
Ruimte is een schaars goed in Nederland. Wie trekt in deze strijd aan het langste eind? Lees meer
We willen natuur en recreatie, maar er moeten ook woonwijken en energiecentrales worden gebouwd. De stikstofcrisis dwingt tot het maken van scherpe keuzes. Wie trekt in deze strijd aan het langste eind? En wie delft het onderspit? In dit dossier trekt Follow the Money het land in om dat te onderzoeken.
In de strijd om openbare ruimte gaat het vaak om ontwikkelingen waar veel (belasting-)geld mee gemoeid is. Bij wie komt dit geld terecht? Wordt het in dienst van de samenleving besteed? Het is regelmatig moeilijk te controleren. Bovendien is de openbare ruimte van ons allemaal: hoe meer die onder druk komt te staan, des te belangrijker het is om een vinger aan de pols te houden hoe deze wordt ingericht.
Podcast | Waar gaan we huizen bouwen?
Tientallen grote bouwlocaties door klimaatverandering ongeschikt voor woningbouw
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
Boeren profiteren met meer dan een half miljard euro van vrijstelling OZB
Vijfde keer uitstel Omgevingswet dreigt na negatief ICT-advies
Door Den Haag aangestelde gezaghebber van Bonaire laat illegaal de kust volbouwen
Ambtenaren kunnen waarschuwen wat ze willen, de Omgevingswet moet een goednieuwsshow zijn
Hugo de Jonge wil de verroompottisering van Nederland niet stoppen
Waterexpert over klimaatverandering: ‘Als we nu niet vooruit denken, moeten we later te veel doen in te korte tijd’
Bouwplannen VVD-Kamerlid sluiten naadloos aan op lobby van speculanten
© Markus Spiske
Terugkijken: De ongelijke strijd voor natuurbehoud
Donderdagavond organiseerde Follow the Money samen met Pakhuis De Zwijger een livecast over de ongelijke strijd tussen de overheid, ondernemers en burgers die opkomen voor een natuurbelang. Uit ons onderzoek blijkt dat de overheid nogal eens haar eigen regels aan de laars lapt.
‘Bij natuur versus economisch belang is de natuur altijd de zwakke partij,’ zegt Astrid Stokman. Ze is procesbegeleider en treedt op als bemiddelaar tussen de burger en de provincie, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat in een conflict over de ‘verondieping’ van de Vonkerplas in het Gelderse Dreumel. Stokman is een van onze gasten in Pakhuis De Zwijger.
Aanleiding voor het livecast-gesprek is ons artikel ‘Burgers die strijden voor natuur staan meteen 2-0 achter’. Daarin beschrijven we het landgoed Rhederhof in Rheden (Gelderland) waar een projectontwikkelaar huizen wil bouwen, en omwonenden daartegen in verzet komen.
Formule 1
Nergens botsen de belangen harder dan bij projecten die ten koste kunnen gaan van de natuur. Dat blijkt ook in ons gesprek. Zo proberen inwoners van Winterswijk al jaren een waterplas te redden en speuren andere burgers als detectives langs de Maas naar plastic, maar zijn ondernemers in Zandvoort juist maar al te blij met de komst van de Formule 1. Want ‘als het Circuit blij is, is Zandvoort dat ook.’
Als de burger in zijn directe omgeving de consequenties ondervindt is het vaak al te laat: contracten zijn getekend, investeringen gedaan
Zo vertellen onze gasten vanuit verschillende posities hun verhaal. Maar over één ding zijn ze het eens: het schort aan handhaving. Milieuregels worden slordig nageleefd, slecht gecontroleerd en soms zelfs door overheden naar hun eigen hand gezet. De verliezer is altijd de natuur, zoals Astrid Stokman treffend stelt.
Omdat de ontwikkeling van milieuwetgeving zich afspeelt achter de schermen lijkt iedere ingreep in de natuur een incident op zichzelf. En pas als de burger er in zijn directe omgeving mee wordt geconfronteerd, ondervindt hij de consequenties. Dan is het vaak al te laat: plannen zijn gemaakt, contracten getekend en investeringen gedaan.
Dubieuze adviesbureaus
In een komende reeks artikelen laat Follow the Money daarom zien dat dit onderwerp de incidentele casus overstijgt: milieuhandhaving wordt uitgekleed, adviesbureaus spelen soms een dubieuze rol. Hoe kan een gemeente handhaven als ze tegelijkertijd geld tekort komt voor natuurbehoud en projectontwikkelaars met lucratieve contracten zwaaien? Hoe kan een adviesbureau onafhankelijk blijven als het tegelijk afhankelijk is van het geld van een opdrachtgever? Deze en andere kwesties zoeken we voor u uit.
Voor deze artikelenreeks hebben we ook uw hulp nodig. We kregen al veel tips en reacties waaruit blijkt dat het onderwerp overal in Nederland speelt: Bebouwing van beschermd duingebied, windmolens en zonneparken die mogelijk in strijd zijn met natuurbehoud, tot en met de verbouwing van landgoed Soestdijk.
Heeft u ook een voorbeeld van natuurgebied dat moet wijken voor een bouwproject? Of van een adviesbureau dat niet helemaal onafhankelijk heeft gehandeld? Of vindt u dat het allemaal juist wél goed geregeld is met de natuurbescherming in Nederland? We horen graag van u.
18 Bijdragen
Hetty Litjens 6
De opbrengsten zijn nog steeds niet voldoende om de kosten te dekken, zelfs na tien jaar exploitatie met grote festivals als Amsterdam Open Air. De schade aan de bodem en de ecologie is aanzienlijk.
De Raad van State heeft al drie besluiten tot verlening van omgevingsvergunningen nietig verklaard, toch gaat het college van Amsterdam, nu een 'groene en democratische' coalitie, door met dit beleid en wil door herinrichting nog meer commercie in het Gaasperpark.
Amsterdam Open Air had telkens plaats tijdens de broedtijd, in een NNN-natuurgebied!
Hoe kan dat?
Lala K.O.H
Hetty LitjensMerko Tigelaar
Hetty Litjens 6
Merko TigelaarPaul Sporken 10
Wie beschermt eigenlijk de kuststrook hier tegen?
Ard P. 2
Arne van der Wal 10
Ard P.Hetty Litjens 6
maud arkesteijn
Kees Koudstaal
Ps. Schrijver dezes maakt deel uit van de Baarnse gemeenteraad.
Mauk den Boer
Noel Swennenhuis
https://www.dvhn.nl/meningen/Opinie/Terechte-kritiek-rekenkamercommissie-op-kapbeleid-Groningen-25290602.html
https://www.bomenkapmeldpunt.nl/
https://www.sikkom.nl/boehoe-gemeente-mag-van-rechter-toch-92-bomen-kappen-op-zernike/
https://boomwachtersgroningen.nl/wp-content/uploads/2017/12/benutting-biomassa-stromen-raad-groningen-2012-februari.pdf
Lieke Huigens
Noel SwennenhuisElmar Otter 6
Mira Sys 1
Elmar OtterS. Ploeg
Martin van den Broek 4
Ted van Hees
Ik las net het stuk Pensioenakkoord zwijgt over roofkapitalisten van Cees Grimbergen in De Volkskrant. Dat herinnert mij aan pogingen zo'n 8 à 9 jaar geleden om in Europa een Belasting op Financiële Transacties (FTT - voorheen ook Tobin-tax) ingevoerd te krijgen en de Nederlandse regering aan te doen sluiten bij een EU-coalitie voor de Europabrede invoering daarvan. Rens van Tilburg (toen columnist VK en Sustainable Finance Lab) en ik (toen Oxfam Novib en oprichter Fair Finance Guide International) spraken in dit verband met financieel woordvoerders Tweede en Eerste Kamerfractie PvdA, waarvoor ook FNV- vertegenwoordigers APG, ABP enz waren uitgenodigd. We wilden met die FTT o.m. speculatieve, niet op duurzame investeringen gerichte windhandel met pensioengelden tegengaan, maar de tegenwerking van de woordvoerders van de pensioenfondsen won het pleit bij de PvdA. Met toenmalig financieel woordvoerder PvdA, Ronald Plasterk, wisten we toen wel in het regeerakkoord met de VVD te bereiken dat de nieuwe regering - Rutte 2 - mee zou doen met een Europese FFT, mits er evenwel niet aan de belangen van de pensioenfondsen werd getornd. Resultaat, Nederland deed niet mee.
Vriendelijke en gezonde groet,
Ted van Hees