Libor-schandaal leidt tot breed onderzoek

3 Connecties

Relaties

Libor

Organisaties

Barclays

Werkvelden

Banken
0 Bijdragen

Het LIBOR-fraudeschandaal bij Barclays heeft voor een nieuwe schokgolf gezorgd. De Britse toezichthouder op de financiële markten (FSA) opent een groot onderzoek onder betrokken banken.

Dit meldt Euronews vanmiddag. De Britse zakenbank Barclays kreeg afgelopen week een boete opgelegd van 363 miljoen euro wegens fraude. Medewerkers hebben volgens de Britse en Amerikaanse toezichthouders gerommeld met rentetarieven. Hierbij gaat  het om de London interbank offered rate (Libor).

 

'Barclays is niet de enige, u zult hier binnenkort meer over horen', tekende Euronews op uit de mond van directeur ad interim Tracey McDermott van de Britse toezichthouder Financial Services Authority (FSA). McDermott kwam met deze opmerkelijke uitspraak na het opstappen vanochtend van Marcus Agius, chairman van Barclays.

 

18 banken op de korrel
Barclays is niet de enige financiële instelling die de FSA op de korrel heeft. De Britse beurswaakhond onderzoekt ook de handel en wandel van Citigroup, Royal Bank of Scotland, UBS, Icap, Lloyds Banking Group en Deutsche Bank. De FSA sluit niet uit dat deze banken ook hebben gesjoemeld met de Libor-rente. In totaal staan er nu 18 banken in meerdere of mindere mate bloot aan extra toezicht in verband met de Libor-rente.

 

De Libor-rente komt iedere dag opnieuw tot stand via een rondgang langs bankiers die hun eigen inschatting geven van wat het juiste tarief voor die dag zou moeten zijn. Maar sinds het uitgelekte fraudeschandaal met Barclays   is de verdenking van de FDA gerezen dat bankiers onderling afspraken maken om de rente kunstmatig laag te hoog houden in tijden van spanningen op de geldmarkten.Lees ook op Follow The Money: LIBOR-schandaal raakt kern financieel systeem
 

(L)