Limburgse miljonair ontkent in Ghanese ontuchtzaak

1 Connectie

Relaties

Arthur Paes
4 Bijdragen

De Limburgse miljonair Arthur P. die in Ghana wordt verdacht van ontucht met een minderjarig meisje, probeerde eerder publicatie over de zaak op FTM te verhinderen. Hij ontkent verdachte te zijn.

 'Als het waar is mag je me ophangen. Je mag me levend begraven en tweehonderd jaar onder de grond laten zitten,' zei Arthur P. op de redactieburelen van FTM. Aanleiding voor zijn bezoek anderhalve week geleden was een artikel dat FTM had gepubliceerd over het rumoer dat in de Ghanese media is ontstaan rond de aangifte tegen hem wegens ontucht ('defilement') met een minderjarig meisje. 

 
Arthur P., een kleurrijke Limburger die de afgelopen jaren regelmatig op televisie is verschenen, ontkende tijdens dat gesprek dat hij überhaupt wordt verdacht. Hij stelt dat hij het slachtoffer is van een frame up. Een zakelijk conflict met zijn voormalige Nederlandse werknemer Jan Wubbeling was de reden om tegen hem een, naar zijn zeggen valse, aangifte te doen. Volgens Arthur P. is enkele maanden geleden door het Ghanese openbaar ministerie vastgesteld dat het om een frame up ging. De berichten dat hij nog als verdachte werd beschouwd, zouden zijn ingestoken door de voormalige werknemer en diens vrouw, die zich hebben opgeworpen als voogd van het meisje. Met grote stelligheid beweerde P. dat het onderzoek tegen hem werd gestaakt nadat gebleken zou zijn dat de aangifte vals was. 
 
'Ik ben niet alleen geschrokken, ik ben verbijsterd door dit verhaal,' zei P. 'Het is onwaar en onjuist. Het gaat hier om een hetze die tegen mij wordt gevoerd door de rancuneuze ex-directeur van mijn hotel in Accra, Jan Wubbeling. Hij heeft alles uit zijn duim gezogen. Ik kan alles weerleggen.' Arthur P. betichtte FTM van smaad en dreigde onder meer met juridische stappen toen FTM weigerde het bericht van zijn site te verwijderen. 'Ik ga jullie kapot maken.'
 
Nu blijkt echter dat het onderzoek wel degelijk nog liep en dat de vervolging zal worden hervat, zo bericht nieuwsagentschap Novum donderdag 12 juli. Zoals ook in het artikel van FTM werd vermeld, waren er twijfels gerezen over een verklaring van het meisje waarin zij haar beschuldigingen herriep. Dat zou onder dwang zijn gebeurd. Novum heeft de ruwe, niet-geredigeerde versie van de videoverklaring gezien. Het bericht van het persbureau werd donderdag onder meer overgenomen door Nederlands Dagblad  en de Telegraaf.  Deze laatste krant publiceerde in het artikel een foto van P. gehuld in traditionele Ghanese kledij met een balkje over zijn ogen. 
 
'Koning van Somey'
De Nederlander, die een zogenoemde development chief is van de provincie Somey, zou volgens de verklaring die het meisje heeft afgelegd haar vanaf haar achtste hebben gedwongen tot seksuele handelingen. Het meisje is een halfwees en werd financieel ondersteund door Arthur P. Ze heeft ook verklaard dat de Nederlander twee andere minderjarige meisjes heeft misbruikt in zijn hotel in Accra. FTM beschikt over een kopie van het politieverslag naar aanleiding van de verklaring.
 
FTM publiceerde het artikel over de achtergrond van deze zaak naar aanleiding van het artikel 'Paradijs voor pedo's'  van het blad OneWorld waarin het kindersekstoerisme naar Ghana aan de kaak wordt gesteld. Bij nader onderzoek bleek er over de aangifte uitgebreid in de Ghanese pers te zijn bericht en werd duidelijk dat het ging om de Nederlander Arhur P., die in Ghana als chief van Somey een publieke status geniet en derhalve met naam en toenaam werd genoemd. 
 
Bizar
De zaak heeft door de vele juridische wendingen en beschuldigingen over en weer een bizar karakter. Zo beweert Arthur P. onder meer dat het meisje ouder is dan ze zegt en dat de Nederlander Jan Wubbeling een moordaanslag op hem heeft beraamd. 'Ik beschik over een bandopname waaruit blijkt dat  Wubbeling mij samen met een aantal ex-werknemers om het leven wilde brengen en begraven in de tuin naast mijn hotel,' zei hij tegen FTM.
 
Wubbeling heeft dat echter ontkend en gezegd dat de moordaanslag door Arthur P. zelf in scene is gezet om hem zakelijk buitenspel te zetten. De Nederlander die al jaren in Ghana woont is na de aangifte van Arthur P. kort in hechtenis geweest, maar is nu op vrije voeten.
 
Volgens Arthur P. doet de Ghanese justitie nu onderzoek naar Wubbeling, en niet naar hem. Uit Wubbelings persoonlijke memoires, die P. van diens pc heeft weten te halen, zou zijn motief blijken. FTM heeft deze memoires onder ogen gehad, maar ze wijzen niet op het voorbereiden van handelingen tegen P.  
 
Arrestatiebevel
In een artikel van ModernGhana.com werd enkele dagen geleden een medewerker van de politie geciteerd die zegt dat P. in hechtenis zal worden genomen voor nader onderzoek als het openbaar ministerie daartoe opdracht geeft. Novum zegt dat het openbaar minister inmiddels heeft bevestigd dat er een arrestatiebevel zal worden uitgevaardigd.  
 
Na het verschijnen van het artikel in OneWorld over het kindersekstoerisme in Ghana heeft Groen Links-tweedekamerlid Tofik Dibi onlangs kamervragen gesteld over de Nederlandse aanpak van deze kwestie. Daarin komt, zonder zijn naam te noemen, ook de zaak-Arthur P. in voor. De kamervragen van Dibi trokken in Ghana aandacht van de pers.
 
Reactie P. 
Naar aanleiding van de nieuwe ontwikkelingen gaf Arthur P.'s advocaat J. Thomassen afgelopen maandag de volgende reactie:
 
'In opgemelde kwestie kan ik u berichten, dat cliënt in Ghana verblijft, niet gearresteerd is, en dat hem tijdens zijn verblijf aldaar zijdens justitie is meegedeeld, dat het onderzoek is afgerond, en dat daaruit is gebleken dat hem ter zake geen enkel verwijt treft.
Zodra ik een schriftelijk stuk zijdens justitie in Ghana heb ontvangen, zal
ik u dat doen toekomen.'
 
FTM heeft dat schriftelijk stuk echter nog niet ontvangen.
 
In een telefonische reactie laat Arthur P. donderdagochtend vanuit Ghana weten dat er wat hem betreft niets aan de zaak is veranderd. 'Het onderzoek richt zich niet tegen mij, maar juist tegen de mensen achter de valse aangifte. Ik ben nu in Ghana en kan me vrij bewegen. Ik herhaal het nogmaals: er loopt geen onderzoek tegen mij, ik ben geen verdachte. Het is gewoon een lastercampagne die tegen mij is opgezet.'
 
P. was naar eigen zeggen al op zijn twintigste miljonair. Zijn vermogen zou hij hebben verdiend met onder meer de handel in juwelen en vastgoed. Hij was ooit vermeld in de Quote 500 van Rijkste Nederlanders, maar kwam in de laatste versie van deze lijst niet meer voor.