Leve de oprotpremie!

2 Connecties

De flex-bv is in aantocht. Dat is goed nieuws voor wie ontslagen wordt en zijn ontslagpremie wil gebruiken om een bedrijf op te richten.

Vandaag gaat ie door de Eerste Kamer, na jarenlang gesteggel: de Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht. Die maakt het oprichten van een bv vanaf vermoedelijk 1 oktober een stuk goedkoper en sneller, omdat allerlei vereisten wegvallen. 

 
Zo wordt het minimum startkapitaal van 18.000 euro afgeschaft en is er geen bankverklaring meer nodig. Dit betekent dat de oprichtingskosten sterk omlaag gaan. Later dit jaar komt er nog een wetsvoorstel die ook de notariële akte overbodig maakt waardoor alles nog goedkoper wordt. Dat is leuk voor ondernemers die een bv willen, maar het is vooral goed nieuws voor iedereen die ontslagen wordt en voor zichzelf wil beginnen. Waarom?
 
Omdat ook het oprichten van een zogeheten stamrecht-bv per oktober veel aantrekkelijker is. In een stamrecht-bv kun je je ontslagvergoeding bruto onderbrengen, in plaats van het netto laten storten. Dat geld kun je vervolgens aanwenden om te investeren in een startend bedrijf. Uiteindelijk moet het geld wel weer terug de bv in, want je bent verplicht voor je 65ste een uitkering uit de bv te halen.      
 
Fiscaal voordelig
Normaal gesproken raden fiscalisten zo’n stamrechtconstructie pas aan vanaf ongeveer 50.000 euro, vanwege de oprichtingskosten en de jaarlijkse kosten voor administratie (tenzij je de jaarrekening zelf maakt natuurlijk, scheelt circa 500 euro per jaar). Maar door de nieuwe wetgeving ligt het omslagpunt lager. Gemiddeld kost een stamrecht-bv nu zo’n 2000 euro bruto, straks nog maar de helft of minder.
 
Belangrijker nog is dat je niet langer aansprakelijk bent voor het startkapitaal van 18.000 euro. Als de bv verlies lijdt dan hoef je dat grote bedrag niet bij te passen. ‘Dit is de reden dat er meer stamrecht-bv´s gaan komen’, denkt fiscalist Paul Vos.  
 
Bovendien is de procedure door het wegvallen van al het papierwerk veel sneller. De bank hoeft voor het openen van een stamrechtrekening niet te wachten op een notaris en andersom, wat het voor een begeleidende fiscalist ook allemaal gemakkelijker maakt. Een bv kan er in een paar dagen zijn, het is alleen nog een kwestie van statuten maken.    
 
Lenen van je bv
Wie zijn ontslagpremie heeft ondergebracht in een bv kan er vrijelijk mee gaan ondernemen. Meest gekozen route is om geld vanuit de bv uit te lenen aan je eenmanszaak of vof. Daarbij geldt wel dat je een marktconforme rente aan jezelf moet rekenen en je van de fiscus binnen afzienbare tijd moet beginnen met terugbetalen aan de bv. Maar zo geld lenen is nog altijd stukken goedkoper dan van de bank lenen, voor zo ver de bank daar überhaupt al toe bereid is. 
 
Wie kinderen op de kinderen op de crèche heeft, hoeft meestal helemaal niet meer na te denken over de kosten. Die verdien je namelijk bijna altijd ruimschoots terug. Dat zit zo: als je je gouden handdruk netto laat storten, geldt het als inkomen. Als je halverwege het jaar van je werkgever bijvoorbeeld zes maanden meekrijgt, dan is de kans groot dat je ver over het bij de Belastingdienst opgegeven inkomen gaat. Gevolg is dat je honderden zo niet duizenden euro’s aan kinderopvangsubsidie moet terugbetalen. Dit gebeurt niet als de vergoeding op een stamrecht-rekening gestort wordt, dan geldt het bedrag niet als inkomen. Misschien dat je door deze constructie zelfs in een lager belastingtarief valt en je van de fiscus zelfs inkomstenbelasting terug krijgt. 
 
In deze barre economische tijden waarin een vaste baan steeds onzekerder wordt, is het nieuwe bv-recht een verademing. Ontslag is geen reden meer te investeren in een sollicitatiecursus, maar in een cursus ondernemen met een stamrecht-bv. Leve de oprotpremie!