
Elco Brinkman torpedeerde als CDA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer en voorzitter van Bouwend Nederland het kabinetsbeleid voor de woningmarkt. Is dat wenselijk zo'n dubbelrol? En is de lobby wel transparant?
Elco Brinkman laat er geen twijfel over bestaan wiens belangen hij in Den Haag behartigt. En schimmig over zijn inzet is hij ook al niet. Al maanden uit de CDA-fractievoorzitter en voorzitter van Bouwend Nederland in de media zijn zorgen over het in zijn ogen funeste kabinetsbeleid voor de woningmarkt. Hij weigerde in te stemmen met de plannen van minister Blok van Wonen (VVD) – waaronder een heffing van 2 miljard voor de woningcorporaties – totdat die plannen zouden zijn aangepast.
Zonder resultaat vooralsnog. Het kabinet is er met het CDA niet uitgekomen, zo bleek gisteren, waardoor het kabinet in de Eerste Kamer nu moet gaan kwartetten met D66, Christenunie en SGP voor een meerderheid. Dat moet een grote teleurstelling zijn voor Brinkman, wiens kritiek overal te horen was: “We kunnen niet bezig blijven met miljarden uit de woningmarkt te halen”, zei hij zondag nog. “We moeten samen met de corporaties iets verzinnen om de investeringen op te drijven.”
Gezellig lobbyfestijn
Als een vorm van “erkenning”, zag Brinkman zijn spilrol in dit heikele dossier. Toch roept zijn optreden de vraag op of hij die erkenning wel verdient en het normaal is dat een gekozen parlementariër zich zo laat leiden door één set belangen. De macht van de Nederlandse lobby ligt nu eenmaal onder de loep, nu de invloedrijke financiële sector er zo'n puinhoop van heeft gemaakt.
Bovendien is Brinkman niet de enige in de Eerste Kamer met een grote achterban, het is daar een groot gezellig lobbyfestijn. Denk aan PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth, die zich als voorzitter van GGZ Nederland inzet voor de geestelijke gezondheidszorg. Of aan D66-fractieleider Roger van Boxtel, baas van zorgverzekeraar Menzis. VVD-aanvoerder Loek Hermans tot slot is onder meer voorzitter van tuinbouwclub Greenport Holland en Adfiz, belangenbehartiger van financieel adviseurs. Samen zitten de senatoren ook nog eens in het algemeen bestuur van werkgeversorganisatie VNO-NCW – heel knus.

D66-fractievoorzitter Roger van Boxtel neemt het op voor de zorgverzekeraars
Hoe opvallend de rol van Brinkman ook is – uitvergroot door het veel politiekere optreden van de Eerste Kamer de laatste jaren – het is volgens de Rotterdamse Lobbyhoogleraar Rinus van Schendelen niks nieuws. “Vroeger verdedigde de Eerste Kamer territoriale belangen, nu gaat om het sectorale belangen. Dat is op zich niet opmerkelijk, want ook vanuit de regio werd er vroeger gelobbyd. Het is ook goed dat Eerste Kamerleden bij maatschappelijke organisaties rondlopen, dan weten ze wat er speelt.” Dat Eerste Kamerleden in de eerste plaats een baan hebben en daarnaast zitting hebben in de chambre de reflexion, is dan ook nadrukkelijk de bedoeling geweest.
De situatie in Duitsland is niet veel anders, stelt de hoogleraar. "In de de Bundesrat, zeg maar de Duitse Eerste Kamer, zitten regionaal gekozen politici die vaak een industriebelang vertegenwoordigen. Die belangen vinden hun oorsprong namelijk in de regio. Maar er is daar wel wel veel meer helderheid over de cv's van betrokkenen."
Aansluiting zoeken bij Duitsland
Vandaar dat Van Schendelen wel vindt dat het ook in Nederland voor iedereen helder moet zijn welke rollen de Eerste Kamerleden vervullen, wat niet altijd zo is. “We hebben heel zwakke transparantieregels en lopen Europees gezien achter. Op dit punt zou Nederland aansluiting moeten zoeken bij de Duitse regels. Kijk maar eens naar de site van de Bundestag en Bundesrat, waar veel meer openheid is.”
Volgens Paul Arlman van Transparency.nl, dochter van de internationale anti-corruptieorganisatie, blijkt uit internationaal onderzoek dat Nederland inderdaad achterloopt. “Er is geen register waarin we kunnen zien hoe Eerste Kamerleden stemmen. Er is geen code of conduct. En bij installatie krijgen de politici geen voorlichting over integriteit.” Ook hij wijst erop dat er geen enkel zicht is op wat lobbyisten van buiten doen. “Er is geen openbaar register, ze kunnen doen en laten wat ze willen.”
"Achterstallig onderhoud"
Dat is in Brussel wel anders. De website van de EU heeft een Transparancy Register waar alle belangenorganisaties en alle bij het Europees parlement geaccrediteerde lobbyisten vermeld zijn – maar liefst 3155 personen. “NGO's graven in die registers en rapporteren onvolledigheden”, zegt Van Schendelen. “Zo ontstaat transparantie.”
Veel initiatief om de doorzichtigheid in Nederland te vergroten, is er niet, constateert Arlman. “Er is een grote mate van achterstallig onderhoud.”
7 Bijdragen
Bos
Bouw-en Woonbeleid wat ,imo, totaal op zijn ...ligt ?Ook Brinkman zat TE lang daar aan het roer: 15 jarenOkee dat gaat alleen Bouwend Nederland wat aanEn ja ook in de 1e kamerMaar funtiewisselingen per 5 jaren zijn gezonder......
EN NU:
en nu uit de Voormalige regering minister Verhagen die ruimschoots heeft meegedaan aan de totale wanorde op de Woon markt ?Gaat Brinkman opvolgen bij BOUWEND Nederland
Daan
PeterO
Roger Moore
boer breektklomp
Er is niet meer nieuwe rommel nodig van Bouwend Nederland. De ouwe rommel is nog niet afbetaald. Commercieel leeggoed is er genoeg. VMBO Scholen als paleizen zo mooi terwijl een houten jaren 70 uitbreidingsbarakje goed genoeg zou zijn. Weg geld voor een leerkracht. Woongeknot tegen 2,5 de prijs van 1999. Vinex wijken van nog geen 10 jaar oud onder water door hebberige gemeentelijke grondbedrijven en de combi van Bouwend Nederland. En Nederlandse burgers maar hypotheken nemend bij die lieve monopolie bankiers om deze andere monopolies maar te financieren. Rentseekers zijn het. Roofridders van de koude grond.
Van stenen worden we niet rijk. Woningen zijn consumptie en eigenlijk als je naar de lege kantoren kijkt kan je ze met enig fatsoen ook geen investering als duurzaam productie middel zoals een fabriek bestempelen. Nederland moet geen verdere schuld aangaan om nog meer zinloze productie van consumptieve goederen te realiseren maar als je dan schuld aangaat wend het dan aan productieve investeringen, onderwijs, energiesoevereiniteit. Deel desnoods 500 euro biljetten uit op straat. Vlieg met je papierengeld strooi helikopter boven alle Prachtwijken, verhoog het minimum loon met 50%. Alles beter ..... dan geld naar Bouwend Nederland.
Joop van Vliet
Hoeveel verdienen al die toezichthouders (waaronder de raden van commissarissen) wel niet voor hun niet toezien maar 'toekijken'?
En waarom krijgen oud politici zo gemakkelijk de kans om toezicht te houden of te lobbyen? Omdat ze behoren tot het 'old boys' netwerk? Omdat ze de weg in politiek Den Haag weten? Of omdat de huidige politici straks ook een leuke sinecure willen?
Bos
http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3395141/2013/02/16/Senatoren-krijgen-het-warm-onder-hun-dubbele-petten.dhtml