‘Libor kartel in Londen’

2 Connecties

Relaties

Kartel Libor
0 Bijdragen

Een rechtszaak aangespannen door een voormalig handelaar van RBS werpt nieuw licht op het 'Libor kartel'.

Uit rechtbankdocumenten in Singapore komt nieuws van het IBOR front (Interbank Offered Rate). Tan Chi Min, een voormalige handelaar voor Royal Bank of Scotland, klaagt zijn voormalige werkgever aan omdat hij onrechtmatig zou zijn ontslagen. Tan heeft naar eigen zeggen nog $1,1 miljoen aan bonussen en 3,3 miljoen aandelen RBS tegoed. Tan werd ontslagen omdat hij had geprobeerd RBS medewerkers verantwoordelijk voor het vaststellen van de IBOR’s te beïnvloeden. Hij beweert in de rechtszaak echter dat dit welbekend was bij het management van RBS. 

 

De IBOR’s zijn de grondstof voor veel leningcontracten. Elke dag wordt er aan een panel van bankiers gevraagd voor welke rente ze voor een bepaalde looptijd geld kunnen lenen. Voor elke grote munteenheid is er een aparte IBOR, de TIBOR (Yen), de EURIBOR (Euro), de LIBOR (dollar, sterling, Australische dollar etc.). Zo’n $350 biljoen aan swap, $10 biljoen aan leningen en $437 biljoen aan CME eurodollar contracten zijn gebonden aan LIBOR (de grootste van de IBOR’s). Recentelijk werd duidelijk dat de Britse bank Barclays en verschillende andere grootbanken de IBOR’s manipuleerde door valse informatie te geven bij de dagelijkse peilingen. 
 
Tan brengt in zijn getuigschrift van 231 pagina’s nog meer informatie aan het licht over de IBOR manipulatie binnen RBS en de samenwerking met andere banken. ‘What’s the call on Libor,’ vraagt Jezri Mohideen, het hoofd van RBS yen afdeling in Singapore, aan Neil Danziger, een inmiddels ontslagen RBS handelaar, in augustus 2007. ‘Where would you like it, Libor that is?’ vraagt Danziger. ‘Mixed feelings, but mostly I’d like it all lower so the world starts to make a little sense,’ antwoordt een andere handelaar. ‘OK, I will move the curve down 1 basis point, maybe more if I can,’ antwoordt Danziger. 
 
In een gesprek met handelaren van andere banken, waaronder Deutsche Bank, spreekt Tan openlijk over een ‘kartel’. ‘It’s amazing how Libor fixing can make you that much money or lose if opposite. It’s a cartel now in London,’ zegt Tan in het gesprek. 
 
Nog vele citaten van soortgelijke trant zijn ingebracht in de rechtszaak. Inmiddels zijn de ingebrachte rechtbankdocumenten op aandringen van RBS verzegeld en uit de openbaarheid gehaald. Volgens RBS beïnvloeden de vrijgegeven gesprekken en e-mails de lopende onderzoeken van toezichthouders teveel.