Belastingontwijking: leuker kunnen ze het op de Zuidas niet maken. Wel makkelijker. Lees meer

Er bestaat een wereld waarin iedereen die iets te verbergen heeft, geld kan oppotten en ongestoord kan uitgeven, zonder ooit gepakt te worden.

 

Schrijver en journalist Oliver Bullough doopte deze wereld ‘Moneyland’ en schonk ons daarmee een fantastisch concept om de schimmige offshore-wereld beter te begrijpen. Follow the Money zoekt uit welke rol Nederland speelt bij het doorgeleiden van schimmige en ongeoorloofde geldstromen. Welke bankiers, fiscalisten en advocaten steken corrupte regimes, fraudeurs en oligarchen de helpende hand toe?

68 artikelen

© Follow the Money

Livecast - Rijke Russen in belastingparadijs Nederland

Fijn vestigingsklimaat, maar geen moreel kompas. Waarom werden rijke Russen met open armen ontvangen door de fiscalisten en juristen aan de Zuidas?

Nu er bloed vloeit in Oekraïne nemen Zuidaskantoren moeiteloos afscheid van hun Russische klanten. Maar tot voor kort deden diezelfde kantoren met groot gemak en roebeltekens in de ogen zaken met Russische oligarchen, staatsbedrijven, en zelfs het Kremlin. Niet alleen advocatenkantoren, ook accountants en trustkantoren ontvingen Russische kleptocraten met open armen. Het neerschieten van vlucht MH17, de annexatie van de Krim, het vergiftigen van Alexei Navalny; niemand op de Zuidas deed er moeilijk over. Waarom valt de Zuidas zo gemakkelijk voor fout geld, en hoe kan dit veranderen?

De livecast is onderaan deze pagina terug te kijken.

Gasten

  • Henk-Willem Smits – Onderzoeksjournalist Follow the Money, mede-auteur Het belastingparadijs
  • Leo Neve – Belastingadviseur, voormalig belastinginspecteur en mede-eigenaar van een trustkantoor
  • Anna Gunn – Hoofdredacteur Artikel104.nl en onafhankelijk adviseur op het gebied van fiscale ethiek
  • Germ Kemper – Advocaat en voormalig deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten

Moderatie

  • Frederique de Jong – Presentator podcast Frederique vraagt door