Einde feest: leven op de pof is voorbij

4 Connecties

Relaties

FED Aandelenmarkt Yellen

Locaties

China
11 Bijdragen

Aan het gratis geld in de VS moest wel eens een einde komen. En dat moment is nu aangebroken, constateert Jan Dwarshuis. Tegelijk maakt China zich op voor zijn eigen 'Lehman momentje'.

There is no such thing as free lunch,’ is een gevleugelde uitspraak in de financiële wereld. Meer dan ooit lijkt dit van toepassing op China. De eerste scheurtjes in het zogenaamde economische wonderkind worden langzaamaan zichtbaar. Inmiddels is de eerste default van een rentebetaling bij het Chinese Chaori Solar Energy Science and Technology een feit. Beleggen in China laat ik al geruime tijd graag aan anderen over. Beleggen in solar in China is in dat opzicht de overtreffende trap. Wat de eerste default van een obligatie in China duidelijk maakt is dat de obligatiemarkt moet worden hervormd. Al jaren verbaas ik me over de prijsstelling van diverse leningen. Chinese staatsbanken zijn eigenaar van de bulk aan obligaties. Ze doen er over het algemeen niets mee en zitten de rit braaf uit. De secundaire markt is daardoor flinterdun. De overheid gebruikt de banken als een geldautomaat zonder zich zorgen te maken over hun geloofwaardigheid.
De Chinezen zijn  meesters in het maskeren van hun financiële vuilnisbelt
In een zwaar bevochten markt zoals wij die kennen, komt er een betere prijsstelling tot stand en dat komt de verhandelbaarheid ten goede. Zo ver is men in China nog lang niet. En daardoor herbergt de Chinese obligatiemarkt veel meer risico’s dan we in eerste instantie zouden geloven.

Lehman momentje

Met de default van Chaori Solar Energy Science and Technology komt de vraag naar boven wanneer China haar eigen ‘Lehman momentje’ krijgt. De totale schuld van China besloeg in 2013 ongeveer 238 procent van het BBP van China. Dat is zorgwekkend te noemen, maar nog niet oncontroleerbaar. De Chinese regering kan nu nog steeds diverse maatregelen nemen waarbij deze schuld langzaam maar zeker wordt teruggebracht naar normale niveaus. De machthebbers in China zijn zich goed bewust van de huidige situatie, wat een voordeel is, want leven op de pof zit er niet langer in. Het verruimen van de bandbreedte van de yuan zoals we onlangs gezien hebben is een goede eerste stap, mits er controle is. Blijft staan dat hervormingen een vereiste zijn in dit proces. De Chinese regering heeft op dat punt haast mijns inziens, zeker nu de economie in het immense land steeds verder afkoelt. Mocht het in China toch tot een ‘Lehman momentje’ komen, dan kan dit maar beter zo snel mogelijk plaats vinden. Het schudt iedereen wakker en maakt de roep om hervormingen acuut. Onnodig te zeggen dat de communisten wel hun hoofd koel moeten houden in zo’n scenario. Een zoektocht naar de Chinese Hank Paulson lijkt mij een goede volgende stap. Overigens kan het nog jaren duren voordat de werkelijke problemen aan het licht komen. De Chinezen zijn immers meesters in het maskeren van hun financiële vuilnisbelt.

Op jacht naar inflatie

Tot slot neem ik u toch ook nog even mee naar het eerste rentebesluit onder het bewind van Janet Yellen als voorzitter van de FED. Al eerder heb ik u gewezen op het feit dat de FED uit is op inflatie. Want ook de VS kan niet eeuwig op de pof leven. Inflatie is daarbij het tovermiddel, schuld verdwijnt als sneeuw voor de zon. Interessant is dat Yellen aangaf te verwachten dat eind 2015 de rente zou kunnen oplopen. Dit mag voor u geen verrassing zijn. Er zijn complete generaties die nog nooit met een oplopende rente te maken hebben gehad en geen idee hebben hoe hiernaar te handelen. Aan goedkoop geld komt eens een einde en dit zal het financiële landschap flink door elkaar gaan schudden. Leven op de pof zit er niet langer meer in. Rest mij u een goed weekend te wensen.  
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.