Lichtje in donker Europa: EU-politicus Farage

2 Connecties

Relaties

Nigel Farage

Organisaties

Europese Unie (EU)
3 Bijdragen

Voor de Nederlander die wars is van de EU of de euro valt er weinig te kiezen. Uitzondering op deze regel volgens publicist Jan Bennink is Nigel Farage, de Britse luis in de pels van het Europarlement.

Donderdag zes september was wederom een historische dag voor de glorieuze Europese Unie. Mario Draghi, ex-goudhaantje bij Goldman Sachs en nu 'onze' ongekozen president van de ECB, gaat ongelimiteerd junkbonds kopen in Italië, Spanje en andere noodlijdende EU landen. Waardeloos waardepapier opkopen 'onder strikte voorwaarden'. Het is de zoveelste krankzinnige beslissing om de euro en daarmee de Europese Unie nog even in leven te kunnen houden.

 

Hadden we er iets over te zeggen?

 

Nee, tuurlijk niet. Dat deed Klaas Knot wel voor ons. Onze eigen ongekozen chef van de Nederlandse Bank. We zullen het onthouden Klaas. Het was ons geld, waar jij mee gokte.

 

Voor de miljoenen Nederlandse kiezers die de EU, de euro of het ESM niet zien zitten is er sowieso bitter weinig te kiezen. Ook niet op twaalf september. Je kunt natuurlijk stiekem in de privacy van je stemhokje op Geert Wilders stemmen, maar ik zou nog eerder de ruwharige cavia van m'n dochtertje opeten.

 

Enige keuze is de Partij voor de Dieren

De enige keuze die je dan nog hebt is de Partij voor de Dieren. Daar stem ik dan maar op. Hoewel ik toch geen konijn of een kip ben.

 

Dat er niets substantieels te kiezen is qua EU, is behoorlijk frustrerend.  Want deze verkiezingen zouden uitsluitend over de Europese Unie moeten gaan. Dat je land bestuurlijk onder de voet wordt gelopen door een antidemocratische groep machtswellustelingen met een groot Europese droom, gebeurt maar eens in de 70 jaar. En omdat het deze keer zonder tanks en vliegtuigen gebeurt en we officieel zelfs een keuze hebben, zou de politiek daar best eens het volk over aan het woord kunnen laten.

 

Zeker omdat 'We The People', de rekening zullen moeten betalen voor de natte eenheidsdroom van Van Rompuy en zijn ongekozen bureaucratenlegioen. 'The same people that forbid the electric lightbulb.'

 

Lichtpuntje Nigel Farage
Zijn er dan geen politieke lichtpuntjes aan het EU firmament? In Nederland zie ik ze niet. Maar woensdag was er wel zo'n fel brandend lichtpuntje op bezoek bij het debatcentrum De Balie in Amsterdam. Nigel Farage, de leider van de UK independence Party. Een vrolijke, uiterst vriendelijke man die houdt van een biertje en een sigaret. De schrik van EU bons Schultz en van Rompuy, die hij ooit uitmaakte voor een natte dweil.

 

Politiek en cultureel debatcentrum De Balie in Amsterdam

 

Geestigste speech ooit

Gisteren mocht ik in klein gezelschap met Nigel Farage praten, eten, drinken en een foto bekijken van een vis die zijn dochter had gevangen.

 

Waarna hij in een volgepakte zaal vol voor- en tegenstanders, de puntigste en geestigste speech over de EU gaf, die ik ooit heb gehoord. Hij staat vast al ergens op Youtube, zoals al zijn toespraken.

 

De Forumdiscussie was veelzeggend. Een moedige Sweder van Wijnbergen en D66-politica Sophie in 't Veld durfden de confrontatie met Farage aan. Dat valt te prijzen.

 

Beiden waren eurosceptischer dan ik dacht. Van Wijnbergen zei hardop dat je volkeren niet kan dwingen tot eenheid. En Sophie In 't Veld, de schat, wil knokken voor een democratischer Europa. Een weg terug uit de EU zagen beiden echter niet. Nigel wel.

 

Totalitair sprookje
Nigel Farage onderging de eindeloos monkelende Sweder van Wijnbergen met gratie en liet In 't Veld als een gentleman ontsnappen, nadat hij haar vroeg of ze dan voortaan in het Europees Parlement tegen democratie beperkende maatregelen zou stemmen. Sophie had het zichtbaar moeilijk met deze vraag en stak van wal over vrouwen bevrijding en ICT-revoluties.

 

Totaal off topic. Maar Nigel Farage liet haar gaan. Hij weet waarschijnlijk ook wel dat D66-ers democraat zijn binnen een totalitair sprookje dat niet eenvoudig is. Farage trok zijn wenkbrauw op, glimlachte en won de avond en het publiek.

 

Go Nigel

Het verhaal van Nigel Farage? Dat is heel eenvoudig. De Europese Unie met zijn ongekozen leiders, vermoordt de democratie in de landen die er aan deelnemen. En maakt hun economieën kapot. Volkeren van bovenaf dwingen samen te gaan, werkt niet en zal uiteindelijk zelfs tot oorlog leiden zoals in voormalig Joegoslavië is gebeurd. We moeten terug naar goede samenwerking tussen onafhankelijke landen, die weer hun eigen beslissingen gaan nemen. Simpel, maar geen speld tussen te krijgen.

 

Terwijl Rutte en Roemer op de treurbuis aan het neuzelen waren over peilingen en onbeduidende plannetjes voor de provincie Nederland en Diederik Samsom door het NOS Journaal ongetwijfeld weer werd uitgeroepen tot winnaar van het debat, mocht ik één avond genieten van een echte politicus, met een echt verhaal, dat er echt toe doet. Priceless. Bedankt Balie. Go Nigel.

 

 

Brokkenpiloot Farage prijkt in Der Spiegel-top-10 van gevaarlijke EU-politici