Lloyd’s riskante handel

3 Connecties

Relaties

Verzekering Solvency II

Locaties

Londen
0 Bijdragen

De marktplaats Lloyd’s is terug van weggeweest. Hoelang behoudt het zijn dominante positie nog?

Lloyd’s, de grootste marktplaats voor verzekeringen ter wereld, is altijd geassocieerd geweest met hebberige bankiers en absurde bonussen. Toch heeft de verzekeringswereld een grote sociale waarde en is Lloyd’s weer de kroon van de Londense City.

 

Lloyd’s heeft zeker betere tijden gekend dan de rampzalige jaren negentig met als klapstuk de terreuraanslagen in New York in 2001. De laatste jaren heeft de 324 jaar oude assurantiebazaar, waar verzekeraars en makelaars uitzonderlijke risico’s verhandelen, zich weer teruggekrabbeld naar zijn oude positie als het verzekeringscentrum in de wereld.

 

In 2010 werd er op het handelsparadijs 22 miljard euro aan polissen verhandeld wat ongeveer de helft van alle omzet in de City vertegenwoordigt. 30 duizend mensen werken op of nabij Lloyd’s, meer dan de helft van alle werknemers in deze industrie.

 

Een-na-beroerdste jaar

Natuurrampen zoals de aardbeving in Japan maakten van 2011 het een-na-beroerdste jaar uit de historie van de verzekeringswereld, maar op Lloyd’s betaalden de verzekeraars alle claims uit. Niemand die de kredietwaardigheid van Lloyd’s in twijfel trok.

 

Niet lang geleden voorspelde men dat Lloyd’s snel kopje onder zou gaan. De schandalen en enorme verliezen in de jaren 90 kwelden de markthal en kapitaalinjecties droogden uit. Zijn imago lag aan diggelen. Twintig jaar later kan het weer met trots de borst vooruit steken.

 

Lloyd’s sterke comeback is geleidelijk gegaan. Na de aanval op de Twin Towers en de voortvloeiende gigantische claims begon het nauwgezetter op zijn marktplaats risico te monitoren. Geen te hachelijke posities nam het in.

 

Handjeklap

Lloyd’s is een koninkrijkje vol tradities waar makelaars nog steeds fysiek in de rij staan om verzekeraars te ontmoeten en de partijen de zaken met een handjeklap bezegelen. Het moderniseren van de markt blijft een van zijn grootste uitdagingen, maar dit gaat veel geld kosten.
 

Een andere kwestie waarmee Lloyd’s worstelt, is hoe gebruik te maken van de groeipotentie in opkomende markten zonder Londen te verzwakken. Juist in de verzekeringswereld waar zakenpartners elkaar vis-à-vis ontmoeten is het ingewikkeld om te globaliseren en tegelijkertijd alles via Londen te laten lopen.

 

Solvency II

Een Europese regelgeving Solvency II kan de dominante positie van Lloyd´s verder ondermijnen. Deze richtlijn eist van verzekeraars dat ze meer contanten achter de hand houden om kredietwaardiger te worden. Dit gaat Britse verzekeraars miljarden ponden kosten.

 

Afgelopen week waarschuwde Prudential, een grote Britse levensverzekeraar, dat het vanwege deze strakkere richtlijn zijn hoofdkantoor verplaatst uit het Verenigd Koninkrijk. Deze melding kan worden geïnterpreteerd al een teken aan de wand dat Londen terrein verliest als de verzekeringsregels worden aangescherpt.

 

Britse politici breken hun hoofden over hoe ze zich tegen die verslechterende situatie kunnen verzekeren.

 

bdl