Verkoop zonnepanelen crasht

1 Connectie

Werkvelden

Duurzame energie
0 Bijdragen

Het begrotingsakkoord heeft een vervelend effect voor de branche. De mogelijke BTW-verlaging op zonnepanelen leidt tot een acute kopersstaking.

Het is niet het gebrek aan zonneschijn tijdens dit slechte voorjaarsweer dat potentiële kopers van een elektro-voltaïsch systeem ervan weerhoudt om in de portemonnee te tasten. De mogelijke verlaging van het BTW-tarief van 19 procent naar 6 procent heeft een onbedoeld effect op de markt voor zonnepanelen: geïnteresseerden wachten af tot het daadwerkelijk zover is. Of de BTW-verlaging daadwerkelijk doorgaat is nog niet duidelijk. Nederland kan de verlaging niet zomaar doorvoeren omdat dit in strijd zou zijn met EU-regels.
 
Algemeen directeur Chris Bruijnes van Meer met Minder  meldt dat de verkoop volledig stil is komen te liggen. 'Zodra er een kans is dat de BTW wordt verlaagd van negentien procent naar zes procent, is eenvoudig uit te rekenen wat dit scheelt op een investering van circa zesduizend euro. Dat gaat om honderden euro’s. Dus dan wacht je gewoon tot het zover is.' 
 
Desondanks denken niet alle leveranciers dat de markt zonder de aangekonidgde BTW-verlaging zou stagneren. Bruijnes pleit voor een permanente verlaging van het BTW-tarief. Als het niet doorgaat verwacht hij dat 30 procent van zonnepaneel-bedrijven in problemen komt.