Coronacrisis

De redactie van FTM volgt de situatie omtrent het coronavirus (SARS-CoV-2). In dit dossier verschijnen alle relevante artikelen en updates over de pandemie. Lees meer

Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het virus daar een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde.

Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie. Wereldwijd gingen landen 'op slot';  beurzen maakten een enorme duikvlucht. Al met al is met het coronavirus een crisis van historische proporties ontstaan.

De uitwerking van de coronamaatregelen op de wereldeconomie is, net als het virus zelf, nog grotendeels onbekend. Wat we al wel kunnen vaststellen: een nieuwe economische crisis is begonnen. Die zal overal pijn opleveren, en de maatregelen die we nu nemen zullen bepalen hoe de economie van de toekomst eruit zal zien. 

Nieuwe vragen doemen op: welke oplossing dient welke belangen; welke vragen raken ondergesneeuwd; hoe verdelen we de schaarse middelen, en hoe houden we essentiële diensten en structuren overeind? 

69 Artikelen

Live uitzending: de macht van multinationals in tijden van crisis

Kijk hier de registratie van de uitzending terug

Het Nederlandse beleid van spaarzaam testen op het coronavirus is voor een belangrijk deel ingegeven door een tekort aan laboratoriummaterialen. Farmaceut Roche heeft een recept voor de vloeistof waarmee mensen op Corona getest kunnen worden. In Nederland is 80% van de laboratoria afhankelijk van de producten van dit bedrijf. Dat levert problemen op, omdat de vraag naar testen enorm is en Roche deze vraag niet aan kan. Bedrijfsgeheimen en de machtsposities van dit soort multinationals maken zorginstellingen kwetsbaar. Hoe groot is de macht van deze bedrijven in tijden van crisis? Kunnen we de verhoudingen beter inrichten in de toekomst?

In dit programma gaan onderzoeksjournalisten in gesprek met experts.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden

Dit artikel zit in het dossier

Coronacrisis

Gevolgd door 7399 leden

De redactie van FTM volgt de situatie omtrent het coronavirus (SARS-CoV-2). In dit dossier verschijnen alle relevante artikel...

Volg dossier