Liever een caloriebom dan een clusterbom

De boze herrieschoppers van de Telegraaf en GeenStijl willen een dikke streep zetten onder het pakt met Griekenland. Peter Verhaar heeft er een andere kijk op.

De Telegraaf is heel erg boos op Griekenland en vuurt al een paar dagen clusterbommen af op de Acropolis. GeenStijl is boos op Griekenland. GeenStijl auteurs JohnGalt en Pritt Stift vinden dat de maat vol is en dat Nederland hier en nu een streep moet trekken. Hup, verlies nemen en Griekenland uit de eurozone gooien; wegwezen, αποχαιρετισμ?ς. Wilders zal met plezier de 4600-ste 'stijlloze' worden. Ben ik het hier mee eens? ja en nee. Vorig jaar mei was ik met een grote groep familieleden in Griekenland en heb met eigen ogen gezien wat een sukkels wij zijn en hoe de Grieken de woord 'dèmos krateo' een geheel eigentijdse invulling gaven. Belasting betalen, vergeet het maar. Na elke maaltijd kregen we allemaal gratis een Magnum; ja, dat kan ook als er geen BTW wordt gerekend en inkomstenbelasting een Noordeuropees verschijnsel is.

 

Geen Zweedse witte broden voor de Grieken, maar...

Griekenland heeft er een zooitje van gemaakt, maar wij wisten het echt allemaal. Zo'n beetje elke econoom waarschuwde bij de toetreding van Griekenland tot de euro dat het land alleen met boekhoudfraude aan de eisen van het Stabiliteitspact kon voldoen. Maar ja, zowel Frankrijk als Duitsland hadden het 'verdrag van Maastricht' al in de Rijn gedumpt (lees de biografie van Duisenberg) en Zalm  'il duro' was op de Zuideuropese barbecue al een zacht hapje geworden.

Maar waarom kon en moest Griekenland bij de euro? Dit zei bundesbankpresident Tietmeyer in 1999: "de monetaire unie is een solidariteitsgemeenschap". Met andere woorden, de euro is het cement van de politieke Europese Unie en de economie is niet meer dan de eerste afgeleide. Doel? Het voorkomen dat Duitsland en Frankrijk hun geschillen met bommen oplossen in plaats van woorden. Lees de biografieën van de grondleggers van de EU, Monnet en Schumann, er nog maar eens op na. De oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) in 1951 was vooral een niet-aanvalsverdrag tussen Duitsland en Frankrijk (plus Italië en Benelux). En geopolitieke motieven spelen nog altijd een rol. Griekenland trad in 1981 toe tot EU, vijf jaar eerder dan Spanje en Portugal.

 

Liever die Magnum
Vrede in Europa mag wat kosten, hoewel het lijkt alsof dat besef alleen bij de 'babyboomers' te vinden is. Wilders kiest de populistische route en vergeet welke welvaart Nederland te danken heeft aan Europa. Maar de grens lijkt wel bereikt. Wat te doen? Een echte fiscale unie is gewenst, maar lijkt verder weg dan ook. Een pas op de plaats voor Europa is nodig. Laten we niet net als het Europese songfestival heel Zuidwest Azië op sleeptouw nemen. Griekenland moet via harder werken, een goed belastingsysteem en privatisering zichzelf gaan redden.

Maar het staat voor mij buiten kijf dat we deel van de schuld zullen moeten kwijtschelden en dat banken ook een deel van de last zullen moeten dragen (bijv. op deze manier). We moeten het probleem ook niet groter maken dan is; de Griekse economie is paar procent van Europa en veel Griekse burgers hebben geld op buitenlandse banken staan. De Jager moet stoppen met stoere taal want hij kan dat niet waarmaken (zie hier) en hij speelt Wilders in de kaart. Nederland is een van de grondleggers van Europa. Ik zal op vakantie in Griekenland voortaan mijn eigen Magnum betalen.