
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Uit vrees voor stikstofcrisis 2.0 keert Nederland zich in Europa tegen de eigen natuurambities
Frans Timmermans: de macht en onmacht van de groene onderkoning van Brussel
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
Brussel worstelt met het weren van schimmige consultants
Lidstaten saboteren toezicht op de honderden miljarden van het Europese coronaherstelfonds
Nu Brussel de eerste tientallen miljarden van het coronaherstelfonds uitdeelt, blijkt dat de lidstaten het vrijwel onmogelijk hebben gemaakt om te controleren hoe het geld wordt besteed en wie ervan profiteert. Terwijl de risico’s op fraude en corruptie met EU-fondsen bovengemiddeld groot zijn, doet een aantal landen er alles aan om publiek toezicht te vermijden. Ook Nederland geeft vooralsnog geen openheid van zaken.
Even leek het of de grote baas van het coronaherstelfonds de vraag niet snapte. Vertwijfeld keek Céline Gauer, topambtenaar bij de Europese Commissie, afgelopen februari de twee journalisten aan die bleven doorzagen over transparantie over de honderden miljarden die Brussel zou uitdelen aan de lidstaten. Die miljarden zijn bedoeld om Europa er na de vernietigende covid-epidemie weer bovenop te helpen, maar dan wel in lijn met de groene en digitale ambities van de Europese Unie.
‘In de wettelijke basis van het coronaherstelfonds is niet afgesproken dat we de begunstigden publiceren,’ antwoordde Gauer uiteindelijk op de vraag of het niet beter zou zijn als lidstaten publiceren wie er van de enorme subsidiepot profiteert. ‘Of we dat willen of niet, er is gewoon niet in voorzien.’
Deze topambtenaar moet er op toezien dat de 723 miljard euro van het coronaherstelfonds op de juiste plekken terecht komt
Het is een opvallend nonchalante houding: Gauer moet er immers op toezien dat de 723 miljard euro van het coronaherstelfonds op de juiste plekken terecht komt. Eerder bleek geregeld dat er met EU-fondsen is gesjoemeld, zelfs door Europese regeringen.
De Hongaarse premier Viktor Orbán spant de kroon. Hij liet met belastinggeld een voetbalstadion in zijn geboortedorp bouwen en gebruikte EU-fondsen voor de nutteloze spoorlijn ernaartoe. Ook wist hij lucratieve EU-projecten zo te sturen dat zijn zakenvrienden zich eraan konden verrijken, in ruil waarvoor ze media opkochten die nu dag en nacht Orbans bestuur bejubelen.
Bovendien blijkt uit onderzoek dat de risico’s op fraude en corruptie bij EU-fondsen bovengemiddeld groot zijn, vergeleken met subsidies uit nationale budgetten. De Hongaarse onderzoeker Mihaly Fazekas, die jarenlang met lede ogen aanzag hoe in zijn land kostbare miljarden werden verkwist, promoveerde op deze problematiek.
Fazekas ontwaarde drie noties die eraan bijdragen dat Brussels geld verhoudingsgewijs ‘makkelijk’ wordt verspild: de omvang van de Europese fondsen, het gevoel dat het om ‘gratis’ geld gaat, en de brede definitie van het soort projecten waarvoor de subsidies zijn bestemd. ‘Natuurlijk zou je verwachten dat het coronaherstelfonds zulke risico’s adresseert met extra controles,’ zegt hij tegen Follow the Money. ‘Maar dat is niet geregeld. Er zijn voor de aanbesteding van projecten geen extra voorwaarden gesteld.’
Die roep om openheid viel samen met felle discussies over lidstaten die een loopje met de rechtsstaat nemen
Toch is al bij de opzet van het coronaherstelfonds, dat bestaat uit subsidies en goedkope leningen, gehamerd op optimale transparantie. In september 2020, toen de spelregels nog moesten worden uitonderhandeld, merkte niemand minder dan de Franse president Emmanuel Macron op dat ‘alle stimuleringspakketten beschikbaar zouden moeten zijn in open systemen, zodat burgers het geld kunnen volgen, en om verspilling en corruptie te voorkomen.’
Die roep om openheid viel samen met felle discussies binnen de Europese Unie over lidstaten die een loopje nemen met de rechtsstaat. De Europese Commissie en het Europese Parlement wilden voorkomen dat zulke lidstaten, met name Polen en Hongarije, nog EU-geld zouden krijgen terwijl ze Europese basisbeginselen verkwanselden. De daaropvolgende ruzie werd afgelopen februari door het Europese Hof in het voordeel van de Commissie beslecht.
Ondanks die hoogoplopende debatten en de mooie intenties werd in de wetgeving inzake het coronaherstelfonds geen verplichting opgenomen om transparantie over de bestemming van de gelden te waarborgen. Zoals Commissie-ambtenaar Gauer bij haar interview met Follow the Money al zei: er is simpelweg niets over afgesproken.
Om die reden ging het Recovery Files-netwerk van Follow the Money zelf op onderzoek uit. Met journalisten uit meer dan 15 lidstaten onderzochten we de afgelopen maanden hoe het kan dat de besteding van ruim 723 miljard euro belastinggeld zich volledig aan publiek toezicht onttrekt – en wat de gevolgen daarvan zijn.
De Europese Unie beschikt over een fonds met maximaal 723,8 miljard euro om de Europese economie weer vlot te trekken na de coronacrisis, de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (Recovery and Resilience Facility). Het fonds bestaat voor 338 miljard euro aan subsidies en voor 385,8 miljard euro aan goedkope leningen, hoewel tot nu toe nog maar weinig lidstaten die laatste optie gebruiken.
Voordat lidstaten aanspraak kunnen maken op geld moeten ze bij de Europese Commissie een strategisch plan indienen met een toelichting op de voorgenomen bestedingen én op de economische hervormingen die het land in de toekomst veerkrachtiger moeten maken. De Commissie beoordeelt de plannen en keurt ze goed of af. Ook de andere lidstaten kunnen een plan nog afkeuren.
Ons onderzoeksproject #RecoveryFiles
Follow the Money heeft met journalisten en media uit meer dan vijftien Europese lidstaten een grensoverschrijdend samenwerkingsproject opgezet om de uitvoering van het herstelfonds te controleren: de #RecoveryFiles.
Onderhandelingen
Hoewel in Brussel in de zomer van 2020 gejuich opsteeg nadat het coronaherstelfonds was beklonken, moesten de onderhandelingen over de kleine lettertjes toen nog beginnen. De lidstaten stonden te popelen om de miljarden uit te geven aan hun door covid toegetakelde economie, maar het Europees Parlement was beducht op fraude en corruptie. Het Parlement pleitte bij de lidstaten voor een eenduidige database waarin alle informatie over de begunstigden wordt verzameld.
Tana Foarfă, beleidsadviseur van de Roemeense liberale Europarlementariër Dragoș Pîslaru (Renew Europe) was in de herfst van 2020 aanwezig bij de onderhandelingen met de lidstaten, verenigd in de Raad van de EU, en de Europese Commissie. Ondanks covid vonden de gesprekken tussen de onderhandelaars fysiek plaats, met maskers op, in zo groot mogelijke ruimtes. Een videomeeting was geen optie: ‘Dat werkt niet, omdat we tussendoor telkens met onze collega’s moesten kunnen overleggen over de laatste stand van zaken.’
Ondanks de inzet van het Europees Parlement werd al snel duidelijk dat de lidstaten niet erg op transparantie zaten te wachten. Ze werden daarin gesteund door Duitsland, dat toen voorzitter van de Raad was. Uit gesprekken met diverse bronnen blijkt dat Duitsland geen enkele speelruimte op dit onderwerp duldde.
Zo vertelt een hoge ambtenaar van het financiële departement van de Europese Commissie (op voorwaarde van anonimiteit) dat de Duitse regering in het geheel niets voelde voor een verplichting om informatie in centrale databases te verzamelen en publiekelijk toegankelijk te maken. De Duitse Europarlementariër Damian Boeselager (Groenen), die eveneens deelnam aan de onderhandelingen, bevestigt deze lezing. ‘Vertegenwoordigers van de Duitse overheid verzetten zich tegen de publicatie van de namen van de begunstigden, en zelfs tegen de verplichting om gegevenssystemen te gebruiken die onderling gegevens kunnen uitwisselen.’
Duitsland hield niet alleen openheid tegen, ook wil het onze vragen over hun beweegredenen niet beantwoorden. De andere lidstaten lieten het erbij zitten en hebben Duitsland niet tot een andere opstelling willen dwingen.
Boeselager vindt dat onverteerbaar. ‘Dit is geheel volgens het principe: als jij mij niet in de kaarten kijkt, zal ik jou niet in de kaarten kijken. In feite accepteer je zo dat er corruptie zal zijn.’
Gebroken belofte
Inmiddels zijn de eerste tientallen miljarden aan de lidstaten uitgedeeld; 66 miljard euro aan subsidies en 33 miljard euro aan leningen, om precies te zijn. Op maandag gaf de Europese Commissie de lidstaten het advies om nieuwe betalingen goed te keuren: 12 miljard aan Spanje en bijna 400 miljoen aan Slowakije. Maar bij wie de miljarden zijn beland, is dus een raadsel – dankzij de halsstarrigheid van de lidstaten.
Uit een rondgang die journalisten maakten die bij de Recovery Files zijn aangesloten, blijkt dat slechts enkele landen – waaronder Slowakije en Litouwen – bereid zijn om alle begunstigden van het fonds via één inzichtelijke website te ontsluiten. Opmerkelijk genoeg speelde ook Duitsland vorig jaar even met dit idee, blijkt uit interne stukken die Recovery Files-partner Die Welt inzag. Maar toen de regering hierover diverse ministeries consulteerde, stierf het voornemen een stille dood. Waarom? Ook hierover weigert de Duitse overheid vragen te beantwoorden.
Sommige landen, waaronder Nederland, verschuilen zich achter excuses zoals privacyregelgeving om (vooralsnog) geen openheid van zaken te willen geven. Maar volgens Transparantie-pleitbezorger Krzysztof Izdebski van de Open Spending EU Coalition gaat die vlieger niet op, omdat het niet gaat over het openbaren van privé-informatie; de begunstigden van het coronaherstelfonds ontvangen publiek geld, waarop toezicht mogelijk moet zijn. ‘In zijn algemeenheid zou niemand die steun krijgt van de overheid het recht moeten hebben dat dit geheim blijft.’
Ook onderzoeker Fazekas stelt dat het misschien voor natuurlijke personen ingewikkelder kan zijn of en hoe informatie wordt gepubliceerd, maar dat er zeker openheid moet zijn over de bedrijven die geld ontvangen. ‘Wie grote bedragen aan publieke middelen krijgt, kan worden gevraagd zijn identiteit te onthullen. Dat is eerlijk en eenvoudig, en evenredig.’
Bij andere EU-subsidies is openbaarmaking juist praktijk, zoals bij ontvangers van Europese landbouw- en visserijgelden. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is voor iedereen op te zoeken welke boerenbedrijven de afgelopen twee jaar subsidie ontvingen en hoeveel dat was. Volgens de RVO is deze ‘beperkte inbreuk op de privacy van subsidieontvangers gerechtvaardigd om een maatschappelijk belang te dienen’. Bovendien zijn er randvoorwaarden, zoals een grensbedrag van 1250 euro. ‘De subsidiegegevens zijn verder niet downloadbaar, maar alleen beschikbaar via een zoekfunctie. Met deze afspraken wordt de inbreuk op de privacy zoveel mogelijk beperkt,’ aldus de RVO.
Toch blijkt zelfs de Franse president Macron, die zich zo vurig uitsprak voor openheid, moeite te hebben zijn eigen principes na te leven. Toen een journalist van de Franse krant Le Monde bij de regering navraag deed waar de informatie over de begunstigden te vinden was, werd hij door de betrokken departementen van het kastje naar de muur gestuurd.
Na lang doorvragen meldt het Franse ministerie van Economische Zaken dat er geen enkelvoudige database met informatie zal worden ingericht, maar dat de data verspreid zal zijn over tenminste 25 ministeries die zich met de 400 afzonderlijke onderdelen van het Franse nationale plan bezighouden. Tot nu toe heeft geen daarvan die informatie met Le Monde willen delen.
Corruptiebestrijding
Zo blijkt in wel meer landen de informatie op zijn best verspreid te zijn over verschillende overheidslagen, en op zijn slechtst uitsluitend kan worden achterhaald via de moeizame weg van een wob-verzoek.
Zelfs de Europese toezichthouders, die volgens de regels wél verplicht inzage moeten krijgen in de boekhouding, staan voor een grote uitdaging
In de praktijk maakt die ontbrekende en versnipperde informatie het niet alleen voor journalisten ingewikkeld om uit te zoeken waar het geld belandt. Zelfs de Europese toezichthouders, die volgens de regels wél verplicht inzage moeten krijgen in de boekhouding, staan voor een grote uitdaging.
De Europese fraudebestrijder OLAF waarschuwde vorig jaar voor grote corruptierisico’s indien lidstaten weigeren mee te werken aan een eenduidige informatievergaring. De Europese Rekenkamer zegt desgevraagd nog niet te weten hoe zij straks de boekhouding kan controleren. ‘Betreffende de technische details van deze audits bevinden we ons enigszins op onzeker terrein,’ stelt de woordvoerder. ‘Waarschijnlijk zullen de lidstaten ons de data moeten overhandigen. Afhankelijk van het specifieke onderwerp, zullen we wellicht bij de autoriteiten van diverse overheidslagen te rade moeten gaan.’
Izdebski van de Open Spending EU Coalition hamert er op dat landen meer openheid van zaken moeten geven om corruptie, belangenconflicten en ander gesjoemel met publiek geld te achterhalen. Eerder bleek al dat hoe meer informatie over aanbestedingen openbaar wordt gemaakt, hoe kleiner de kans op geldverspilling wordt.
Missie
Om al deze redenen heeft Follow the Money besloten de taak op te pakken die de Europese Unie heeft laten liggen. We zullen het Recovery Files-onderzoek verder uitbreiden, met het doel zoveel mogelijk data boven tafel te halen en misstanden aan het licht te brengen.
Inmiddels hebben bijna veertig journalisten uit meer dan twintig Europese lidstaten zich bij deze missie aangesloten: we zullen de komende jaren in kaart brengen waar de 723 miljard euro van het coronaherstelfonds terecht komt.
Want zoals Macron het zo eloquent verwoordde: ‘Alle stimuleringspakketten zouden beschikbaar moeten zijn in open systemen, zodat burgers het geld kunnen volgen, en om verspilling en corruptie te voorkomen.’
Met medewerking van Ada Homolová en Peter Teffer.
48 Bijdragen
Raymond van den Berg
Als ik het artikel lees krijg ik accuut maagkrampen, zeker als ik het land Hongarije genoemd zie. Het schoothondje van Poetin
Frank Hagemans
Co Stuifbergen 5
Frank HagemansWietze van der Meulen 6
Co StuifbergenJeroen van der Smissen 3
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Jeroen van der SmissenJeroen van der Smissen 3
Wietze van der MeulenVoor mij hebben de zichzelf serieus noemende omroepen (en kranten) afgedaan, sinds ze grotendeels eenzijdig de regeringsboodschap verkondigen en zelfs de olifanten in de kamers opvallend verzwijgen en vergoelijken. Al die bijgedrukte subsidiepotten, de corruptie komt vanzelf al naar voren zonder onderzoek. Inkoppertje voor journalisten. Alleen niemand kopt hem in. En om uw vraag aan te halen: waarom is dat. Omroepen en kranten zijn onderdeel geworden van het establishment, de machthebbers die NL en de EU besturen.
Lange reactie op korte vraag en kreet.
Lia 4
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
LiaOverigens heb ik de journalisten van DPG-media hier wel over de vloer gehad en gezegd dat ik me primair door harde data laat leiden. Vragen ze ook nog waarom. Nou bijv. om zaken serieus te kunnen duiden. Kijken ze je ook nog raar aan. Dus die blinde vlek zie ik eerder bij anderen.
En hoeveel echt EU-kritische programma's zien we dan bij de zogenaamde serieuze omroepen? En het lijkt mij dat er voldoende inderwerpen zijn. Vluchtelingenopvang Lesbos om maar eens 1 te noemen??
Lia 4
Wietze van der MeulenWeet het oprecht niet. Vind het heel goed dat FTM dit heeft opgepakt, maar eigenlijk is het toch van de zotte dat de rest van de ‘vierde macht’ het zo laat afweten. Ook wat de EU en vluchtelingen betreft inderdaad.
En bedankt voor de kijktip. Moet wel eerlijk zeggen dat de enige ON aflevering die ik ooit heb gezien toevallig over stikstof ging, en dat daar echt niet veel van klopte (ben toevallig redelijk goed op de hoogte van het effect van stikstof op planten). Maar dat was een uitzending met iemand anders, dus ik ga er ook deze keer met open blik naar kijken.
Wietze van der Meulen 6
LiaLia 4
Wietze van der MeulenMaar zelf benadert ze stikstof net zo abstract: uit alles blijkt dat ze nog nooit echt goed om zich heen heeft gekeken buiten. Hoe groeien planten nu eigenlijk, hoe doen ze het op het boerenland en hoe daarbuiten?
Dat is de grote blinde vlek die ik steeds weer bij ‘rechts’ zie: men heeft niet door dat planten enorm verschillen in hoeveel stikstof ze nodig hebben.
Ja stikstof is gezond, maar elke soort heeft zijn eigen optimum en teveel is ongezond. Landbouwgewassen hebben (heel) veel meer stikstof nodig dan wilde planten. Vergelijk topsporters vs ‘gewone mensen': een topsporter moet misschien wel vijf keer zoveel eten als een leraar, een stukadoor iets daartussenin, een 80 jarige nog veel minder. Als je die leraar, stukadoor en 80 jarige evenveel laat eten als de topsporter, blijven ze niet gezond.
Daarom is het idee “boeren werken met planten dus ze weten wat goed is voor de natuur” veel te simpel. Intensieve productielandbouw is een heel ander vak dan natuurbeheer.
Nog een blinde vlek van Zwagerman is niet zien dat het overgrote deel van de opbrengst van veeteelt niet naar 'de boeren' gaat, maar naar veevoerhandelaren (de boer krijgt 10-15 procent, de veevoederhandelaar rond 50 procent https://www.ftm.nl/artikelen/boer-en-veehouder-ontzien).
Die veel te grote veestapel is niet in het belang van ‘de boeren’ maar van de industrie.
Daarbij is het vooral de intensieve veehouderij die stikstofoverlast geeft. Dus Zwagerman kan wel lacherig doen over die 'schattige rechtenstudent die niet begrijpt dat je voor bier ook boeren nodig hebt’ (18’), zelf begrijpt ze niet dat een gersteveld veel minder stikstof uitstoot dan een varkensstal.
Meer aandacht voor de echte 'harde feiten' is ook hier zeer gewenst.
John Janssen 4
LiaAls we de veestapel moeten halveren, neem je een hele grote hap uit de vlees export miljarden!
Lia 4
John Janssenhttps://www.vn.nl/boeren-macht/ (vandaag gratis te lezen)
Lia 4
John Janssenhttps://www.nu.nl/binnenland/6210695/miljardenconcerns-hebben-flinke-vinger-in-de-pap-bij-boerenprotesten.html
Wietze van der Meulen 6
LiaBossen zijn gekapt voor ijzerproductie (o.b.v. oer) in een nog grijzer verleden. Nadien weer voor de schepen voor onze handelsvloten etc.
We "prutsen" al duizenden jaren aan ons landschap. Elke zet heeft ook invloed op de nutriëntenhuishouding. Waar vind je in Nederland nog natuurlijke bodems?
Minder stikstof gaat veel van deze problemen niet oplossen denk ik. Door ons bodemgebruik zijn bodems wel (nog) gevoelig(er) geworden voor verzuring.
Dit vooral op de van origine reeds schrale zandgronden (en door de mens nog schraler gemaakt).
Ook zijn grondwaterstromen bijv. verstoord door ontwatering waardoor beekdalvegetatie wordt kortgesloten en veel minder mineraalrijk water krijgt.
Je zult wel naar het totale systeem moeten kijken. Daar zie ik nog weinig van.
Wat wel aardig is, zijn initiatieven om tot bossen te komen die uit veel meer soorten bestaan waardoor het bodemleven ook weer de strooisellaag kan omzetten in opneembare nutriënten. Ook binnen natuurbeheer is nog veel verbetering mogelijk.
Lia 4
Wietze van der MeulenDaar kan ik het alleen maar 100 % mee eens zijn. Alles werkt in op alles. Je hebt daar al vaker op gewezen (ook bijv. met energie) en dat vind ik helemaal terecht.
Wat mij dan wel erg verbaast in de stikstofdiscussie is dat critici van het modeldenken van de overheid (kritiek waar ik me grotendeels in kan vinden!) zelf net zo goed in abstracties blijven hangen!
Ze vechten de modellen aan maar tonen zelf ook geen interesse in de echte feiten.
Waarom kijken ze niet met eigen ogen buiten, naar wat er groeit, rondkruipt en rondvliegt? Of in eigen tuin/plantenbak uitproberen wat het effect is van meer of minder pokon op verschillende soorten?
Zien ze het verschil met bermen en weilanden van veertig jaar geleden niet? Die variatie die je nu in Frankrijk en Duitsland nog steeds kan zien, waarom is die in NL verdwenen?
En waar komt toch dat frame vandaan dat boeren weten waarover ze praten en boswachters niet?
Waarop baseren ze hun stellige overtuiging dat minder stikstof geen problemen zal oplossen? Laten we niet van veronderstellingen en modellen uitgaan, maar van waarnemingen, feiten!
Als ik naar het totale systeem kijk, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat een handjevol boeren (iets tussen 0,1 en 10 procent van alle boeren) samen met een handjevol banken, toeleveranciers en afnemers goud geld verdient aan een extreem intensieve bedrijfsvoering. Terwijl ruim 90% van de boeren én ruim 99 % van de bevolking én de natuur opdraaien voor de schade die dit handjevol Big Agro bedrijven veroorzaakt.
Illustratief: https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/als-deze-25-boeren-stoppen-lijkt-de-stikstofcrisis-voorbij-maar-zo-simpel-is-het-niet~bdb8683e/
Waarom persé zo grootschalig belastinggeld blijven pompen in die 0,1-10 procent Big Agro?
Frank Pollet
Co StuifbergenRichard Savelkoul
Co StuifbergenJohn Janssen 4
Frank HagemansJan Ooms 10
Frank HagemansTheo van Beuningen 4
Marco Fredriks 4
Vincent Huijbers 9
Met verontwaardiging heb ik het stuk gelezen. Ik herinner me vooral dat het 'gedoe' en dat het onderhandelingsresultaat triomfantelijk door Wopke Hoekstra werd gepresenteerd.
Vooral de eis van hervormingen als tegenprestatie voor gelden uit het fonds worden betekenisloos als de transparantie van die uitgave niet ook is gewaarborgd. Zeker als blijkt dat Nederland achteraf op beide punten zelf zo min mogelijk wil leveren.
Het beeld dat opdoemd is een opportunistisch verbond dat vooral bestaat voor de eigen (corporate)belangen in plaats van de meerwaarde van het geheel. Door tijdens de onderhandelingen op de populistische trom te slaan en vervolgens de controle aan de journalistiek over te laten wordt de Europese burger dubbel benadeeld.
Lia 4
Vincent HuijbersUitstekend initiatief inderdaad van FTM! veel succes met doorpakken!
Justus van Melissant
LiaWietze van der Meulen 6
Justus van MelissantJohn Janssen 4
En ja Hongarije is wederom genoemd, waar zo open en bloot gierend corrupt wordt omgegaan met EU miljarden. En baf, ik trap een open deur in, het is niet alleen Hongarije hoor!
Mag toch hopen dat in het team van Europese journalisten tenminste één Duitse zit, die zijn regering door blijft zagen over het "waarom" van non-transparantie.
En ja, we wisten dat Juncker de helft van de tijd redelijk bezopen was, maar deze Dame lijkt toch ook een verregaande sherrykeur te nemen.
En dan te bedenken dat wij, de EU, onze centen, ook nog even x100 miljard naar Afrika gaan sturen als zijnde economisch stimulering pakket, onder het mom van "dan blijven ze tenminste daar"! Totaal van de ratten besnuffelt. Ik begrijp wel waarom Boris geregeld inner circle party's geeft.
Succes met de vinger aan de pols!
Lise Witteman 1
John JanssenEn we hebben Hans-Martin Tillack van Die Welt aan boord, die geeft nooit op :)
John Janssen 4
Lise WittemanWietze van der Meulen 6
John Janssenhttps://www.swr.de/swraktuell/baden-wuerttemberg/akw-laufzeit-verlaengerung-streit-gruen-schwarz-100.html
Of, stakende Uni-kliniken in NRW en dan ook nog lege Krankenkasse.
https://www1.wdr.de/nachrichten/landespolitik/streik-uniklinik-landtag-gesetz-100.html
https://www.tagesschau.de/inland/gesellschaft/krankenkassen-warnung-finanzierung-luecke-101.html
We krijgen straks een tsunami aan problemen ben ik bang (tegelijkertijd).
Richard Savelkoul
Wietze van der MeulenWe worden door onze zogenaamde leiders een wereld ingezogen waar ik niet voor gekozen heb. Moet de hele shit lijdzaam aanzien.
John Janssen 4
Wietze van der MeulenDat en het feit dat de Duitsers totaal niet flexibel zijn met dit soort vraagstukken. Dat men centrales niet langer open kan houden omdat het personeel al de (vervroegd) pensioen datum heeft ingepland, en er geen nieuw personeel is opgeleid. Weet nu niet of ik dat laatste serieus moet nemen, of dat het 'kwatsch' is?
Jeroen van der Smissen 3
Wat schetst mijn verbazing: géén daders genoemd. Of toch, jawel, natuurlijk: de EU-craten noemen hun eigen usual suspects: EU-kritisch Hongarije, namelijk Orban, voetbalstadion. En Polen, namelijk rechtstaat. Beide zondebokken hebben echter helemaal niets te maken met dit onderzoek omdat het strooien van de coronamiljarden (ons belastinggeld mensen, NL is nettobetaler) is begonnen in 2020. Het Orban voetbalstadion (en de snelweg ernaartoe) en het gedoe met de rechtsstaat in Polen speelden ver vóór corona.
Is that all you have to say, hoogbetaalde EU toezichtsambtenaar? Yes, that's it. Want geen van de lidstaten wil openheid geven, op een enkel zwaar gesubsidieerd NATO staatje na. Macron praat intussen met gespleten tong zoals we van hem en zijn voorgangers gewend zijn (al sinds de oprichting met per se een tweede Franse vergaderlocatie).
Nu weet ik waar die boterberg van toen is gebleven: verdeeld over de hoofden van de EU-craten die deze mega sinterklaaspartij hebben geregeld zonder enig controlemechanisme. Een gratis pinautomaat die ons in NL ook bekend voorkomt. Namens die paar kritische belastingbetalers die we in NL nog hebben: EU bedankt weer hè.
En FTM zet 'm op! Aan de "gerelateerde artikelen" hierboven zie je al meteen hoe belangrijk jullie bezig zijn.
PS - ik mis nog steeds de held Van Buitenen.
John Janssen 4
Jeroen van der SmissenB) juist omdat we de ervaring hebben met Hongarije zal juist hier een goede controle van besteding van fondsen nodig zijn. Als dan blijkt dat de Brusselse sufferds helemaal geen controle gaan uitoefenen (buiten een huttetrutten aanvraagformulier) is het de kat op het spek binden.
Jeroen van der Smissen 3
John JanssenAd B) Eens. Plus de ervaringen met oa Italië, Griekenland, Bulgarije, Roemenië, Spanje en wie ik nog vergeet.
John Janssen 4
Jeroen van der SmissenDus normaliter zeg je dan, "je houdt je menig maal niet aan de regels die we hebben afgesproken, dus hier scheiden onze wegen". Maar neen, zoals we wel eens mij krijgen op de buis is het meer van "wat fijn dat u (Orban) er ook weer bij kan zijn", kusje kusje!
Tis goed dat we ooit een Unie hebben opgericht. Maar het loopt nu niet alleen de spuigaten uit, maar complete dammen dreigen door te breken.
Smeer mij extra goed in, en ga weer Joop Zoetemelk spelen:-)
Jeroen van der Smissen 3
John JanssenNaast Van Buitenen mis ik daarom ook de Britten.
Lia 4
Jeroen van der Smissenhttps://www.ftm.nl/artikelen/oude-kabinet-knutselde-met-private-partijen-toch-aan-nationaal-plan-eu-herstelfonds
https://www.ftm.nl/artikelen/recovery-files-automotive-sector
Jeroen van der Smissen 3
LiaFrancois peters 2
Wat een verdorven wereld zijn we in terecht gekomen.
In NL en Europa : smerige liegende politici.
Martine Groenendijk 5
Francois petersPatrick Emmett 1
Dit sluit (uiteraard) aan bij het FTM artikel over het herbenoemen van corona fonds gelden om er nu andere doelstellingen mee te behalen. Het wekelijkse Sinterklaasmoment van Von Leyen.
We kunnen toch niet stellen dat we in Europa dit systeem hebben willen opbouwen?
Waardevol artikel!
Roland Horvath 7
Patrick EmmettDe EU is steeds meer onstabiel. Ten andere de VS zijn ook steeds meer onstabiel aan het worden.
Het federale hooggerechtshof in de VS met slechts negen rechters die benoemd zijn voor het leven, is bestemd om de wetten van de democratisch gekozen leden van de wetgevende macht te dwarsbomen. Met als excuus dat de wet, bijvoorbeeld het recht op abortus voor vrouwen, niet in overeenstemming is met de federale Grondwet. De VS grondwet dateert van 1789, dus 233 jaar oud, gedateerd en vaag.
Het is dus redelijkerwijze niet mogelijk om te besluiten dat een federale wet niet in overeenstemming is met de VS Grondewet, zodat zo'n uitspraak in de regel puur willekeur is. En afhankelijk van de gezindheid van de rechters, nu eens zo en dan weer anders: Het creëert een grote rechtsonzekerheid. En er komt nog meer, veel meer.
Donald Trump was de zelf verklaarde vijand van de informatie verstrekking door de media, want die verspreiden volgens hem leugens en bedrog. Als Trump herkozen wordt in 2024, dan is er binnen het jaar een wet die verbiedt een andere mening te verkondigen dan wat de VS overheid heeft gezegd. Aan die wet is reeds gewerkt, maar de wet was niet klaar terwijl Trump nog in functie was.
De EU kan binnen korte tijd uiteenvallen, en evengoed de VS: De verschillen zijn te groot tussen de diverse staten.
Robert Voorhoeve 4
Misschien alleen in Nederland ?
Een artikel in de New York Times International stelde tamelijk recent dat de grove, corrupte handelwijze van toekenning aan de orde in een pagina-groot artikel. De grootste ontvangers blijken aan de absurde regel te voldoen : hoe meer hectares, hoe meer subsidie !
Ik meen te hebben begrepen dat de subsidie juist bedoeld was om de arme boeren te ondersteunen.
Behalve de verkeerde boeren, ben ik bang dat diverse staatshoofden - graaiers ermee vandoor gaan.
Ik vroeg vorig jaar een Europarlementariër wat er aan deze misstanden gedaan kon worden.
Het antwoord was : bijna niets. De boeren + veevoeder industrie etc. belangenclub lijkt zich verschanst te hebben in hun kolossale EU - spaarpot. Hoe doorbreek je een dergelijk a-sociaal collectief ??
Succes en hulde wat jullie al bereikt hebben, robert voorhoeve
bouke bunnik 1
Robert VoorhoeveMaarten van Eeuwijk 2
Wim Verver 5