met haar eigen geldschieters te laten afsluiten, waaronder de EBRD. De Letse overheid koopt dan tegen een vooraf afgesproken prijs een pakket aandelen in het failliete Parex van de EBRD over. Dat schaadt de financiële positie van Letland, want de prijs voor de aandelen is al vastgelegd, terwijl de waarde ervan op korte termijn vrijwel zeker zal dalen. Hoeveel precies is nog niet duidelijk: dat bedrag is immers ook afhankelijk van de bereidwilligheid van bestaande crediteuren om bij Parex te blijven bankieren en mogelijk schuld in aandelen om te zetten.
Nomura koos dus voor dezelfde techniek als Goldman Sachs eerder in Griekenland toepaste
De Letse overheid en de ECB, die samen trachten Letland in de eurozone te krijgen en de staatsschuld dus niet boven de 60 procent willen laten uitkomen, hebben nu alelbei een incentive om de Russische zwartspaarders binnenboord te houden. Alleen zijn dat voor een niet onbelangrijk deel criminelen. In de onstuitbare drang om tijdens de crisis de Europese muntunie groter te maken, worden ze gedoogd.
De koopverplichting van de Letse overheid om de aandelen Parex van de EBRD over te nemen, ligt in 2015; ver na januari 2014, wanneer Letland al tot de eurozone moet zijn toegetreden. Nomura koos dus voor dezelfde techniek als Goldman Sachs eerder in Griekenland toepaste. Vanwege de politieke gevoeligheid van de deal – waarbij een land stiekem een grote schuld op zich laadt om een bank te redden, en tegelijkertijd de euro in te voeren – willen de betrokkenen die geheimhouden. Het team van Nomura deelt tijdens de meeting een powerpoint van het voorstel uit, maar komt kopietjes tekort. Een kantoorklerk krijgt opdracht extra kopietjes te maken, hij vergeet het origineel uit de machine te halen. Via via belandt dat origineel een paar jaar later bij het platform 925.
In 2014 publiceerde 925 de stukken; Pieter Omtzigt (CDA) stelde er Kamervragen over. Toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijselbloem gaf onomwonden toe dat de documenten echt zijn. Omtzigt vroeg of er meer van dergelijke deals bestonden: welke geheime schulden had Letland nog meer, en waren er andere landen die soortgelijke deals met Europese instituten hadden afgesloten? Dijsselbloem moest antwoorden dat de EBRD hem geen inzage in die kwesties wilde geven, ook al was hij de voorzitter van de Eurogroep. Europese instellingen hebben namelijk het recht hun politieke baas inzage in de boeken te weigeren, als dat in het belang van de klant is – in dit geval: de Letse overheid en haar Russische zwartspaarders.
Uit de stukken blijkt duidelijk Letland voor een ‘put optija’ had gekozen, een putoptie. Eurostat, het CBS van de EU, had in 2009 een vernieuwde versie van haar handboek uitgegeven, waarin wordt uitgelegd hoe overheden moeten omgaan met dergelijke putopties. Bij zo’n constructie bindt de overheid zich aan een financiële last in de toekomst, teneinde een bank te redden. In de financiële wereld is het wettelijk verplicht om een transactie in de boeken op te nemen op het moment waarop het contract wordt gesloten, niet pas wanneer de afwikkeling ervan plaatsvindt. Logisch: wanneer u een hypotheek sluit die over tien jaar moet worden afgelost, dan heeft u nu al een schuld, niet pas over tien jaar.
In de antwoorden op Omzigts Kamervragen meldde Dijsselbloem dat deze verplichting om dergelijke overheidsgaranties in de eigen boeken op te nemen – vastgelegd in paragraaf 4.3 van het Eurostat-handboek, waaraan in de Kamervragen wordt gerefereerd – in 2013 is komen te vervallen. Die wijziging heeft mogelijk verstrekkende gevolgen. Deze wetten gelden namelijk voor alle Eurolanden. Het is goed mogelijk dat Europese overheden veel omvangrijker garanties hebben afgegeven om hun banken bij te staan dan aan de buitenkant zichtbaar is.
De Letse kunstgreep speelt zich nu waarschijnlijk af in Italië, dat met een bankensector van circa 4.000 miljard euro het totale euroblok in grote problemen kan brengen. Aangezien de regels overal hetzelfde zijn, mag Rome dezelfde truc uithalen als Riga.
Rome wil banken kunnen redden met belastinggeld. In Italië zijn de aandeelhouders van banken, anders dan in de meeste andere EU-landen, relatief vaak kleine spaarders. Dat maakt het politiek opportuun om banken te redden. Duitsland wil juist dat Europa de regels over het redden van banken juist strikter zal naleven: dat betekent dat er geen belastinggeld naar banken mag gaan. De Italiaanse overheid heeft echter al een fonds opgezet, Atlante, met een complete juridische constructie.
Daarin is vastgelegd dat de overheid de banken garandeert, maar niet met hoeveel geld. Na een tumultueuze periode neemt de regering half december 2016 besluit om de banken redden, om te beginnen met 20 miljard euro. De koers van Unicredit springt met tientallen procenten omhoog, uitsluitend omdat beleggers nu weten dat de overheid de bank de reddende hand toesteekt. Italië draait nu op voor de kosten van slechte leningen, te weten krediet aan klanten die minstens negentig dagen niet meer hebben afgelost.
De zekerheid dat de Italiaanse overheid een verlies zal moeten nemen, moest oorspronkelijk bij de staatsschuld worden opgenomen. Sinds 2013 is dat niet meer het geval. De hogere koers van Unicredit en andere banken zou moeten corresponderen met een grotere schuld in het Italiaanse huishoudboekje. Ook andere media maken zich hier zorgen om: hoe zwaar zal de belofte om banken te redden op de Italiaanse staatsschuld drukken?
Aangepaste regels zorgen voor geflatteerde cijfers
Om de deal tussen Letland, de EBRD en Parex boven water te krijgen, is bijzonder veel journalistiek werk verzet. Er zijn jaren verstreken tussen het vergeten kopietje in Riga met de plannen van Nomura en de uiteindelijke erkenning van Dijsselbloem dat een dergelijke deal inderdaad heeft plaatsgevonden. Maar waarschijnlijk is dit niet de enige in zijn soort.
Als reactie op de eurocrisis en de redding van banken door nationale overheden, zijn de regels voor het opnemen van de garanties door overheden in feite versoepeld. Dat maakt historische statistieken over staatsschulden slecht vergelijkbaar en zelfs onbetrouwbaar. Nederland heeft sinds kort weer een staatsschuld die vlak onder de vereiste 60 procent zit; daarmee zitten we weer op het niveau van 2008. Alleen is de manier waarop dat sommetje wordt gemaakt, inmiddels veranderd. Dat komt neer op je dieetcoach per mail verblijden met het nieuws dat je de helft bent afgevallen. Ergens in een voetnoot meld je wel dat je soms van meeteenheid wisselt, van ponden naar kilo’s of andersom. Kniesoor die daarop let.
Sinds overheden banken zijn gaan redden met belastinggeld, is de staatsschuld in de eurozone (de huidige negentien landen) uitgedrukt in procenten met de helft toegenomen. Na 2014 lijkt er een verbetering op te treden, maar die is tenminste gedeeltelijk optisch. Zowel de teller (de schuld) als de noemer (het nationaal inkomen) van de breuk ‘schuld als percentage van de economie’ zijn geflatteerd.
Dat geldt voor schulden, omdat garantstelling voor bankschulden sinds 2013 niet meer in de cijfers van de overheid worden opgenomen. Als de oude meetmethode was gehandhaafd, dan was de stijging van de staatsschulden in de grafiek veel steiler geweest. Hoeveel steiler zullen we waarschijnlijk nooit weten, aangezien elk inzicht in de schaduwboekhoudingen van overheden en banken ontbreekt – denk aan de Parex-deal.
Ook met het nationaal inkomen is iets bijzonders aan de hand. Vanaf 2014 wordt ook zwart geld bij de economie opgeteld. De gedachte erachter is dat bijvoorbeeld prostitutie en drugshandel kunnen worden belast. Daarmee worden dat mogelijke inkomstenbronnen om de staatsschuld te dekken, wat opname in de statistieken rechtvaardigt. Een overheid met veel schuld komt zo in de rare spagaat dat zij blij moet zijn als er veel georganiseerde misdaad op haar grondgebied plaatsvindt: al die criminele transacties verlagen immers het EMU-saldo. Het lijkt ongeloofwaardig, maar dit zijn officiële Europese rekenregels; vooral 1.29, 1.79 en 3.07 tot 3.09 zijn relevant:
Dit is een uittreksel; het hele document is hier te vinden.
Aangezien er zo eens in de tien jaar sprake is van conjuncturele neergang, is het wachten op de volgende recessie; terwijl de schulden van de vorige nog niet eens zijn afgelost. En de verbetering die sinds 2014 gaande lijkt te zijn, is slechts optisch: in absolute zin stijgen de Europese staatsschulden alleen maar. In het huidige tempo zitten we voor de Nederlandse verkiezingen van 2021 boven de 10.000 miljard euro. En dat cijfer is mogelijk niet volledig, omdat we niet weten welke garanties onze overheden hebben afgesloten.
Hoe verging het de hoofdrolspelers?
Letland is er nog steeds niet bovenop. Het niveau van 2008 zal de economie niet snel meer halen, al was het maar omdat jongeren het land massaal hebben verlaten. Sinds de onafhankelijkheid is de bevolking met 700.000 zielen geslonken; desondanks ligt de werkloosheid op 10 procent. De staatsschuld is dankzij de capriolen rond Parex naar 50 procent gestegen, maar het echte cijfer kennen we eigenlijk niet.
Kargins en Krascovickis, de twee bankiers achter Parex, zijn later door de rechter gedwongen een deel van hun bonus in te leveren. Verder is er weinig van ze vernomen. Rebecca Daniel van Nomura liet FTM eerder weten dat zij niets over de kwestie kwijt wil: ‘We are unable to comment on specific transactions or speak on behalf of our clients’. In een kort telefoongesprek opperde ik om Nomura in dit verhaal niet te noemen, als ze simpelweg schriftelijk of per mail hun betrokkenheid zouden ontkennen. Een zinnetje als ‘zulke dingen doet Nomura niet,’ had volstaan. Nomura maakte geen gebruik van die mogelijkheid.
De Letse premier onder wiens verantwoordelijkheid Nomura’s plan werd uitgevoerd, is inmiddels Eurocommissaris
De Letse premier onder wiens verantwoordelijkheid Nomura’s plan werd uitgevoerd, was Valdis Dombrovskis. Inmiddels is hij gepromoveerd tot Eurocommissaris, specifiek voor de euro. In die hoedanigheid is hij verantwoordelijk voor de ‘Capital Markets Union’, het Europese initiatief om kredietverlening aan Zuid-Europa weer op gang te laten komen. Voorts gaat hij over het redden van financiële instellingen in de EU, iets waar hij – dat moet gezegd – inderdaad ervaring mee heeft.
Omdat investeerders nog steeds bezorgd zijn over de hoge schuldenniveaus zijn ze terughoudend om krediet te verschaffen. Dombrovskis heeft daarvoor een oplossing: securitisatie van schulden, met een impliciete garantie van een overheid; maar ditmaal Brussel in plaats van Riga of een andere hoofdstad.
Securitisatie betreft het opknippen en verpakken van schulden, met als effect dat een eventuele koper niet precies ziet waarin hij zijn geld in investeert. Lehman Brothers was hierin gespecialiseerd, vlak voordat de bank omviel. Dombrovskis beschouwt securitisatie nu als een belangrijke techniek om Europese banken weer ‘stabieler’ te maken.
De man die president was van de Letse Centrale Bank, in de periode dat die vuilniszakken vol zwart geld van Parex aannam en Nomura’s plan invoerde, is Ilmārs Rimšēvičs. Omdat zijn land ondanks alle turbulentie is toegetreden tot de eurozone, heeft ook hij promotie gemaakt: hij zit nu in de Raad van Bestuur van de ECB.
Op 18 februari van dit jaar werd hij van zijn bed gelicht door de Letse politie, omdat hij in 2009 van plan zou zijn geweest om smeergeld aan te nemen. Het betrof 500.000 dollar, tijdens een reisje in het oosten van Rusland. Na 48 uur kwam hij weer vrij; hangende het onderzoek zijn hem reisbeperkingen opgelegd. De ECB reageerde ietwat verbolgen, want zo kan Rimšēvičs zijn werk als centraal bankier niet doen. Zijn collega’s, waaronder onze eigen Klaas Knot, vragen zich af of dit wel mag volgens het Europese recht: iemand beperkingen opleggen hangende een onderzoek naar corruptie.
Parex Banka is opgeknipt en bestaat nu uit Citadele, het gezonde deel, en Reverta, waarin alle bancaire rommel wordt afgewikkeld. Citadele heeft een Zwitsers dochterbedrijf, AP Bank in Zürich. Die presenteert zich als een Zwitsers-Letse bank, met een website in het Engels en Russisch: ’We combine Swiss banking know-how with a profound market understanding of the Baltics, Russia, and CIS countries.’

Screenshot van de website van AP Bank uit 2014. Inmiddels is de gearceerde tekst iets netter geformuleerd:
In order to help you optimise interest rates on deposits, our Fiduciary Service might be the ideal solution: we can place your funds on deposit in other banks globally, to find the best value for your needs. This service is offered exclusively in cooperation with foreign banks of outstanding credit rating, or within our banking group.
Citadele biedt Russische klanten de mogelijkheid om bancaire tegoeden aan te houden, die via AP Bank in andere Europese landen worden uitgezet. Via de Zwitserse schakel kunnen ze transacties in contanten of effecten doen met bijvoorbeeld een bank uit Amsterdam, die anders hadden geleid tot een melding volgens de regeling ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.
Dankzij de tussenkomst van AP Bank ziet een Nederlandse bank niet wie de echte begunstigde is: die ziet alleen de naam van AP Bank. De winsten gaan wel naar de zwartspaarder. Dat betekent dat Parex (of Citadele) eigenlijk gewoon doorgaat met wat ze al deden, namelijk het faciliteren van Russische geldstromen met een dubieuze herkomst. Intussen is Estland, het buurland van Letland, betrokken bij een soortgelijk schandaal (via Danske Bank) en heeft Letland zelf, in de vorm van de zojuist failliet verklaarde witwasbank ABLV, alweer een vergelijkbaar probleem binnen de landsgrenzen; en dat allemaal onder het aangescherpte toezicht van de EU op het bankwezen.
Een voorzichtige conclusie is daarom dat we niet bijster veel hebben geleerd, sinds 2008.
66 Bijdragen
Peter Urbanus 5
Pieter Jongejan 7
Daarom is het niuet reemd,maar wel schokkend, dat de ECB door de maffia is geïnfiltreerd.
Het grote probleem dat op ons afkomt is inderdaad dat de bevolking niet meer groeit, maar krimpt omdat (Letse) jongeren wegtrekken naar landen met betere arbeidsvoorwaarden. De implicatie hiervan is dat ons fiatgeldsysteem onhoudbaar wordt. Fiatgeld heeft slechts waarde omdat het een belofte inhoudt op goederen en diensten die nog geproduceerd moeten worden. Maar als de jongeren wegtrekken zal die toekomstige productie nooit plaatsvinden en zal het uitgegeven fiatgeld zijn waarde verliezen.
Centrale banken zullen door deze snel toenemende problematiek (de bevolking van Italié krimpt en vergrijst in hoog tempo) welhaast moeten samenwerken met de maffia om een snelle ineenstorting van het fiatgeldsysteedm te voorkomen..
Wat in Letland gebeurd is en nog steeds gebeurt vormt daarom geen incident, maar het begin van een trend die ook in andere eurolanden zichtbaar wordt. Het zwarte geldcircuit groeit, het witwassen groeit, de de schulden blijven groeien (ondanks de nieuwe defrinities).en de reële rente blijft laag. Stagflatie keert terug. Nederland staat erbij en kijkt ernaar. Doorgaan met een fiatgeldsysteem of bijtijds overstappen op een waardevast full reserve geldsysteem? Benieuwd hoe Omzigt tegen deze groeiende problematiek aanklijkt.
.
Berend Pijlman 13
Pieter JongejanDus een krimpende bevolking kan gevolgen hebben voor de waarde van de valuta. Maar dan wel omdat er geen belasting verrekend kan worden als er niets wordt geproduceerd. Maakt dit detail in de praktijk uit? Ja. Kijk naar Turkije. De economie groeit maar de valuta daalt. Dit komt omdat de Turkse regering belastingvoordelen geeft aan de vermogende klasse. Daarnaast accepteert de Turkse regering dollars voor belastingen en geeft het staatsobligaties uit in dollars. Daarmee ondermijnt het de eigen valuta want waarom zou je lira's willen bezitten als je ook in dollars kunt betalen? Dus minder vraag naar lira's dus lagere koers ondanks groeiende economie.
Een full reserve geldsysteem sluit fiatgeld niet uit.
Jan Smid 8
Berend PijlmanPieter Jongejan 7
Berend PijlmanDat de OekraIne gebukt gaat onder massale corruptie (denk aan de geroofde schilderijen uit het West Fries museum) wordt door de centrale bankiers voor lief aangenomen. De euro moet volgens Draghi immers kostte wat kost gehandhaafd blijven. Dat is in het belang van zowel de centrale bankiers als de maffia en de banken die bij het witwassen zijn betrokken. Kijk naar het voorbeeld dat Arno Wllens geeft van de Zwitsers/Letse bank. Geld omwisselen hoeft niet meer; verdachte transacties zijn onzichtbaar gemaakt.
Geld ontleent zijn waarde aan het feit dat je er (toekomstige) goederen en diensten meekunt kopen. Belastingbetalen is daar één van de vele bestedingscategoriëen. Als je met het lokale geld weinig of niets meer kuntkopen zal de overheidovergaan tot het vorderen van vee of goud en zilver in plaats van fiatgeld. Kortom de veronderstelling dar fiatgeld zijn waarde ontleent aan het feit dat je daarmee je belasting kunt betalen is weinig overtuigend.
Een full reserve geldsysteen gebaseerd op fiatgeld (b.v. de euro) is inderdaad mogelijk, maar heeft weinig zin. Geldmoet waardevast zijn om een goede afweging te kunnen maken tussen heden en toekomst, ofwel tussen sparen/investeren enerzijds en consumeren anderzijds.
Berend Pijlman 13
Pieter JongejanVoor elk individu ontleent geld zijn waarde omdat je er goederen en diensten mee kunt betalen. Echter macro ontleent een valuta zijn relatieve waarde (relatief aan andere valuta) aan het feit dat er altijd een instantie is die behoefte heeft aan deze (nationale) valuta namelijk de overheid. Als zoals in het Turkse voorbeeld de overheid niet meer in lira's hoeft te worden betaald dan ontstaat er onzekerheid over het bestaansrecht van de lira. Want als de overheid de lira's niet meer wil hebben waarom zou de lokale bakker dan nog lira's accepteren? Dan wil deze bakker net als de overheid ook liever dollars. Een voilà de munt keldert vanwege vraaguitval. Als je dit weet, zie je bij alle hyperinflatie dat de nationale overheid niet meer vertrouwde in de eigen munt en daardoor belasting gaat accepteren in andere valuta. Enige uitzondering is Weimar Duitsland want toen wisten de Duitsers heel goed dat ze de eigen valuta moesten vertrouwen maar werd Duitsland door Frankrijk verplicht om een gouden standaard in te voeren zodat Duitsland de herstelbetalingen in goud kon betalen (wat dus niet lukte).
Een overheid zorgt ervoor dat er geld in omloop is. Het spendeert geld in omloop. Pas naderhand neemt de overheid dit ook weer terug. Er is per definitie dus altijd voldoende geld in omloop om de belastingen te kunnen betalen. Ook hoeft de overheid nooit "op zoek naar financiën" om iets te bekostigen. Dat is retoriek maar niet op de waarheid gebaseerd.
Matthijs 11
Berend Pijlmanhttps://www.pragcap.com/modern-monetary-theory-mmt-critique/
Zo is het in de meeste (bijna alle?) economieën echt niet zo dat de overheid het geld in omloop brengt, dat doet de private sector (bij het aangaan van leningen). De overheid moet dan wel degelijk funding zoeken (door belasting of door lenen). Dat de overheid belangrijk is bij het verlenen van waarde aan een munt klopt weliswaar, maar MMT zet die overheid véél te centraal.
Berend Pijlman 13
Matthijs"Barely a day goes by that we don’t hear about how the US government can’t afford to buy this or that. We can’t afford healthcare. We can’t afford Social Security. We can’t afford education. We can’t afford to take care of the environment. It goes on and on. This narrative is based on a political ideology that wants you to think the government is like a household and it’s wrong. Wrong. Wrong. Wrong."
Het kan overigens best zijn dat politici eerst op zoek gaan naar geld en dan pas geld uitgeven. Dat is namelijk ook hoe politici denken dat het werkt. En dat is nou juist wat aangetoond wordt door MMT. Dit is onnodig. Feitelijk geeft de overheid eerst uit en gaat pas daarna op zoek naar dekking. Evenals banken dat zelf doen. Dat komt omdat het beide geld creërende instanties zijn.
Wat je uit MMT kunt concluderen is dat het helemaal niet nodig is voor de overheid om geld in te lenen. En dat is juist. Want het is namelijk de overheid die het fiat verleent aan het geld. Waarom de overheid rente zou betalen aan een private bank is pure waanzin. Dat vonden we in Nederland ten tijden van de Amsterdamsche wisselbank (publieke bank in eigendom van Amsterdam) ook:
"At first Amsterdam paid interest of 3 to 4% on its debt to the bank, then reduced it to 0% when they realized they were paying interest to themselves." Zarlenga, the Lost Science of Money.
Natuurlijk een heel ander geldsysteem, namelijk gebaseerd op de waarde van de metalen (wat onhandig is), maar laat wel zien dat een publiek geldsysteem tot vrij recent nog gewoon heeft gewerkt. En dat daarbij geen kosten werden gerekend over de schuld van de overheid.
En als je zo nagaat hoe het kan werken zie je dat het huidige private systeem met een publiek fiat eigenlijk heel vreemd is.
Matthijs 11
Berend PijlmanWat MMT doet is een onjuist beeld creëren. Allereerst door te stellen dat de overheid geld creëert door het uit te geven en het te vernietigen door belasting te heffen. Dit is niet waar. Overheden lenen geld en heffen belasting en halen zo geld op. Dat is de operationele werkelijkheid.
Verder stelt MMT de overheid véél te centraal. Alsof de overheid de enige is die waarde aan geld voegt. De werkelijkheid is dat de private sector zelf verantwoordelijk is voor het creëren van waarde dankzij alle mensen die ondernemend zijn, werken, geld verdienen.
Een overheid kan slechts een deel van die waarde "confisceren". Hoeveel hangt af van wat de bevolking acceptabel vindt om bij te dragen aan het collectief. In het ene land willen mensen minder belasting betalen, in een ander land vinden mensen het prima om meer belasting te betalen. Dat is een politiek/cultureel vraagstuk.
En als je stelt dat een overheid prima zelf geld zou kunnen creëren (letterlijk drukken), dan zou je het systeem inderdaad kunnen -veranderen- om dat toe te staan. Maar feitelijk is dat niet anders dan meer belasting heffen, omdat al dat nieuw/extra gecreëerde geld voor inflatie zorgt en zo indirect ook een belasting is.
Berend Pijlman 13
Matthijs"Maar feitelijk is dat niet anders dan meer belasting heffen, omdat al dat nieuw/extra gecreëerde geld voor inflatie zorgt en zo indirect ook een belasting is."
Het is niet extra gecreëerd geld maar geld met een andere oorsprong. In plaats dat de overheid geld leent bij een private bank leent het geld bij een publieke bankfunctie als onderdeel van dezelfde overheid. Net als bij de private bank wordt de schuld boekhoudkundig bijgehouden en is het voor de werking van de economie nodig dat de schuld niet te groot wordt want dan zou het inderdaad tot inflatie kunnen leiden. Schulden noteren zonder rente bij een publieke instelling of met rente bij een private instelling maakt voor inflatie echt niet uit. Behalve dan dat de rente zorgt voor een steeds grotere schuld en er dus steeds meer geleend moet worden waardoor er steeds meer geld in omloop komt en privaat lenen door de overheid dus eerder leidt tot inflatie.
Wat politiek is, is de keuze van de overheid om privaat te lenen en zo banken te subsidiëren.
Matthijs 11
Berend PijlmanAls een overheid direct bij een eigen bank (zeg de centrale bank) geld zou gaan lenen, is dat nieuw geld/geldcreatie. En dan krijg je wel hoge inflatie.
Zie wat er nu in Venezuela gebeurt. De overheid daar financiert zichzelf monetair, met een hyperinflatie van 100.000% oid. als gevolg.
Berend Pijlman 13
MatthijsAls overheid zelf publiek geld gebruikt heeft de overheid directe sturing op inflatie (wat het toch al heeft via belastingen en prijs die ze betalen voor diensten/producten). Dan heeft de overheid ook werkelijke reden om de staatsschuld te beperken. De staatsschuld die dan ook beter in de perken gehouden kan worden want er hoeft geen rente betaald te worden.
https://decorrespondent.nl/8/niemand-weet-wie-onze-staatsschuld-bezit/77156552-81dd092d
Dat je met Venezuela aankomt laat twee dingen zien. Je bent niet zo neutraal als je stelt want dit soort aantijgingen komen altijd uit de vrije-markt-hoek en heb je waarschijnlijk ook daar opgepikt (bewust of onbewust). Ten tweede heb je je weinig verdiept in de zaak. De Venezolaanse overheid print niet alleen zelf geld maar is totaal corrupt. De inflatie komt vooral door de vaste koers tussen de Bolivar en de dollar welke echter alleen gewisseld kunnen worden door vriendjes van Maduro. Deze vriendjes zeggen de dollars nodig te hebben om voedsel of andere zaken te importeren maar doen dat niet en sluizen de dollars weg. Daarnaast is, net als in Zimbabwe, de gehele economie aan politieke vriendjes vergeven waardoor het zeer improductief is. http://globalgeopolitics.net/2018/05/05/the-crisis-in-venezuela-and-its-lessons-for-the-left/ (het hele artikel is het lezen waard overigens)
Het zijn dus falende instituties die leiden tot chaos. Dat zal altijd zo zijn.
Matthijs 11
Berend PijlmanDie rente kun je dus niet 'onnodig' noemen.
Inflatie: die zal er wel degelijk zijn als een overheid met behulp van bijv een centrale bank monetair financiert en daarmee meer geld in omloop brengt dan de samenleving/economie aankan qua productie.
Met Venezuela kwam ik niet aanzetten omdat ik "uit de vrije markt hoek" kom. Er wordt daar wel degelijk enorm veel extra geld in omloop gebracht door de overheid met enorme inflatie tot gevolg. Dat dit slechts een van de mismanagement zaken is spreekt voor zich. Politiek gezien zit ik vrij ver links volgens mij (GL, PvdD). Ik vind het dus prima als een overheid bepaalde collectieve zaken regelt. En dat financiert met belasting. Dan is tenminste duidelijk wie er wat aan het collectief bijdraagt. En kunnen we er met z'n allen over stemmen.
Waar ik me aan stoor is het (MMT) idee dat een overheid altijd maar gratis geld zou kunnen drukken, zonder negatieve gevolgen. Dat idee klopt echt niet.
Berend Pijlman 13
MatthijsRente voor leningen aan de overheid is onnodig omdat de overheid de mogelijkheid heeft om zelf zijn eigen geld te creëren. Zoals dat tot de 17e eeuw overal gebeurde. Dan hoeft de overheid geen rente aan zichzelf te rekenen. En al zou je verder niets extra uitgeven dan bespaar je toch op rentekosten. En wie kan daar nu tegen zijn?
En lees eerst even dat artikel over Venezuela want dan weet je dat het daar echt niet over een normaal land gaat.
En mocht het overzetten van private leningen naar publieke leningen toch voor enige inflatie zorgen dan kan de rente van de ECB omhoog en is Edin Mujagic ook weer blij (niet dat die rente veel effect maar ging meer om het grapje).
Matthijs 11
Berend Pijlman"Rente voor leningen aan de overheid is onnodig omdat de overheid de mogelijkheid heeft om zelf zijn eigen geld te creëren. "
Dit mag en kan dus niet, binnen het huidige systeem (in de meeste westerse landen). Overheden hebben twee mogelijkheden om aan geld te komen: 1) belasting heffen 2) geld lenen
Er is discussie mogelijk over of je opkopen van obligaties door (eigen) centrale banken als indirecte monetaire financiering kunt zien, maar strikt genomen is de "geldpers" uit handen genomen van de meeste overheden. Zeker in de eurozone.
De centrale bank is bewust op een afstand gezet van de overheid. Het MMT idee van een overheid die zijn eigen geld drukt is dus op dit moment puur theorie. Helaas doen sommige MMT-ers alsof die theorie de werkelijkheid is.
Venezuela: nogmaals, ik beweer nergens dat het land een normaal land is zonder andere oorzaken van de ellende. Maar extreme monetaire financiering van grote tekorten met grote inflatie tot gevolg speelt in belangrijke mate mee.
Berend Pijlman 13
MatthijsWat MMT stelt is dat de overheid betaalt en daarna het geld inleent. Geef mij maar eens aan waar een westerse overheid met hoge schulden iets betaald en er niet in slaagt om een bijpassende lening te krijgen. Een overheid met een functionerende rechtsstaat krijgt altijd financiering. Het privaat uitbesteden van geldcreatie heeft dan ook geen zin. Het leidt niet tot lagere uitgaven of schulden.
Leg anders maar eens uit hoe Turkije de 'geldpers' kan aanzetten terwijl hij alle geld moet inlenen (en dat vaak in euro's of dollars doet wat extra ondermijnend werkt). Hoe is privaat geld dan een oplossing voor het aangaan van te hoge schulden door landen?
Matthijs 11
Berend PijlmanDit is feitelijk incorrect. Mensen en bedrijven lenen bij banken en creëren daarmee geld. Het is niet de overheid die zelf geld creëert (in het huidige systeem). Het MMT verhaal is echt een onjuist verhaal, sorry. Toen ik zo'n acht jaar geleden in aanraking kwam met MMT was ik bijna overtuigd (heb het boek van Randall nog in m'n kast staan), maar gelukkig kwam ik er op tijd achter dat het onzin is. Het maakt me echt niet uit wat je gelooft, maar ik kan je het boek "Pragmatic Capitalism" van Cullen Roche aanraden, daarin wordt het geldsysteem zoals dat daadwerkelijk bestaat in de meeste economiën goed beschreven.
De meeste/veel overheden hebben geen probleem met het zichzelf financieren via leningen, omdat/zolang ze betrouwbaar zijn wat betreft terugbetalen van die leningen. Die betrouwbaarheid komt weer voort uit prudent economisch beleid en een productieve samenleving waar je belasting over kunt heffen. Een land als de VS heeft daar veel meer ruimte in dan andere landen met slechter functionerende overheden en economien als Turkije.
Berend Pijlman 13
MatthijsNogmaals hoe de volgorde precies is, maakt niet gigantisch veel uit als je als overheid altijd financiering krijgt. Als politici willen KUNNEN ze geldcreatie aan de overheid overlaten. Dat hoeft niet al het geld in omloop in de economie te zijn overigens. Privaat geld voor publieke uitgaven is geen oplossing voor het probleem dat publiek geld (naar verluidt) zou creëren namelijk inflatie. Banken en anderen zullen tot in het schier oneindige lenen aan overheden omdat overheden nooit failliet hoeven gaan. Zie je eigen bron: https://www.pragcap.com/why-the-usa-isnt-going-bankrupt/
"Additionally, in a worst case scenario, the US Treasury can always rely on the Federal Reserve to supply the funds necessary to fund its spending. Imagine having your own bank that would always lend to you. This makes the government quite different from a household."
En bedenk dan de situatie waarin er afspraken zijn gemaakt met de centrale bank over het altijd verlenen van leningen aan de nationale overheid. Dat is dezelfde overheid die de centrale bank in het leven heeft geroepen per wet (om de machtsverhoudingen even neer te zetten). Denk je dan dat het daadwerkelijk uitmaakt of de overheid eerst uitgeeft en dan op zoek gaat naar financiering of dat het eerst financiert en dan uitgeeft? Met zo'n regeling heeft het de financiering per definitie al van te voren geregeld. En dat is hoe normale landen met een eigen centrale bank werken.
Is het een goed idee om tot in het oneindige geld te lenen/creëren? Nee natuurlijk niet. Maar privaat geld verhinderd deze mogelijkheid niet. Zorgt alleen dat er belastinggeld via rentebetaling gaat naar mensen/organisaties met kapitaal. Meer functie heeft het niet.
Matthijs 11
Berend Pijlman"Als politici willen KUNNEN ze geldcreatie aan de overheid overlaten"
Dit is precies wat ik bedoel. "Zou kunnen" is iets heel anders dan hoe het systeem nu daadwerkelijk in elkaar steekt. Prima om te praten over een ander systeem of een aanpassing van het bestaande systeem. Maar haal dat alternatieve niet-bestaande systeem niet door elkaar met hoe het nu werkt.
"Banken en anderen zullen tot in het schier oneindige lenen aan overheden omdat overheden nooit failliet hoeven gaan."
Dit is zeker niet altijd zo. Er zijn wel degelijk grenzen. Landen met een gezonde economie en een verantwoordelijke overheid zullen niet snel in de problemen komen. Maar er zijn genoeg voorbeelden van landen waarin ze wél failliet gaan.
Roche heeft er nog veel meer over geschreven, kan deze bijv aanraden, ook met kritiek op MMT en een goede genuanceerde uitleg over wat het betekent om "soeverein" te zijn in monetaire zin, etc.
https://www.pragcap.com/can-a-sovereign-currency-issuer-default/
https://www.pragcap.com/private-sector-saving-is-not-saving-net-of-investment/
https://www.pragcap.com/donkey-economics/
Ik begrijp helemaal waar je vandaan komt O Pen. Heb me zoveel jaar geleden ook verdiept in MMT en dacht even dat het zo werkte. Maar als je verder leert zul je er achter komen dat ze een aantal zaken echt verkeerd voorstellen.
Berend Pijlman 13
MatthijsIk adviseer je dan ook nogmaals om Zarlenga te lezen: http://library.uniteddiversity.coop/Money_and_Economics/Lost_Science_of_Money.pdf
Matthijs 11
Berend Pijlmana) hoe het systeem NU daadwerkelijk functioneert, en
b) hoe een alternatief systeem er uit zou kunnen zien
MMT haalt deze twee door elkaar. En misleidt daarmee.
Het is gewoon niet handig discussieren als je een niet-bestaand systeem door elkaar haalt met het huidige systeem.
Berend Pijlman 13
MatthijsMatthijs 11
Berend Pijlman1) belasting te heffen en
2) geld te lenen (obligaties)
Net doen alsof een overheid niet op zoek hoeft naar financiering is een MMT sprookje. Ik wil je alleen maar helpen. Als je je er wat beter in verdiept zul je er achter komen dat MMT dat deel echt verkeert heeft.
Berend Pijlman 13
Matthijs"Here is a quote from the good Federal Reserve Bank
Chairman, Ben Bernanke, on 60 Minutes for support:
SCOTT PELLEY: Is that tax money that the Fed is spending?
CHAIRMAN BERNANKE: It’s not tax money. The banks have accounts with the Fed, much the same way that you have an account in a commercial bank. So, to lend to a bank, we simply use the computer to mark up the size of the account that they have with the Fed."
En als je je afvraagt of de overheid dan ook bij de FED leent, dit staat onder de dagelijkse Treasury Statement:
"Treasury's operating cash is maintained in an account at the Federal Reserve Bank of New York and in short-term cash investments. Treasury minimized and then suspended its short term cash investment program beginning in November 2008, but anticipates investing again when market conditions warrant."
En dan een stukje dat speciaal voor jou geschreven lijkt:
"And, as previously stated, government spending is in no case operationally constrained by revenues (tax payments and borrowings). Yes, there can be and there are “self-imposed” constraints on spending put there by Congress, but that’s an entirely different matter. These include debt-ceiling rules, Treasury-overdraft rules, and restrictions of the Fed buying securities from the Treasury. They are all imposed by a Congress that does not have a working knowledge of the monetary system. And, with our current monetary arrangements, all of those self imposed constraints are counterproductive with regard to furthering public purpose. All they do is put blockages in the monetary plumbing that wouldn’t otherwise be there, and from time to time, create problems that wouldn’t otherwise arise. In fact, it was some of these self-imposed blockages that caused the latest financial crisis to spill over to the real economy and contribute to the recession."
Matthijs 11
Berend PijlmanWat MMT doet is net doen alsof "HET monetaire systeem" zo werkt zoals MMT schets. Vervolgens geven ze stiekem wel toe dat de werkelijkheid iets anders is door het te hebben over "self imposed constraints". Natuurlijk zijn het self imposed constraints. Wetten noemen we dat. De wet (of de verdragen) in de VS bevat bijvoorbeeld dat schuldenplafond. De Euro verdragen bevatten allerlei regels voor begroting, toegestane tekorten, etc. En zo heeft iedere muntunie weer net iets andere regels.
Natuurlijk zou je die wetten en regels kunnen veranderen. Zou je de overheid direct een geldpers kunnen geven zodat die overheid kan uitgeven wat ze wil. In theorie is dat allemaal mogelijk. Maar het feitelijke systeem waar we nu mee te maken hebben (in de meeste westerse economiën) is anders. In het feitelijke systeem zijn die restricties er. Is monetair beleid (bewust) op afstand gezet van de "dagelijkse" politiek. Etc.
In het feitelijk bestaande systeem kan een overheid op twee manieren aan geld komen: 1) belasting 2) lenen op de markt. Dat is de werkelijkheid en niet anders.
Het is echt jammer dat MMT zo extreem doorschiet. Het is goed om wat tegengas te geven aan de mensen aan het andere uiterste van het spectrum, die beweren dat "het geld op is", overheden failliet zijn en keihard moeten bezuinigen, etc (zeg maar sommige Amerikaanse republikeinen). Maar MMT schiet weer naar het andere uiterste door, door allerlei zaken te verdraaien en verkeerd voor te stellen. Zonde.
Berend Pijlman 13
Matthijs"Zou je de overheid direct een geldpers kunnen geven zodat die overheid kan uitgeven wat ze wil.”
Dit is totaal niet wat MMT stelt.
Ben Bernanke lijkt me geen MMT aanhanger en ook zo'n dagelijks rapport van de Treasury lijkt me niet opgesteld om de MMT tegemoet te komen.
Vergelijk geld met een wild dier. Zoals jij er naar kijkt is het dier in een kooi opgesloten en ga je dan zijn gedrag analyseren. Terwijl je ook zou kunnen zien hoe het dier op andere omgevingen reageerde. Of uit de anatomie opmaken waartoe zo'n dier in staat zou kunnen zijn. Dat vind ik veel interessanter. Ieder zo zijn ding. Maar als je dan wilt reageren kom dan wel met argumenten waarom geld niet zou kunnen werken als MMT stelt. En niet steeds, hoewel foutief, stellen dat het nu in werkelijkheid anders zou gaan.
Matthijs 11
Berend PijlmanOverigens weet ik dat er binnen MMT mensen zijn die verschillende delen van de theorie ondersteunen en andere delen niet. Maar grofweg is bovenstaande wat mensen zoals Wray, Kelton en Mosler zeggen.
"Maar als je dan wilt reageren kom dan wel met argumenten waarom geld niet zou kunnen werken als MMT stelt"
Kijk, dit is de crux: "zou kunnen werken als MMT stelt". Dan praat je dus over een theoretische mogelijkheid. Een alternatief systeem. Dan heb je het dus niet over het huidige systeem maar over een ander systeem.
Prima om over zo'n alternatief na te denken. Wie weet is het systeem van MMT wel veel beter! Wie zal het zeggen. Ik heb er geen enkel probleem mee om na te denken over andere systemen.
Waar het me hierboven alleen om gaat is dat de stelling dat we al een systeem zoals dat van MMT hebben. Dát klopt niet. Dát is wat me stoort aan veel MMT woordvoerders, dat ze doen alsof we al zo'n systeem hebben.
Berend Pijlman 13
MatthijsDit verhoudt zich er natuurlijk enorm mee dat geld nu eenmaal volgens de principes van geld kan blijven bestaan. Eén van die principes is dat geld zijn gebruiksfunctie als geld ontleent aan de wet. Dat er vertrouwen en vraag naar de valuta is omdat je er belasting mee betaalt. En de waarde wordt bepaald door vraag en aanbod.
De private sector zou nooit fiatgeld kunnen creëren zonder overheid. De overheid geeft immers het fiat. Banken gaan leningen aan en geven dus geld uit waarbij de zekerheid is dat je dit geld kunt gebruiken om je schuld aan de fiscus te kunnen betalen. Vandaar dat de bank schuldbewijzen van de overheid uitgeeft (hiervoor moet je iets abstract kunnen denken). Als de overheid geen schuld heeft, er geen belasting wordt geïnd en de overheid gaat zichzelf bedruipen door diensten/producten aan te bieden dan is dat geld waardeloos (al zal het wellicht een tijdje duren voordat het vertrouwen in de munt is ingestort). Dat is één van de twee kenmerken van Dutch disease. (Merk je ook op dat de volgorde van geldcreatie hierboven niet is genoemd simpelweg omdat het niet een factor is in de waarde van geld noch in de werking van geld)
En zo kan er vanuit MMT veel monetaire omstandigheden worden verklaard waar de reguliere monetaire inzichten leiden tot kwakzalverij met rentestanden.
Als het al het politiek doel was om de overheid centraal te stellen dan moet je je al helemaal verdiepen in de geschiedenis van ons geldstelsel want dan zie je welke politieke spelletjes er daadwerkelijk zijn gespeeld om tot het huidige systeem te komen.
Matthijs 11
Berend PijlmanTheorie dus. Prima op zich. Maar dat bevestigt dus het enige punt dat ik de hele tijd probeer te maken, namenlijk dat MMT op dit moment niet overeenkomt met hoe de meeste (alle?) muntunies feitelijk werken/geregeld zijn.
Zouden de aanbevelingen vanuit MMT goed/verstandig kunnen zijn? Wie weet. Maar daar zeg ik nu dus niks over. Er zijn ook scholen die naar een goudstandaard willen, etc.
Is het huidige systeem perfect? Nee, dat zeg ik ook niet.
"Banken gaan leningen aan en geven dus geld uit waarbij de zekerheid is dat je dit geld kunt gebruiken om je schuld aan de fiscus te kunnen betalen."
Ja, je kunt er belasting mee betalen. Maar dat is ook iets wat MMT overdrijft: mensen verdienen geld niet primair om belasting te betalen, maar allereerst om er zelf dingen binnen de private sector mee te kunnen kopen. Dat je over een deel van je inkomen belasting moet betalen is voor de meeste mensen vervelend, maar acceptabel.
"Als het al het politiek doel was om de overheid centraal te stellen dan moet je je al helemaal verdiepen in de geschiedenis van ons geldstelsel want dan zie je welke politieke spelletjes er daadwerkelijk zijn gespeeld om tot het huidige systeem te komen"
Ik beweer ook niet dat er achter het huidige systeem/systemen niet bepaalde politieke bedoelingen zitten. De Euro zelf is er een goed voorbeeld van waarbij het beperken van de fiscale mogelijkheden van overheden ingebakken zit.
Berend Pijlman 13
MatthijsIk zeg ook niet dat de drijfveer voor mensen om geld te verdienen is om belasting te betalen. Ik zeg dat fiatgeld vertrouwen geniet omdat er belasting in betaald kan/moet worden. Oftewel er is altijd een partij (de overheid) die het geld accepteert. In welke mate de overheid belasting vraagt (ten opzichte van de totale geldhoeveelheid) bepaalt uiteindelijk de waarde van geld. Waarbij geldhoeveelheid en politieke bereidheid belasting te heffen grotendeels afhankelijk is van het functioneren van de private sector.
Matthijs 11
Berend Pijlman"In welke mate de overheid belasting vraagt (ten opzichte van de totale geldhoeveelheid) bepaalt uiteindelijk de waarde van geld. "
Dit is een ander onderwerp, maar ben het ook hier niet mee eens. De waarde van geld wordt bepaald door de verplichtingen die tegenover het gecreëerde geld staat en de mate waarin aan die verplichtingen voldaan kan worden. Jij stapt een bank binnen en vraagt om een hypotheek. Als je die krijgt, ontstaat er bijv 3 ton nieuw geld in het systeem. Tegenover die 3 ton nieuw geld staat jouw verplichting om voor 3 ton af te lossen. Dat doe je door voor 3 ton goederen/diensten te verkopen aan anderen. Je creëert dus uiteindelijk 3 ton aan waarde (die je verkoopt) om de hypotheek af te lossen.
(rente laat ik voor gemak even buiten beschouwing)
Er is dus (tijdelijk) 300k geld ontstaan en er tegenover ontstaat ook 300k aan goederen/diensten. De waarde van geld zal min of meer stabiel zijn. Als om wat voor reden dan ook de productie afneemt of stil valt in een land, dan is er nog wel veel geld aanwezig maar te weinig productie. De waarde van geld neemt dan af (producten worden duurder, inflatie). Dat even kort door de bocht.
Ik zie niet hoe de waarde van geld af hangt van de -mate- van belasting heffen. Hoe werkt dat dan? Hoe meer belasting een overheid heft, hoe meer geld waard is?
Ik raad je echt aan wat verder te kijken dan MMT, want MMT verdraait een aantal dingen behoorlijk.
Berend Pijlman 13
MatthijsDe reden voor een economische dip is het uitvallen of tegenvallen van een inkomstenstroom. Dit kan zijn het opraken van grondstoffen, een dalende grondstoffenprijs en speculatieve inkomsten die door barsten van de bubbel wegvallen. Let wel, de leningen zijn nog even hoog, de productie zou (behoudens als de grondstof op is) nog even hoog kunnen worden gehouden, maar de inkomsten worden lager en dus ontstaat vraaguitval. Pas door de vraaguitval daalt de productie. Ik ga dus uit van een vraaggedreven economie en niet een aanbodgestuurde. De producten worden in een crisis dus ook niet duurder maar goedkoper. Er zijn immers nog voorraden die weg moeten. Ik weet niet waar je tijdens de crisis was maar als je geld had kon je toen nog goedkoop je woning verbouwen. Er werd juist geprobeerd om de inflatie te verhogen door meer geld in de economie te krijgen door het opkoopprogramma van de ECB. Dus dat is contrair aan je aanname.
Berend Pijlman 13
MatthijsMatthijs 11
Berend Pijlman"In welke mate de overheid belasting vraagt (ten opzichte van de totale geldhoeveelheid) bepaalt uiteindelijk de waarde van geld."
Daar las ik in: hoe meer belasting een overheid heft, hoe meer een munt waard zou zijn. Daar reageerde ik op.
Kennelijk bedoelde je dat er niet mee, want nu zeg je:
"Dat de daadwerkelijke waarde (het precieze getal) daarnaast afhankelijk is van de geldhoeveelheid, de vraag naar goederen en diensten, voorraden goederen, voorraden diensten (werkloosheid) en productieomvang is evident"
Berend Pijlman 13
MatthijsMaar dit zijn slechts kleine schommelingen ten opzichte van de hyperinflatie die ontstaat wanneer overheid niet in meer in zijn munt betaald hoeft te worden of wanneer de overheid bepaalt dat het wel zonder belastingen af kan.
Berend Pijlman 13
MatthijsIk kan bijna niet geloven dat je hier de stropop niet ziet.
https://www.pragcap.com/private-sector-saving-is-not-saving-net-of-investment/
Hier ga ik niet diep op in. Hebben we het niet over gehad en de post-Keynesiaanse uitleg lijkt logisch. De conclusie die Roche trekt is wel weer ideologisch:
"As Keynes taught us long ago, involuntary unemployment is the result of a lack of private investment."
Dat klopt maar Keynes geeft daarbij aan dat het de rol van de overheid is om het wegvallen van private investeringen in een afkoelende economie op te vangen door overheidsinvesteringen.
Matthijs 11
Berend PijlmanOverheidsinvesteringen tijdens recessies: dat kan altijd (door extra te lenen).
Berend Pijlman 13
MatthijsAuteur van het artikel gaat dan in op de pony en dat het veel tijd en geld vergt om zo'n beest te onderhouden en dat niet iedereen dat op kan brengen. Maar het punt was niet dat iedereen in VS de tijd/energie heeft om een pony te onderhouden maar dat als er genoeg productie gedraaid kan worden om iedereen een pony te geven dat dit mogelijk is en dat geld hierin geen rol speelt. Natuurlijk is het niet het meest handige wat een overheid kan doen maar het is slechts een voorbeeld.
Berend Pijlman 13
MatthijsDit artikel gaat goed tot deze zin:
"The unique thing about governments is that they have their own banks and they have massive revenue sources."
Want dat is het juist niet. Hij stelt in de alinea daarvoor namelijk al:
"We can all create money from nothing."
En het ligt echt niet aan het hebben van een printer dat je geld geaccepteerd wordt. We zijn geen indianen dat we onze kostbaarheden ruilen omdat we zo onder de indruk zijn van hoe het papiertje er uit ziet (als overigens indianen al geruild hebben tegen kraaltjes en spiegeltjes).
Nee, het ligt er niet aan dat de overheid een bank heeft maar dat de overheid de wettelijke macht heeft om belasting te innen. Een overheid int (wanneer het zelf heeft begrepen hoe geld werkt) belasting in haar eigen valuta. Dus is er vraag naar de valuta en zal hetgeen de overheid uitgeeft als geld geaccepteerd worden als geld. Geen enkele andere speler in de economie heeft deze eigenschap. Alle inwoners en bedrijven weten dat ze de landelijke valuta altijd kunnen gebruiken om hun belasting te betalen. Terwijl is ik van Piet 5 pieterguldens krijg omdat ik hem geholpen heb dan weet ik niet wanneer Piet (laat staan iemand anders) zin heeft om deze weer in te nemen.
Als de hoeveelheid uitgegeven geld niet meer op een goed evenwicht staat met de hoogte van belastingen dan kan inflatie ontstaan. De meeste economen en financiële experts leggen deze link niet en worden dus steeds verrast wanneer hogere rente niet blijkt te werken wanneer een land veel uitgeeft en weinig belasting int. En natuurlijk is het van belang dat uitgaven van de overheid renderen, dat maakt het namelijk dat de economie kan groeien en er meer belasting kan worden geïnd waardoor de verhouding niet scheef gaat lopen.
Door alleen te focussen op 'productive output' valt veel niet te verklaren. Turkije heeft namelijk een groeiende economie. De output groeit dus. Maar de lira daalt.
Matthijs 11
Berend PijlmanDe overheid kan dus belasting heffen en heeft daarmee toegang tot een deel van de output van de bevolking.
Maar als de overheid het verprutst dan is die output weinig waard. De munt wordt niet meer geaccepteerd, daalt in waarde, er ontstaat (hyper) inflatie, etc.
Berend Pijlman 13
MatthijsVoor iemand die stelt dat ik de overheid te centraal stel vind ik je laatste alinea nogal verwarrend. De enige factor in de output van de samenleving is de overheid?
Wat is 'het' in "als de overheid het verprutst?" Hoe heeft het functioneren van de overheid invloed op de waarde van bijvoorbeeld een geproduceerde fiets?
Als je stelt dat de munt niet meer geaccepteerd zou worden dan zou inflatie komen door afnemende vraag en niet door toenemend aanbod zoals je steeds stelt met het aanzetten van de geldpers door de overheid. Dus dat lijkt me ook niet consistent.
Matthijs 11
Berend PijlmanWaar stel ik dat de enige factor in de output van de samenleving de verheid is? Nergens.
Laten we er maar mee ophouden. Enige punt dat ik wil maken is dat MMT op een aantal punten de boel echt verkeerd voorstelt. Doe er je nut mee door je er wat breder in te verdiepen en de kritiek op MMT te lezen.
Berend Pijlman 13
MatthijsHier: "Maar als de overheid het verprutst dan is die output weinig waard."
Marla Singer 7
Pieter Jongejan[Verwijderd]
Jan Smid 8
Dus ook bij een begrotingsoverschot kan de staatsschuld stijgen doordat er garanties worden opgeëist. Een hele hoge rating kan dus een nadeel zijn doordat er veel garanties zijn verstrekt. Heeft Nederland dan om die reden de banken gestut?
Dan dit nog:
""De kredietwaardigheid van het land wordt door internationale rating-bureaus steeds verder afgewaardeerd. Als de rente in de komende jaren gaat stijgen, wordt de last voor Frankrijk te zwaar en zal een beroep gedaan worden op steun van het IMF en Europa. Het gaat dan om steunbedragen van een omvang waarbij vergeleken de aan de Grieken verleende financiering in het niet valt.""
https://www.trouw.nl/opinie/zwak-frankrijk-vereist-een-lagere-nederlandse-staatsschuld~aef7b683/
Met andere woorden: het kapitalisme maar ook de EU is onopgemerkt een doodlopende weg ingeslagen .Velen zeggen dat de rente niet omhoog kan want dan komen huishoudens in de problemen. Maar de rente heel laag houden kan ook niet want dan gaan landen maar ook huishoudens meer lenen. En dan heb je nog de jongeren die het land verlaten en niet meer terugkomen.
Paul 121 5
Jan SmidJan Smid 8
Paul 121Berend Pijlman 13
Paul 121Elk exporterend land zit met dat probleem. Je krijgt geld maar het buitenland kan niet voldoende interessant spul produceren om het geld ook weer volledig uit te geven. Als je dat, zoals Nederland, jaar op jaar hebt dan heb je op het laatst enorme kredieten opgebouwd. In een normaal systeem wordt het buitenland dan vanzelf goedkoper doordat hun munt zwakker wordt. Dat effect heb je in EMU niet. Dat is een gebrek van de euro.
Bijvoorbeeld China zit ook met een dergelijk probleem. Het heeft jarenlang een exportoverschot richting Amerika. Het heeft dus een enorme claim op Amerika maar omdat Amerika niet voldoende producten produceert die voor China interessant zijn zullen ze hun claim op Amerika nooit inlossen (ondanks dat ze het geld dus wel hebben). Gelukkig zijn de dollars voor China ook in andere landen uit te geven waarmee het dus een netto importerend land wordt. Het spendeert de dollars welig in ontwikkelingslanden waar het grond koopt en infrastructuur aanlegt. Natuurlijk met de hoop om daar de producten vandaan te krijgen die Amerika niet kan leveren.
De tegoeden van Target2 zijn niet op dergelijke manier te spenderen. In de analogie van het feestje ligt het niet aan de onwil van Italië of Spanje dat ze geen rondje willen halen maar dat ze nog geen 18 zijn en dus geen drank meekrijgen. Met cola nemen Nederland en Duitsland geen genoegen dus halen ze zelf weer een rondje biertjes. Zo wil Italië ook wel meer produceren voor het buitenland en zo de werkloosheid terugdringen maar er is simpelweg niet genoeg vraag naar hun producten danwel de overheid is niet in staat om een exporterende economie op poten te krijgen (om welke reden dan ook want dat kan ook nog externe redenen hebben niet alleen corruptie of onwil).
wim de kort 8
Diny Pubben 9
MaartenH 10
"Via Letland reikt de macht van de Russische maffia tot in de top van de ECB"
Als ik het goed begrijp zit er veel Russisch zwart geld in de Letse Parex bank en vinden zowel Letland als de EU (om misschien twijfelachtige redenen) het opportuun om die bank overeind te houden. Daar is heel veel op aan te merken, maar ik zie nergens uitgewerkt dat de Russische maffia macht uitoefent in de top van de ECB.
Wim Verver 5
De volgende constatering van hem sprak me aan omdat elke EMU inwoner hetzelfde zou moeten doen: "Veel jongeren begrepen dat hun overheid in de greep was van de Russische maffia en dat ze daarvoor moesten bloeden als ze in Letland bleven. De jeugd vertrok massaal naar steden als Amsterdam, Londen en Berlijn, en liet de oudere generatie achter met de schuld. " De Britten hebben de juiste beslissing genomen
Berend Pijlman 13
Wim VerverWim Verver 5
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
Wim VerverWim Verver 5
Berend PijlmanWim Verver 5
Berend PijlmanPaul 121 5
Wim VerverWim Verver 5
Paul 121Wim Verver 5
Paul 121Ed Raket 6
squarejaw 5
[Verwijderd]
De focus kan naar onze nationale criminelen met den witte boord en witte bef.
De streken die de financiële 'elite' hier uithaalt, die komen meestal uit de koker van de VVD-maffia.
Werk aan de winkel dus voor u allen bij FTM.
line 5
En dat onze?(voor ieder zijn eigen mening) koning, direct na zijn geboorte dag (feest?!) naar Letland is gegaan heeft niets te betekenen?Viel mijn toen op toen ik een/de mode site van maxima bekeek toen, waar ik dat las. En nu lees ik hier Letland
Willem Timmer 4