
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?
In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
Deskundigen: verklaring Heineken over Rusland is ‘flauwekul’
Heineken in nieuwe verklaring: Russisch dochterbedrijf toch niet zelfstandig
Podcast | Follow the Money in Oekraïne
Investeringen in Rusland tasten Heinekens integriteit aan: ‘Amateuristisch en verwerpelijk’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Heineken briest, maar investeerde in Rusland toch echt in cola en stoutbier
Heineken breekt belofte en investeert toch in Rusland
Terugkijken: De Russische sancties, één jaar later
Zuidas voelt sancties tegen Russen, steeds meer verlaten brievenbus-bv’s
De ongeleide aanval op Russisch vermogen: kabinet laat sancties over aan de markt
Wintershall Noordzee © Wintershall [persbericht]
Wat heeft Gazprom nog te zoeken in de Noordzee?
Gazprom is betrokken bij een kwart van de gaswinning in de Nederlandse Noordzee. De Tweede Kamer en de Duitse regering willen Gazprom, waarvan de Russische staat grootaandeelhouder is, uit hun energienetwerken weg hebben. Wat is het gevaar?
- Het Nederlandse gasnet wordt dagelijks rijkelijk bediend door Gazprom, dat via de joint venture Wintershall gas wint op onze Noordzee.
- Problematisch, want Gazprom, waarvan de Russische staat grootaandeelhouder is, wordt gezien als het verlengstuk van Poetins schrikbewind. Hij heeft de gasprijzen opgedreven en gebruikt gas als wapen om Europa’s steun aan Oekraïne te breken.
- Wintershall is een van de grote spelers in de Nederlandse zee. Het is betrokken bij een kwart van al het geproduceerde gas van Nederlandse Noordzeebodem. Daarmee kunnen jaarlijks zo’n 2 miljoen huishoudens bediend worden.
- Tot begin dit jaar was het ministerie van EZK nog blij met het ‘technische vooruitstrevende’ Wintershall, maar inmiddels wil een Kamermeerderheid af van Gazprom in de Noordzee. Ook de Duitse partner heeft inmiddels het contact met Sint-Petersburg verbroken.
- Welke controle Gazprom via Wintershall Noordzee precies heeft over ons gas, blijft gissen, maar vanuit internationaal, geopolitiek en moreel perspectief zijn er grote zorgen.
- Terwijl Duitsland met man en macht Gazprom van de energiemarkt probeert te weren, wacht de Nederlandse regering af.
- Experts vinden de situatie niet langer moreel verantwoord. Haast is geboden. ‘We zitten in een oorlogseconomie.’
Op 200 kilometer uit de kust van Den Helder landt een helikopter in nat en winderig weer op het Nederlandse boorplatform D12b. In de cabine zitten werklui van Wintershall Noordzee, klaar om aan de slag te gaan op de eerste winningsdag van het nieuwe, veelbelovende Sillimanite gasveld. Op 20 februari 2020 stroomt het eerste gas via pijpleidingen naar de gasterminal in het Groningse Uithuizen.
In Rijswijk, op het hoofdkantoor van Wintershall Noordzee, ploppen de champagnekurken. De joint venture tussen het Duitse Wintershall Dea (50 procent) en het Russische Gazprom (50 procent) kan na jaren van tegenvallende gasopbrengsten wel een succesje gebruiken.
De hoop is daarom gevestigd op de veelbelovende nieuwe locaties. Het Sillimanite gasveld (zie ook de kaart hieronder) is een kansrijk gebied. Het ligt precies op de grens tussen Nederland en Groot-Brittannië, waar Wintershall ook de gaswinning uit Britse velden bij elkaar brengt.
Wintershall bouwde de afgelopen decennia een aanzienlijk imperium op in de Nederlandse Noordzee, en exploiteert er inmiddels een collectie van kleinere gasvelden. Bij een kwart van de gaswinning op Nederlandse (zee-)bodem is het betrokken als operator of vergunninghouder. De volumes, waarmee jaarlijks zo’n twee miljoen huishoudens verwarmd kunnen worden, verkoopt Wintershall grotendeels op de spotmarkt, waarna het gas via zowel eigen als Nederlandse leidingen op het gasnet aan wal wordt gebracht.
Blijdschap van korte duur
Toenmalig minister van Economische Zaken Eric Wiebes was blij met Wintershall. Hij had liever gaswinning uit kleine velden in de Noordzee dan import van gas uit Rusland, vertelde hij de Kamer in mei 2018. Nederland zou volgens Wiebes nog decennia afhankelijk zijn van gas ‘en dan is eigen productie beter voor het klimaat, beter voor de werkgelegenheid en economie, het behoud van kennis en óók geopolitiek beter.’
Maar sinds de Russische aanval op Oekraïne is van de blijdschap weinig meer over. Het Duitse Wintershall Dea stuurde in de dagen na de aanval een reeks persberichten uit om de gebeurtenissen openlijk af te keuren. Ook de aandeelhouder van Wintershall Noordzee veroordeelde de Russische aanval, en zei desgevraagd tegen Follow the Money alle communicatie met haar joint venture partner ‘te beperken tot wat noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering.’
In Nederland wil inmiddels een Kamermeerderheid af van Gazprom in de Noordzee. Een motie van VVD-Kamerlid Jeroen Wijngaarden om Russische bedrijven te weren bij gaswinningsprojecten werd door 124 Kamerleden gesteund. ‘Gazprom is de geldautomaat van de gewelddadige oorlogsmachine van Poetin’, waarschuwde Wijngaarden. Ook benoemde hij dat Poetin via Russische bedrijven spioneert, of de gaswinning kan saboteren.
Hoe groot is dat gevaar?
Gazprom aan zee
Wintershall Noordzee is al decennia actief voor de Nederlandse kust. Het heeft volgens energiedeskundige Jilles van den Beukel van de Haagse denktank HCSS een goede reputatie. Het bedrijf is ‘leidend’ in de gaswinning uit de kleinere gasvelden op de Noordzee en heeft ‘technisch goede mensen’.
Uit data-analyse van FTM blijkt dat Wintershall Noordzee bij een groeiend deel, nu zo’n kwart, van de gasproductie op het Nederlands continentaal plat betrokken is. Dat is bijna 6 procent van het jaarlijkse gasverbruik in heel Nederland.
Dit jaar bezit het bedrijf 29 van de 104 winningsvergunningen op de Noordzee. Daarnaast is het eigenaar van tientallen pijpleidingen, een gasterminal in IJmuiden, boorplatforms en andere infrastructuur, en is het daarmee één van de grote spelers in de Nederlandse zee.

Rode stippen: platforms en andere infrastructuur.
Strepen: pijpleidingen in het bezit van Wintershall
(bron: EMODnet, Rijkswaterstaat, NLOG).
Gazprom blijkt bovendien geen zogeheten stille vennoot, maar het speelt een actieve rol in de bedrijfsvoering van Wintershall. Er werken veel Russen in alle geledingen van het bedrijf. In het bestuur zitten enkele zwaargewichten van Gazprom, zoals de Rus Alexander Kim. Hij is naast commissaris van Wintershall Noordzee ook directeur van het Nederlandse Gazprom EP International BV, van waaruit veel internationale projecten worden bestuurd. Ook is Kim directeur bij het Britse Gazprom Marketing and Trading Ltd, dat 40 procent gebruiksrecht heeft in Nederlandse grootste gasopslag Bergermeer. Tot slot is hij bestuurder van het in Duitsland gevestigde Wintershall AG, waar Libische olievelden en Russische gasvelden in zijn ondergebracht.
Leningen
Ook financieel is Gazprom een volwaardige partner in Wintershall Noordzee. Aandelenanalist Michel Veul dook voor Follow the Money in de jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar. Wat opvalt is dat Wintershall verlies leed, onder meer als gevolg van een dalende gasproductie in zijn gasvelden en afwaardering van activa. Beide aandeelhouders hebben daarom een aflopende lening verlengd en omgezet naar een lening met een looptijd van 51 jaar zodat die als eigen vermogen mag worden verwerkt om het eigen vermogen positief te houden.
Op 30 september 2020 kwam Gazprom samen met de andere aandeelhouder overeen nog een lening aan Wintershall Noordzee te verstrekken van 100 miljoen euro. Vervolgens regelde Gazprom in december 2021 nog een bankgarantie van 117,5 miljoen euro bij het Duitse Commerzbank.
Sinds 2015 lijkt er nog geen dividend te zijn uitgekeerd. Wel is opvallend dat de omzet tussen 2020 en 2021 flink is gestegen van 65 naar 262 miljoen euro, met name door gasopbrengsten uit het Sillimanite-veld in de Nederlandse Noordzee.
Al dat uitstaande geld betekent dat Gazprom niet zomaar uit Wintershall Noordzee zal stappen. Het zal financiële consequenties hebben, maar een meevaller voor dit jaar is dat de gasprijs hoog is en daar de lening van afgetrokken kan worden.
Sabotage
Ondertussen nemen in Europa de zorgen toe over de invloed die Gazprom heeft via dochterondernemingen en joint ventures. De recente ontploffingen van de pijpleidingen van Nord Stream I en II in de Oostzee, de belangrijkste gastransportlijnen tussen Rusland en Europa, zijn volgens Deense en Zweedse experts ‘geen toeval’, maar een vorm van ‘sabotage’.
In hoeverre Gazprom zijn positie in Wintershall Noordzee kan misbruiken voor sabotage van de gasvoorziening of spionage, durft geen van de energiedeskundigen met wie FTM spreekt met zekerheid te zeggen. Jilles van de Beukel van denktank HCSS, is nog het meest stellig als hij zegt dat de mogelijkheden voor sabotage, bijvoorbeeld op platforms, bijzonder gering is. Daar kijken teveel mensen mee en het is vooral de Nederlandse tak van Wintershall die het technische werk doet.
Uiteindelijk is de gaswinning voor Wintershall geen vetpot; de volumes zijn betrekkelijk en daarmee ook oninteressant om in te zetten als politiek drukmiddel, ‘als dat al zou kunnen’, verduidelijkt Van den Beukel. ‘Geen enkele gasproducent kan dat’, vanwege de verdeling van de diverse aandeelhouders over de gaswinningsgebieden.
Maar over de invloed van Gazprom op de dagelijkse gang van zaken bij Wintershall Noordzee is hij minder zeker. ‘Je komt het niet te weten,’ zegt hij. ‘Maar je kunt wel nagaan, als ze voor de helft eigenaar zijn, dan hebben ze invloed, ook al hoor je niets.’
Joint ventures zijn gangbare bedrijfsconstructies bij de winning van gas- en olie, vertelt Martha Roggenkamp, hoogleraar energierecht aan de Universiteit van Groningen. ‘Elke partij heeft rechten op een deel van de opbrengst en plichten – zoals financiële bijdragen aan de activiteiten – overeenkomstig hun aandeel in de joint venture.’
Wintershall is in de Nederlandse Noordzee operator van verschillende winningsvergunningen, maar heeft ook een aandeel in vergunningen bij andere gasbedrijven. Daardoor verschilt het aandeel in de winning van Wintershall Noordzee per veld, maar in alle gevallen wordt de opbrengst die Wintershall per veld heeft 50/50 verdeeld tussen Wintershall Dea en Gazprom. Daarnaast ontvangt de Staat via Energie Beheer Nederland 40 procent van de winning van alle gasvelden in de Nederland.
De joint ventures die gezamenlijk een vergunning houden, voeren hun activiteiten uit op basis een zogenoemde ‘Joint Operating Agreement’ (JOA), maar de verdeling van het stemrecht in de JOA is vaak bedrijfsvertrouwelijke informatie, zo blijkt ook uit antwoorden op Kamervragen van staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief en minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten.
‘Je kunt erachter komen’, vertelt Roggenkamp doelend op de afspraken die aandeelhouders onderling maken, ‘maar dat kost tijd en moeite’. Het blijft dus gissen hoeveel inspraak Wintershall Noordzee – en dus ook Gazprom – heeft in de activiteiten op de eigen velden in de Nederlandse Noordzee.
Keihard bewijs dat de deelname van Gazprom aan Wintershall Noordzee een probleem oplevert, is er vooralsnog niet. Maar vanuit internationaal, geopolitiek en moreel perspectief zijn er grote zorgen, die ook Wintershall Noordzee kunnen raken.
Paard van Troje
In Duitsland zijn er ook zorgen over de andere partner van Wintershall Noordzee. In de Duitse media wordt het moederbedrijf Wintershall Dea inmiddels al omschreven als het paard van Troje van het Kremlin.
Op 30 september 2015 vond een grote aandelenruil plaats tussen BASF, het moederbedrijf van Wintershall Dea, en Gazprom. De Russen kregen de volledige beschikking over het gasnetwerk, pijpleidingen, gasopslagen en de handelstak van Wintershall Dea. Deze bezittingen, verspreid over verschillende Europese landen, werden ondergebracht in Gazprom Germania. De Duitsers kregen in ruil hiervoor aandelen in enkele lucratieve Siberische gasvelden.
De innige Russische banden van Wintershall Dea en daarmee ook met de Europese gasmarkt werden in 2019 verder aangehaald. De Russische oligarch Mikhail Fridman, eigenaar van de holding LetterOne, werd toen voor 27 procent mede-eigenaar van de Duitse firma. German Kahn, een andere oligarch, zat tot voor kort als ‘investeerder’ in de raad van bestuur van Wintershall Dea. Beide mannen staan sinds maart op diverse sanctielijsten.
De Duitse regering zit in haar maag met deze Russische invloed.
Eind vorig jaar bleek bijvoorbeeld dat gasopslagen in Duitsland, Oostenrijk en Nederland, niet waren gevuld. Kort na de Russische inval bleek dit een bewuste tactiek om Europa onder druk te zetten Oekraïne niet te steunen.
Daarnaast probeerde Gazprom de Duitse regering een loer te draaien door de aandelen van Gazprom Germania over te hevelen naar een obscure Russische bv; JSC Palmary. Die stond op naam van een Moskouse dj die door Gazprom als stroman werd gebruikt. Op die manier werd geprobeerd controle over het distributienetwerk, opslagen en pijpleidingen te houden en Gazprom Germania failliet te laten gaan zodat de Duitsers met lege handen zouden staan.
Nadat het Duitse ministerie van Economie en Klimaatactie deze truc ontdekte, plaatste het Gazprom Germania in april onder toezicht. Als tegenantwoord kwam Gazprom vanaf mei de contractuele verplichtingen – zoals gaslevering – niet meer na. De gastoevoer naar Duitsland en Europa werd fors teruggeschroefd. Dit bracht veel bedrijven aan de rand van de afgrond. Het Duitse gasbedrijf Uniper werd op 21 september genationaliseerd om het voor ondergang te behoeden.
Unipers CEO Klaus-Dieter Maubach is klaar met de Russen. Hij vertelde onlangs op een congres dat de relatie met Gazprom kapot is. Wat hem betreft is er geen plek meer voor Gazprom en Russisch gas in Duitsland.
Geen gas in Bergermeer
Gazprom heeft ook in Nederland voor problemen gezorgd, door gasopslag Bergermeer niet te vullen. ‘Het leeg laten van de Nederlandse gasopslagen van vorig jaar zomer was het begin van gas als wapen gebruiken door Poetin en Gazprom’, meent Jilles van den Beukel van de Haagse denktank HCSS.
Het weer laten vullen van Bergermeer bezorgde het Rijk veel hoofdbrekens. Gazprom weigerde de opslag te vullen en daarom moest minister Jetten de portemonnee trekken om via een subsidieregeling gasbedrijven te bewegen de opslag te laten vullen. Kosten: 257 miljoen euro aan subsidie aan Energie Beheer Nederland (EBN). Ook heeft het kabinet EBN aangewezen om de resterende ruimte, waar Gazprom officieel gebruiksrecht toe heeft, te vullen.
Dat blijkt niet zonder harde garanties, want als Gazprom onverhoopt toch besluit gebruik te willen maken van de eigen opslag, moet Nederland haar gas er weer uithalen. Maar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat weten ‘geen aanwijzingen’ te hebben dat Gazprom het ‘huidige’ en ‘komende’ jaar gebruik gaat maken van de opslag.
Op dit moment heeft Gazprom bovendien geen zeggenschap meer over Bergermeer, maar dat is aan de Duitse regering te danken. Die stelde de verantwoordelijke dochteronderneming Gazprom Marketing and Trading Ltd – een Britse dochter van Gazprom Germania – in april onder toezicht. ‘Gazprom heeft daardoor geen controle meer over Bergermeer’, verklaarde Jetten in antwoord op Kamervragen omdat het Britse bedrijf onder Gazprom Germania valt dat onder curatele staat van de Duitse regering.
Nationaliseren of niet?
De relatie met Gazprom zorgt voor veel onzekerheid en vragen. Wat er gebeurt als de bezittingen van Gazprom in Duitsland worden genationaliseerd? Dat wordt al voorbereid. Zal Rusland in dat geval de bezittingen van Wintershall Dea in Siberië afpakken? Welke gevolgen heeft dat voor Wintershall Dea? En voor Wintershall Noordzee? En dus voor onze gasproductie? Duitsland neemt allerlei ingrijpende stappen, maar wat doet de Nederlandse regering?
Een woordvoerder van EZK meldt dat minister Rob Jetten het belang ervan inziet om actie te ondernemen. Hij zal ‘binnenkort’ de Kamer informeren over ‘de rol van Russische bedrijven’ en ‘de mogelijkheden’ om ze uit ‘bestaande of nieuwe activiteiten’ te weren. Deze informatie wordt vertrouwelijk gedeeld met de Kamer in het belang van de nationale veiligheid. Het ministerie wil Poetin niet in de kaart spelen.
Aad Correljé, energie-expert en universitair hoofddocent aan de TU Delft, begrijpt de focus van de Nederlandse regering op de leveringszekerheid vanwege de huidige energiecrisis, maar de rol van Gazprom in Wintershall Noordzee is volgens hem moreel steeds lastiger te verantwoorden. ‘We hebben een commerciële relatie. Dat is jarenlang goed gegaan, maar we hadden die relatie al na de invasie van de Krim met wat meer argwaan moeten bekijken. Er is angst voor rechtszaken maar je kunt je afvragen of dat een goede manier van handelen is. We zitten eigenlijk al in een oorlogseconomie.’
Gazprom draagt in ieder geval bij de Russische oorlogseconomie. Eind augustus maakte het bedrijf bijna 10 miljard euro aan dividend over aan de Russische staat. Een klein deel daarvan zijn opbrengsten uit de Nederlandse Noordzee.
58 Bijdragen
Eveline Bernard 6
Roland Horvath 7
Eveline BernardMaar de houding van de West Europese MSM en van de politici is onaanvaardbaar. Ook in dit artikel worden de verkeerde argumenten gebruikt. Als Gazprom toevallig een aandeelhouder is, dan mag men dat laten in plaats van er een portie onverteerbare en wansmakelijke oorlogspropaganda over te gieten. A la Rutte en De Croo onlangs bij de VN in New York. De VS wille dat West en midden Europa zich volledig los maken van Rusland RU, sterker nog zich vijandig opstellen tegenover RU en zich de volgende 200 jaar schikken in hun lot van kolonie alias vreemdelingen legioen van de VS.
Gerard van Dijk 6
In die zin vind ik het stuk erg vooringenomen. De focus ligt puur bij Rusland. Welk motief zou Rusland voor sabotage van de gasleidingen hebben? Het heeft zelf 25 miljard in de leidingen gestoken. Het vormt een belangrijke onderhandelingspositie met de naderende winter waar mogelijk vele Europeanen kunnen sterven van de kou. Met welk motief zou Rusland deze kaart uit handen willen geven?
In het stuk word uitsluitend gespeculeerd op indirecte wijze dat Rusland deze sabotage gepleegd zou moeten hebben. Ik vind het onvoldoende om te wijzen naar de illegale inval van Oekraïne.
Terwijl de VS in februari nog onomwonden heeft gedreigd de nordstream 2 te zullen vernietigen als Rusland Oekraïne overneemt. Zou hier misschien ook een journalistieke verantwoordelijkheid liggen om te onderzoeken welke motieven de VS voor sabotage zou kunnen hebben?
Graag verneem ik van FTM waarom ze hierin het pad van onpartijdigheid hebben verlaten?
Marco Fredriks 4
Gerard van DijkDimitri Tokmetzis 1
Gerard van DijkJohn Janssen 4
Dimitri TokmetzisIk ventileer feitelijk ook een complottheorie, al zit daar een zeer grote kern van waarheid in.
Gerard van Dijk 6
Dimitri TokmetzisHans Verbeek 1
Dimitri TokmetzisJij hebt Nordstream ter sprake gebracht en dus kun je er een reactie op verwachten.
Robert Hogenstijn 1
Gerard van DijkJohn Janssen 4
Robert HogenstijnVincent Huijbers 9
‘We were all wrong’: how Germany got hooked on Russian energy
https://www.theguardian.com/world/2022/jun/02/germany-dependence-russian-energy-gas-oil-nord-stream
Het is verbijsterend om te zien hoe geloof in de markt en de juridische structuren daarachter ons verblind heeft voor de geopolitieke consequenties. Zelfs nu energie als wapen ingezet wordt heeft men moeite om te reageren op de actualiteit en lijkt men niet in staat die risico's uit te sluiten. Het ontkennen of bagatelliseren van de keerzijde van de markt lijkt ook een veel breder probleem die de stabiliteit in Europa de das om kan doen.
R. Eman 8
Vincent Huijbers'Het ontkennen of bagatelliseren van de keerzijde van de markt lijkt ook een veel breder probleem die de stabiliteit in Europa de das om kan doen.'
In dat kader vind ik de opstelling ten aanzien van Bergermeer verbazingwekkend. Blijkbaar is deze gasopslag van eminent maatschappelijk (Nederlands) belang en toch is er voor gekozen om deze (gratis) in bruikleen te geven aan internationale marktpartijen. De enige reden, die ik daarvoor kan bedenken is dat er zo'n 4 miljard aan kussengas voor benodigd is om de gasopslag werkend te houden en dat vergt een behoorlijke financiële investering. Had Nederland die opslag niet gewoon in eigen beheer kunnen houden en het benodigde kussengas destijds niet gewoon vanuit de eigen gasvelden kunnen overbrengen? Deze vraag zou ik nu graag eens beantwoord zien worden door ex-minister Verhagen, destijds verantwoordelijk voor deze deal.
John Janssen 4
R. EmanVerhagen was een totale mismatch op dat dossier. Kwam uiterst pijnlijk naar voren tijdens zijn verhoor door Groningen Enquête Commissie. Krijg je een zeer mistig "kan ik mij niet voor de geest halen" antwoord van.
Vincent Huijbers 9
R. EmanHet is opmerkelijk dat overheden de markt wel kunnen bedienen door privatiseringen en belasting- en subsidieregels maar nationaliseren of partijen uitsluiten om belangen te beveiligen en garanderen pas wanneer er problemen zijn mogelijkheid wordt. Dat is een gevaarlijk mechanisme.
https://www.warmte365.nl/nieuws/ebn-wilde-gasopslag-bergermeer-nationaliseren-64A9AEAF.html
R. Eman 8
Vincent HuijbersJohn Janssen 4
R. EmanPieter Jongejan 7
De leidingen liggen meters diep onder het zand op een diepte. waar een gewone duiker dit zand niet weg kan halen.
Om de pijpleidingen op te blazen zal er niet alleen een flinke hoeveelheid zand moeten worden verwijderd, maar zal ook de met staal versterkte betonnen omhulling moeten worden opgeblazen.
Voor dit alles heb je speciaal materiaal nodig en vooral veel tijd.
Schijnbaar toevallig heeft de NATO in de afgelopen maanden een militaire oefening gehiouden in de Baltischew zee. De grootste ooit. Tientallen schepen lagen in de Zweedse haven. De grootste attractie voor bezoekers was het Amerikaanse amfibisch moederschip USS Kearesarge met een lengte van 257 meter. Dit schip beschikt over speciaal materiaal waarmee zand bovenop pijpleidingen of andere leidingen kan worden verwijderd. De missie van de USS Kearesarge was oa om te oefenen met het beschermen van de infrastructuur onder water.
Gelet op het feit dat de USS Kearesarge pas rond 20 september de Baltische zee heeft verlaten is het vrijwel onmogelijk dat de Russen de pijpleidingen hebben opgeblazen.
Het propagandaverhaal in de NRC dat de Russen een kleinbe onderzeeboot onder een Russisch zeilschip zouden hebben gepositioneerd is stompzinnig en lachwekkend. Benieuwd op welke lokatie de USS Kearsarge de afgelopen maanden voor anker heeft gelegen.
M.i. hebben de Amerikanen deze milieuramp (methaan is 80 maal sterker dan CO2) veroorzaakt om Duitsland te dwingen mee te betalen aan de oorlog die Oekrainse oligarchen zoals Achmetov voeren om hun door corruptie verkregen bezittingen terug te krijgen. Via de Oekraine stroomt er namelijk nog steeds Russisch gas naar Europa. Duitsland zal dus moeten meebetalen aan de door de Amerikanen uitgelokte oorlog.
De hoofdoorzaak van de huidige oorlog is de verzwakking van de petrodollar door de energietransitie. Daarom ontkende Trump de klimaatcrisis en stuurt Biden aan op
John Janssen 4
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
John JanssenJohn Janssen 4
Pieter JongejanDat de Kearsage een ROV sub aan boord kan herbergen, die bepaalde operaties op grote diepte kan doen, wil ik wel geloven. Dat de Amerikanen zo'n militaire actie zullen ondernemen ZONDER de consensus van Europa, toch onze 'voortuin', gaat er bij mij niet in. Oorlogsdiplomatie is niet het sterkste punt van onze broeders, van over de 'grote rivier'. Maar het afbreukrisico is natuurlijk gigantisch bij zo'n agressieve actie.
We zijn weer heerlijk off topic!?
Pieter Jongejan 7
John JanssenBij geopolitiek gaat het altijd om macht en geld. De rest is bijzaak. Dit geldt zowel voor de Amerikanen als de Russen en Chinezen en al helemaal voor de dictators in het Midden Oosten. Europeanen lijken dit niet meer te begrijpen. Daarom is Follow the ,money een goede aanrader.
Christine 3
Pieter JongejanZoals Sea Power Magazine op 14 juni van dit jaar meldde, voerde de 6th Fleet Task Force 68 van de Amerikaanse marine onderzeese explosievenverwijderingsoefeningen uit in het exacte gebied waar deze sabotage-explosies plaatsvonden. Het dekmantelverhaal was dat de Amerikaanse marine 'mijnjachtexperimenten' moest uitvoeren met behulp van onbemande onderwaterdrones. Uit het artikel:
Ter ondersteuning van BALTOPS werkte de 6e vloot van de Amerikaanse marine samen met onderzoeks- en oorlogscentra van de Amerikaanse marine om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mijnenjachttechnologie voor onbemande onderwatervoertuigen naar de Baltische Zee te brengen om de effectiviteit van het voertuig in operationele scenario's te demonstreren.
Er werd geëxperimenteerd voor de kust van Bornholm, Denemarken, met deelnemers van Naval Information Warfare Center Pacific, Naval Undersea Warfare Center Newport en Mine Warfare Readiness and Effectiveness Measureing, allemaal onder leiding van de US 6th Fleet Task Force 68.
ben wellerdieck 4
Pieter JongejanEveline Bernard 6
Pieter JongejanGaspijpleidingen liggen niet altijd onder meters zand en zijn niet overal ingepakt in gewapend beton. Dat is alleen het geval in de ondiepe wateren, bij de kusten. In de diepzee liggen de stalen pijpen onbeschermd op de bodem.
De eerste lekken werden gemeld op 26 september op positie
54° 52.60'N - 015° 24.60'E.
Zie
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Nord_Stream#Nord_Stream_2_(NS_2)
Pieter Jongejan 7
Eveline BernardEveline Bernard 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Eveline BernardHet feit dat zowel Nordstream 1 als 2 zijn opgeblazen in internationale wateren laat zien dat de springstoffen niet nbij de bouw van Nordstream 2 zijn angebracht zoals sommige WEesterse media suggereren.
Waarschijnlijk zijn de explosieven aangebracht door Britse NAVO duikers met steun van de Amerikanen.
Twee Britse duikers hebben recent een hoge ondrscheiding gekregen.
De technologie globalisten (o.a. Elon Musk en Bill gatres) lijden schade door de oorlog, terwijl de financiële sector, de enrgiesectoer e de oorlogsindustrie juist extra winsten boeken. Deze belangentegenstelling zal binnenkort wel aan het licht komen. Groot Brittanniue heeft geen sterke tech sector.
John Janssen 4
Elk excuus dat we, de Nederlandse Staat, te maken hebben met internationale verdragscondities zijn sinds de inval in Oekraïne niet meer van toepassing. Elke mogelijke arbitrage, mocht Gazprom daar tot overgaan, zal dat als leidend nemen.
Gaan we nog andere actieve Russische olie/gas operators in Nederland/België en Luxemburg aanpakken, of vindt vooral Den Haag dat moeilijk gezien de innige band met onze Franse EU broeders?
Walter Boer 3
Gerard van Dijk 6
Walter BoerWalter Boer 3
Gerard van DijkCor Broeders 4
Gerard van DijkArjen Schelfer 1
Cor BroedersAls je je afvraagt wie het meeste belang heeft bij kapotte nordstream pijpen: dan kom ik toch tot de voorzichtige conclusie dat ik als sterveling maar weinig met zekerheid kan zeggen, maar dat die kapotte leidingen de VS nog lang van wat extra inkomen gaan voorzien.
Er word nu namelijk inderdaad schaliegas per schip geimporteerd. Tegen, ‘dankzij’ die afschuwelijke oorlog, een voor de VS een gunstig tarief.
Qui bono.
John Janssen 4
Cor BroedersWie weet, misschien straks ook schaliegas ex UK, waar Liz Truss erg pro is qua exploratie.
Hoop dat EZ en EBN 'fixed term contracts' voor minimaal x jaar hebben afgesloten. Anders zitten we straks in een prijzenoorlog met zeer grote afnemers in Azië!
Tja, en dan heeft vrind Poetin ook nog een voorraadje liggen in Noord-Rusland.
Cees Slager
Charlotte Jansen 2
De Nato-landen en EU zijn (slecht acterende wat mij betreft) puppets voor de FED-aandeelhouders.
Met het Nato-Rothschild privé-leger en hun gekochte Media outlets creëren zij angst en zaaien zij verdeeldheid. Meesters in het creëren van angst, aangezien dat iets is dat ze kunnen beheersen. Uiteraard met als doel om de (Amerikaans gebaseerde??) FED-aandeelhouders en paymasters tevreden te houden.
Dit op schulden gebaseerde valutasysteem heeft oorlog nodig om te overleven.
Het systeem (wat ook wel mr. Global wordt genoemd) heeft steeds een nieuwe crisis "nodig" aangezien dit de uitgifte van bonds (= obligaties) legitimeert. Hierdoor blijven regeringen /Centrale Bank aan de gewenste leiband lopen. En blijkens het bovenstaande artikel helaas een Tweede Kamer meerderheid óók!
EU Green Deal = greenwashing van het huidige op schulden gebaseerde valutasysteem d.m.v. valse modellen en onbewezen theorieën. Oude wijn in nieuwe zakken...
Ook de bioweapon labs in Oekraïne - gesponsord door Duitsland, Frankrijk, Israël en US.inc - spreken helaas boekdelen... er is een Westerse kamikaze missie gaande.
Hoe dit tij nog te keren?
https://helenaglass.net/2022/09/29/nord-stream-sabotage-us-the-beneficiary/
https://www.blckbx.tv/buitenland/blckcheck-profiteren-de-amerikanen-van-de-oorlog-in-oekraine
Christine 3
Charlotte Jansenhttps://www.blckbx.tv/buitenland/duitse-ex-inlichtingenbaas-waarschuwt-politici-verwoesten-samenleving-opzettelijk
Joseph Raaijmakers
Robin Schaap 1
Joseph RaaijmakersMarco Krook 3
Joseph RaaijmakersJoseph Raaijmakers
Marco KrookBert van Luin
Hans Verbeek 1
De vraag is hoe dat kan.
Door het niet te verkopen voor knisperend verse euro's, waarvan er ieder jaar weer miljarden worden bijgetoverd.
Aardgas heeft een bepaalde waarde. Er zit zonne-energie uit het verre verleden in opgeslagen.
Dat aardgas heeft voor Nederlanders en voor Russen dezelfde waarde, dezelfde energie-inhoud. Je kunt het maar één keer opstoken en dan is het voor eeuwig weg.
Euro's hebben geen enkele intrinsieke waarde. Je kunt ze niet eten en de elektronische euros, die op je bankrekening staan kun je niet eens opstoken.
De Europese fossiele brandstoffen zijn bijna op. Er rest nog een klein beetje in de Noordzee. Een paar kleine veldjes, die we tot nu toe te klein vonden om te exploiteren.
Met de restanten in de Noordzee kan een deel van Nederland nog een paar jaar vooruit.
Lees hier verder:
https://hcss.nl/report/the-deteriorating-outlook-for-dutch-small-natural-gas-fields/
Roland Horvath 7
De 'oorlog' alias 'speciale militaire actie' in Oekraïne UA met RU. UA en RU zijn geen NAVO en EU leden. De NAVO wil UA lid maken tegen de wil van UA in. Van 1991 tot 2014 heeft UA een neutrale status gevraagd zoals CH en AT. Zelensky UA wilde dat ook in april 2022. Verhinderd door VS/ EU. De 14 West Europese leden van 1949-1955 hebben daar in schuld, UA ligt nog steeds in Europa en tot nader order zal dat waarschijnlijk zo blijven. De 30 Europese NAVO lidstaten hebben dus juridisch geen verplichtingen tegenover UA en RU. En het is niet 'onze oorlog'.
In plaats van gezond verstand te tonen verwart men het opzeggen van gasleveringen voor Europa niet als een Europese zaak maar als een deel van de oorlogsinspanning: In RU wordt de oorlogskas gespijsd, dus RU gascontracten er uit. Dat Europa dan geen gas meer heeft, was niet ter zake. De VS hebben genoeg duur en voor de aarde schadelijk schaliegas. Nu wel groen en duurzaam, althans voor de volgende 100 jaar.
Hetzelfde met de banktegoeden van RU miljarden in VS dollar in Europa. Eerst geblokkeerd en daarna waren er pogingen om die te stelen. De VS hebben hierin dezelfde kapitale fout gemaakt. De VS dollar is nu onbetrouwbaar en zal verzwakken. De VS zijn straks niet meer de 'Masters of the Universe'.
In het artikel gaat het om een RU coöperant bij de gasexploitatie in de Noordzee, een telg van Gazprom. Die moet er ook uit. Europa vernietigt zelf alles wat zijn eigendom of zijn contacten zijn zonder enige acceptabele reden. En dan nog wel zonder enig effect op de 'oorlog' in UA.
Slaafs, handelingsonbekwaam of willen sommige Eerste Ministers - Minister Presidenten op 1 oktober 2023 Jens Stoltenberg opvolgen. NAVO Secretaris Generaal. Magdalena heeft de meeste kans. Een beloning voor SE.
RADEN MAS Willybudi Lodewijk Wilhelmus Aloysius Thoral Wangsaredja
Roland HorvathJohn Janssen 4
RADEN MAS Willybudi Lodewijk Wilhelmus Aloysius Thoral WangsaredjaRoland Horvath 7
RADEN MAS Willybudi Lodewijk Wilhelmus Aloysius Thoral WangsaredjaEn het wegverkeer per auto, moto, fiets of te voet, is dat eveneens.
Hank Rearden
Proest, welk Russisch schrikbewind? Hoeveel (Nederlandse) Joden, homo's, Roma, intellectuelen, etc. zijn slachtoffer door bewind van V. Putin?
Nederland heeft vooralsnog een bevoorrechte positie, eigen gas, en redelijke banden met Rusland, ware het niet voor de extreme pressie vanuit VS en EU. Zonder euro was Nederland in 1 klap weer wereldmacht, maar nu Amerikaans protectoraat en speelbal van AL-di telg en miljardaise Ursula von der Leyen/ AL-brecht (van paupertent Aldi).
Nee, dan Duitslands schrikbewind destijds (1914-1945), als geschiedenis klopt 6 miljoen pax ((Nederlandse) Joden, homo's, Roma, intellectuelen, etc.) geliquideerd, naast atoombommen op Japan door "geallieerden", doden en collateral damage.
Natuurlijk bestaat nu Rockefellers/Gates'/WHO's/Pfizers coronavaccinatieschrikbewind sinds maart 2020, inmiddels al 6 miljoen+ pax dood (acute hartdood, hersen-infarct/-bloeding, eenzame opsluiting, IC-beleid buikligging/intubatie/verneveling, plus veelvoud chronisch ziek (automimmuniteit, imunosuppressie, kanker, etc.), op langere termijn, uiteraard A'OK, en schuld Putin.
Christine 3
Hank ReardenDe deugmens is een respectloos mens. Dat gebrek aan respect begint al als hij na het roepen van ‘welkom’ naar huis terugkeert en het aan anderen overlaat om zich over de gevolgen van zijn ‘goed zijn’ te ontfermen. De deugmens is in de geschiedenis een akelig mens. Ooit was het deugdzaam om heksen te verbranden of te verdrinken. Ooit was het deugdzaam om ketters te vervolgen en hielp de deugmens om de inquisitie op te tuigen. De deugmens is nogal modegevoelig. Tot op de dag van vandaag vindt hij nieuwe doelen om zijn deugdzaamheid te bewijzen en aan anderen op te leggen.
De deugmens is een narcist die zich moreel verheven voelt en geen antenne heeft voor wat anderen beweegt. Hij heeft geen respect voor de gevoelens en inzichten van anderen die afwijken van de zijne. Als hij zo’n afwijking aantreft, zet zijn narcisme hem er toe om die te vernietigen. De tegenwoordige modes betreffen vooral klimaat en migratie. De deugmens is in discussies over die onderwerpen aan te treffen als donderprediker die anderen voorhoudt wat de juiste houding is. Wie zich daarin niet schikt, loopt tegen de inquisitie aan die hem verbaal vernietigt en van zijn reputatie berooft.
Marco Krook 3
ChristineChristine 3
Marco KrookRoland Horvath 7
ChristineMarco Krook 3
Hank ReardenHank Rearden
Marco Krook"For purposes of this guidance, the term “shedding” means release of VBGT (virus or bacteria-based
gene therapy products) or oncolytic products from the patient through one or all of the following ways: excreta (feces); secreta (urine, saliva, nasopharyngeal fluids etc.); or through the skin (pustules, sores, wounds)."
Dat kunnen ook autoimmuunreacties zijn. Bij 80% geinjecteerden met Spike-eiwit mRNA bevattende nanodeeltjes is de kans dat de overige 20% wordt blootgesteld (zij het aan een lagere dosis) aannemelijk.
Het ernstige probleem bij Spike-eiwit coderend mRNA is dat Spike-eiwit zelf naast een mogelijke immuunreactie ook biologische activiteit heeft (vergelijk met recombinant eiwit dat wordt ingespoten bij mensen met bijvoorbeeld metabole ziekten (2)), namelijk activatie of blokkade van ACE2.
De facto is Spike-eiwit daarmee een ACE-2 receptor. ACE2 komt in het hele lichaam voor, maar vooral in de bloedvaten; Spike-eiwit dat dus na injectie of na opname door shedding in de bloedbaan rondcirculeert heeft al allerlei korte (fatale) termijneffecten laten zien (hartspierontsteking, bloedstolsels, blauwe plekken) meestal 12-14 weken na injectie; daarom zag men eind april 2022 waarschijnlijk een sterftepiek, na de boostercampagne eind 2021. Lange(re) termijneffecten zijn vooralsnog onbekend.
1. https://www.fda.gov/files/vaccines%2C%20blood%20%26%20biologics/published/Design-and-Analysis-of-Shedding-Studies-for-Virus-or-Bacteria-Based-Gene-Therapy-and-Oncolytic-Products--Guidance-for-Industry.pdf
2. https://mednl.net/gebruik-bijwerkingen-en-waarschuwingen-van-elapegademase
Roland Horvath 7
Hank ReardenUrsula VDL - Albrecht is afkomstig uit de hogere burgerij. Ze studeerde tot ze 29 jaar oud was, aan een viertal universiteiten in binnen en buitenland. De grootvader Albrecht was arts. De vader Ernst Albrecht was Europees ambtenaar, tot 1971, toen was hij directeur generaal. Van 1976 -1990 minister president van de deelstaat Neder Sachsen. Dat alles verklaart veel over Ursula VDL, haar houding en haar carrière.
De vader had het. De dochter heeft het niet.
Roland Horvath 7
Hank ReardenHet doet denken aan de VN vergadering in 1949 toen Paul- Henri Spaak de BE minister van buitenlandse zaken een rede hield, nu bekend als "Nous avons peur". West Europa was dus bang van de Sovjet Unie SU want de SU had volgens sommigen de bedoeling heel binnenkort West Europa gewapenderhand te bezetten. De SU was toen tot aan de Oeral voor het grootste deel verwoest. De SU had meer dan 20 miljoen doden door WO2.
De VS/CIA had dus goede resultaten bereikt met hun gestoorde verhalen van wij hebben goede bedoelingen en we zijn ook de goeden en de andere partij is 100% tegendeel. En in 1948 was het Marshall plan van start gegaan, West Europa was met miljarden VS dollar 'omgekocht'. Nog steeds een gebruikelijke praktijk van de VS als voorspel om een land te vernietigen of te koloniseren. West Europa is nu een kolonie van de VS en in Oekraïne UA hebben de VS/CIA en Co een proxy oorlog VS versus RU georganiseerd.
West Europa lijdt weer aan een Stockholm complex. De 44 Europese staatshoofden & co, zijn donderdag jl. bijeen geweest in de burcht in Praag om hun onderdanigheid aan de NAVO te bewijzen. Europa is een schiereiland met zo'n 750 miljoen inwoners. Zo'n 650 mlj. waren vertegenwoordigd in die vergadering waar uitsluitend onzin à la Charles-Michel BE en Ursula DE is uitgekraamd. De 44 verklaarden zich solidair met de VS omdat ze gevangen zitten in een oorlogssituatie, tussen twee grote mogendheden VS en RU, waarbij door de VS het risico van een globale kernoorlog wordt geriskeerd. De mens is -uiteindelijk- zijn eigen slavendrijver. We staan onszelf in de weg.
Jack de Kraaij 1
Lia 4
Jack de Kraaij"30 jaar geleden werd het neoliberalisme verkocht als het summum van vrije marktwerking. Maar daarop valt heel wat af te dingen. Het neoliberale kapitalisme heeft een ingebakken tendens tot ongelijkheden en monopolievorming en staat daardoor juist marktwerking in de weg."
"Gewoonlijk worden kapitalisme en marktwerking als synoniem genomen. Maar dat is niet alleen historisch onjuist – ruilhandel en markten zijn vele eeuwen ouder dan het kapitalisme – het klopt ook niet als we kijken naar de praktijk van het neoliberale kapitalisme."
"Het rendement op kapitaal is hoger naarmate de kapitaalbezitter er beter in slaagt een monopoliepositie te verwerven en het marktmechanisme buiten werking te stellen"
"De allocerende werking van de markt wordt dus gefrustreerd door de inherente tendens van het kapitaal om zich aan de tucht van de markt te onttrekken. De onzichtbare hand van de markt wordt zo tegengewerkt door wat wel de ‘onzichtbare voet’ van het kapitaal wordt genoemd. Aldus Herman Daly, een van de grondleggers van de ecologische economie: ‘De ‘onzichtbare hand’ van Adam Smith leidt ertoe dat het private eigenbelang onbewust het algemeen belang dient. De ‘onzichtbare voet’ leidt ertoe dat het private eigenbelang dit algemeen belang weer kapot schopt.’"
"Er is geen efficiënter middel dan het marktmechanisme om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Maar, nogmaals, daarvoor moet er wel een gelijk speelveld zijn en dat is er niet in het huidige kapitalisme."
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/wil-je-vrije-marktwerking-pak-dan-het-kapitalisme-aan
Een sterkere overheid, als scheidsrechter van de markt, lijkt mij ook broodnodig. Of het huidige "Brussel" die rol op zich kan/wil nemen waag ik te betwijfelen, omdat Brussel zich tot nu toe meestal opstelt als belangenbehartiger van het kapitaal.