Liever WC-papier dan dollars

4 Connecties

Relaties

FED Bernanke Aandelenmarkt

Werkvelden

Economie
2 Bijdragen

De Amerikaanse centrale bank FED zit vast in zijn eigen geldpersbeleid, constateert belegger Jan Dwarshuis. De volatiliteit op de beurs zal de komende jaren verder toenemen, verwacht hij. Maar voor WC-papier is altijd een markt. Misschien een goed alternatief voor uw dollars?

Pfäffikon SZ, Zwitserland – We hebben te maken met één van de wonderlijkste weken op de financiële markten sinds decennia. Wanneer ik teruggraaf in mijn data kom ik ergens in 1980 terecht om deze bewegingen te doorgronden. Ze zijn complex en lastig in te schatten. Eerst was er het probleem Syrië dat handig door Poetin van tafel werd geveegd. Ik vond dat hier in Genève een knap staaltje diplomatie van de Russen. Vervolgens gooide afgelopen zondag havik Larry Summers de handdoek in de strijd om het voorzitterschap van de FED. En als klap op de vuurpijl besloot Ben Bernanke – de huidige president van de FED – de geldpers doodleuk nog verder vuurrood te laten aanlopen.   Sommige glazenbollenkijkers hadden het allemaal al lang voorzien. Ik ben van mening dat de markt zich niet laat voorspellen, het enige wat zin heeft is om posities dusdanig te positioneren dat risico en rendement in verhouding staan bij bepaalde beursbewegingen. Niemand heeft de afgelopen ontwikkelingen kunnen voorspellen, ook de glazenbollenkijkers niet.  

Dollar is your problem

Naar mijn idee zit de FED gevangen in haar eigen geldpersbeleid. Overigens vind ik Ben Bernanke een slim en sluw bestuurder. Maar dat neemt zeker niet weg dat de problemen van de FED van tafel zijn. Zoals u weet heeft de VS het monopolie op de grootste geldmachine van de wereld, en daar maken ze handig gebruik van. Inflatie is nog geen issue en wat er voor de rest met de dollar gebeurt zal de VS een rotzorg zijn. 'The dollar is our currency, but your problem.' Het zijn de beroemde woorden van vier decennia geleden tegenover een Europese delegatie van John Connally, de Treasury Secretary van de verguisde president Richard Nixon. Sinds die tijd is er niets veranderd.
Beleggers zullen dichter op de bal moeten zitten. Dat schept kansen maar maakt het spelletje ook een stuk ingewikkelder

Draghi belt Bernanke

Wat overblijft is de broze economie. Het wil maar niet vlotten met de creatie van banen in de VS. Maar ook in Europa kunt u daarover inmiddels meepraten. Draghi en Bernanke stemmen alles netjes af. Een reden om de geldpers te laten doorhollen kan op verzoek van Draghi gekomen zijn, dat zou mij niet verbazen. Een andere legitieme reden kan de sterk opgelopen rente zijn. Misschien is Bernanke zich wel een hoedje geschrokken over deze ontwikkeling. De recente verschuivingen binnen het financiële spectrum spreken immers boekdelen.   Wat mij opvalt is dat de reacties steeds sneller volgen. Mijn inschatting is dat daardoor de volatiliteit op de beurzen de komende decennia verder zal toenemen en dat beleggers dichter op de bal moeten zitten. Dat schept kansen maar maakt het spelletje ook een stuk ingewikkelder, zoals we de afgelopen weken aan den lijve hebben kunnen ervaren.  

WC-papier

Is er dan niets om veilig in te beleggen?, zult u zich terecht afvragen. Zoals u wellicht weet struin ik de hele wereld af naar degelijke beleggingen. Misschien is 100% zuiver pleepapier iets voor u in plaats van de dollar? Volgens activistisch investeerder Jeffrey Smith is toiletpapier een 'beautiful, beautiful business'. De handel in toiletpapier genereert een sterke voorspelbare vrije kasstroom en heeft de neiging om te opereren als een oligopolie in lokale markten, aldus Smith. Doe er uw voordeel mee, zou ik zeggen.   Rest mij u een goed weekend te wensen.  
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.